Miért laposodik el a szex már a kapcsolat kezdetén?

Írta Szexvital.hu 2021-01-12 0 Hozzászólás

Egy kérdés, amire nem is olyan egyszerű a válasz, mint gondolnád. Alapesetben ugyanis kevesen számítanak arra, hogy már az első néhány hónap mámora után kezd megkopni a varázs és ellaposodik nemcsak a kapcsolat, hanem a szex is. Végül is, az újdonság varázsa nem tart örökké, így ahhoz, hogy az ágyban és azon kívül is működjön a kapcsolat, tenni kell. Ehhez viszont nem árt felderíteni a háttérben megbújó okokat: miért laposodik el a szex már a kapcsolat elején?

Az mindig a saját egyéni és párkapcsolati dinamikánktól függ, hogy ki és mikor érzi úgy a párkapcsolatában, hogy kezdi unni… a banánt. Vannak olyan párok, akiknél már 5-6 hónap lángolást követően múlik a csillámpor hatása, míg más párok később, például a 2-3. év környékén döbbennek rá arra, hogy már az ágyban is inkább rutinszerűen mozognak, mintsem kíváncsiságtól és érzékiségtől fűtve.

 

 

Aztán ott vannak azok a párok is, akik talán már a kezdetektől fogva nem voltak közös hullámhosszon: annyira eltér egymástól a libidójuk, a szexuális igényeik és felfedezőkedvük. Ekkor figyelhető meg az az egyébként elég gyakori jelenség, hogy egyiküket még tökéletesen kielégítik az együttlétek, míg a páros másik fele számára már túlságosan monotonná vált a szex.

Persze szerencsés kivételek mindig vannak. Például azok a párok, akik tudatosan odafigyelnek az együtt eltöltött minőségi időre és a változatos, mindkét felet maradéktalanul kielégítő, csatakos szexre. Sajnos ők vannak kevesebben. Abban az esetben, ha te inkább az előbbi táborba tartozol és esetleg már többször is átélted, hogy a kezdeti lelkesedés túl hirtelen hagy alább, érdemes kicsit a mélyére ásni a dolgoknak. Kezdjük a lehetséges okokkal!

4 ok, amiért ellaposodhat a szex – már a kapcsolat elején

 1. Csökkenő libidó

Azt természetesen mindenképpen le kell szögeznünk, hogy teljesen normális, ha esetleg neked vagy a párodnak nincs mindig kedve a szexhez, ezt nem is várja el senki. Aggodalomra inkább az ad okot, amikor ez az aszályos időszak vagy más néven alacsony libidó állandósulni látszik, hiszen ez már nemcsak a saját, hanem a párod kapcsolati jóllétére is rányomja a bélyegét.

Azonban nemcsak a szexuális vonzalom hiánya, hanem akár az alábbi problémák egyike is állhat a „nem kívánás” hátterében[1]:

 • magas stresszszint (akár az otthoni, akár családi vagy munkahelyi okokból kifolyólag),
 • alváshiány (az alváshiány libidócsökkenéshez vezethet),
 • hormonális ingadozások,
 • gyógyszeres mellékhatás (nőknél például fogamzásgátlóké, férfiaknál szteroidoké),
 • mentális egészségügyi kihívások (például depresszió, szorongás),
 • kapcsolati kérdések (bizonytalanság, kétségek, kommunikációhiány),
 • testképzavar,
 • változások az életben (például költözés, munkahely- vagy pozícióváltás stb.).
 1. Gátlásosság a köbön

Nem lehet lebecsülni a személyiség erejét sem, hiszen a rutinszerűvé váló szex oka lehet akár a gátlásosság is. Legtöbbször ez az, ami visszatart az újdonságok – új pózok, új eszközök – kipróbálásától.

Persze felteheted a kérdést, hogy az első pár hétben-hónapban miért nem vetted ezt észre? A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az első szexek alkalmával még nem látunk a rózsaszín ködtől: a visszafogott érintéseket és viselkedést kezdetben motiválónak találhatjuk, később viszont már zavarónak, unalmasnak.

A patthelyzet feloldásán egyébként több dolog is segíthet. Nem lehet eleget hangsúlyozni a kedves és támogató, ugyanakkor nyílt kommunikáció fontosságát, hiszen itt mindkét fél esetében igaz, hogy „néma gyereknek anyja sem érti a szavát”.

Emellett érdemes körbejárni azt a kérdést is, hogy esetleg nem testképzavar áll-e a gátlásosság hátterében. Nőknél például a külalak, a testsúly, a mellbőség, a formás és kerek popsi okozhat gondot, férfiak esetében pedig az örök farokméret-dilemma, vagy a hasizomkockák hiánya. (Pedig a pénisz méretén akár már egy péniszköpennyel is lehet segíteni.)

Hogy kellően oldottak legyetek az ágyban próbáljatok ki például különböző vágyfokozó cseppeket, vessétek be az érzékekre ható illóolajokat, vagy az ellazulást és a szerepjátékot segítő szemmaszkokat, szemkötőket, esetleg álarcokat. Egy érzéki csipkehatású pillangóminta, vagy a Szürke ötven árnyalata ihlette álarcok segíthetnek sutba dobni a félénkséget: segítségükkel új emberként térhettek vissza az ágyba, főleg egy kis vérpezsdítő szerepjátékkal kombinálva.

 

 

 1. Korábbi rossz tapasztalat és az ebből kialakuló tévhitek

Korábbi rossz kapcsolat vagy szexuális tapasztalat hosszú hónapokig, de akár évekig is rajtunk hagyhatja a nyomát, hiszen vannak olyan sebek, amik nem gyógyulnak be könnyen. Egy kinevetett merevedési zavar, vagy a korábbi partnerrel át nem élt orgazmus okozhat olyan mentális gátakat, amik miatt kevésbé kívánjuk a szexet, vagy nem olyan hévvel fedeznénk fel az új pózokat, esetleg helyszíneket, mint a jelenlegi párunk.

Extrém esetben akár még az is előfordulhat, hogy a párunk olyan kapcsolatban élt, ahol sosem élhette át az exével az orgazmus csodáját. Vagy olyan pózokat, helyszíneket vagy kiegészítőket próbált ki az exe hatására, ami kellemetlenné tette az aktust számára. Ezek mind elvezethetnek oda, hogy elhiszi: vele, vagyis a testével van a baj, és meggyőződésévé vált, hogy képtelen az orgazmusra. Ilyen extrém esetben kemény munka elé néztek, hiszen a rengeteg beszélgetésen kívül még szexuálpszichológus bevonására is szükség lehet.

Amit te a feltétlen támogatáson kívül megtehetsz, az egy kis játékosság becsempészése a hálószobába, hogy lépésről lépésre visszaadd a párod önbizalmát és magabiztosságát.. A dolog kezdődhez az egyre forróbbá váló szextinggel, hiszen a pajkos üzenetek és az írásbeli kommunikáció biztonságos közeget teremt az önbizalmát vesztett fél számára.

Emellett még a különböző szexi társasjátékokkal is oldhatjátok a hangulatot és a feszültséget amellett, hogy némi változatosságot csempésztek az együttlétekbe. Itt van példának okáért a Hátsó gondolatok, aminek a segítségével már a beszélgetéssel előcsalogathatjátok egymásból a piszkos kis gondolatokat. De a Love zsetonok is minőségi páros kikapcsolódást ígérnek, az Érzékek játéka igazi intim élménnyel ajándékoz meg benneteket, míg az Amoressa szexkockákkal a szerencsére bízzátok magatokat.

 1. Sztereotípiáknak való megfelelés – társadalmi befolyásolás

Férfiakkal és nőkkel szemben egyaránt rengeteg társadalmi elvárás fogalmazódik meg nap mint nap, ráadásul ezek a hálószobai történéseket sem kímélik. Általában ezekből jönnek létre azok a káros nemi sztereotípiák, amik ellehetetlenítik azt, hogy a saját igényeinknek megfelelően éljük meg a saját szexualitásunkat.

Ezek miatt például a nők nem merik átadni magukat az önfeledt szexnek, hiszen gyakran találják szembe magukat azzal, hogy „egy nő nem viselkedhet így”, „egy feleségnek ezt már mégsem kéne”, „túl idős vagy már hozzá”. Lássuk be, ez azért nem túl vágygerjesztő hozzáállás.

Persze a társadalmi elvárások és sztereotípiák a férfiakat sem kímélik. Alapesetben ugyanis a férfitől várják a hódítást, a teljesítményt, ez a nyomás pedig nemcsak görcsössé teheti az együttléteket, de olyan pszichológiai gátat alakíthat ki, ami szintén alkalmi, vagy akár tartós merevedési zavarhoz vezethet.

Amint láthatod, ha az első pár hónap elteltével csökken a varázs, ritkulnak az együttlétek és azok minősége is hagy kívánnivalót maga után, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Nem biztos, hogy a szerelem hiánya vagy a megcsalás áll a dolog hátterében, hanem a fenti okok egyike.

Ahogy mindig is mondtuk: a jó szex és a jó kapcsolat alapja az őszinte kommunikáció. Úgyhogy ahelyett, hogy egyből az ördögöt festenéd a falra, inkább beszéljétek meg a problémákat. Utána pedig fedezzétek fel és ismerjétek meg újra és újra egymás minden porcikáját.


[1] mindbodygreen.com; Kelly Gonsalves – Kristi Overstreet Ph.D: 10 Truths About Sex In Long-Term Relationships & Why It Decreases - https://www.mindbodygreen.com/0-18673/8-truths-about-sex-in-longterm-relationships.html

Véleményed