Így vetkőzheted le a gátlásaidat (szó szerint)

Írta Szexvital.hu 2018-05-04 0 Hozzászólás

A gátlások említésekor sokan a szexre asszociálnak. Nem véletlenül, hiszen amikor ágyba bújunk valakivel, minden ruhadarabunktól megszabadulunk, így láthatóvá válnak a kisebb bőrhibáink és azok a testrészeink, amelyekre nem feltétlenül vagyunk büszkék.

De mi az, ami a leggyakrabban ennek hátterében áll, és hogyan küzdhetjük le? Ezek az apróságok zavarják egyáltalán a párunkat vagy más dolgok kötik le a figyelmét, amikor velünk van

A gátlások egy bizonyos szintig egészségesek

Mielőtt belemelegednénk a témába, érdemes tisztáznunk, hogy a probléma nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is felmerülhet. Míg a gyengébbik nem a csíkok vagy az esetlegesen megjelenő pluszkilók miatt aggódik, addig az erősebbik nem képviselői hajlamosak a péniszük mérete miatt izgulni – különösen az első alkalomnál.

Ezek persze csak a jéghegy csúcsát jelentik, ha a gátlásokról van szó, hiszen ennél mélyebb aggodalmak is állhatnak a háttérben, amelyek miatt nem tudunk ellazulni és átengedni magunkat az együtt töltött időnek.

Csak kevesen ismerik fel azt, hogy a gátlás nemcsak korlátoz, hanem védelmet is nyújt a természettel és a kibontakozó vadságunkkal szemben – vagyis a magunkban felállított határok segítenek megóvni a testi-lelki épségünket. Ennek köszönhető, hogy nem rontunk ajtóstól a házba és a viselkedésünkkel nem keltünk ellenérzést a másik félben vagy nem okozunk sérülést – a szó bármelyik értelemben.

Persze ebben a kérdésben is van egy egészséges határ. Ugyanis akkor, ha mindezt túlzásba visszük, elhatároljuk magunkat a párunktól, ami előbb-utóbb a kapcsolat végéhez vezethet.

A külsőségeket könnyebb leküzdeni?

Ahhoz, hogy el tudd engedni a zavaró tényezőket, először le kell tisztáznod magadban a kiváltó okot. Lehet, hogy gyermekkorodban erősen vallásos nevelést kaptál és tudat alatt bánt, hogy nem teszel eleget a „ne paráználkodj” parancsolatnak.

Elképzelhető, hogy az első szeretkezés vagy egy korábbi partnered bántó megjegyzése hagyott benned negatív nyomokat. De az is lehet, hogy a személyiségedből ered ez a gát (például az introvertáltságodból). A szorongás hátterében álló leggyakoribb tényezők azonban a külsőre vezethetőek vissza – szerencsére ezek mindegyikére van megoldás.

így vetkőzheted le a gátlásaidat 1

Közhely, de igaz: van a külsőnél fontosabb

Kár lenne tagadni, hogy a fitnesz modellek világát éljük. A médiából folyamatosan zúdulnak ránk a tökéletes formákkal rendelkező, tónusos hasú, feszes bőrű férfiak és nők. Ebben a környezetben szinte nem okoz meglepetést, hogy kritikus szemmel állunk a tükör előtt és ostorozva szemléljük magunkat azért, mert nem rajzolódnak ki a kockáink vagy helyenként nem tökéletes a bőrünk.

Hidd el, a párodat nem ezek érdeklik. Közhelynek hangzik, de igaz, hogy a szerelemben – főleg hosszú távon – nem az számít, kinek mennyire lapos a hasa vagy milyen a bicepsze. Ezeknél fontosabb szempont, hogy a másik meg tudjon nevettetni vagy ott legyetek a másik mellett az embert próbáló időszakokban.

Persze nem azt mondjuk, hogy hanyagoljátok el a megjelenéseteket, hiszen az igényesség igenis fontos egy kapcsolatban. Egyszerűen arról van szó, hogy barátkozz meg a saját testeddel és az értékeiddel – amíg nem becsülöd meg magad, nem várhatod el ugyanezt mástól.

Lehet, hogy a neveltetés miatt vérzik a dolog

Szintén a testképzavarból eredő probléma a szégyenlősség, illetve a bűntudat. Ebben az esetben a háttérben álló leggyakoribb ok a nemi szervekre vezethető vissza, vagyis arra, hogy ezeket a bűnös élvezetek kapujaként tartjuk számon.

Ennek oka a neveltetésben keresendő, vagyis olyan családokról beszélhetünk, ahol a szülők bűntudatot keltő tevékenységként ültetik el a gyermekek fejében a szexet. Ebben segíthet, ha letisztázod magadban a hit és a boldogság közötti kapcsolatot – hiszen a szex örömforrás, és a szerelem testi megnyilvánulása.

Így vetkőzheted le a gátlásaidat 2

A gátlások levetkőzése alkohol nélkül

Ha valaki nem tud feloldódni, akkor nem az alkohol jelenti a megoldást. Persze más a helyzet egy finom pohár bor társaságában eltöltött hangulatos estével, különösen akkor, ha mindezt beszélgetéssel vagy zenével egészítitek ki.

A gyomorban kialakult görcsöt oldhatja egy kellemes hátmasszázs vagy egy közös fürdőzés – mindkettőnél bevethetitek az illóolajok erejét is. Ha a szép szavak a gyengéid, akkor kérd meg a párod, hogy ezekkel fejezze ki a rajongását.

Miután megtaláltad a probléma gyökerét, elkezdhetsz dolgozni a megoldáson. Az önelfogadás és az önbizalom fejlesztése azonban nem mindig magányos projekt. Amennyiben úgy érzed, hetek óta sikertelenül próbálod levetkőzni a gátlásaidat és elengedni a félelmeidet, jobb ha szakemberhez fordulsz.

Véleményed