A merevedési zavarok lelki okai, avagy hol lehet a hiba?

Írta Szexvital.hu 2018-10-25 0 Hozzászólás

Első körben azt kell tisztázni, hogy ne tekintsd a tested, sem pedig a párodét egy gépnek, amit kedved szerint működtethetsz és mindent parancsszóra csinál. Ez azért is egy hibás elgondolás, mert számos betegség lelki okokra vezethető vissza. Így van ez többségében a merevedési zavarokkal is, aminek a lelki okait kutatjuk mai cikkünkben. 

Nem vagy egyedül, más is küzd merevedési zavarokkal

Fontos a legelején tisztázni, hogy nem vagy egyedül a problémáddal. Bár már nem tabu, de még mindig nem közkedvelt téma a merevedési zavar. A férfiak jelentős része azért nem fordul orvoshoz, mivel úgy gondolja, hogy nem fog tudni neki segíteni egy harmadik személy. Pedig ez fényévekre van az igazságtól, hiszen annyi helyre fordulhatunk a problémánkkal. 

Ha szervi okra gyanakszunk, akkor érdemes urológushoz vagy andrológushoz fordulni, mert ők ismerik a legbehatóbban a férfiak szervezetét ilyen téren. A másik variáció, ha lelki okokra vezethető vissza a probléma. Ebben az esetben a szexuálpszichológus felkeresése jelenthet megoldást. Az igazat megvallva, akármelyiket keressük is fel, ha olyan okra gyanakodnak, amit a másik szakember tud kezelni, akkor átirányítják oda a pácienst. Ez azért is rendkívül fontos, mivel az idő itt nem gyógyír, hanem segít a problémának abban, hogy állandósuljon. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor mindenképp érdemes a probléma első jelentkezésekor orvos után nézni.

A probléma egyik fő oka lehet a megfelelő kommunikáció hiánya. Mert hiába beszélitek meg egymással a gondotokat, ha a másik fél nem elég nyitott arra, hogy segítsen orvosolni azt. Gyakori hiba, hogy a lelki okok keresése közben játszmákba csap át a beszélgetés, így kerülve ki az igazi problémát. Ezzel sajnos előrébb senki nem jut, mivel hiába hallgatják meg a másik felet, nem ásnak együtt a probléma mélyére. Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is kiveséztük, napjaink stresszes életvitele sem igazán kedvez a zökkenőmentes szexuális életnek, gyakran előfordul potenciazavar, merevedési zavar. 

merevedesi-zavarok-lelki-okai

Reakciók és lehetséges okok a merevedési zavarok kapcsán

A nők ebben az esetben a legelső alkalommal elbizonytalanodnak, mivel magukban keresik a hibát. „Biztosan nem vagyok elég vonzó, csinos, nőies, ezért nem kíván”, csak, hogy a legnépszerűbbet említsük! 

Hölgyeim! Ez egy alapvető tévedés, mivel a férfiak sem gépek és nem csak a vizuális ingerre van szükségük, nem elég egy cukorka tanga, hanem szükség van érzelmekre is. Akkor van gond, ha ezek hiányoznak a kapcsolatotokból. A férfiak egy jó része aggódik azon, hogy meg tudja-e termékenyíteni a nőt. Ez a félelem abban az esetben alakul ki, ha a szexuális együttlét már nem az élvezetről szól, hanem az „utódgyártás”-ról. Ilyenkor jön a teljesítménykényszer, ami seperc alatt képes megölni a vágyat. 

Ezeken túl érdemes minden esetben figyelni a partner igényeire. Hiszen hiába esik jól, ha egyfolytában simogatnak, lehet ez egy idő után terhes a másik fél számára. Ez főleg akkor jelentkezik, ha a másik irányba mutatott gyengédség pedig elenyésző. Éppen ezért minden esetben merjünk beszélni a vágyainkról, hiszen csak úgy tudhatja meg a partnerünk, hogy mire vágyunk, ha elmondjuk neki.

Megoldás, vagy csak tovább rombol?

A legtöbb esetben egy gyógyszer hamar orvosolja a problémát, de ez persze nem minden. Hiszen attól, hogy a tünetet megszüntettük, attól még a probléma valós marad. 
Ugyanúgy, nem megoldás, ha egy harmadik személynél keresünk megoldást, mintha csak tesztalanynak használunk valakit ahhoz, hogy bizonyíthassuk, hogy igenis megy. Önkielégítés során, ha minden rendben van, akkor ajánlottabb a szexuálpszichológus felkeresése. 
A gyógyszeren, vagy a potencianövelőn túl megoldást jelenthet a relaxációs folyamat elsajátítása, így beszélgethetünk legjobban önmagunkkal és oldhatjuk fel az ott lévő gátakat.

Kipróbálnál egy potencianövelő készítményt, de nem tudod pontosan melyik illene hozzád? Töltsd ki ezt a gyors kérdőívet (mindössze 6 kérdés), én pedig a válaszaid alapján javaslok egy hozzád illő készítményt. :)

Véleményed