Amikkel kikövezed az utat a hűtlenségig – avagy a megcsalás leggyakoribb okai

Írta Szexvital.hu 2020-07-14 0 Hozzászólás

Bármennyire szeretjük is magunkról hárítani a felelősséget, két dolgot biztosan leszögezhetünk. Az egyik, hogy a megcsalás mindig egyéni döntés, nem pedig a hormonok vagy vadászösztön számlájára írható fellángolás. A másik pedig az, hogy az a kapcsolat, amelyik bármely okból kifolyólag hűtlenségbe torkollik, már az esemény előtt is több sebből vérzett. Hogy pontosan milyenekből, annak próbáltunk most utána járni, jöjjenek tehát a megcsalás leggyakoribb okai!

Elterjedt sztereotípia, miszerint a férfiak a fajfenntartás ösztönétől hajtva akár a legyet is röptében elkapnák néhány vad fordulóra, de természetesen a csalfa nőkről és áruló hormonjaikról keringő feltevésekért sem kell a szomszédba mennünk némi utánpótlásért.

Azonban akármilyen könnyű lenne ennyire egyszerűen kezelni a hűtlenség kérdését, a megcsalás ennél sokkal, de sokkal összetettebb probléma. Azoktól a kivételektől eltekintve, amikor egy részeg éjszakán kötsz ki másik ágyban, azért elmondható, hogy hosszas folyamat vezetett el addig, hogy sutba dobd a kölcsönös bizalmat, valamint még rosszabb esetben a párkapcsolatodat és a partnereddel eddig együtt töltött időt is.

 

 

A félrelépésék margójára

Annak ellenére, hogy egyre többet támadják a monogámiát, a jelenleg érvényben lévő társadalmi konvenciók alapján elmondható, hogy a párkapcsolatban jelen lévő kölcsönös bizalom nemcsak az érzelmek, hanem a szexuális értelemben vett hűség okán is elvárás. Ez adja ugyanis azt a testi-lelki stabilitást, ami az évtizedeken át kitartó és persze boldog párkapcsolathoz szükség van.

Éppen ezért érezhetjük úgy, hogy kihúzták a lábunk alól a talajt azzal, ha a párunk megcsalt valaki mással. Ilyen esetekben a legtöbbször meg sem hallgatjuk a másik felet, inkább csak elküldjük melegebb éghajlatra és ráverjük a balhét. Ebben a hibáztató magatartásban van némi igazság, hiszen a döntést mindig az a fél hozza meg, aki belemegy az ilyen kétes szituációkba. De…

… érdemes túltennünk magunkat a sértett önérzeten és büszkeségen, mert ha ezt a kapcsolatot halálra is ítéli ez a próbatétel, még sokat tanulhatunk abból, hogy legközelebb mire lenne érdemes odafigyelnünk. Mármint, ha elkerülnénk az újabb megcsalásokat. Végül is, egy kapcsolat milyensége mindig 2 emberen múlik.

 

 

Ezek visznek az idegen ágyba: terítéken a hűtlenség leggyakoribb okai

Egy amerikai pszichoterápiás tanácsadó, Claire McRitchie szerint az a kellemetlen helyzet állt elő, hogy a megcsalás nem maga a probléma, sokkal inkább a már régebb óta fennálló párkapcsolati nehézség enyhítésére szolgáló válasz.

Éppen ezért érdemes inkább a kiváltó okok nyomába eredni, ha a hűtlenségre egyszer s mindenkorra szeretnénk keresztet vetni. Úgyhogy nézzük is meg gyorsan, hogy milyen komplex gondok vezethetnek el a megcsaláshoz.

  1. Kommunikációs problémák a kapcsolatban

Az egyik leggyakoribb, megcsalást kiváltó ok a párok közötti nyílt kommunikáció hiánya. Nem nehéz belátni, hogy ha nem adjuk egymás tudtára, mi az, amit jónak tartunk a kapcsolatunkban és min szeretnénk változtatni, akkor azzal csak rögzítjük a kialakult status quo-t, nem pedig javítunk rajta.

Ha nem jól kommunikálunk egymással, az előbb-utóbb oda vezethet, hogy megkérdőjeleződik az érzelmek őszinteségébe vetett bizalom. Ráadásul így az érzelmi biztonságnak is adunk egy nagy pofont, a szexuális vágyak kielégítetlenségéről nem is szólva. Hiszen az ágyban is fontos a kommunikáció, nem csak az érzelmek terén.

A kommunikáció ugyanis nem csupán a beszéd művészete, de az ítélkezés és védekezés nélküli hallgatásé is. Legyen szó akár az otthoni munkamegosztásról, a nyaralás finanszírozási kérdéseiről, vagy a meg nem élt szexuális vágyakról, fantáziákról és kívánságokról, fontos minden téren a partnerünk tudtára adni a meglátásainkat. És természetesen neki is lehetőséget biztosítani minderre.

Kezdjétek a dolgot kicsiben: nem muszáj mindig túl mélyre menni, elég az, ha például egy kis szextinggel újra beizzítjátok a rakétákat. Kacérkodjatok egymással, csempésszétek vissza a játékosságot a mindennapokba, utána pedig jöhetnek a komolyabb témák is.

  1. Eltűnik a szenvedély, kialszik a tűz

Nos igen, erről mi is írtunk már korábban. A hosszú távú kapcsolatok egyik legnagyobb rákfenéje a megszokás és a szürke hétköznapok. Ilyenkor már nem játszik minden egyes alkalom legalább 50 árnyalatban, hiszen a lakáshitel, a gyerekek nevelése vagy a spórolás az esküvőre, az egzisztenciális biztonságot nyújtó előléptetésért folyó hajsza, esetleg a családon belüli betegség igencsak meg tudja tépázni a lepedőakrobatika után éhező hormonokat.

Éppen ezért minden párnak tudatosan kellene odafigyelnie arra, hogy mindig égve tartsa a lángot. Fedezzetek fel együtt új pózokat, kommunikáljatok egymással és beszéljétek meg, hogy milyen fantáziákat váltanátok szívesen valóra.

Vessetek be néhány szexuális segédeszközt is, hiszen, ha már jól ismeritek a másik minden porcikáját, akkor ez a fajta változatosság is gyönyörködtethet. Vigyetek egy kis változatosságot a hálószobába párvibrátorral, juttasd el a barátnődet a csúcsra vibrátorral és ha rábeszéled esetleg az anális szexre, vezesd be finoman néhány érzéki kiegészítő segítségével ebbe a művészetbe.

Abban az esetben, ha már azt unjátok, hogy egymással kell szexelnetek, vigyetek egy kis pikantériát az együttlétekbe. Ehhez remek támpontot nyújthat a szerepjáték, hiszen új bőrbe bújva és a megszokottól eltérő helyeken randizva rá sem fogtok ismerni egymásra.

 

 

  1. Az unalom is hűtlenséghez vezet

Unatkozni senki sem szeret, főleg egy párkapcsolatban. Gyakran a megszokás és az ettől való félelem az, ami másvalaki karjába vezet minket. Ha már nem érnek új impulzusok és jól begyakorolttá válik minden mozdulat, ráadásul már igény sincs arra, hogy változtassunk a korábban újdonság erejével ható, ma már unalmas érintéseken, pozíciókon, akkor nem csoda, hogy új ingerekre fogunk vágyni.

Úgyhogy itt az ideje kicsit megtörni a megszokott menetrendet és kicsit felkavarni az állóvizet. Kezdjetek el újra randizni, de ne a törzshelyeiteken! Lepjétek meg egymást néhány kedves gesztussal, érzéki fehérneművel és mindennel, ami a csábításhoz kell. Persze akkor sincs minden veszve, ha nem tudtok otthonról elszabadulni, mert az olyan huncut kiegészítők, mint például a Monogamy, az Exxxtázis vagy az Érzékek Birodalma társasjátékok és a 12 oldalú szexkocka is okozhat néhány meglepetésorgazmust.

  1. Düh és bosszú

Nem ritka az sem, ha egy korábbi megcsalásra válaszul csalja meg valaki a párját, hiszen ilyet is látott már a történelem. Persze az is lehet, hogy amiatt haragszik a megcsaló fél, mert a párja nem érti meg az igényeit, a vágyait, vagy megérti, de nem akar ennek megfelelően cselekedni.

Előfordulhat az is, hogy a két fél közötti düh – például munkatársak között – szenvedélyes szexbe torkollik, vagy ha a partnernek nincs túl sok érzelmi, vagy akár testi „adnivalója”, mivel nem lát túl a saját kis buborékján.

  1. Alacsony önértékelés

Ez valahol megint csak a kommunikáció hiányára vezethető vissza, hiszen az alacsony önértékelésű emberek nem kapják meg a számukra szükséges pozitív visszaigazolást. Ez a hiány viszont egy másik ember karjába löki őket, akinek a párod lesz az új etalon, a csoda, a felfedezésre váró test és lélek.

Valld be őszintén: neked is jól esne egy hosszabb, szenvedélymentesebb időszak után, ha valakitől megkapnád azt a figyelmet, hódolatot, csodálatot, amitől újra kívánatosnak, erősnek és magabiztosnak érzed magad, nem igaz?

Természetesen az okok keresésével nem az volt a célunk, hogy levegyük a felelősséget a hűtlen párok válláról, mert nem győzzük eleget hangsúlyozni: a döntést ők hozzák meg. Ettől függetlenül azonban és a ritka kivételektől eltekintve, a megcsalás mindig egy hosszabb folyamat, illetve egy már meglévő párkapcsolati probléma eszkalálódása.

Éppen ezért érdemes kicsit a dolgok mögé és magunkba nézni, hogy milyen lépcsőfokok vezettek idáig és legközelebb hogyan tudnánk ezt elkerülni. Apropó! Te meg tudnál bocsátani, ha megcsalnának?

Véleményed