Szex kémiája: Ez történik veled az orgazmus után, ami miatt imádod a szexet!

Írta Szexvital.hu 2017-02-02 0 Hozzászólás

Gondoltál már arra hogy miért alszol el szinte azonnal, vagy miért nő meg hirtelen az önbizalmad orgazmus után? Hidd el, erre is van magyarázat a tudomány által.

Például az orgazmust követően endorfin, oxitocin és más kémiai anyagok jutnak a véráramba amik az előbb említett megnövekedett önbizalmat is okozzák. De nem csak ezért, hanem sokkal több dologért is felelnek ezek a vegyületek mint gondolnád!

Íme 7 szerves anyag, ami az orgazmust követően befolyásolja viselkedésedet és hangulatodat.

(Inkább azonnal rendelnél valamit? Ne felejtsd el megnézni az akciós termékeket, mert a legkedveltebb darabok - például a masszírozó vibrátor, és a 3 db-os Szuperhős Kapszula - rohamosan fogynak!)

Ez a szex kémiája, a vágyak vegykonyhája. :)

Szex kémiája: Ez történik veled az orgazmus után, ami miatt imádod a szexet! 1

1. Prolaktin

Az orgazmust követően a prolaktin felel a szexuális étvágyunk hirtelen csökkenéséért valamint erekciónk lankadásáért. Ha szeretnél férfiként egy aktus során több orgazmust elérni akkor létfontosságú a prolaktin felszabadulásának megakadályozása. Ezzel foglalkoztunk már korábbi cikkünkben amiben bemutatjuk hogyan érj el többszöri orgazmust férfiként.

Bizonyára te is tapasztaltad már hogy orgazmus után hirtelen már nem a párunkról, hanem egyéb feladatokról, aktivitásokról kezd el járni az eszünk, ezt a prolaktinnak köszönhetjük.

2. Oxytocin

Az agyalapi mirigy által termelt oxytocin a prosztata stimulálásáért, valamint az izmok összehúzódásának megkönnyítéséért felel aktus közben. Az ölelkezés hormonjának is nevezett oxytocin erősíti a a párunkkal való kötelékünket valamint erősebb, intenzívebb orgazmust is eredményez.

Az oxytocin a szoptatós anyák tejében is jelen van, aminek köszönhetően alakul ki az anya és a baba közötti kötelék. Ha aktus után szeretsz összebújni pároddal, azt részben az oxytocinnak is köszönheted.

3. Endorfin

Az endorfinok az ingerületátvivő anyagok csoportjába tartozó opioid peptidek amelyek az ópiátok megkötésével természetes fájdalomcsillapítóként hatnak. Az endorfinok közé tartozik továbbá a dopamin és az acetilkolin is, amelyek kémiai struktúrája hasonlít a morfiuméhoz, és feladataik közé tartozik a stressz csökkentése és az önbizalom erősítése.

Az orgazmus során agyalapi mirigyünk nagy mennyiségű endorfint szabadít fel, ami eleinte eufóriát és relaxációt, később pedig álmosságot eredményez. Ha párod legközelebb amiatt piszkál hogy szex után azonnal elalszol, nyugodtan fogd rá az endorfinra!

Szex kémiája: Ez történik veled az orgazmus után, ami miatt imádod a szexet! 2

4. Epinefrin (Adrenalin)

Az epinefrin aktiválja szimpatikus idegrendszerünket ami magasabb vérnyomást és szívverést eredményez, amelynek hatására artériáink kitágulnak ezzel javítva izmaink vérellátását az aktust megelőzően.

Szex közben az adrenalin kiválasztódása tovább fokozódik, lehetővé téve az intenzívebb aktivitást, ugyanakkor ezt egy nyugalmi periódus követi ami nehezebbé, bizonyos esetekben pedig lehetetlenné teszi az újabb orgazmust a következő 20 percben.

Ha egy különösen intenzív szex során azt érzed, hogy szíved majd kiugrik a helyéről, azt az epinefrinnek köszönheted.

5. Feniletilamin

Az orgazmus közben felszabaduló feniletilamin serkenti a dopamin felszabadulást a limbikus rendszerben ami később az eufória érzéséért is felel, továbbá ez a szerves anyag váltja ki a szex közben érzett izgalmat is.

A feniletilamin hatása alatt üdítően, felvidulva valamint a partnerünkhöz vonzódva érezzük magunkat. A feniletilamin a csokoládéban is megtalálható ezért bátran fogyasszuk szex előtt vagy akár közben is.

6. Tesztoszteron

A tesztoszteron felelős a szexuális étvágyért és az agresszióért ezért elengedhetetlen az egészséges libidóért. Azok a nők és férfiak akik tesztoszteronszintje az egészséges határ alatt van, a csökkent szexuális étvágy mellett egyéb egészségügyi gondokkal is küzdenek.

A tesztoszteronnak köszönhető a hirtelen megnövekedett önbizalom is, amelyet aktus után érzel.

7. Szerotonin

A szerotonin egy, a hangulat szabályozásáért felelős hormon, amelyből orgazmus közben az átlagosnál több szabadul fel ezzel elérve antidepresszáns hatását.

A szerotonin hatására boldognak, reménnyel telinek, emocionálisan stabilnak érzed magad és emiatt a hatás miatt olyan elterjedtek a  szerotonin inhibitorok (antidepresszánsok) a piacon.

Ahogy láthatod, a szex kémiája egy bonyolult, ámde igen érdekes dolog. Sokan a boldogság keresése közben a drogokhoz fordulnak, pedig a szex közben érzett eufória hasonlít a drogok által nyújtott élményhez.

Ezért is szeretjük ennyire csinálni. :)

Véleményed