Az erekció és ejakuláció folyamatai: Ezt történik színfalak mögött

Írta Szexvital.hu 2017-01-10 0 Hozzászólás

Mostani cikkünkben elmagyarázzuk milyen fiziológiai és biológiai folyamatok történnek a színfalak mögött akkor, amikor izgalmi ingerenciára elindul az erekciós folyamat, majd pedig miként zárul ez le az ejakuláció végbemenetelével.

Ha téged is érdekel mi történik veled és fogékony vagy a biológiára és kíváncsi vagy mi történik funkcionális értelemben veled, akkor röviden de átfogóan bemutatjuk neked a fázisokat.

Vigyázat, egy csipetnyivel több szakmai kifejezést találsz itt mint máskor. :)

Az erekció és ejakuláció folyamatai: Ezt történik színfalak mögött 1

Hogyan működik az erekció és ejakuláció?

Az erekció (a hímvessző megmerevedése) sok külső (exogén) és belső (endogén) tényezőtől függ. Gyakran váltják ki erotikus ingerek, például optikai hatás (erotikus filmek, képek, egy meztelen nő látványa, fantáziák), vagy taktilis (tapintási) ingerek, melyek a külső nemi szervek vagy az úgy-nevezett erogén zónák megérintésével közvetítődnek.

Az egyéni különbségek itt nagyon nagyok. Némely férfinél csak a partnernő manuális (kézzel gyakorolt) stimulációjával jön létre teljes erekció, másoknál már elég rágondolni a női formákra. Ezek az egyéni eltérések különböző hatásoktól, tényezőktől függenek, mint például a nevelés vagy az első szexuális tapasztalattól. A merevedés gyakran létrejön erotikus ingerek nélkül is. Az egészséges férfinak alvás közben, abban a fázisban, amelyben szemei gyorsan ide-oda mozognak (REM, azaz Rapid eye movement-Phase), egy-másfél órás időközönként erekciói vannak.

A legtöbb férfinak felkeléskor feltűnik az úgynevezett „vizelési merevség" (reggeli erekció). Belső tényezők, mint például idegi (neurológiai), hormonális, arteriális (vérbeáramlás), vénás (vérelfolyás), anatómiai (pénisz kötőszövet és izomzat), de részben szellemi (pszichés) tényezők is felelősek a normál erekció bekövetkeztéért. A normál erekciót lehet úgy tekinteni, mint az emelkedett vér-beáramlásnak (arteriális perfúziós fokozódás) és a válaszaként létrejövő vérelfolyás (vénás eláramlás) csökkenésének az eredményét, amit idegi impulzusok váltanak ki a legkülönbözőbb ingerek (stimulánsok) talaján, beleértve az olyan pszichés tényezőket, mint az audiovizuális észlelés és a vágy (libidó).

Erekciós fázisok

Az erekció lefolyását különböző fázisokra lehet osztani:

1. Laza fázis

Itt csekély vérbeáramlás és csekély vérelfolyás jellemző. A bevezető vérerek „szűkre vannak állítva", a sima izomzat feszült (kontra-hált) és nem engedi, hogy a vér megtöltse az üregeket

A péniszben lévő vérben kevés az oxigén, ez megfelel a szívhez  jövő elhasznált (vénás) vérnek.

Az erekció és ejakuláció folyamatai: Ezt történik színfalak mögött 2

2. Latens (töltődő) fázis

A legtöbb férfinél a vizuálisan érzékelt erotikus ingerek, impulzusok (szignálok) az agyból a gerincvelőn át a pénisz-idegekhez vezetnek.

Az idegvégeknél különböző idegi ingerületátvivő anyagokat (neurotranszmittereket) tesznek szabaddá. Ez megemeli a péniszbe befolyó vér mennyiségét az erek átmérőjének növelésével. A vérbefolyási sebesség 200%-kal emelkedik, a hozzá vezető erek átmérője jelentősen nagyobb lesz

Az üregszerű, likacsos struktúrák kezdenek megtöltődni vérrel, bekövetkezik a hímvessző kisebb fokú megnagyobbodása.

3. A tumeszcencia (péniszmegnagyobbodás) fázisa

A megemelkedett vérbeáramlással egyidejűleg a vérelfolyás csökken

A pénisz átmérője és hosszúsága jelentősen növekszik. Az oxigénellátás a péniszben maximális lesz. Emelkedik a belső pénisznyomás. Ugyanakkor egy idő után a fokozódó belső nyomás csökkenti a vérutánpótlás beáramlását.

Az erekció és ejakuláció folyamatai: Ezt történik színfalak mögött 3

4. A teljes erekció fázisa

A vérelfolyás további elfojtására kerül sor. Az elfolyó pályák ellenállása körülbelül a 100-szorosára emelkedik az elvezető erek beszűkülése (kompresszió) és a medencealap-izomzat maximális feszülésének (kontrakció) következtében.

5. A kemény erekció fázisa (maximális péniszmegmerevedés)

Tovább fokozódik a nyomás a barlangos testben, a pénisz teljesen megmerevedik, merőlegesen eláll a testtől. A vérbeáramlás már le-csökkent, mert a szív már alig tudja túllépni a péniszben lévő nyomást azért, hogy több vért pumpáljon bele. A medencealap-izomzat, különösen a musculus ischiocavernosus maximálisan megfeszült és megakadályozza a vér további elfolyását.

A pénisz csak egy rövid időszakban van maximálisan megmerevedve. Ilyenkor könnyedén bevezethető a hüvelybe és létrejöhet a közösülés (coitus). A hímvessző a további ingerek hatására - amit különösen a hüvelyben a dörzsölődés vált ki - újabb impulzusokat kap, amelyek a péniszidegek közvetítésével a gerincvelőhöz érkeznek. A gerincvelőben helyezkedik el az erekciós- és ejakulációs központ. így itt váltódik ki később az úgynevezett ejakulációs reflex.

6. A detumeszcencia (ellazulás) fázisa

Ha az erotikus ingerek enyhülnek, vagy ha megtörtént az ejakuláció, úgy az idegimpulzusok is csökkennek.

A barlangos testben a sima izomzat összehúzódik. A vér a péniszből legnagyobb részt ki-nyomódik. A vérbeáramlások és -elfolyások normalizálódnak, a pénisz elernyed. Hosszúsága és nagysága olyan lesz ismét, mint az erekció előtt volt.

Csak bizonyos ideig tartó pihenés után következik be újabb erekció. Ez a pihenési idő egyéntől függően nagyon különböző, de minden esetben függ az életkortól. Időtartama tíz perctől akár több napig is terjedhet.

Ejakulációs folyamatok

Az emisszió és az ejakuláció képezik a férfi szexuális életében az aktus csúcspontját. Közvetlenül az ejakuláció pillanata előtt történik meg az emisszió (kibocsátás), amelynél az ondóhólyagból és a prosztatából az ondódombon át a hátsó húgycsőbe ürítődnek a spermiumok a váladékokkal (szekrétum) együtt.

Ezek térfogatnövelő hatására a hátsó húgycső kitágul. Ilyenkor következik be az ondófolyadék ki-lövellése az ejakulációs reflexszel, amely önkényesen már nem szakítható meg. A férfinél az ejakuláció megfelel az orgazmus fázisának, amely rendszerint csak néhány másodpercig tart.

Ejakuláció előtt a here önkéntelenül felemelkedik a gáthoz. Az ejakuláció alatt összehúzódnak a bulbospongiosus (BS), ischiocavernosus (IC) izmok, a húgycső záróizmai, a medencealap izmai, továbbá az ondóvezeték, ondóhólyag és prosztata izomzata is. A húgycső ritmikusan koordinált rángásai révén az ondófolyadék lökésszerűen kipumpálódik. Az ejakuláció kezdete előtt elzáródik a hólyagzáróizom a hólyagkimenetnél, hogy a sperma ne tudjon visszafelé (retrográd) a húgyhólyagba jutni.

Ha problémád van az erekcióddal, (márpedig ez rengeteg férfifel előfordul) akkor itt olvashatsz a házilag alkalmazható potencianövelő tippeket, ha pedig ezeket próbáltad már és erősebb megoldást szeretnél, akkor próbálj ki egy alkalmi potencianövelő készítményt.

Véleményed