Útmutató a menstruáció alatti szexhez: Zöld út a piros napokhoz!

Írta Szexvital.hu 2017-05-07 1 Hozzászólás

A görcsök. A puffadás. A derékfájás. Az indokolatlan sírás cuki állateledel-reklámokon. Adjunk még ehhez havi 5-7 nap szexuális önmegtartóztatást is, így már talán tényleg nem kérdés, miért púp a nők hátán a menstruációs időszak. 

Pont mikor a legnagyobb szükség lenne egy igazán jó és ellazító szexre, a bejáratot’ÜZEMEN KÍVÜL!’’ tábla blokkolja.

Vagy mégsem? Ha eddig elzárkóztatok a menstruáció alatti szexuális együttlét gondolatától, nem kis esély van rá, hogy fergeteges szexről maradtok le. Most összeszedtünk mindent, amit tudni illik róla, a potenciális előnyöktől a tippeken át, a felejthetetlenül élvezetes (és higiénikus) szex érdekében!

Útmutató a menstruáció alatti szexhez: Zöld út a piros napokhoz! 1

A menzesz régi időkre visszanyúló története és kulturális viszonya

Sok nő (és férfi) tartózkodik a menstruáció alatti szextől. Számos hölgyet a ciklus okozta fizikai fájdalmak és rossz közérzet tart távol a paplan alatti huncutkodástól, másoknak viszont ez inkább egy bizonyos szociális-tabu, mintsem személyes preferencia. 

A nyugati kultúrában a vért – és kifejezetten a menstruációs vért – ’’piszkosnak’’ találták és kórokkal, megbetegedéssel asszociálták. Ugyan igaz, hogy a fertőző betegségek közül számos vér útján terjed, a menstruációval kapcsolatos negatív konnotáció viszont megelőzi a fertőző betegségekről alkotott tudományos elméleteket.

Ahhoz hogy tökéletesen megértsük, társadalmunk miért tekint a menstruáló nőkre megközelíthetetlenként, mélyebbre kell ásnunk az emberiség történelmében. 

Bizonyos ókori - és számos mai – kultúrában a menstruáló nőket elkülönítették a lakosságtól. Anita Diamant szerzőnő A vörös sátor című 1997-es regényében tökéletesen írja le ezt a jelenséget. A történet végigköveti néhány jelentős bibliai asszony várandós évét, azt hogy hogy birkóznak meg a családi bonyodalmakkal, az őket körülvevő férfiak okozta érzelmi viharokkal, örömökkel és csalódásokkal, mialatt a társadalom elvárásainak eleget téve töltik életük különösen meghatározó részét elkülönítve – jól tippeltél - egy vörös sátorban. 

A rómaiak máshogy viszonyultak a menstruációhoz. Nem találtak benne semmi szégyellni valót, sőt! Úgy vélték ez különleges energiákkal ruházta fel a nőket. Idősebb Plinius, filozófus és író állítása szerint a meztelen menstruáló nők rendelkeztek a villám és zápor elhárításának képességével, ezenfelül a rovarokat, kártevőket is képesek voltak elijeszteni a terméstől. 

Tehát ha legközelebb barátnődet ledöntenék lábairól a görcsök és hangulatingadozás, bátran kérd meg, hogy űzze el a meccsed veszélybe sodró viharfelhőket, ahelyett hogy fagyiért nyúlna a hűtőbe! ;)

A menstruáció alatti szeretkezés jót tesz – tényleg!

Hosszú utat tettünk meg az ókor óta, de a menzesz alatti szex még mindig egy olyan téma, melyről vonakodva beszélnek az emberek. JoEllen Notte, a Kinkly magazin szakértője szerint a menstruációval kapcsolatban még a modern kor is hajlamos a havi vérzésre negatív és ’’piszkos’’ témaként gondolni. 

Gondolj csak a menstruációs betétek reklámjaiban használt kék folyadékra „mert Isten ments, hogy bárki arra utaljon, hogy onnan piros vér folyik.” 

Hozzáteszi, hogy ez a fajta gondolkodás különösen helytelen ugyanis pont emiatt ódzkodunk a vérzéstől és tekintünk rá betegségként, kórként. 

„Mikor egy nő menstruál nincs ’’elromolva’’ és nem is beteg. A teste pont azt teszi, amit tennie kell. És ha szexről van szó, felesleges azt feltételezni, hogy képtelen rá!” Számos bizonyíték van arra, hogy a szex segíthet jelentősen enyhíteni a menstruáció okozta fejfájás, álmatlanság és hangulatingadozások mértékét. 

Ha szeretnél menstruáció közben is szeretkezni (márpedig szeretnél, különben miért olvasnád ezt a cikket..), akkor nézd meg mit tudnak a szextamponok és intimkelyhek!

Útmutató a menstruáció alatti szexhez: Zöld út a piros napokhoz! 2

Az orgazmus enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit

Mind közül talán a legimpozánsabb ok az együttlétet illetően a premenstruációs szindróma egyik legkellemetlenebb tünetének enyhítése, a görcsök intenzitásának csökkenésének ígérete. 

Judith Golden szex-terapeuta szerint az orgazmus elősegíti a vér keringését a testben, aminek köszönhetően ellazul a méh és enyhülnek a menstruációs görcsök. Golden szerint a szex továbbá az ingerlékenységre, feszült hangulatra is kiváló gyógymód, melyek szintén gyakori PMS tünetek.  

A menstruáció alatti szex intenzívebb és kielégítőbb lehet

A pszichológus és párkapcsolati szakértő Antonia Hall szerint a menstruáció alatti szex jobb orgazmust eredményezhet, mint bármi más. 

„Az orgazmus által a természetes fájdalomcsillapító, más néven endorfin, valamint oxitocin és dopamin hormonok szabadulnak fel a szervezetben.” magyarázza. 

Menstruáció alatt számos nő kívánja jobban a szexet és gyakran intenzívebb orgazmusokat is tapasztalnak, mint általában. Ez azért van, mert ilyenkor beindulnak a hormonok és a harmadik nap környékén különösen megnő az ösztrogénszint. Az ösztrogén fontos szerepet játszik a nők libidójában, ezért van az, hogy a menopauzához köthető ösztrogénszint-hanyatlás rendesen feldúlhatja a nők nemi vágyát.

Menstruáció alatti szex = rövidebb menstruáció

Kinek ne tetszene a rövidebb ideig tartó menstruáció gondolata?

Halls szerint a vérzés alatti szex jelentősen csökkentheti a menzesz időtartamát. A szexuális együttlét alatt történő izom-összehúzódások és orgazmus miatt nagyobb mennyiségű vér lökődik ki az méhből, mint nyugalmi állapotban, így segítve elő a szervezetet abban, hogy mihamarabb letudja a havi vérzést. 

Lépésről lépésre a paplan alá

Itt az idő lerázni magadról a társadalom menstruációval kapcsolatos siralmas kulturálatlanságát (és talán a saját előítéleteid is), de előtte vedd fontolóra tippjeinket!

1. Beszéljetek róla!

Tetszik vagy sem: nem mindenkinek jön be a menzesz alatti szex ötlete. Ugyanakkor azt se feltételezd, hogy partnered nem lenne benne. Van, akit egyáltalán nem hoz lázba, más kifejezetten izgatott, ha a piros betűs napokon való együttlétről van szó. Vannak férfiak, akik még menstruáció alatt is szeretik orálisan kielégíteni partnerüket. 

Ha te és partnered még nem álltok kész a menzesz alatti szexre, azzal sincs semmi gond. Dr. Marlene Wasserman, klinikai szexológus szól a nőkhöz a menstruáció alatti szexuális vággyal és az esetleges indokolatlan szégyenérzettel kapcsolatban. 

„Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha a vérzés alatt is vágysz az együttlétre! Sok nő szexuális éhsége nagyobb ilyenkor, míg mások egyáltalán nem kívánják a szexet. A döntés a te kezedben.” 

Ergo nincsenek jó vagy rossz érzések, ha menstruáció alatti szexről van szó, a lényeg, hogy ne féljetek kommunikálni egymással ezzel kapcsolatban! Nem minden férfi számára tiszta, hogy ilyenkor pontosan mi játszódik le a nők szervezetében ezért Dr. Megan Stubbs, szex- és párkapcsolati szakértő szerint érdemes részletesen átbeszélni a pro-, és kontrákat mielőtt egymásnak estek vagy elvetitek az ötletet.

2. Készüljetek fel a start előtt!

Mielőtt beestek a hálószobába, senkinek sem fog ártani, ha kicsit előkészültök. Egy sötét árnyalatú törölköző a lepedőre terítve sok fejfájástól menthet meg, illetve pár rongy vagy nedves kéztörlő az éjjeliszekrényre készítve szintén jól jöhet, ha nem szeretnétek kínosan betotyogni a fürdőbe közvetlenül az aktus után. 

Stubbs szerint érdemes lehet befektetni egy vízálló lepedőbe is, ami tizedelheti a menstruáció alatti szexszel járó esetleges kellemetlenségeket és foltokat a frissen mosott ágyneműn. Továbbá azt is ajánlja, hogy ha nagyon aggódtok a takarók összemaszatolása miatt, ugorjatok inkább a zuhany alá.

 „A kellemes vízsugár gondoskodik a vér eltakarításáról, a helyszínváltozás pedig még a szexuális életetek is felpezsdíti majd.”  

Némi vízbázisú síkosító is jól jöhet, hogy még élvezetesebb kalandban legyen részetek. Habár a menstruációs vérzés szolgálhat természetes síkosítóként, a vérzés nem úgy funkcionál, mint egy csap, amit bármikor meg lehetne nyitni vagy épp elzárni (bármilyen jó is lenne). Ezenfelül az ingadozó hormonszintnek ’’köszönhetően’’ a szövetek sokkal érzékenyebbek lehetnek, tehát ideális választás a bőr számára kifejezetten gyengéd síkosító lesz.

Útmutató a menstruáció alatti szexhez: Zöld út a piros napokhoz! 3

3. Védekezzetek!

A nemi úton terjedő betegségeket menstruáció alatt ugyanúgy elkaphatod, mint a ciklus többi napján, ezenkívül a vérzés a nem kívánt terhesség ellen sem véd tehát a felelősség a ti kezetekben. 

Gyakori tévhit, hogy menstruáció alatt a nők nem eshetnek teherbe. „A menstruáció a ciklus végén jelentkezik,” magyarázza Stubbs „viszont a vaginában a sperma még további 72 órán át nemzőképes maradhat, és nem kizárt, hogy az ovuláció a vérzés végén történik majd.”

Hall szerint a menstruáció alatti együttlét megnöveli bizonyos betegségek átadásának kockázatát, mivel az enyhén nyitott méhnyak szabad utat biztosít a méhből áramló vérnek. 

„Mint mindig, most is óvatosnak kell lennetek, ha a szexuális úton terjedő betegségek és HIV elleni védekezésről van szó. Egy fertőzött személy vérével való érintkezés komoly kockázattal járhat.”

És még egy ok, ami az óvszerhasználat mellett szól: tisztább maradsz a viselésével. 

4. Találjátok meg a megfelelő pozíciót!

Ha menstruáció alatti szexről van szó, a kulcs a pozíció lesz. Ha tartotok attól, hogy az ágynemű az együttlét végére egy gyilkosság helyszínéhez fog hasonlítani, maradjatok a misszionárius póznál.

Hall azt javasolja, hogy partnered csípője alá érdemes lehet egy felcsavart törölközőt vagy párnát tenni, ami egyszerre dolgozik majd a gravitáció ellen és növelni a nő élvezeteit. Valamint a kiskifli-nagykifli pozíciót (akár felemelt lábbal) is kipróbálhatjátok, mely során a behatolás mélységének kontrollja főként a férfi kezében lesz.

Ha az aktus utáni takarítás közben alvadt, megszilárdult vérrel találkoztok, pánikra semmi ok – ez csupán a vér és levált méhsejtek keveréke. Teljesen normális, hogy a vér árnyalatai a sötétbarnától az élénkpirosig mozognak, a sötétebb vér szimplán idősebb vér, az élénk színű pedig friss. 

A szex közben történő mozdulatok és súrlódás átmenetileg felgyorsíthatja a vérzést, ami így az átlagosnál erősebbnek tűnhet közvetlenül az együttlét után. 

Nem vonz ez az egész? Nem gáz!

Ha a menstruáció alatti szex gondolata nem hoz lázba, az is rendben van. Jó hír lehet viszont, hogy számos más alternatívát tudunk ajánlani az intimitást illetően a véres napokra is. Wasserman arra ösztönzi a párokat, hogy „fedezzék fel egymás testét más módon.” Ebbe az intenzív csókoktól egy tetőtől talpig tartó masszázsig – tökéletes opció, ha partnered lábait kikészíti a menzesz - bármi belefér. 

Ideális időszak lehet ez arra, hogy barátnőd orálisan kényeztessen téged (amit később viszonozhatsz majd neki).

Mint már korábban említettük, a piros betűs napok tökéletesek a zuhany alatti együttléthez is. Gyújtsatok pár gyertyát, kapcsoljatok be némi érzéki zenét és masszírozzátok át egymás habos testét a gőzölgő zuhanykabinban. A vérzéssel járó rendetlenség miatt így nem kell aggódni, majd a víz és szappan gondoskodik róla. 

Hát nem csodás? Csupán arra érdemes figyelni, hogy a zuhany alatt szilikon alapú síkosítót használjatok, mert a vízbázisú a lefolyóban végzi.

Annak ellenére, hogy épp menstruációs napokat éltek és a direkt behatolást inkább mellőznétek, kényeztethetitek egymást máshogy. Partnered téged orálisan, te pedig őt a csikló ingerlésével. 

Legyetek kreatívak! A lepedőn landoló vérfoltok pedig megelőzhetőek azzal, ha az előjáték alatt még bent marad a tampon vagy az intimtölcsér. 

Sőt a legjobb ha ilyenkor kifejezetten szextampont (menstruációs szivacsot) használtok, amely felfogja a vérzést és száraz behatolást biztosít! Az alábbi videóban láthatod is ez miként működik. (Nyugi, csak segédeszközökkel van demonstrálva. Semmi extrém tartalom.)

Mindent összevetve a menstruáció – akárcsak a szex – természetes és egészséges. Havi 4 hétből az egyiken vérezni nem kellemes, de nem kell ellehetetlenítenie a szexuális életeteket sem. Akár lendülettel vetitek magatokat a paplan alá, akár az intimitás egy másik formáját választjátok ilyenkor, a menstruáció alatti szex nem kell tabu maradjon.

Szeretnél a piros betűs napokon is ágyba bújni a pároddal? Nézz körül a szextamponok között!

1 Hozzászólás

Albert Hunor:
2022-06-29, 23:36:04
Válasz

Jó volt s kèsz

Véleményed