A rendszeres sporttal növelhető a szexuális étvágy?

Írta Szexvital.hu 2018-06-18 0 Hozzászólás

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a táplálkozás pozitív hatásaival, ezúttal pedig az egészséges életmód másik meghatározó elemét, a mozgást vesszük górcső alá. Vajon ez összefüggésben van-e a libidóval? És aki aktívabb életet él, az az ágyban is jobban teljesít?

Ez az összefüggés a sport és a szex között

Tény, hogy a rendszeres mozgás jó hatással van az erekcióra, illetve a nők izgalmi állapotára. A kettő közötti kapcsolat több tényezőre vezethető vissza. Ezek közül az egyik, hogy aki sportol, az jobban, magabiztosabbnak érzi magát a bőrében, illetve javul az énképe.

Az is egyértelmű, hogy a jó szexhez megfelelő kondíció kell, mert ha ez nincs meg, akkor azt megérezzük a menetek hosszán, intenzitásán és a libidón. Ennek oka, hogy az együttlét során emelkedik a pulzus, élénkül a vérkeringés, fokozódik az izmok vérellátása, ami egy gyengébb szervezetet lényegesen jobban kimerít.

A sport fokozza a vérkeringést, ezzel segíti az erek tágulását. De nemcsak ezzel támogatja a férfiak merevedését és a nők izgalmi állapotát, hanem a hormon-, valamint az idegrendszerre gyakorolt hatásával is. 

A rendszeres sporttal növelhető a szexuális étvágy? 1

De milyen edzést válasszunk?

Persze nem mindegy, milyen mozgásformát választunk.  Egy kutatásban például a jógát és a kardió jellegű edzéseket vették górcső alá. Ennek során azt tapasztalták, hogy mindkettő növelte a szociális kompetenciákat, vagyis a résztvevők úgy érezték, jobban kijönnek a környezetükkel.

A jógázók kevésbé érezték magukat feszültnek, a futóknál viszont érdekesebb megállapításra jutottak: a korábban szexuális problémákkal küzdőknél javultak a nehézségek. Vagyis a futás, és az ehhez hasonló, keringésre ható sportok állóképességre gyakorolt pozitív hozadékait a hálószobában is élvezhetjük.

A futást azért is emelhetjük ki, mert a hosszabb távokkal vagy a tempó fokozásával azt az érzést élhetjük át, mint amit az orgazmus során tapasztalunk meg. A holtponton való átlendülés és a gyönyör ugyanis hasonló kémiai folyamatoknak köszönhetően alakul ki.

Mi a helyzet a kalóriákkal?

Azzal kapcsolatban már jelentősen megoszlanak a nézetek, hogy a jó szex kiválthatja-e a rendszeres edzést. Egyes kutatások szerint ugyanis egy-egy aktus során akár negyedórányi futás során felhasznált kalóriamennyiséget is elégethetünk.

De meg kell jegyeznünk, hogy nagyon sok tévhit kering a témával kapcsolatban. Ezek közé tartozik például a szex során elégetett kalóriák mennyisége. Van, aki szerint akár 300-at is felhasználhatunk egy átlagos együttlét során. Ez valószínűleg nem állja meg a helyét, mert a szex nagyjából egy közepes tempójú sétával egyezik meg, amivel fél óra alatt nagyjából 105 kalóriát éget el.

Persze az biztos, hogy a mozgásnak ez a formája élvezetesebb lehet, mint felvenni a futócipőt. Mégis azt gondoljuk, az egészségünk érdekében jobb, ha heti néhány alkalommal beiktatjuk az edzést, hiszen ez a fajta elfoglaltság én-időnek is kiváló.

A rendszeres sporttal növelhető a szexuális étvágy? 2

Keresd meg az igazit

Itt inkább azon van a hangsúly, hogy megtaláld azt a mozgásformát, amit nem teherként fogsz fel, és ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül megtalálnod az igazit. A lehetőségek tárháza nagyon széles, elég ha a kardió edzésekre gondolsz, amibe beletartozik többek között a futás, a kerékpározás, a taposás vagy éppen az úszás.

És akkor még a csoportos órákról vagy a személyi edzésekről nem is beszéltünk. Előbbi esetében jobb, ha több típusra is ellátogatsz. Az aerobic különböző fajtáitól a jógán át a spinningig nagyon sok variáció közül válogathatsz – ráadásul könnyen előfordulhat, hogy megkedveled a csapatot és új barátaid is lesznek.

Egy olyan igazán nőies alternatívával, mint amilyen a rúdtánc pedig nemcsak a zsírpárnák ellen veheted fel a küzdelmet, hanem az önbizalmadat, és szinte minden izmodat erősítheted. Arról nem beszélve, hogy ha otthonra is beszereltek egy rudat, meglepheted egy házi show-val a párod, amihez ebben a cikkben gyűjtöttünk össze 13 számot, hogy meglegyen a tökéletes aláfestét.

Hogyan hat a teljesítményre?

A tudomány álláspontja szerint nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy aki sportol, annak nagyobb lenne a szexuális étvágya. Sőt, ha valaki extrém módon túlzásba viszi ezt a tevékenységet, az az eredményeinek, illetve a koncentrációjának csökkenését tapasztalhatja. 

A versenysportolók körében kutatott kérdés, hogy a szex hogyan befolyásolja a teljesítményt, de ezzel kapcsolatban megoszlanak a nézetek. Van, aki szerint egy nagyobb megmérettetés előtt jobb ezt kizárni, más edzők viszont támogatják, hogy a párok együtt legyenek a felkészülési időszak végén.

A kérdés ebben az esetben inkább az, hogy a megmérettetés előtt mennyivel lehet érdemes ezt beiktatni. A kutatások szerint az ezt megelőző estén nem vezet a teljesítmény romlásához, de ha nagyjából két órával előtte kerül rá sor, akkor a sportolók nem tudják kihozni magukból a maximumot.

Véleményed