Nimfománia – áldás vagy átok?

Írta Szexvital.hu 2020-10-02 0 Hozzászólás

Az élvezetes és olykor tabudöntögető együttlétek, a hátunkon csorgó feromonok – vagy más anyagok – és a kéjes sóhajokkal teli éjszakák mind-mind az egészséges szexualitás részét képezik, az emberi élet egyik legjobb velejárója. Azonban van valami, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, hiszen időnként még a gyönyörből is megárt a sok(k): ez pedig nem más, mint a nimfománia.

A tudomány jelenlegi állása eléggé megosztja a tudóstársadalmat abban a kérdésben, hogy nimfomániásnak csak nőket lehet-e tekinteni, vagy férfiakat is? A nimfománia ugyanis nem kímél: bár rengeteg férfi ábrándozik arról, hogy összehozza a sors egy nimfomán nővel, ez a görög eredetű szó (nimfa őrület) egy szexuális zavart takar.

 

 

Nem újkeletű a fogalom: már 1802-ben említették a nimfomániát

Igaz, akkoriban még inkább azokra a nőkre használták a kifejezést, akik valamilyen csoda folytán megkívánták a saját férjüket, sőt mi több: egy másik férfit vagy nőt. A viktoriánus korban egyenesen úgy tartották, hogy azok a nők, akik ízletes ételeket és túl sok csokoládét fogyasztanak, regényeket olvasnak, tisztátalan gondolataik vannak és esetleg még a maszturbálásig is eljutnak, túlstimulálják a kényes női idegrostokat és voila, kész is a nimfománia.

Szerencsére az évszázadok alatt már a nők szexuális vágya és orgazmusigénye is egyre többet vesztett tabusított jellegéből, majd lassacskán elfogadottá vált a dolog. Később pedig már a mai nézeteket is alátámasztva, a káros mértékű szexuális vágyra korlátozódott. Mindenesetre a fogalom evolúciója során azonban 1980-ban eljutottunk arra a szintre, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság eltávolította a Mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből (DSM) a fogalmat, illetve férfi párját a szatiriázist.

Annak ellenére, hogy a közbeszédből továbbra sem kopott ki a fogalom, ma már inkább szexfüggőségnek és hiperszexualitásnak nevezik a jelenséget a szakirodalomban. Ha rákeresel az ebben szenvedő hírességekre, akkor ne csodálkozz, ha például Russel Brand és David Duchovny neve is előkerül.

De vissza az alapvetéshez: a nimfománia nem csupa móka és kacagás

Általánosságban véve az elmondható, hogy a nimfománia a hiperszexualitás – vagyis a hihetetlen mértékben felfokozott nemi vágy és libidó – női megfelelője. (A kór egyébként a férfiakat sem kíméli, esetükben szatiriázis néven kell tovább kutakodnod, ha szeretnél.)

Ez egy olyan káros állapot, amire többek között a teljes kontrollvesztés, a megszállottság és bűntudat triumvirátusa a jellemző. De van még néhány jellemző tünete, amiről könnyedén felismerheted, ha elindultál ezen az úton – vagy épp egy nimfomániás nővel hozott össze az élet:

 • krónikus, rögeszmés gondolatok és fantáziák,
 • kényszeres maszturbálás,
 • túlzásba vitt pornó,
 • szégyenérzet és bűntudat a szexet követően,
 • túl sok szexuális partner,
 • túlságosan nagyszámú párkapcsolat,
 • az érzelmi elköteleződés teljes hiánya.

A hiperszexualitásban, szexfüggőségben szenvedő számára olyan, mintha megszűnne a szexen kívüli világ. Gyakorlatilag másból sem fognak állni a napjai, mint az orgazmus utáni hajszából, függetlenül attól, hogy az éppen aktuális párjával sikerül-e ágyba kerülnie.

A betegség egyik kiváltó oka egyébként pont a gyerekkori traumák, jobban mondva a szeretet hiányára vezethető vissza a pszichológusok szerint. Gyerekkorban alapozódik meg az üresség és a magány érzete, amit a nimfomán nő a káros mértékű szexuális aktussal próbál meg pótolni – betömködni a lyukakat.

A nimfománia azonban nem lesz megoldás a problémára, hiszen ez is ugyanolyan következményekkel jár, mint bármely más függőség: a családi és baráti kapcsolatok teljes leépülésével, a párkapcsolatok sorozatos zátonyra futásával, a munkahelyi teljesítmény visszaesésével. Ezek pedig előbb-utóbb depresszióhoz, szorongáshoz vezetnek.

 

 

De vannak még más, nem kívánt következmények is

Mivel a nimfomániára a teljes kontrollvesztés a jellemző, számtalan káros következménnyel nézhet szembe a beteg. Az egyik oldalról ott vannak a nemi betegségek, hiszen a korlátlan, szinte soha ki nem elégíthető vágytól hajtva a biztonságra sem fordítanak túl nagy figyelmet.

Az azonnali kielégülés érdekében ugyanis elképzelhető, hogy megfeledkeznek a fogamzásgátlásról, de a pillanat hevében az óvszerhasználattól is eltekinthetnek. Talán emlékszel még a korábbi nemi betegségeket taglaló sorozatunkra (itt érheted az első és második részt), amiből világosan kiderül, hogy a felelőtlen szexnek az AIDS-en, a HIV-en, a HPV-n kívül még rengeteg káros következménye lehet. Hogy a nem kívánt terhességről ne is beszéljünk.

Ezek mellett azonban a nimfománia még olyan ön- és közveszélyes viselkedésre is sarkallhatja a nőket, amik nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségükre is károsak lehetnek. Ha a függőség kialakulása előtt például nem igazán volt oda a BDSM-ért, a betegség miatt viszont olyan helyzetekbe és aktusokba is belemehet, ami tovább fokozza a mentális zavarait.

Ha szereted a szexet, ne ijedj meg: vélhetően nem vagy szexfüggő

Mielőtt túlságosan rád hoznánk a frászt tegyél fel néhány kérdést magadnak. Ha a válaszaid után összességében nem az a kép rajzolódik ki, hogy a szex irányítja az életedet, akkor nyugodj meg. Nem fenyeget az a veszély, hogy szexfüggő vagy hiperszexuális lennél.

Szóval, a kérdések:

 • Még számon tudod tartani, hogy hány szexuális partnered volt?
 • Akkor is a szexre gondolsz, ha nem akarsz?
 • Próbálod, de nem tudod kontrollálni a szexuális életedet? (Se a partnerek, se az aktusok számát.)
 • A csillapíthatatlan vágy miatt többször fizettél már a szexért?
 • A szexuális életed negatívan befolyásolja a párkapcsolatodat, a családoddal való kapcsolatodat, illetve a munkádat?
 • Sodortad már veszélybe magadat vagy a partnereidet a szex miatt?

A kérdésekből talán te is látod, hogy az, ha szereted a szexet, esetleg valamilyen fétisnek hódolsz vagy időnként pornót is nézel, az még nem jelenti azt, hogy szexfüggő lennél. A szex éppúgy hozzátartozik az élethez, mint a levegővétel, az evés vagy az ivás.

Éppen ezért ne riadj vissza az újdonságok kipróbálásáról, legyen szó akár egy új pózról, vagy épp egy párvibrátor, vibrotojás, esetleg valamely anális eszköz felfedezéséről. Ettől még nem leszel se perverz, se szexfüggő.

Véleményed