Tabudöntés mesterfokon: beszéljünk nyíltan a nemi betegségekről – 1. rész

Írta Szexvital.hu 2019-09-28 0 Hozzászólás

Igen: ha éget, viszket, csíp, esetleg kiütések vagy foltok jelentek meg a nemi szervek környékén, az egyértelműen valamilyen nemi betegségre utal. Azonban vannak láthatatlan tünetek, amik a mélyben lappanganak és csak arra várnak, hogy lecsaphassanak. Úgyhogy itt az ideje annak, hogy végre szabadon és tabuk nélkül beszéljünk a nemi betegségekről – és a lehetséges következményekről.

Talán azt gondolnád, hogy a XXI. században már olyan sokféle védekezési lehetőségünk van, hogy ha nagyon akarnánk, akkor a nemi betegségeknek könnyűszerrel, kacagva búcsút mondhatnánk.

Tartalomjegyzék:

A nemi betegségek száma évről évre nő
Te ne ess ebbe a hibába: ne dőlj be a tévhiteknek
De ha már megtörtént a baj, erre figyelj
Gondoskodj a biztonságról

Azonban mindennek ellenére…

A nemi betegségek száma évről évre nő

Nemcsak világviszonylatban, hanem Magyarországon is. Sajnos a hazai helyzet is megfelel a nemzetközi statisztikáknak: évről évre nő a nemi betegek száma. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint évente mintegy 600 új szifiliszes megbetegedést, kb. 900-1100 új klamídiás megbetegedést regisztrálnak, és a gonorrheával fertőzöttek száma is eléri az 1600 főt.

Egyébként pont ez a három nemi betegség a leggyakoribb itthon: a klamídia, a szifilisz és a gonorrhea, ugyanakkor a HIV/AIDS fertőzés jelentette veszélyről sem szabad megfeledkeznünk. Tavaly 229 HIV fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, akik közül 57-en – azaz kb. minden 4. beteg – már az AIDS stádiumában járt a betegségének.

Ugyanakkor becslések szerint legalább 3000-4000 főre tehető a HIV fertőzöttek száma, és közülük kb. 2000-en vesznek részt az egyébként ingyenes gyógyszeres kezelésben. Rémisztő, de igaz: a HIV fertőzöttek fele talán maga sem tudja, hogy beteg, így ők tovább fertőzik a partnereiket.

Ez a tendencia ugyanakkor – igaz más-más volumenben – de a többi nemi betegségre is igaz. Annyira tabusított a téma, illetve a betegek annyira félnek a megbélyegzéstől, hogy inkább nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal. Vagy abban bíznak, hogy elmúlik minden magától: bizonyos esetekben a kezdeti tünetek valóban mérséklődnek, de ettől a betegség még nem múlt el, csak tünetmentessé vált, és fertőznek tovább.

Egyébként esetleg még az is előfordulhat, hogy az egyes nemi betegségek néhány tünete annyira hasonlít például egy influenzás megbetegedéséhez, hogy a beteg nem is gondolná, hogy igazi valamilyen nemi úton terjedő fertőzést kapott el.

Te ne ess ebbe a hibába: ne dőlj be a tévhiteknek

Mert ahogy a fenti adatokat is látod, a számok mást mutatnak. Éppen ezért mindig tartsd szem előtt, és a kezed ügyében az óvszert. És a legforróbb helyzetekben is gondolj arra, hogy még a kezeletlen, tünetmentes nemi betegségek is:

 • növelik a meddőség kockázatát,
 • bizonyos típusú rákot okozhatnak,
 • megfertőzheted vele a partnereidet,
 • terhesség esetén károsíthatja a magzatot,
 • és hajlamosabbá tehet a HIV fertőzés elkapására.

Szóval csak okosan élvezzétek egymást, jobb a biztonság!

De ha már megtörtént a baj, erre figyelj

Benned is biztos felmerült most már a kérdés, hogy honnan tudhatod, ha elkaptál valami nyavalyát. Nos, ezekre a tünetekre érdemes figyelni:

 1. Vizeletbeli változások

Ha pisilés közben égő, csípő fájdalmat tapasztalsz, az nemi betegség tünete is lehet. Főként a chlamydia, a gonorrhea, a nemi herpesz, valamint a roppant gonosz nevű, trichomoniasis egyik velejárója lehet. Ugyanakkor utalhat húgyúti fertőzésre, és vesekőgyulladásra is, szóval érdemes vele mindenképpen orvoshoz fordulni, illetve előtte megfigyelni a vizelet színét, hogy megváltozott-e a szaga, és azt is, hogy esetleg került-e bele vér.

 1. Ha valami furcsa távozik a péniszből vagy a vaginából

Itt most természetesen nem az ondóra és a női nemi nedvekre, hanem a normálistól eltérő színű-állagú váladékra gondolunk. Ez a fertőzés típusától függően változhat, de például férfiak esetében a gennyes húgycsőfolyás, míg nőknél a gennyes vagy vízszerű, nyákos folyás a klamídia, a gonorrhea, illetve a trichomoniasis jelenlétére utalhat. Szóval, ha esetleg ilyet tapasztalnál, irány az orvos!

 1. Égő, viszkető fájdalom a hüvely területén

Sajnos vannak olyan baktériumok, és gombák amelyek kifejezetten a nemi szerveket támadják, míg a viszketést akár tetvek is okozhatják. Egyik sem olyan tünet, amit bárki szívesen tudna magáénak, úgyhogy cselekedj időben.

 1. Ha fájdalmassá válik a szex

A szex közben alkalmanként fellépő fájdalom inkább nők körében fordul elő gyakrabban, de azért férfiak körében is okozhat kellemetlen pillanatokat az ejakuláció során. Egyébként még akkor találkozhatsz vele, ha új partnerrel bújtál ágyba, vagy ha valami megváltozott a szexuális szokásaidban.

 1. Vér, vagy más váladék a hüvelyben

Az sem tekinthető normálisnak, ha a szexuális aktus közben vagy azt követően vérezni kezdenél, és hát a folyás sem éppen olyan tünet, amit félvállról lehetne venni. Például, ha habos állagú, zöldes színű, rossz szagú a váladék, az trichomoniasisre utal, míg a vérrel keveredő, sárgás színű váladék gonorrheára. De akár még a rákos megbetegedés kísérője is lehet.

 1. Kiütések, dudorok, fekélyek

Amennyiben ilyen látható jelek jelennek meg a nemi szervek környékén, akkor szinte biztosra vehető az intim herpesz, a szifilisz, a HPV, vagy egy nemi úton is terjedő bőrbetegség, a molloscum contagiosum jelenléte. Akkor se nyugodj meg, ha 1-2 hét alatt eltűnnek és megszűnik a fájdalom, mert vannak olyan betegségek, amik tünetmentesen ugyan, de egy egész életen át elkísérnek. Ilyen például a herpesz is: hiába tűnnek el a látható jelek, a betegség a testedben fog lappangani és fertőzni, egészen életed végéig.

 1. Fájdalom hastájékon, a medence környékén

Szintén nőknél gyakoribb tünet, bár nem feltétlen utal nemi betegségre. Ez leginkább akkor jelentkezik, ha az STD-k, vagyis a szexuális úton terjedő betegségek kezeletlenek maradtak, mert ilyenkor a baktériumok a méhből a hasig eljuthatnak. Ráadásul olyan súlyos szövődményekkel járhat, mint például a meddőség, de fertőzést és hegesedést is okozhat.

Ezek lennének hát azok a specifikus jelek, amik jelzik, ha baj van. Ugyanakkor vannak olyan nem specifikus tünetek is, amik csak azt jelzik, hogy a szervezeted reagál a fertőzésre, de nem gondolnál miattuk nemi betegségre. Ilyen például a fogyás, a hidegrázás, a láz, és a fáradtság is.

Gondoskodj a biztonságról

Ahhoz, hogy elkerülhesd a nemi betegségek durva csapdáját, nem árt, ha megteszel néhány óvintézkedést. Ha ránk hallgatsz, mindenekelőtt az intimhigiéniára fektess akár az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt.

Egyrészt egy elhanyagolt, büdös, és láthatóan keveset tisztálkodó partnerrel senki sem szívesen létesít szexuális kapcsolatot – mi más kellene még a vágy halálához, nem igaz? –, másrészt a mosdatlan nemi szerveken könnyebben elszaporodnak a baktériumok és a különböző fertőzések, gombák is.

Ennek fényében nem árt a tisztálkodás során aktívan használni például intim mosakodó géleketantibakteriális tisztítókat, és a hüvelyflóra helyreállításán dolgozó hüvelytablettákat sem. Mert a megelőzés még mindig jobb, mint elkapni valamit, nem?

Éppen ezért ajánlott az együttlétek során az óvszerhasználat is. Mert bár nem véd minden nemi betegségtől, de nagy részétől igen: főleg akkor, ha több partnered van párhuzamosan, vagy esetleg az egyéjszakás kapcsolatok híve vagy. És bár árulkodó jel lehet, de megcsalás esetén a monogám pároknál is érdemes gumit húzni.

 

De az óvszerre ne szükséges rosszként tekintsetek, éppen ellenkezőleg: építsétek be a szexuális játékok közé. Mert a bordázott, az ízesített és az ultravékony verzió is tartogathat kéjes meglepetéseket.

 

Véleményed