Tabudöntés mesterfokon: beszéljünk nyíltan a nemi betegségekről – 2. rész

Írta Szexvital.hu 2019-10-04 0 Hozzászólás

Ne kerülgessük tovább a forró kását: az orgazmus és a vadító szex igenis hozzájárul testi-lelki feltöltődéshez, valamint az egészségünkhöz. Ugyanakkor, ha nem figyelünk a részletekre, könnyen életre szóló, kellemetlen, olykor halálos kimenetelű nemi betegségeket szerezhetünk. Úgyhogy számoljunk le végre a sztereotípiákkal és a tabukkal, beszéljünk róluk nyíltan!

Persze amikor az egymáshoz simuló meztelen bőrötökön finoman gyöngyözik az izzadtság, ti pedig a kéjes kielégüléstől pihegve gyűjtitek az erőt a második menethez az ágyon, nehéz azokra a fertőzésekre és betegségekre gondolni, amik lesben állva várják, hogy megtalálják a rést a pajzson.

Pedig elég egy nem megfelelően tisztán tartott játékszer, az elhanyagolt intimhigiénia vagy egy felelőtlen félrekacsintás és máris kész a baj. Korábbi cikkünkből már tudhatod, hogy Magyarország azért nem teljesít valami fényesen a nemi betegségek széles skáláján, így nem nehéz elkapni valami nyavalyát.

De azzal legalább már tisztában vagy, hogy milyen jelekre kell figyelned, ha úgy érzed, valami nincs rendben, most pedig még a leggyakoribb hazai nemi betegségekről is ejtünk néhány kellemetlen, azonban hasznos szót.

Tartalomjegyzék:

Amikor a parazita támad: a Trichomoniasis
Ami antibiotikummal is jól kezelhető: a Chlamydia
Egy örökölhető betegség: a Gonorrhea
Ami már Ady miatt is ismerős: a Szifilisz
Ezt nem veheted félvállról: a nemi herpesz
Méhnyakrák lehet a vége: a HPV
Még egy H: a HIV

Amikor a parazita támad: a Trichomoniasis

Ennek a ronda betegségnek már a neve is nyelvtörőbe hajlik, mindazonáltal a világ leggyakoribb nemi betegségének tartják. Oka a Trichomoniasis vaginalis nevű kórokozó parazita, ami a húgy-ivarszervekben telepszik meg, és főként a hüvelyben és a prosztatában kezdi el kifejteni áldatlan hatását.

Az esetek többségében a fertőzés tünetmentes, ha mégsem így történik, akkor a hölgyek esetében a szeméremtájék viszketése, illetve hüvelygyulladás, valamint zöldes-habos színű folyás jelentkezik. Az uraknál a prosztata gyulladása okoz égő, csípő fájdalmat, főleg a vizelés során, kimutatni éppen ezért a húgycsőváladékból – hölgyek esetén a hüvelyváladékból – lehet.

Ami antibiotikummal is jól kezelhető: a Chlamydia

Ez is egy roppant alattomos betegség, mivel a tünetmentes lappangási idő alatt a partnerek is megfertőződnek, és így tudtukon kívül ők tovább gyarapíthatják a fertőzöttek táborát. Igazi ördögi kör!

Ennek a betegségnek is a húgycsőgyulladás az egyik legfőbb tünete, de jól beazonosítható még az alhasi fájdalomról, a sárgás színű – nyúlós folyásról, a nemi szervek megnagyobbodásáról vagy körülöttük lévő duzzanatokról.

Hölgyek esetében ez azért különösen veszélyes, mert a gyulladás miatt sérülékennyé illetve vérzékennyé válik a méhszáj, ráadásul ha nem kezelik időben, előbb-utóbb meddőséghez vezethet.

Mindenesetre jó hír is van, még abban az esetben is, ha már megtörtént a baj: a Chlamydia antibiotikummal jól kezelhető, akár teljesen meg is szüntethető. És erre mindössze egy néhány napos antibiotikum-kúrára van szükség.

Egy örökölhető betegség: a Gonorrhea

Vagyis ahogy még ismerheted: kankó és tripper, amit a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okoz. A baktérium főleg a húgycsövet, illetve a méhet, valamint a petefészket támadja, míg az urak esetében főként a prosztata, a here és az ondóvezeték van veszélyben.

Nőknél nagyon enyhe tüneteket lehet tapasztalni, például gyakori vizelés, egy kevés folyás és némi enyhe fájdalom. A férfiak sajnos már nem ússzák meg ennyivel, mert pár napnyi lappangás után a húgycsőgyulladás miatt gennyes húgycsőfolyás jelentkezik, amit égő érzés kísér.

Ami miatt ez a betegség különösen veszélyes, hogy nem csak szexuális úton terjedhet. Amennyiben ugyanis az anya a terhesség során megfertőződött ezzel a betegséggel, akkor a szülés során a gyermeket is megfertőzheti vele. Antibiotikummal gyógyítható.

Ami már Ady miatt is ismerős: a Szifilisz

Nem véletlenül vérbaj a neve: nemcsak szexuális aktus során fertőz ugyanis, hanem a vér útján is. Ráadásul van, amiben a Gonorrheához is hasonlít: a várandós kismamák ebben az esetben biztosan átörökítik a vérbajt a születendő kisbabának.

Mindenesetre a betegség kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium, és a betegség korai szakaszában a behatolás helyén alakul ki gyulladás. Például a hüvelyben és a méhszájnál, a száj környékén, a végbélnyílásnál. Ez a gyulladás aztán kifekélyesednek, majd néhány hét múlva, heget hagyva maga után begyógyulnak.

Nőknél a belső nemi szervek megbetegedése miatt rejtve maradhatnak a tünetek, míg a férfiak esetében a pénisz duzzanata és vizenyő adhat okot a gyanúra. Bár antibiotikum kúrával jól kézben tartható a betegség – teljesen legyőzni sajnos nem lehet – kezeletlen szifilisz esetén állandó és hegesedő bőrtünetek jelennek meg, de a szíven, illetve a keringési rendszeren és az idegrendszeren is rajta hagyja a nyomát.

Ezt nem veheted félvállról: a nemi herpesz

Főleg azért, mert ha egyszer megfertőződtél vele, akkor sosem szabadulsz meg tőle. Ugyanis lehet bármennyire fejlett ma már az orvostudomány, a nemi herpeszt jelenleg nem lehet teljesen meggyógyítani.

A betegségre vérvizsgálat során derülhet fény, tünetei közé olyan kellemetlenségek tartoznak, mint például a minimum 3 hetes lappangási idő után, a nemi szervek tájékán megjelenő sebesedő és hólyagosodó herpesz jelenik meg.

Emellett az sem számít ritkaságnak, ha láz, illetve a nyirokcsomó megduzzadása is jelentkezikA szülés során pedig anyáról gyermekére is átterjedhet, és az utolsó fekély begyógyulásáig fertőz, így érdemes óvszert használni. És az orális szexet is mellőzzétek, ha ajakherpesszel küszködtök.

Méhnyakrák lehet a vége: a HPV

Félelmetes, de igaz: a nők 80%-a megfertőződik a humán papilloma vírus többszázféle vállfajának egyikével, de a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 10 férfiből 5 is megfertőződik vele élete során.

Mindenesetre a HPV-t alacsony és magas kockázati szintű vírusokra osztjuk, a méhnyakrák kialakulásában pedig a 16-os, a 18-as, a 31-es, a 33-as, a 35-ös, a 45-ös, és az 52-es magas kockázati szintű HPV vírusok játszhatnak roppant dicstelen szerepet.

Kockázati tényezőt jelent az orális és anális szex is, növeli nemcsak a méhnyakrák, hanem a szájrák, illetve a végbélnyílás körüli rák kialakulásának lehetőségét, ami férfiakra is ugyanolyan veszélyes.

Jellemző tünetei közé tartoznak a genitális – vagyis a nemi szervek környékén megjelenő – szemölcsök, amiket vagy ecseteléssel, vagy műtéti úton lehet majd eltávolítani. A jó hír az, hogy ha az immunrendszerrel nincsenek nagyobb problémák, és nem lett időközben súlyosabb folyománya a betegségnek, akkor 1-2 éven belül, gyógyszeres kezeléssel legyőzhető a vírus.

Még egy H: a HIV

Ez is egy olyan nemi betegség, ami nemcsak szexuális érintkezéssel fertőz, hanem akár vérrel is. Elég hozzá egy nyílt sebre csöppenő fertőzött vér, valamint a drogfogyasztás esetén közös tű- illetve fecskendőhasználat, és kész a baj.

A HIV (emberi immundeficiencia-vírus) ugyanis a szervezet védelmi bástyáját, az immunrendszert veszi támadásba, azt építi le teljesen. Emiatt válik a beteg védtelenné a fertőzésekkel szemben, így naponta milliárdszámra képződhetnek a vírusok a fertőzött szervezetben.

Tünetei közé tartozik az influenzára jellemző láz, gyengeségérzet, orrfolyás, köhögés és fejfájás kísér, illetve a nyálkahártyák duzzanata. A HIV diagnosztizálása elég komplex folyamat, mert több módszerrel, és más-más időpontban levett vérminták elemzésével segítségével állapítható meg a fertőzés.

És bár 2019 márciusában érkeztek biztató hírek arról, hogy néhány speciális esetben sikerült teljesen meggyógyítani a HIV-fertőzést, ami áttörést jelenthet az AIDS és a HIV legyőzésében, ma egyelőre még nem ez a jellemző. Mindazonáltal a HIV gyógyszeres kezelés mellett karban tartható.

 

Ahhoz tehát, hogy ilyen komoly szövődménnyel, olykor halállal járó nemi betegségek nélkül élvezhesd a szexet, figyelj az intimhigiéniára – ehhez a különböző intim mosakodók nagyon ajánlottak –, tartsd tisztán a szexuális játékszereket, és használj gumit! Főleg akkor, ha új partnerrel bújsz ágyba.

 

Ha pedig gyanús tüneteket tapasztalnál magadon, irány az orvos!

Véleményed