A merevedési zavarok együtt járnak a korral?

Írta Szexvital.hu 2019-07-01 0 Hozzászólás

A férfiak örök nagy keresztje a merevedés kérdése. Kortól függetlenül szinte biztos vagyok benne, hogy már számos esetben találkoztak a pasik merevedési zavarral, hiszen ezt millió dolog befolyásolhatja, úgy mint az idegesség, az izgalom, a hormonális változások vagy az állóképesség.

De mégis, törvényszerű, hogy idős korra az ember lemondjon a biztos árbócról? Mi befolyásolja ezt a folyamatot? Mikorra várható a testi hanyatlás?

Tartalomjegyzék:

Létezik olyan, hogy férfi klimax? 

Köztudott, hogy a nők a középkoruk vége felé, illetve az időskor kapujában elkezdenek klimaxolni, vagyis a szervezet hormonális változáson megy keresztül, aminek végeredménye az, hogy megszűnik a termékenység. De mi a helyzet a férfiakkal? Míg a nőknél olyan 50-52 éves korban érkezik a klimax, addig a férfiakat később, 60-73 éves korban érinti, és sokkal kevésbé drasztikusan, bár a gyengébbik nemhez hasonlóan szintén hormonveszteséggel jár, hiszen a tesztoszteron szintje jócskán elkezd csökkeni. 

A férfiaknál egyértelműen a teljesítmény az elszenvedője az idős kornak, de a feledékenység, a látászavar, az alvászavar és deprimáltság is jelentkezik. Szexuális értelemben jellemzően csökken a nemi vágy, vagyis a libidó, erekciós zavarok, vagyis erektilis diszfunkció léphet fel, valamint ejakulációs, például ondókilövellési zavarok nehezítik a meghitt együttléteket. Pszichésen a gondolatok a teljesítmény hiányától való félelem köré rendeződnek, amit sokszor negatív tapasztalatok támasztanak alá. Érdekes, hogy az elmúlás gondolata is ilyenkor bukkan fel először általában. 

 merevedesi-zavarok-egyutt-jarnak-a-korral-1

Még ma is él a közhiedelem, hogy az idős emberek nem szexelnek, holott ez nem igaz! Felmérések szerint a 66-71 éves korú férfiak 28%-a hetente egyszer szexel. Később, a 80 és a 102 éves korú férfiak 83%-a nyilatkozta azt, hogy igenis szüksége van szexuális kapcsolatra, bár ilyenkor már kicsit átformálódik a szex fogalma, sokszor nem a konkrét közösülést jelenti. 

Tehát mi az, amit eddig tudunk? A test normális amortizációját nem lehet megúszni, viszont igenis ki lehet küszöbölni, amire nagy szükség van, hiszen a korosodó emberek is kívánják a szexet! Már az elején leszögezném, hogy az idősödés nem feltétlenül jár a szexuális lehetőségek és szokások alapvető megváltozásával. A legjobb, ha megőrizzük a rendszeres nemi életünket, ugyanis ez “tartósít” a legjobban. 

Egyáltalán mi az az erekció?

Sokan nincsenek tisztában a pontos fogalommal annak ellenére, hogy naponta akár többször is megélnek merevedést. Vannak valami barlangos testek, amik megtelnek vérrel és már kész is… Nos, ez ennél egy kicsit összetettebb folyamat:

Az egész egy külső impulzusból indul, mint amikor egy forró nyári napon meglátunk egy jéghideg limonádét… most képzeljük el ezt izgalmi állapotban, egy vonzó női test láttán, ami ott hever előttünk. Az érzékelést végrehajtó szerveink egyből jeleznek az agynak, ami erre az idegrendszeren és a paraszimpatikus rostokon keresztül információt küld a hímvesszőnek.

Ami a köznyelvből ki szokott maradni, hogy itt ilyenkor az úgynevezett endothel sejtekben nitrogén-monoxid gáz képződik, ami könnyedén bekerül a már ismert barlangos testekben tanyázó sejtekbe. Itt aztán egy gyors biokémiai folyamatnak köszönhetően olyan anyag szabadul fel, ami ellazítja a simaizmokat, ezáltal pedig az érfal elernyed, maga az ér tágabb lesz és innen már sejthetjük, hogy a szokásosnál jóval több vért képes befogadni. Az eredmény, a lankadatlan merevedés.

Ebből is láthatjuk, hogy a merevedés egy rendkívül komplex folyamat, aminél ahhoz, hogy létrejöjjön, stimmelnie kell a szexuális ingernek, az információ megfelelő szállításának az idegpályák segítségével és az érfalak kellő rugalmasságának is. Ahogy a korral a testünk többi része, úgy ez a trió is tud károsodni, ha pedig a láncból már egy valami nem stimmel, nem lesz teljes a merevedés.

Ha gond van, akkor az szervi vagy pszichés probléma?

Az ép testben ép lélek kifejezés nem véletlenül fogalmazódott meg, hiszen a tudat és a testi működés kéz a kézben járnak egymással. A betegségek legnagyobb hányada mentális eredetű, tehát a szexuális zavarokat is bőven lehet itt keresni.

Szervi okok

Azt már tudjuk, hogy a test elhasználódása növeli a rizikófaktort, de mi veszélyeztetheti méginkább a merevedés tartósságát? Egyértelműen ide sorolandóak a szív és érrendszeri problémák, hiszen a megfelelő keringés és az érfalak rugalmassága nagyon fontos komponensek. Komoly ráhatása lehet az anyagcsere rendellenességeknek, így a cukorbetegeknek például fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő kondícióra, ahogy a zsíranyagcsere zavarokkal küzdőknek is. A rendszeres gyógyszerszedés is befolyásolhatja a hímvessző működését pláne, ha magas vérnyomás ellen harcol az illető (béta-blokkolók, vízhajtók, ACE-gátlók) de ugyanilyen negatív hatással bírnak az antidepresszánsok és bizonyos nyugtatók is. Mondanom sem kell, hogy a káros szenvedélyek is ide kerülnek, hiszen a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás számos testrészünkre negatívan hat ki hosszútávon. Ritkán, de előfordultat, hogy gondot okozhat a kismedence környéki műtét, de leginkább a korral járó hormonális változások befolyásolják a merevedés tartósságát. Ebbe beletartozik a tesztoszteronhiány és a pajzsmirigy rendellenességek is. 

 merevedesi-zavarok-egyutt-jarnak-a-korral-2

Pszichés okok

A merevedés hiánya mégis rengeteg esetben gondolati síkon keresendő. A férfiak jellemzően szeretik rendíthetetlennek és erősnek mutatni magukat, holott belül legalább annyi komplexussal küzdenek, mint a Nők. A legáltalánosabb falat a szexuális tévhitek húzzák fel a pasik köré, hiszen “egy igazi férfi mindig akarja a szexet és mindig készen is áll rá.” A társadalom legtöbb tagja ezt az elvárást állítja a férfiak elé, még ők is így vélekednek magukról… Képzeljük csak el, egyetlen szexuális fiaskó mekkora károkat tud okozni a jövőre nézve! Komoly gondolati és önmarcangolási lavina tud elindulni egyetlen ernyedt eset kapcsán, ami máris megkérdőjelezi a férfiasságukat és a kompetenciájukat, holott ez fals feltételezés. 

Néhány rossz élmény könnyedén beidegződéssé válhat, ami rendszeresen felbukkan és megkeseríti a szexuális aktust, ezzel elvonva a figyelmet a lényegről. Az ilyesfajta teljesítményszorongások nem csak pszichés szempontból teszi feszültté az áldozatát, hanem a hímvessző izomösszehúzódásait is megnehezíti. Ahogy már fent említettük, a merevedés az elernyedt izmoknak köszönhetően kitágult erek vérbőségének köszönhető, vagyis nem annyira meglepő tény, hogy a feszültség az egyik legnagyobb ellensége a merevedésnek. 

Mi tehet még keresztbe? 

Kapcsolati ellentétek

Tekintve, hogy a szexhez két ember kell igen fontos szerepet játszik a harmónia. Sok pár hálószobáját keseríti meg a merevedési zavar, ami könnyen megjelenhet a kapcsolat elhanyagolása során. Az idő vasfoga, az intimitás hiánya, a szép lassan elszivárgó vonzalom, az érzelmi elhidegülés mind ide vezethet. A kommunikáció hiánya óriási problémaforrás, hiszen a gátlásokat, a vágyakat és a két fél érdekeit valamilyen csatornán át kell adni egymásnak, hogy a nemi élet is rendben menjen a párkapcsolatban. 

Számos tudatalatti félelem is közrejátszhat, például a teherbe eséstől való félelem, a megcsalásból fakadó bűntudat vagy az attól való szorongás, hogy esetleg nem tetszünk a párunknak külsőleg. A nem megfelelően kommunikált problémák vica-verza további konfliktusokat szül, ezért, ha hasonló okból ered a merevedés elvesztése, mindenképpen fontoljuk meg a mély beszélgetést a partnerrel. 

Szeretnél most azonnal pontos választ kapni arra, hogy mi a legjobb megoldás a merevedési zavar ellen?

Töltsd ki ezt a rövid kérdőívet és a válaszaid alapján megmondom, hogy Neked mire van szükséged. :)

Te milyen eredményt kaptál? Írd meg kommentben, hogy Neked hasznos volt-e ez a kérdőív! :)

Életmóddal kapcsolatos tényezők

A hétköznapokban is vághatjuk magunk alatt a fát úgy, hogy észre sem vesszük, milyen károkat okozunk vele. A mozgásszegény életmód, a kábítószer fogyasztás, a folyamatos stressz (legyen az munkahelyi vagy magánéleti), és természetesen az alkoholfogyasztás és a dohányzás mind a hanyatló testi kondícióhoz járulnak hozzá, beleértve a hímvesszőt is. 

Mi az első lépés a merevedési zavar tapasztalása során?

Az orvostudomány ma már rengeteget fejlődött, így a merevedés oka és erőssége szerint érdemes a megfelelő megoldást megkeresni. Lássuk, milyen opciók állnak a rendelkezésünkre: 

Orvosi segítség

Komolyabb esetekben – tehát, ha a merevedés hiánya rendszeresen fennál – mindenképpen ajánlott az orvos felkeresése. A merevedési problémák amellett, hogy igen kellemetlen élményeket okoznak az ágyban, tünetként utalhatnak valami más testi rendellenességre is. Első jele lehet például az időskori cukorbetegségnek, vagy valamilyen szív és érrendszeri fennakadásnak. Forduljunk tehát rendszeres probléma esetén urológushoz, andrológushoz vagy szexuálpszichológushoz és kérjünk ki szakvéleményüket. 

Alkalmi potencianövelők

A feszült szituációkban, ahol fontos, hogy a férfiasság a tetőfokára hágjon, de ismerjük a stressz negatív hatását a szervezetünkre, érdemes élni az alkalmi potencianövelők gyors és hatékony eredményével, a sorozatos kudarc elkerülése érdekében. Számos erekciót elősegítő termék elérhető a piacon. Mivel alkalmakról beszélünk, ezért közvetlenül a szexuális együttlét előtt kell bevenni. Gyors felszívódással, erőteljes merevedéssel, hosszantartó hatással, teltebb pénisszel és gyorsabb regenerálódással ajándékozhatja meg a használóját.

Kúraszerű készítmények

Léteznek olyan készítmények is, amiket kúraszerűen, vagyis rendszeresen kell szedni, akár bármilyen más étrendkiegészítőt. Céljuk nem az azonnali hatás, hanem a hosszantartó rendszeres merevedés és a teljesítőképesség biztosítása. Ezek a gyógynövényes készítmények többnyire a férfi nemi hormon - a tesztoszteron - fokozázásával fejtik ki jótékony hatásukat a libidóra.  Egyébként a tesztoszteron az egyik legfontosabb hormonja a szervezetednek ami a libidó szabályozásán kívül más problémák és betegségek elkerüléséhez is létfontosságú.

 

 merevedesi-zavarok-egyutt-jarnak-a-korral-3

Potencianövelő gyógyszerek

Ennek a csoportnak a legnagyobb hátránya, hogy igen drága készítményekről beszélünk, mellesleg vénykötelesek. A sildenafil és tadalafil tartalmú gyógyszerek kiválóan idéznek elő erekciót a péniszben található izmok ellazításával. 

Pasztillás kezelés

Komolyabb beavatkozások is léteznek, ilyen például az intraurethralis kezelés is. Ilyenkor prostaglandin E1 pasztillát kell felhelyezni a húgycsövön keresztül egy kis adagolószerkezettel a hímvesszőbe, közvetlenül az aktus előtt. Használata mindenképpen orvosi eligazítást igényel! 

Péniszpumpák

Az idősebb korosztály körében nagyon elterjedt megoldás a péniszpumpa használata. Ez az eszköz külső használatot igényel, ugyanis egy műanyag csövet kell a péniszre helyezni, amiben a pumpa további használata során vákuum képződik. Ennek hatására több vér tódul az erekbe és pillanatok alatt elérhető a merevedés. Létezik mechanikus és automata verzió is. Fontos viszont, hogy megfelelő mértékkel és intenzitással vegyük igénybe a terméket, ugyanis extrémen túlzásba vitt használata akár szövetkárosodáshoz vezethet.

Öninjekciózás

Az előbbihez hasonló hatást biztosít az intracavernosus terápia is, ami elsőre egy kicsit rémisztően hangozhat, mégis rengeteg férfi él ezzel a módszerrel. A szexuális együttlét előtt kell beinjekciózni a hatóanyagot a péniszbe, ami percek alatt megteszi a hatását. Nem nehéz megtanulni és nem marad nyoma sem, de az orvos hozzájárulása szintén elengedhetetlen!

„Beépített” erekció

Végül a legdrasztikusabb megoldás a szilikon implantátum. Két fajtája létezik: az egyik az úgynevezett páros implantátum, aminek mérete nem változtatható. Belülről tölti ki a barlangos testeket a corpus cavernosumba való beépítése során. A másik opció a hidraulikus implantátum, amikor egy apró pumpa segítségével aktus előtt a kívánt erekció folyadék beáramoltatásával létrehozható, majd az együttlét végeztével visszaállítható nyugalmi helyzetbe a pénisz. 

Végezetül kijelenthetjük, hogy a merevedés elvesztése csakis rajtunk múlik! Már rengeteg megoldás létezik erre a problémára, ami teljesen feleslegesen keseríti meg a mindennapjainkat! Bízunk benne, hogy a fenti sorok remek táptalajt biztosítottak a motiváció megszerzéséhez és ahhoz a tényhez, hogy semmiről nem kell lemondani, hiszen a kor csak egy szám!

Tarts magadnál egy alkalmi potencianövelő kapszulát! Nehogy egy váratlan merevedési zavar miatt kelljen lemondanod a várva-várt éjszakáról...

Véleményed