Mennyire van hatással a szex a munkánkra?

Írta Szexvital.hu 2020-12-01 0 Hozzászólás

A szex az egyetlen olyan dolog, amit - majdnem - mindenki szeret csinálni. Nem is csodálkozunk ezen, hiszen egy szenvedélyes együttlét bárkinek a fantáziáját be tudja indítani. Ám az érzésben nem merül ki a szex jótékony hatása. Spoiler alert: a munkahelyen nyújtott teljesítményünket is javítja - legalábbis egy 2017-es kutatás szerint[1].

Nézzük meg közelebbről, miért van pozitív hatása annak, ha jól megizzasztjuk egymást a párunkkal.

Az előző éjszakai szexnek akár 24 óráig kiterjedő pozitív hatása van a hangulatra

Nem kell ahhoz kutatónak lenni, hogy megállapítsuk a szex jótékony hatásait a kedvünkre. Ennek ellenére a kutatók folyamatosan vizsgálják a szexuális tevékenységek hormonális hatásait, és született pár eredmény is ezzel kapcsolatban. Egy 2004-es kutatás szerint a szex fokozza a teljes életünkre kiterjedő boldogság érzését[2].

Ez nem meglepő, hiszen egy szenvedélyes hancúrozás olyan anyagokat szabadít fel a szervezetünkben, mint az oxitocin, opioidok és a dopamin. Felmerülhet benned a kérdés, hogy “oké, és ez miért jó nekem?”.  A válasz egyszerű: az oxitocin csökkenti a stresszt és a szorongást, míg az opioidok és a dopamin javítják az általános közérzetet.

Viszont azt érdemes hozzátennünk, hogy a behatolásnak általában erősebb pozitív hatásai vannak, mint mondjuk az orális kényesztetésnek vagy a maszturbációnak. Hiszen a genetikánkba van írva, hogy a behatolás segíti elő a szaporodást.

Ez persze nem azt jelenti, hogy le kell tenni a többi tevékenységről, hiszen mindannyian tudjuk, milyen jól is tudnak esni - hormonális hatástól függetlenül.

Főleg, ha egy pár játékszerrel is feldobjátok a kényeztetést. Mondjuk ízesítettmelegítőhűsítő vagy bizsergető hatású síkosítókkal vagy különböző prosztata és G-pont izgató vibrátorokkal.

A szex önmagában az egész másnapi kedvünkre hatással van: egy középkorú nők körében végzett kutatásban résztvevő alanyok jobban érezték magukat egész nap, ha előző éjszaka részt vettek szexuális tevékenységben[3]. Viszont felvetül a kérdés, hogy a munkahelyi hangulatunkat is feldobhatja az előzetes szeretkezés?

Egy 2017-es kutatás szerint igen. 159 résztvevőn vizsgálták a szex munkára gyakorolt hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy nemcsak, hogy a munkanap reggele indulhat feldobottan, a pozitív hatás egyenesen délutánig kitolódhat[4].

 

 

A szexnek köszönhetően nőhet a munkákkal való elégedettség érzése

Sok kutatás folyt arra, hogy a kedvünk hogyan befolyásolja a munkahelyi teljesítményünket. Ám nem sok kutatás kapcsolta össze epizód-szerű, nem munkához köthető eseményekkel (ilyen a szex is, mondjuk néha köthető a munkánkhoz).

Pedig laikus szemmel is elképzelhető, hogy életünk pozitív eseményei igen is hatással vannak a munkahelyi elégedettségünkre. De ez vajon tényleg igaz? A feljebb említett 2017-es kutatás szerint igen[5].

A vizsgálatokban résztvevők másnap sokkal pozitívabb hangvételben értékelték a teljesítményüket, ha előző este szexuális tevékenységben vettek részt.

És még a munkahelyünk felé érzett elkötelezettséget is növelheti

Azt gondolnánk, hogy a munkahelyünkhöz való hozzáállásunkat csak munkahelyi tényezők határozzák meg. Például mennyi a fizetésünk, jó-e a főnökünk, részesülünk-e elismerésben satöbbi. Viszont külsős tényezők ugyanúgy hatással lehetnek a munkahelyi elköteleződésünkre. 

A Broaden-and-Build boldogság elmélet alapján a pozitív események tettrekészséget és motivációt támogatnak, emellett összekötik jobb hangulatú munkavégzést eredményez[6]. De ez vajon a szexszel is így van? Nos, igen. Egy kutatás szerint az előző éjszakai szexuális tevékenységeknek köszönhetően az alany motiváltabb lehet a következő napon.

Ahogy azt láthatjuk, az egészséges szexuális élet nemcsak a közérzetünkre és a minden napjainkra van pozitív hatással, hanem a karrierünkre is. Viszont nagyon jól tudjuk, hogy a mindennapi rohanás közepette nem mindig van időtök és energiátok kielégíteni egymást.

Így elhoztunk neked pár szexpózt, ami nem igényel nagy akrobata mutatványokat, egy hosszú nap után is könnyen kivitelezhetőek:

Oldalon fekvős pozíció

Olyan, mintha kifliben bújnátok össze, de mégis szenvedélyes pillanatokban lehet részetek. A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy a párod fekszik előtted, felemeli az egyik lábát, te pedig behatolsz hátulról. Azzal is tovább lehet fokozni a kényelmet, hogy váltogatjátok, ki mozog a másikon

Hiszen a párod is tudja mozgatni magát a farkadon, és te is mozoghatsz benne. Így, ha valamelyikőtök elfárad, az sem akadályoz meg a mókában.

Ha fokozni szeretnétek az izgalmakat, akkor vessetek be pár játékszert is. Hiszen mi lehet pihentetőbb annál, ha egy játékszer végzi el helyetted a munkát? 

  • Távirányítós párvibrátorok: ez a masina egyszerre izgatja a párod csiklóját és hüvelyét. Ráadásul távirányító jár hozzá, amivel a te kezedben lehet az irányítás. 
  • Pénisz gyűrűk: használatával a saját és a párod orgazmusát is felerősítheted. Utóbbi fokozottan igaz, ha csiklóizgatós változatot választasz. 

Oldalsó 69

Ez ugyanaz, mint a hagyományos 69, csak mindketten az oldalotokon fekszetek. Feküdjetek oldalon egymással szemben, csak neked a puncija felé nézzen a fejed, az övé meg a farkad felé. Ebben a pózban könnyedén tudjátok kényeztetni egymást, emiatt nem megterhelő egy végig dolgozott munkanap után.

Kutyapóz

A jól ismert kutyapózt senkinek sem kell bemutatni. Könnyű, mert neked csak löknöd kell hátulról, a partnered pedig négykézláb fekszik előtted. Ugyan nem a legmeghittebb póz, de egy gyors szexnek talán nem is ez a célja. Ha mégis erre törekedtek, akkor a következő póz tetszeni fog.

Lótusz

Talán ez a póz igényli a legtöbb intimitást, hiszen majdnem, hogy minden egyes porcikátok egybeolvad. Úgy néz ki a póz, hogy törökülésben ülsz, kedvesed pedig beleülve az öledbe a farkadra csúszik, és a hátadon összekulcsolja a lábait.

Ha ki akarjátok maxolni az élményt, akkor lessetek el pár légzéstechnikát a tantrikus szexből és tegyétek még meghittebbé az aktust! 

 

Ti hogyan élitek meg a hétköznapok gyönyöreit a pároddal? Oszd meg velünk a kommentszekcióban!

 

[1] Keith Leavitt, Christopher M. Barnes, Trevor Watkins, David T. Wagner: From the Bedroom to the Office: Workplace Spillover Effects of Sexual Activity at Home - file:///C:/Users/User/Downloads/LeavittetalinpressJOMworkplacespillovereffectsofsexualactivityathome.pdf

[2] David G. Blanchflower, Andrew J. Oswald: International Happiness: A New View on the Measure of Performance - https://www.researchgate.net/publication/277681942_International_Happiness_A_New_View_on_the_Measure_of_Performance

[3] Michael Todd, Wenda Trevathan, Mary Burleson: In the Mood for Love or Vice Versa? Exploring the Relations Among Sexual Activity, Physical Affection, Affect, and Stress in the Daily Lives of Mid-Aged Women - https://www.researchgate.net/publication/6689057_In_the_Mood_for_Love_or_Vice_Versa_Exploring_the_Relations_Among_Sexual_Activity_Physical_Affection_Affect_and_Stress_in_the_Daily_Lives_of_Mid-Aged_Women

[4] Keith Leavitt, Christopher M. Barnes, Trevor Watkins, David T. Wagner: From the Bedroom to the Office: Workplace Spillover Effects of Sexual Activity at Home - file:///C:/Users/User/Downloads/LeavittetalinpressJOMworkplacespillovereffectsofsexualactivityathome.pdf

[5] Keith Leavitt, Christopher M. Barnes, Trevor Watkins, David T. Wagner: From the Bedroom to the Office: Workplace Spillover Effects of Sexual Activity at Home - file:///C:/Users/User/Downloads/LeavittetalinpressJOMworkplacespillovereffectsofsexualactivityathome.pdf

[6] Barbara L. Fredrickson: The Role of Positive Emotions in Positive Psychology: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3122271/

Véleményed