Nem kíván a párom! Frigiditás, és ami mögötte van

Írta Szexvital.hu 2019-01-03 0 Hozzászólás

A frigiditást előidézheti testi, illetve lelki ok is, s mindkettő komoly gondot jelent mind Neked, mind a partnerednek. A köznyelv elsősorban csak a nőkre jellemzőnek gondolja a problémát, azonban mindkét nemet egyformán érintheti. Az állapotot azonban nem lehetetlen feloldani.

A frigiditás okai

A jelenség hátterében jellemzően hangulati zavarok, depresszió és egyéb pszichés problémák állhatnak. Ezek nem klinikai szintű, kórházi kezelést igénylő súlyosságúak, azonban állandó lehangoltsághoz és levertséghez vezetnek. Ez érthető, hiszen nőként sokkal érzékenyebben reagálsz a stresszre, a munkahelyi vagy párkapcsolati problémákra, mint párod, s ez akár az ágyban is megnyilvánul. Ráadásul a stresszt csak fokozza, hogy nem tudod, hogyan mondd el szerelmednek. 

Megoldások

Ha már túlestél az orvosi vizsgálatokon és nem fizikai betegség okozza a zavart, akkor jöhet a következő lépés. Rendet kell tenned a fejedben és őszintén tisztáznod kell magadban az érzéseidet és gondolataidat. Akár írhatsz egy listát is a lehetséges okokról. Gyermekkori trauma okozza? Esetleg zűr van a párkapcsolatban, amit nem beszéltetek meg szerelmeddel? Netalántán más után vágyódsz? Vagy a testeddel van problémád? Bármi is legyen a háttérben, vesd papírra és gondold végig, mit tehetnél, hogy megszűnjön a gond. 

A frigiditást nehéz feloldani, de nem lehetetlen. Ha félelem, vagy tudatlanság a kiváltó ok, megoldás lehet egy tapasztaltabb baráttal, egészséges gondolkodású rokonnal beszélni, de szexuálpszichológust se szégyellj igénybe venni, ha érzelmileg egyébként késznek érzed magad a szexuális kapcsolatra.

Ha a párkapcsolatban vannak problémák, melyek a frigiditás megjelenéséhez vezetnek, jobb minél előbb tisztázni egymás között. Nem érdemes a partnered előtt eltitkolni a problémát, vagy pláne színlelni a vágyat és az orgazmust, mert egyre mélyülő pszichés zavart okozhat, melyet már nem tudsz majd egyedül megoldani.

frigiditas-nem-kivanom-a-szexet

Konkrét lépések az egészséges libidóért

Először is, mondd el a partnerednek, hogy úgy érzed frigid vagy. Tudjuk, hogy nem könnyű, de fontos, hogy tudjon róla, mi zajlik benned. Üljetek le, és nyugodt körülmények között beszéljétek meg, hogy mi miatt nem vagy már olyan aktív az ágyban, mint régen, és fontos hogy az esetleges régóta húzódó konfliktusokat is végleg lezárjátok. 

A frigiditást sokszor okozza az önbizalomhiány. Nem tetszik, amit a tükörben látsz? Nem szabad hagyni, hogy ez elrontsa az intim pillanatokat! Ha szükséges, tegyél ellene és mindenképpen barátkozz meg önmagaddal! Ez a gyakorlat is segíthet: Állj meztelenül egy egész alakos tükör elé és szedd össze minden olyan tulajdonságodat, amit szeretsz magadon, amit szépnek látsz, és ezekre rendszerint emlékeztesd is magad! Kérd meg a párodat, hogy ő is mondja el, mi tetszik neki rajtad. Meglátod, szinte minden porcikádat fel fogja sorolni, és a legfontosabb, hogy el is hidd neki és te is elkezdd meglátni mennyi minden szép rajtad! 

Apróbb praktikák

Amíg nem sikerül feltúrbózni az önbizalmad, addig kérd meg kedvesed, hogy kapcsoljátok le a villanyt, vagy lágy gyertyafénynél hangolódjatok egymásra, így a romantikus hangulat is adott lesz. Használhatsz aromamécseseket, illóolajokat, kapcsolj lágy zenét, amit mindketten szerettek, hogy teljesen ellazulhass!

Zárd ki a fejedből a hétköznapi gondokat, a stresszt, koncentrálj csak a partneredre és arra, amit éppen csináltok. Amint egy rossz gondolat kúszna a fejedbe, gyorsan hessegesd el.

A hosszú előjáték elengedhetetlen, de fontos, hogy valóban át tudd adni magad az élvezeteknek. 

Véleményed