Nem kívánod a szexet? Ez lehet az oka és így segíthetsz a problémán

Írta Szexvital.hu 2018-04-14 0 Hozzászólás

A kapcsolat elején alig várjátok, hogy újra találkozzatok és lekerüljenek a ruhák. Már attól beindultok, ha egymásra néztek, a másikhoz értek vagy szenvedélyesen csókolóztok. Aztán eltelik pár hónap vagy év és a szexuális együttlétek kezdenek a háttérbe szorulni.

Ez azonban csak egy pontig vehető természetesnek. Persze időnként előfordul, hogy nagyobb nyomás nehezedik rátok a munkahelyeteken, a gyerekek pedig az élet több területén újratervezést tesznek szükségessé – viszont egyik sem lehet kifogás.

Hiszen a szex segít fenntartani az intimitást és a megterhelő időszakokban is támogatja az összetartozást.

De mi van akkor, ha egyszerűen nem kívánod a szexet?

Benned hunyt ki a tűz vagy a párosotokkal van gond?

A szakértők szerint alapvetően nem a testi vágy eltűnéséről van szó – az aszexualitás csak az esetek elenyésző részében fordul elő. Inkább arról, hogy elfáradt a kapcsolatotok vagy elkényelmesedtetek, ami ezen a területen is kiütközik.

Beszéljetek egymással (akkor is, ha nehéz)

Mindezt azonban meg lehet oldani – feltéve persze, hogy nyitottak vagytok rá. A kulcsot a legtöbb problémához hasonlóan ebben az esetben is a kommunikáció jelenti. Amennyiben valamivel nem vagytok elégedettek, üljetek le egymással szembe és beszéljétek meg.

Tudjuk, hogy ez ijesztőnek tűnik, de hidd el, jobb ezeket tisztázni, mint a szőnyeg alá söpörni. Nem szabad tabuként kezelni, hiszen a szex a kapcsolatotok egy olyan része, amellyel szorosabbá tehetitek az egymás közötti köteléket. 

Amikor pedig letisztáztátok a probléma gyökerét, elindulhattok a megoldás felé vezető úton. Mindenkire érvényes és bevált recept azonban nincs. Ha a romantikusok közé tartoztok, akkor valószínűleg a randizás hozza vissza a régi tüzet. Állandóan partizni jártatok? Akkor térjetek vissza a terepre, hódítsátok meg egymást újra, miközben a lüktető ritmusokra táncoltok.

A lényeg, hogy próbáljatok meg visszatalálni a kiindulóponthoz és fedezzétek fel újra a másikban azt, amiért összejöttetek vele. Ha ez sikerül, hidd el, újra meg fogjátok kívánni egymást. 

Már csak alszotok és eléldegéltek egymás mellett? Akkor a fokozatosság lehet a megoldás. Ilyenkor nem ajtóstól kell rontanotok a házba, először fogjátok meg egymás kezét, idővel pedig lépjetek szintet: jöhet a simogatás, a csókok, a petting, majd a szex. Rátok bízzuk, mennyi időt hagytok az egyes lépcsők között – lehet néhány nap vagy hét.

Nem kívánod a szexet? Ez lehet az oka és így segíthetsz a problémán

Lehet, hogy pofonegyszerű a magyarázat

Az is elképzelhető, hogy ennél egyszerűbb magyarázat áll a háttérben. Talán az illat az oka mindennek, vagyis ezt nem találjátok elég vonzónak a másikon. Szerencsére ezen könnyen segíthettek. Szánjatok egy délutánt azoknak az illatoknak a felfedezésére, amelyeket megérezve izgalomba jöttök – aztán próbáljátok ki élesben.

Talán az újdonság ereje hiányzik, mert a megszokásokra hagyatkoztok. Mindig ugyanakkor, menetrendszerűen kerül terítékre a szex és ugyanazokban a pózokban. A legjobb, ha újítotok. Ebben segítségetekre lehet ez egy szexkiegészítő (például vibrátor, gésagolyó vagy szexhinta), egy olyan pozitúra, amelyet régen – vagy még egyáltalán nem – vetettetek be

Rendben vagy magaddal?

Elképzelhető, hogy te kényelmesedtél el és már nem adsz annyit a külsődre. Nem szánsz időt a hajadra, nem figyelsz a sminkedre és arra, mit veszel fel. Amikor a tükörbe nézel, nem azt a nőt látod, akit a kapcsolatotok elején, ami visszavetheti az önbizalmadat. Mindez a szexuális életetekre is kihathat.

Ilyenkor ezt kell újraépítened. Válassz magadnak olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyekben szexinek érzed magad. Ez lehet egy szoknya, egy kivágott blúz, egy magassarkú vagy egy rúzs – rajtad múlik, melyik váltja ki a kívánt hatást.

Hidd el, ha újra elkezdesz magadra igaz nőként tekinteni, azt a párod is észre fogja venni.

A rettegett hormonok

Remélhetőleg nem ez áll a háttérben, viszont ha a gond nem lelki eredetű, akkor mindenképpen vegyél fontolóra egy kivizsgálást, amely pontot tehet az ügy végére. Az egyik, napjainkban szinte népbetegségnek számító hormonális eredetű probléma a PCOS, amely a tünetei (pattanások, erősebb szőrszálak az állon, hajhullás) miatt rombolja az önbecsülést.

A túlzott mértékű prolaktin ugyancsak esélyes lehet, amely többek között a stresszre vezethető vissza. Nyugodj meg, ezt többféleképpen lehet kezelni. A harmadik, amit megemlítünk, az alacsony tesztoszteronszint.

Erről elsősorban a férfi nemi hormon jut eszünkbe, de nőknél is jelentősége van (persze lényegesen kisebb mennyiségben). A szintjének jelentő visszaesésére utalhat többek között a csökkent libidó, tehát a szexuális vágy csökkenésénél ez is az esélyesek között lehet.

Véleményed