Az óvszer tényleg mindentől megvéd? Nos, ez így nem teljesen igaz

Írta Szexvital.hu 2019-10-28 0 Hozzászólás

Bár az egyik legrégibb és legelterjedtebb védekezési módszer az óvszer használata, még ez sem véd meg minden nemi betegségtől, vagy, hogy mást ne mondjunk, a lapostetűtől. Szóval, ha érdekel, hogy milyen esetekben mond csődöt az óvszer, akkor olvass tovább. Mi szóltunk!

Talán az emberiséggel egyidős a vágy, hogy kivédjük a különböző nemi betegségeket és főként a nem kívánt terhességet. Hiszen a betegségek is roppant kellemetlenné tehetik az életet – főleg akkor, ha olyat sikerül elkapnunk, ami a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan – és a nem várt gyermek még nagyobb felelősséget helyez a vállunkra. Gyakorlatilag megváltoztatja az egész életed.

Tartalomjegyzék:
Kis óvszertörténelem
Kivéve persze a nemi betegségeket és más bajokat
Az óvszer sajnos ebben az esetben sem nyújt 100%-os védelmet
Mit tehetsz hát, hogy jó legyen?

Kis óvszertörténelem

Éppen ezért már az ősember barlangrajzain láthatók olyan ábrázolások, amelyek eltakarják a péniszt a nemi aktus közben, ezzel utalva a feltételezhető fogamzásgátló módszerre. De az ókori Egyiptomból[1] és a középkori Európából is van bizonyítékunk arra vonatkozóan, hogy az emberek mindig keresték annak a módját, hogyan élvezhetnék biztonságosan a szexet.

Ennek érdekében pedig a kígyó- és disznóbőrtől kezdve, a macska húgyhólyagján, valamint a szinte mindent áteresztő vászonkendőn át, a kínai selyemig minden érdekes és bizarr dolgot felhasználtak. Sőt!

Volt olyan óvszer, ami csak a makkot fedte, így a pénisz többi része teljesen védtelen maradt a kórokozókkal szemben. Nem mellesleg, a korabeli fürdési – nem – szokásokat figyelembe véve, nem lehetett se túl biztonságos, se túlságosan élvezetes az élmény. Nem igaz?

Egyébként kissé vicces belegondolni, hogy a gumi vulkanizálását és az óvszergyártás pont két olyan vállalat kezdte meg (a Goodyear és a Hankook), akiket manapság főként az abroncsgyártásról ismerünk. Mindenesetre a módszert Charles Goodyear találta fel még 1839-ben, bár a közönség csak 1855-ben ismerte és szerette meg a kotont, és miután a tömeggyártása is megkezdődött, az élvezeteknek szinte semmi nem szabott határt.

Kivéve persze a nemi betegségeket és más bajokat

Merthogy az óvszerrel azért még mindig akadnak problémák. Példának okáért az, hogy ha nem figyelsz és lejár a szavatossági ideje, már nem garantálja a teljes védelmet, így mind a nem kívánt terhesség, mind a nemi betegségek széles tárháza valós problémává válik.

Kivédhetetlen egyébként az az eset is, amikor mondjuk egy hipermarket pénztáránál teszed rá a futószalagra vagy a kosaradba a bűnös és büntetlen élvezeteket ígérő csomagocskát, de azt valaki szimpla gonoszságból már átlyukasztotta egy vékony tűvel, vagy a hosszabb köröm tett benne kárt. Sajnos előfordult már nem egy ilyen eset a történelemben, és vélhetően további akciókra is lehet számítani.

De mi a helyzet akkor, ha se az óvszer szavatosságával nincsenek gondok, jól illeszkedett a péniszedre, és még csak nem is rongálta meg őket senki?

Az óvszer sajnos ebben az esetben sem nyújt 100%-os védelmet

Bármennyire is fejlett az orvostudomány, sajnos még nem tart ott, hogy bármilyen védekezési módszer 100%-os védelmet nyújtson. Se a nemi betegségek, se a nem kívánt terhességek esetében, persze a gumi azért az STD-k (vagyis a szexuális úton terjedő betegségek) nagy része ellen védelmet nyújt.

Azonban mivel az óvszer nem fedi le teljes egészében a péniszt, és vannak olyan betegségek, amelyek nem kizárólag vér útján terjednek, fennáll a veszélye annak, hogy te is elkaphatsz néhányat ezek közül.

Ilyen például a HPV is, ami nem csak a péniszen vagy a hüvelyben fertőz tovább, mert megtapad a herezacskón és a szeméremdombon is. Ezen kívül ott van még a herpesz is, ami a nemi szervek környékén is megtalálhatók, és a surlódó mozgások miatt a bőrfelületek érintkezésével is oda-vissza fertőzhet.

Úgy néz ki a helyzet, hogy ha a hölgypartnernek hüvelyi folyása van, akkor az ottani fertőzések-gombák átkerülhetnek rád, mivel a farkad óvszer nélküli része is behatol a nő hüvelyébe. Ha szerencséd van, akkor nem lesz belőle komolyabb problémád, de azért azt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a hüvelyi folyás a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzésére utal, és ilyenkor az egész hüvely gyulladásban van.

Emellett nem feledkezhetsz el a HIV-ről, az AIDS-ről, valamint a hepatitis B és C vírusokról (fertőző májgyulladás) sem. Persze számos kísérlet bebizonyította, hogy a szabályszerű óvszerhasználat mellett védenek a fertőzéstől, de ha a nyálkahártya valamelyik apró sérülésén keresztül támad a vírus, akkor az óvszer sem ment meg a betegségtől.

És akkor ott vannak még a fanszőrzetben megbújó élősködők is, mint például a lapostetű. Ezek a gusztustalan kis lények még a petéiket is erre a kissé bozontos helyre rakják, ami a nemi szervek környékén viszketést és kiütéseket egyaránt okozhatnak. Nem mellesleg, nemcsak a nemi közösülés során, hanem akár a közös ágyneműhasználat alatt is megtalálhatnak. Hát, egyik sem egy szívderítő kilátás…

Mit tehetsz hát, hogy jó legyen?

Ami magát a gumit illeti, mindenekelőtt, figyelj a helyes óvszerhasználatra: első lépésként győződj meg arról, hogy megbízható helyről szerzed be a kotont! Figyelj a lejárati dátumra és a tárolás módjára, mert ezek is befolyásolják azt, hogy véd-e még a gumi vagy sem. Ellenőrizd, hogy látsz-e valamilyen sérülést a dobozon, esetleg szúrásnyomot. Ha nem vagy biztos a kielégítő válaszban, inkább vásárolj másik csomagot.

Ha mindent rendben találtál, akkor már csak arra kell ügyelned, hogy anélkül varázsold ki a csomagolásból, hogy a körmöddel megsértenéd a vékony latexet. Ha már a kezedben tartod a bűnös kis semmiséget, húzd fel a teljesen merev péniszedre, de úgy, hogy ne legyen benne levegő (ehhez a legjobb úgy tenni, hogy kibontás után 2 ujjaddal összecsippented a végét).

Persze a felsorolt zökkenők ellenére, még mindig az óvszer az egyik legbiztonságosabb választás, ha szexről van szó. Az sem gond, ha valamelyikőtök esetleg allergiás lenne a latexre, mert már vannak latexmentes kotonok is – még extra síkos kivitelben is.

 

Emellett feldobhatjátok még az együttlétet gyümölcsízű vagy csokoládés, illetve roppant stimuláló, pontozott-bordázott, valamint késleltető óvszerrel is. Hogy a potenciagyűrűs vagy épp női óvszerről már ne is beszéljünk…

 
[1] US National Library of Medicine, National Institute of Health: Fahd Kahn – Saheel Mukhtar – Ian K. Dickinson – Seshadri Sriprasad: The story of condom - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649591/

Véleményed