A kérdés továbbra is áll: a randiappok valójában szexpartnerkeresők?

Írta Szexvital.hu 2020-03-05 0 Hozzászólás

Ritkán hallani ugyanis olyan sikertörténetekről, amik azt bizonyítanák, hogy a randioldalak és appok bűvös világa nemcsak egyéjszakás, hanem egész életre szóló kalandot is kínált. Persze nem mindegy az sem, hogy milyen oldalakon kutakodunk a Nagy Ő után, hiszen a különböző társkeresők között is vannak jól elkülöníthető kategóriák. De abból is adódik néhány félreértés, hogy ki milyen céllal regisztrál egy ilyen oldalra: egy kellemes éjszaka vagy inkább a hosszútávú kapcsolat reményében?

Ahhoz képest, hogy 10-15 évvel ezelőtt a társkereső oldalakon való ismerkedést még a vesztesek sportjának tartották, mára nagyot fordult a világ. A Tindernek és társainak köszönhetően ugyanis mintha ismét reneszánszukat élnék a randiappok, egyre többen használják ezeket az oldalakat és alkalmazásokat.

Azonban felmerül a kérdés, hogy mi ezeknek a felületeknek a célja: a tökéletes, minden paraméternek megfelelő, esetleg a könnyen kapható szexpartner megtalálása? Vagy még mindig él a lelkünk mélyén az a romantikus elképzelés, hogy a való világ helyett egy ilyen alkalmazáson keresztül ismerkedünk meg a Nagy Ő-vel?

A kérdés megválaszolásához először címkéznünk kell

Méghozzá a társkereső oldalakat azok célja és az oda felregisztráló felhasználók indíttatása szerint. Ha nagy vonalakban vizsgáljuk ezeket az alkalmazásokat, akkor 4 fő kategóriát különíthetünk el.

Az első, a hagyományos társkereső

Ezek azok az oldalak, ahová többségében nem az egyéjszakás kaland, hanem a hosszútávú kapcsolat reményében regisztrálnak fel a párra vágyók. Itt a profilon általában megadhatók különböző paraméterek, feltölthetünk képeket, chatelhetünk és persze megbeszélhetjük az első randi időpontját.

Persze már ezen belül is vannak olyan oldalak, akik élnek a kizárás elvével: vagyis meg kell felelni valamilyen elvárásnak ahhoz, hogy bebocsáttatást nyerjünk a gyönyör birodalmába. Ez lehet például egy diploma, vagy valamilyen külsővel kapcsolatos kritérium.

 

 

Aztán ott vannak a konkrét szexpartnerkeresők

Ahol nem csalás, nem ámítás: de a cél bizony határozottan az ágy. Vagy a csomagtartó teteje, egy strapabíróbb asztal vagy a kemény betonfal. A lényeg az, hogy itt nem titkoltan szexre megy a játék.

Hogy aztán ezek a pikáns kalandok csupán egy éjszakára szólnak majd, vagy többre, esetleg házasság és családalapítás lesz-e a dolog vége, majd az idő dönti el. Mindenesetre már mindegyik forgatókönyvre akadt példa a történelemben.

Egyébként ebben a kategóriában a szexpartnerkeresők egyik legfontosabb ismérve, hogy nem üzleti céllal létesültek, így például a Tinderezők nem pénzért keresik a szexet, hanem pusztán az orgazmus érdekében.

Ezzel szemben vannak az eszkortoldalak és az örömlánykeresők.

Itt már elmondhatjuk, hogy az alkalmanként nyújtandó szolgáltatásért bizony fizetség jár. Hogy milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni, azt természetesen oldala és a szolgáltatás nyújtója válogatja: van, ahol inkább reprezentatív célból kereshetsz partnert egy eseményre – ez ugyebár az eszkortoldalak szolgáltatására jellemző – és nem feltétel az, hogy az este az ágyban végződjön.

De természetesen nem mehetünk el szó nélkül azon appok-oldalak mellett sem, ahol az orális és anális szextől kezdve, a BDSM-en és a legkülönbözőbb fétiseken szinte minden megvásárolható, ha megvan rá a megfelelő anyagi fedezet.

És akkor vannak az olyan vegyesfelvágottak, mint például a sugar daddy oldalak.

Ezek annyiban különböznek az kategóriától, hogy jellemzően egy jobb módú réteg kiszolgálására törekednek, ráadásul a sugar daddyk és a sugar mummyk közép- vagy hosszú távon vennék igénybe a dekoratív lányok és fiúk szolgáltatását. Mindezért cserébe luxusutak, lakhatás vagy márkás ruhák, illetve élvezeti cikkek és természetesen nem kevés pénz jár.

Ha jobban megnézzük a kategóriákat, láthatjuk, hogy a regisztrálók az alábbi célokból vehetik igénybe az ott elérhető szolgáltatásokat:

  • társkeresés,
  • alkalmi szex,
  • fizetős alkalmi szexuális szolgáltatás,
  • vagy fizetős szexuális szolgáltatás közép- és hosszútávon.

Szóval, ha te randiappra adnád a fejed…

… először azt döntsd el, hogy mire van szükséged és mit is keresel valójában, hiszen azért a társkereső oldalaknak is megvan a maga veszélye. Azt például sosem tudhatod, hogy igazából ki rejtőzik az adott profil mögött.

Vajon tényleg az a személy van a képen, akivel ismerkedsz? És ha igen, nem hazudott esetleg a koráról, a jelenlegi kinézetéről, a magasságáról, a súlyáról? Gyakran már az első találkozás során szembesülsz azzal, hogy a korábbi szép remények valójában hamvába holt tervek, mivel a képen szereplő nővel ellentétben a veled szemben ülőnek teljesen más a külseje.

De az is előfordulhat, hogy a személyisége hat lelombozóan rád, mert teljesen más élőben, mint ami írásban eddig átjött neked. Élőszóban már nem biztos, hogy megtaláljátok a közös hangot még egy fél órára sem, nemhogy egy egész életre. Végül is, egy tanulmányban[1] a kitöltők 81%-a ismerte be, hogy valamiben – általában a külsőt illető kérdésekben – hazudik a randiappos profiljain.

Ugyanakkor vannak más veszélyek is, hiszen a csalódáson kívül még az alkalmi szex veszélyeivel is számolnod kell. Ha nem gondoltok a védekezésre, vagy a partner intimhigiéniája némi kívánnivalót hagy maga után, akkor nemcsak a nem kívánt terhességgel, de nemi betegségekkel is kalkulálhatsz.

Megint más szemszögből világította meg a dolgot a Vanity Fair magazin egyik Tindert és randiappokat ostorozó írása[2] is. A cikk szerzője ebben arra utal, hogy a Tinder és a többi szex- illetve randiapp gyakorlatilag megöli a romantikát.

Túlságosan egyszerűvé és gyorssá teszi az ismerkedést, valamint a szexet, így gyakorlatilag olyan férfiakat nevel ki, akik csak a következményektől mentes menetekre utaznak, míg a nők esetében az ingyen vacsora vagy más, hasonló program lesz a cél.

 

Vagyis akkor nem tanácsos online randizni?

Megnyugtatásodra közöljük, hogy egy washingtoni klinikai szakpszichológus, Jelena Kecmanovic szerint igenis van esély arra, hogy kiküszöböld a veszélyeket és felhőtlenül élvezd a randiappok kínálta élményeket: legyen az akár a társkeresés vagy egy kellemes éjszaka. A szakember szerint ehhez mindössze 5 egyszerű szabályt kell követned[3].

  1. Minden esetben legyél őszinte a szándékaidat illetően

Mindig tisztázd a helyzetet a randipartnereddel: mondd el neki őszintén, ha csak egy könnyű kalandot keresel, de azt is, ha társra vágysz. Persze ehhez nem árt egy alapos önvizsgálat, hiszen gyakran esünk abba a hibába, hogy még mi magunk sem tudjuk, mire vágyunk igazán.

  1. Legyél önmagad

Ezt talán mondani sem kellene, de a megjátszás – akárcsak a színlelt orgazmus – sosem célravezető. Akkor sem, ha a kedvesed keresed és olyan tulajdonságokat mutatsz, ami ugyan elnyeri a kiszemelted tetszését, de az igazából mégsem te vagy és meg kell játszanod magad.

És akkor sem mondható praktikusnak az áltatás, ha a könnyű szexre hajtasz, hiszen a szexuális preferenciákat és érdeklődési területeket illetően tényleg nem érdemes nagyot mondani. Hiába állítod, hogy nincs ellenedre például a kikötözés vagy a fenekelés, ha éppenséggel nem érzed jól magad közben.

  1. Korlátozd azt az időt, amit az appokon töltesz és a kiszemeltek számát is

A Tinder, a Badoo, a Hinge és a többi hasonló alkalmazás olyan, mint az alkohol vagy a szerencsejáték: magába szippanthat és függővé tehet, hiszen a vadászat izgalma, valamint az itt kapott visszajelzések fogják átvenni feletted az uralmat.

Hogy ezt elkerüld, érdemes tudatosan használni az oldalakat. Ehhez nem kell mást tenned, mint eldönteni, hogy mindössze hetente háromszor mész fel fél-fél órára. Azért sem jó órákon át böngészgetni a profilokat, mert a pszichológus szerint ahogy egyre több profilt vizsgálsz meg és utasítasz el, annál könnyebben alakul majd ki nálad az elutasító gondolkodásmód.

Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebb lesz bárkinek is megfelelnie az igényeidnek, így az elégedetlenséged is nőni fog. És persze az sem árt meg, ha egyszerre nem 100 vasat tartasz a tűzben. 2-3 emberrel azért még mindig könnyebb ismerkedni.

  1. Ha úgy érzed, nem jönnek össze a matchek, lazíts a szigorú feltételeken

Ne a tökéletest keresd, hiszen elsőre úgysem fogod megtalálni. Bővítsd ki a korhatárt, vagy lőjj be más városrészeket is, legyél megengedőbb a külső tekintetében. Így a lehetséges jelöltek száma is nőni fog, neked pedig végre sikerélményed lehet. Plusz az online, személytelen hódításnak köszönhetően ne olyanokkal kezdj ki, akiket a való életben nem igazán szólítanál meg.

  1. Találkozz az online jelölteddel, amilyen gyorsan csak lehet

Egy viszonylag korai találkának köszönhetően könnyen felmérheted, hogy a jelölted érdemes-e a további idődre – vagy azt, hogy mennyire gondolja komolyan az ismerkedést veled. Ha hetek után sem akar találkozni veled, vagy folyamatosan figyelmen kívül hagyja a meghívódat, akkor ideje tovább lépni. És arról se feledkezzünk el, hogy a legtöbbször pont az a probléma, hogy az egyik fél nem jelenik meg a megbeszélt randin.

 

Ezeket a tippeket alkalmazva te is bátran belevetheted magad a társkereső oldalak és szexpartnerkereső appok tobzódó világába. Persze az óvszerről és az intimhigiéniáról azért ne feledkezz meg!

 


[1] Psychology Today; Loren Soeiro: 6 Key Psychological Truths about Dating Apps - https://www.psychologytoday.com/intl/blog/i-hear-you/201903/6-key-psychological-truths-about-dating-apps

[2] Vanity Fair; Nancy Jo Sales: Tinder and the Dawn of the “Dating Apocalypse” - https://www.vanityfair.com/culture/2015/08/tinder-hook-up-culture-end-of-dating

[3] Washington Post; Jelena Kecmanovic: Five ways to enjoy online dating while improving your chances, according to a psychologist - https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/five-ways-to-enjoy-online-dating-while-improving-your-chances-according-to-a-psychologist/2019/12/11/c2aceeaa-1794-11ea-9110-3b34ce1d92b1_story.html

Véleményed