A második első alkalom - Így térj vissza a pályára egy szexmentes időszak után

Írta Szexvital.hu 2019-04-05 0 Hozzászólás

Akarva akaratlanul becsúszik az ember életében néhány hosszabb szünet, amiben kénytelen nélkülözni a testi örömöket. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy teljesen kijött a gyakorlatból és már olyan távoli csatatérnek tűnik a hálószoba, hogy már ötlete sincs hogyan kéne felvenni újra a szálakat. Majd meglátod: olyan ez, akár a biciklizés…

A szex alapvető emberi szükséglet. A szüzesség elvesztése során felélednek azok az ösztönök, amik élesítik a vadászat iránti vágyat, lángra lobbantja a véred és már folyamatosan keresni fogod a lehetőségeket. Ez a természet rendje, ami az összes többi élőlényre is vonatkozik mégis, az élet sokszor úgy alakul, hogy drasztikus szexmentes időszakokat hoz magával.

Tartalomjegyzék:

Milyen szituációkban gyakori a szex kimaradása?

1. Baba para

Az egyik leggyakoribb eset az, amikor megérkezik a baba a családban. A párok sokszor nem számítanak rá, hogy mekkora életmódváltást hoz majd magával a gyermekvállalás, ezért nem tudják magukat utolérni. A fókusz a párkapcsolatról áthelyeződik a családra, egyre több a teendő, megoszlik a figyelem. Egy csecsemővel az első hónapokban szinte folyamatosan foglalkozni kell, így a férfi nő közötti intimitás jócskán a háttérbe szorul.

A szex kimaradása mindkét felet sújtja ám nem azonos módon. A férfi részéről leginkább türelemre és hűségre lesz szükség, sajnos nagyon gyakori, hogy a friss apukák bepánikolnak és máshol keresik a boldogságot, ami persze hosszútávon nem segíti elő az egymásra találást.

vissateres-egy-szexmentes-idoszak-utan-1

A nőknél testi és lelki úton is újra el kell jutni az ágyig. A többség szülés után nem elégedett a testével, ezért nem találja magát vonzónak, sőt, azt sem tudja elképzelni, hogy esetleg más annak találhatja. Mentálisan is átalakulnak a dolgok, míg eddig a férfi és a párkapcsolat volt a középpontban most átveszi az irányítást a baba gondolata. A hormonális változások sem a szex felé hajtják a nőt, aki ilyenkor szinte csak “anya üzemmódban” működik. Tetézi a dolgot egy szülés közben elvégzett gátmetszés, ami fájdalmas és hosszas gyógyulást igényel. 6 hétig javasolt szülés után a szex megvonása, viszont utána sem szabad belecsúszni abba a hibába, hogy a felek hozzászoknak a hiányhoz. Ha még idejében szeretnéd megelőzni ezt az állapotot, akkor próbáld ki a női vágyfokozók egyikét, amik segítenek előcsalogatni a benned rejlő istennőt! 

2. Félrelépés

A rendszeres szexuális élet másik nagy ellensége a csalódás. A hosszú párkapcsolatban amúgy sem egyszerű megőrizni a rendszerességet és az újdonságokat, de ha az egyik félnek nagyban különböznek az igényei a másiktól, abból általában nem sok jó szokott kisülni. Egy megcsaláson nagyon nehéz túllendülni már csak azért is, mert a legnagyobb csapást pont a szexualitásra méri.

Elvonatkoztatni attól, hogy ami eddig csak köztetek történt, abból valaki más is kapott, hogy a másik nemi szerve nem szent többé, hogy abban az adott szituációban vagy szituációkban a csalfa fél megkívánt egy harmadik személyt, hogy az odáig vezető úton nem merült fel benne, hogy önfegyelmet gyakorol… nos, nem könnyű helyzet!

Az ilyen esetekben nagyon fontos a kommunikáció és sokszor javasolt a szakember segítségének a bevonása. A legtöbb esetben sajnos nem tudnak a párok visszatalálni egymáshoz, több sérülés éri őket, mint a valaha érzett egymás iránti vágy, hiszen egy félrelépésnek általában vannak okai és előzményei.

Ha mégis megpróbáljátok együtt, akkor szép lassan, lépésenként kell újra felfedezni és meghódítani a másikat, hogy végül a szex legyen az utolsó állomás, de addigra már újra stabil lábakon álljon a kapcsolat. Nem érdemes egyből belecsapni a lecsóba.

3. Betegség

Ez a szülés utáni időszakhoz képest még nehezebb állapot, hiszen nagy szükség lenne a szex által okozott örömökre és a feszültség levezetésére, ám ez sok esetben nem lehetséges. Ilyenkor könnyű elcsábulni és valaki más karjaiban keresni a boldogságot, ha egy-egy rövid órácskára is, hiszen akkora nyomás nehezedik az érintett párra.

Sajnos túl sok kimenetelű lehet egy ilyen szituáció, így nincs is állandó recept erre. Az egyértelmű, hogy végtelen türelemre van szükség, illetve meg kell találnia a párnak azt az áthidaló műveletet, ami mindkettőjüknek kényelmes a szex pótlására. Lehet ez telefonszex, orális kényeztetés vagy közös maszturbáció, legyetek kreatívak és találjátok meg a megfelelő arany középutat ebben a kényes élethelyzetben. Első a testi és lelki egészség, úgyhogy ha a beteg nincs olyan állapotban, hogy kiszolgálja a testiséget, akkor kénytelen leszel türelmesen várni és támogatni mindenben.

vissateres-egy-szexmentes-idoszak-utan-2

4. Ha nincs kivel

Meglepően sok szingli él szexmentes életet. Sajnos ez egy idő után életmóddá válik és nagyon nehéz kikeveredni belőle. Akinek már parlagon töltött évek vannak a háta mögött napról napra kevesebb önbizalma marad. A kielégületlenségnek testi és lelki hátulütői is vannak, ami komoly károkat okozhat a személyiségben.

A nők nagy része amúgy is a külsőségekből indul ki, így az idők során létrejön egy átlagos szorongás, ami megnehezíti az első lépéseket. 30%-uk nem elégedett a testével, és ahogy már fent is említettük ez komoly gátakat épít az újrakezdőknek. Egy idő után kialakul a szexet pótló tevékenység, legyen az egy kisállat vagy egy elhivatott hobbi, ami segít elterelni a figyelmet erről az általános hiányérzetről, ám ez csak távolabbra sodorja az illetőt az intim pillanatoktól. Komoly önismeret és elhatározás szükséges ahhoz, hogy ebből a szituációból legyen kiút, ugyanis a szőke herceg vagy hercegnő az esetek nagyon kis százalékában kopog be az ajtón megoldás gyanánt.

Mi történik veled, ha nem szexelsz?

Ahogy azt már fent említettem, a szex alapvető emberi szükséglet, így könnyedén megbosszulja magát az elmaradása. Az emberi szervezet úgy lett kódolva, hogy rendszeres szexualitásban van része… De mi van akkor, ha ez mégsem így történik?

Sokkal több stressz

Köztudott, hogy a szexnek komoly feszültséglevezető, illetve ehhez remekül passzoló boldogsághormon termelő hatásai vannak. Az endorfin és az oxitocin hozzásegít a hétköznapi stabilitáshoz, aminek köszönhetően sokkal könnyebben ugrasz meg feszült helyzeteket. Például egy Skót kutatás kimutatta, hogy akik rendszeresen szeretkeznek, azok kevésbé félnek kiállni mások elé beszédet tartani. Esetleg köze lehet az egészséges önbizalomhoz is?

Oda az állóképesség

… mindenféle értelemben. Leginkább a férfiakat veszélyezteti ez, hiszen ők dolgoznak többet. Minél ritkábban csinálod, annál gyakrabban fogod felfedezni magadon, hogy nem bírod már úgy az iramot. Sokszor pihenőt kell tartani az aktus közben, és a merevedési zavarok is egyre gyakoribbak azoknál, akik nem szexelnek rendszeresen. Arról nem is beszélve, hogy az ejakulálás megvonása akár prosztatarákot is okozhat, bár a férfiak ezt azért meg szokták oldani más úton módon is.

vissateres-egy-szexmentes-idoszak-utan-4

Tovább tart bemelegedni

Minél nagyobb a szünet, annál nehezebb izgalomba jönni. Bizony, a szervezeted felméri a terepet és ha úgy látja, hogy nincs kihasználva ez a terület csökkenti a hormontermelést, aminek hatására sokkal nehezebb felizgulni, mintha néhány naponta szinten tartanád a szexualitást. A nőknél még a beszűkülés is gondot okozhat, ezért van az, hogy egy hosszabb pihenő után fáj az első alkalom, akár a szüzesség elvesztésénél.

Gyengül az immunrendszer

A testi és lelki egészségnek szerves alapja a szeretkezés, ezért is tudnak 30%-al jobban védekezni a vírusok és a kórokozók ellen azok a párok, akik rendszeresen ágyba bújnak. Hiányának hatásai lehetnek továbbá az idegre, illetve az érrendszerre is, szóval tényleg nem érdemes elhanyagolni a dolgokat.

Depressziót hoz magával

Van az a ki nem mondott megállapítás, hogy akik nagyon régóta nem közösülnek, azokon előbb utóbb ez igencsak meglátszik. Egészen más problémák és érdekeltségek kerülnek szem elé azoknál az embereknél, akik nem elégülnek ki. Komoly szellemi problémákat is okozhat, mint a befordulás, az önsajnálat, a pesszimizmus vagy a depresszió különböző fokozatai.

Talán nem is kell több bizonyíték ahhoz, hogy rájöjjünk: mindenkinek sokkal jobb, de legfőképp saját magunknak, ha rendszeresen élünk nemi életet, ha mással nem akkor saját magunkkal!

Mit csinálj a szünet alatt?

Előbb utóbb eljön az ember életében az a pont, amikor szembe kell hogy nézzen saját magával és ezzel a kellemetlenséggel. Amennyiben ez a ráébredés nem történik meg, addig nagyon nehéz tudatosan tenni ellene.

Amikor éppen nincs senki a láthatáron érdemes kihasználni a helyzetet, hogy most aztán teljesen tiszta a kép. Időt szánhatunk magunkra és elmélyedhetünk kicsit abban, hogy mit is szeretnénk igazán. Nagyon fontos, hogy egy újrakezdésnél egyértelműek legyenek az oda vezető lépések, a kialakult gátlások és az esetleges megoldás körvonalazódása. Gondolkozzunk el, hogy miért bomlott fel az előző kapcsolat, mi hiányzott belőle vagy mi tenne igazán boldoggá.

Nyugodtan feszegessük a határainkat és ne féljünk a beismerő gondolatoktól. Szépen lassan kikristályosodik a következő lépés, és egy stabil alappal, józanul tudunk tenni a rendszeres szexuális életért.

Így térj vissza a ringbe!

Miután kész a szellemi leltár és megvan az elhatározás, hogy igen, szükségünk van a szexre és tenni is fogunk érte, nem árt lépésekben haladni:

1. Ne vedd túl komolyan

Olyan ez, akár egy egyetemi vizsga! Hiába tanultál sokat, ha éles helyzetben rástresszelsz, akkor könnyedén elromolhat az egész! Csak lazán! Nincsen tét, csak a tapasztalat szerzés öröme és a kíváncsiság kell, hogy hajtson.

2. Nyiss másokra

Biztosan te is észrevetted már, hogy mindig hasonló típusú emberekkel ismerkedsz. Ha hosszú kihagyás van az életedben, akkor valószínűleg valami nem vált be velük mégsem, ezért mi lenne, ha elhagynád egy kicsit a komfortzónádat? Nyiss új, más személyiségű, stílusú emberek felé is, hátha eddig nem adtál esélyt életed legjobb kurfircának, vagy esetleg a nagy Ő-nek!

vissateres-egy-szexmentes-idoszak-utan-4

 3. Számolj le a gátlásokkal!

Mindenképpen tegyél meg a magad részéről mindent az ügy érdekében, hogy tiszta lelkiismerettel rugaszkodj neki a dolognak. Ha utálod az alakod, akkor itt a megfelelő alkalom, hogy elkezdj sportolni és egészségesen táplálkozni. Ha eddig szóba sem jöhettek a vakrandik, vállalj be egyet és utána ismerd el, hogy nincs ebben semmi rossz… maximum vacsoráztál egy finomat egy kedves idegennel. Itt az ideje összeszedni magad!

4. Tágítsd a látóköröd

Nyugodtan tarts terepszemlét! Regisztrálj fel egy internetes társkeresőre vagy tölts le egy randi appot és nézz körül milyen a felhozatal. Ha eddig visszahúzódó voltál flörtölj nyugodtan idegenekkel, hiszen jóformán biztos, hogy nem találkoztok többet, de egy kedves mosoly segít visszahozni az egódat.

5. Gyakorolj!

Ha a fentiek mind ki vannak pipálva, akkor kezdj el kommunikálni. Legyél egyenes, ha szexuális kalandra vágysz vállald fel az igényeidet, ugyanez vonatkozik a párkapcsolatra is. Beszélgess pár emberrel, esetleg menj el néhány első randira és szerezz visszajelzéseket.

+1 A nagy bevetés

Ha már minden készen áll a "második első nagy alkalomhoz", akkor ne habozz megtenni. Akár egy futó kapcsolat is átlendíthet a hiány okozta kezdeti nehézségeken, hogy aztán egészen új szempontból lásd a saját szexualitásod. Természetes, hogy az ember életében különböző szakaszok vannak, viszont ne tagadd meg magadtól a testi örömöket. Mielőtt elindulnál a lejtőn gondolj a saját biztonságodra is, amennyiben kevésbé ismered az illetőt, akivel ágyba bújsz mindenképpen védekezzetek óvszerrel!

Elképzelhető, hogy eleinte szeretnéd bebiztosítani magad és ezzel nincs is semmi baj. A garantált siker érdekében választhatsz késleltető szereket vagy síkosítókat a hüvelyszárazság ellen, így emiatt már tényleg nem kell aggódnod. 

Ha valóban van rá igényed, akkor szentelj erre időt és energiát, ismerd meg a szex sokszínű művészetét, a saját tested és fedezzétek fel egymást egy megfelelő partnerrel!

Te mennyi ideig bírod szex nélkül? Írd meg hozzászólásban (csak őszintén :) )

Véleményed