Szeretkezés vagy dugás? Honnan tudhatom, hogy nem csak a sokadik X voltam?

Írta Petra - Szexvitál 2019-03-04 0 Hozzászólás

Rengeteg sztereotípia létezik, ami a szex különböző műfajait taglalja. Ebben a cikkben megpróbáljuk feltérképezni, hogy milyen energiák rejlenek a sokszínű szexualitás típusai mögött. A szex dinamikája függhet a személyiségtől, az igényektől, az élethelyzettől, a korosztálytól, a nemektől… Nem véletlen a mondás, ahány ember, annyi féle nemi kapcsolat létezik. Próbáljunk utánajárni ennek a kérdőjelnek, ami beköltözött az ágyunkba!

Lehet élni szex nélkül is?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szex, mint igény a Maslow-piramis legalján helyezkedik el. Hogy ez mit is jelent pontosan? Az 1900-as évek végén Abraham Maslow összegyűjtötte és priorizálta az emberi szükségleteket. Aki ismeri a piramis felépítését az tudja, hogy a csúcson az önmegvalósítás kapott helyet, legalul pedig az olyan alapvető fiziológiai szükségletek, mint például a levegő, a víz, az étel, a biztonságérzet és a szex. Nem elképesztő, hogy az emberi test kielégítése olyan fontos alkotóelem az életünkben, akár azok a tényezők, amik életben tartanak minket? 

Ennek természetesen számos oka van, ami megmagyarázza ezt a jelenséget. A szex legősibb értelmében a szaporodáshoz köthető, hiszen ha funkcionális szempontból közelítünk, akkor kapásból leesik, hogy a megtermékenyítés a fő feladata. Ellenben, ha hétköznapibb értelemben vizsgálódunk, akkor a szex egy egymás iránti vonzalomból fakadó, igen kellemes tevékenység, ami két ember között beteljesíti az intimitás fogalmát. Máris itt van egy ellentmondás, ami már a címben szöget ütött a fejünkbe!

Két ember közti szexuális kapcsolatnak számtalan hangneme létezik, ez egy olyan egyedülálló nyelv, amivel szinte mindent ki tudunk fejezni a másik ember iránt. Vegyünk egy egyszerű példát: Egy ellenkező nemű illetőtől félreérthetetlen üzeneteket kapsz. Flörtöl, incselkedik, sőt, meglepően aktívan kommunikál. Miután kiharcol magának egy találkozót szinte egyből a lényegre tér, az aktus személytelen és egyoldalú, majd nagy valószínűséggel soha többé nem látod az illetőt. Valószínűleg hamar rájössz, hogy egy rövid epizódra szerződtél le a partnered életében, aminek a kielégülés volt az elsődleges célja. Hiba lenne azt állítani, hogy a rövid szerepre szerződött személyeknek nincs keresnivalója az életedben, a gyors numerák is lehetnek kielégítőek és izgalmasak ideig-óráig. 

Viszont a szexben annyi meglepetés és fondorlat létezik, amit csak erős lelki és bizalmi kötelék során tudsz előcsalogatni a másikból…. Na ezért érdemes elgondolkozni ezen! Milyen lenne a másik véglet? Egy odaadó társsal, aki előtt minden porcikádat felfedted, aki tudja, hogyan kell hozzád nyúlni és stabil fix szexpartnerként egészen a hetedik mennyországig tud repíteni. Érezzük a súlyát a mérleg két oldalának? 

Konkretizáljuk kicsit jobban a dolgokat! A szexet nem csupán a szinonímái alapján különböztetjük meg egymásról, bár ezek is nagyon beszédesek tudnak lenni. Melyikben vennél részt inkább? Szeretkezés, együttlét, szerelmeskedés, vagy inkább baszás, dugás, kúrás? Nincs rossz válasz, ahogy már fent is említettem, teljesen különbözhetnek az igények, most mégis az a feladatunk, hogy próbáljuk meg elkülöníteni a kettőt egymástól.

 

Dugás

Nevezhetnénk bal agyféltekés szexnek is. Valószínűleg mindenkinek él egy kép a fejében a dugás fogalmáról, sőt, egy hangzatos mondás is kering, miszerint dugni bárkivel lehet, szeretkezni viszont már művészet. De miért van ez így? 

Mi a dugás célja?

A dugás fő célja a kielégülés. Nyilvánvaló, hogy az aktus fináléja az orgazmus legyen, de ezekben az esetekben gyakran kizárólag erre hajtanak a felek. Sokkal közelebb áll az ősi felfogáshoz, amikor a férfiaknak egyetlen célja a női nemmel az volt, hogy szétszórja magvait és alfahímnek érezze magát.  

Biztos veled is megtörtént már, hogy valakin megakadt a szemed, nem tudtad kiverni a fejedből az illatát… aztán addig nem volt megállás, amíg a “vadat” be nem cserkészted minden áron. Egy ilyen szituációban nem az számít, hogy a kiszemeltnek hány diplomája van, mennyi gyereket szeretne vagy milyen a humora.... az egyetlen szent cél, hogy pucéran és hanyatt tudhasd minél előbb… És ez a legtöbb esetben ebben ki is merül, nem kell túlgondolni.

Dugás, mint művelet 

Bármennyire is sztereotip, azt kijelenthetjük, hogy a szexnek ezen szegmense leginkább a férfiakra jellemző. A hím az örökös vadászatra, a nő a biztonságra törekszik. Ebből kiindulva egy ilyen közösülés sokszor állatias, mind fizikálisan, mind kommunikáció szintjén. A nők sokszor érzik magukat kiszolgáltatva, hiszen elsülhet ez az egész annyira személytelenül is, hogy szinte mindegy ki került a pasi ágyába, csak legyen ott egy pucéran heverő hamvas test. 

Az önzés amúgy is egy gyakorta fennálló jelenség, ami szintén inkább férfiaknál fordul elő. Sűrűn mondják a nők, hogy csupán egy fasszal dugnak nem egy férfival. Van, hogy a gyengédség teljesen kiesik a képletből, akár még a csókolózás is elmarad az alkalmi légyottoknál.  

Szeretkezés

A szex azon érzelmes fajtája, ahol a közösülésen kívül sok más prioritást élvez: a test simogatása, a gyengédség, a szenvedély megélése, a másikra való odafigyelés, a test mellett a lélek kielégülése.

Mi a szeretkezés célja? 

Szerelmeskedni eleve olyan párok tudnak, akik a testiségen kívül mást is látnak a másikban. Két embernek a vonzódása beteljesül egy nagyon komplex rendszerben, ami a szerelmeskedésben csúcsosodik ki. A kölcsönös örömszerzés az alapja az aktusnak, ilyenkor az számít, hogy mi a legjobb a másiknak.

Szeretkezés, mint művelet

Nem csak a nemi szervek kapnak szerepet a játékban, hanem az egész test be van vonva. 

Őszinte rajongás jellemzi, a szeretkező párok egymás legbecsesebb kincsei. Joggal gondolhatnád, hogy szeretkezni csak lassan lehet… ez nem így van! Nem a tempótól, a környezettől függ, hanem a szándéktól és a módszertől. 

A nonverbális kommunikáció nagy szerepet kap a szeretkezésben. A mély szemkontaktus, a test szeretete, az odafigyelés mind szerves részei a hancúrozásnak. Nem véletlenül taglalják a női magazinok már az ismerkedős fázisnál, hogy mennyire fontos a párod tekintete vagy ahogyan hozzád ér… ez később a hálószobában pontosan ugyanígy működik. 

Muszáj elkülöníteni a kettőt? 

Összességében azért nehéz ez a téma, mert optimális esetben nem kell szétválasztani a szexuális típusokat. Egy harmóniában élő pár tudjon dugni és szeretkezni egyaránt. Az ember személyiségének felváltva van szüksége mindegyikre, ezért ügyelj arra, hogy meg tudjatok újulni időről időre! 

Sosem jó, ha a nemi életünket szélsőségekre bízzuk. A szeretkezés azért fontos, hogy kialakuljon közöttetek, mert ez a pucér valóság, egy olyan kendőzetlen élmény, ami mindkettőtöket építeni fogja. Viszont meg kell adni a férfinak azt, amire vágyik, mert ha elvesszük a vadászat örömét, akkor elképzelhető, hogy előbb utóbb elkapja a fejét egy másik irányba. 

Tehát kijelenthetjük, hogy a jó szexuális élet mindkét műfaj elemeit magában hordozza! Ha mindketten mást szerettek, akkor figyeljetek arra, hogy egálban legyen a lepedőakrobatikátok aránya. Adjatok teret a sekélyes közösülésnek és a gyertyafényes, nedves hullámhossznak is. Higgyétek el, nem érdemes csak az egyiket vagy a másikat „választani”, különben rengeteg mindenről maradtok le!

Te melyikre szavazol: szeretkezés vagy dugás? Írd meg hozzászólásban!

Véleményed