Szerelembe esni könnyű, de a kapcsolat már trükkös dolog

Írta Szexvital.hu 2021-12-08 0 Hozzászólás

Annak ellenére, hogy a csillámporos és rózsaszín ködfelhőbe burkolózó hollywoodi filmek mit próbálnak eladni nekünk, a szerelem nem mindig tart örökké. Nem minden pár él boldogan, miután közös útjuk első szakaszára kiírták a vége főcímet. Mint bármi más az életben, amit érdemes megélni, a kapcsolatok is munkát igényelnek. Egyes párok sikeresen átvészelik az elkerülhetetlenül feltörő viharokat, míg mások egyszerűen eltávolodnak egymástól. Éppen ezért merül fel egyre többekben a kérdés, hogy vajon meddig tart igazából a szerelem?

Ami a kapcsolatokat és a párrá válást illeti, nincs mindenkire és minden szerelmespárra ugyanúgy alkalmazható használati útmutató. Emlékszel még gyerekkorodból arra a régi mantrára, hogy először jön a szerelem, aztán a házasság, végül egy babakocsi? Nos, ha ez valóban ilyen egyszerű lenne, sokkal több boldog ember élne a földön, nem igaz?

 

 

Mi a helyzet napjainkban a szerelemmel és a kapcsolatokkal?

Azt talán nem túlzás kijelentenünk, hogy egyre kevesebb pár követi ezt a fentebb vázolt hagyományos kapcsolati ívet. Ma már egyre kevesebb pár köt házasságot, vannak olyanok, akik például a házasság előtt vállalnak gyereket és a tudatosan gyermeket nem vállaló párokból is egyre több akad. Azonban ami mindannyiukban közös, hogy minden kapcsolat, mint minden egyén, egyedi.

Függetlenül attól, hogy milyen utat választ az ember, ha romantikus kapcsolatokról van szó, a szerelem és a kötődés eredendő szakaszai lényegében ugyanazok maradnak. Leginkább a párok azon képessége a kulcs az elégedettséghez és a boldogsághoz, amivel eligazodnak ezekben a szakaszokban.

Az idegtudósok éppen ezért a kapcsolat négy szakaszát vázolták fel. Ezek a szakaszok az eufóriától egészen a happily ever after-ig, azaz a boldogan éltek, amíg meg nem haltak szakaszig tartanak – hacsak nem jön közbe valami.

A szerelem 4 szakasza

  1. Az eufória

A kapcsolat korai szakaszában, amit a szerelembe esés idejének is nevezhetünk, teljesen a másik személy áll az életünk középpontjában. Ilyenkor a legmagasabb a vágy is, hiszen csúcsra járnak a szervezetünkben a jutalmazásért felelős hormonok, mint amilyen a dopamin, az oxitocin és a vazopresszin[1].

Ebben a korai szakaszban mindent megbocsátunk és mintha vakok lennénk a jón kívül minden másra. A másik embernek is biztosan vannak hibái, de ebben a szakaszban ezek nem számítanak. Lehet, hogy a mosogatóban hagyja a piszkos edényeket, de legalább naponta megnevettetnek, szóval ez rendben van. A jó dolgok itt felülmúlják a negatívumot.

A kutatók az agytérképezési vizsgálatok[2] során úgy találták, hogy a kapcsolat sikerének egyik kulcstényezője a negatív megítélés felfüggesztése. Ahogy Lucy Brown, Ph.D., a New York-i Einstein College of Medicine neurológia klinikai professzora fogalmazott:

"Ebben a korai szakaszban sok ember aktivitása csökken a prefrontális kéregben, amely az agy azon része, amely az emberek negatív megítéléséhez kapcsolódik."

Más szóval, minél tovább tudja egy pár felfüggeszteni egymás iránti negatív megítélését, annál nagyobb az esély a kapcsolat sikerére. A résztvevők utánkövetése során a kutatók azt találták, hogy azoknak a pároknak az aktivitása, akik legalább 3 évig együtt maradtak, az agynak ezen a részén csökkent a leginkább. Éppen ezért ez a szakasz a párok 1-3 éves időszakára datálódik.

  1. A korai kötődési szakasz

Az eufórikus szerelem szakaszában tehát olyan tudattalan tényezők veszik át a hatalmat, mint a vonzalom és a jutalmazási rendszer aktiválása. Ezután jön a fekete leves, amikor az agy fejlettebb része kezdi átvenni az irányítást, ami többek között a kötődés érzésével, valamint a kötődési hormonokkal, a vazopresszinnel és az oxitocinnal kapcsolatos területe is.

Ebben a szakaszban már nem gondolunk 0-24 órában a párunkra és jobban tudunk más dolgokra koncentrálni, időt szakítani. Például az addig háttérbe szoruló barátokra, a családra vagy épp a munkára. A pároktól függően ez egy olyan szakasz is lehet, amikor elmélyülnek az egymás iránt érzett érzelmek, mert már jó és rossz élményeken is túl vagytok, közös múltatok van, legyőztetek néhány nehézséget, így egyfajta kötődés alakult ki közöttetek. Ez általában a kapcsolat 3-5 éves időszaka.

 

 

  1. A krízis időszaka

Ez a stáció óhatatlanul megjelenik minden pár életében, gyakran ez a szakasz a kapcsolat töréspontja vagy éppenséggel a vége, általában a kapcsolat 5-7. éve között érkezik el. Általában ilyenkor már a vágy is csillapodik és a hormontermelés – dopamin, oxitocin – egyaránt alábbhagy.

Nagyobb reflektorfény vetül a másik hibáira, valamint a kapcsolati nehézségekre, az életútban bekövetkezett változásokra. Egyre nagyobb jelentősége van a párok életében a munkahelyi stressznek, de az esetleges gyerekvállalás sem feltétlenül csak megerősíti a kapcsolatot, hanem akár szét is zilálhatja. Ez az az időszak, amikor a párok könnyen eltávolodhatnak egymástól és a megcsalás is felkerül az étlapra. Ugyanakkor, ha ezt az időszakot átvészelik, nagyobb eséllyel lépnek át a következő szakaszba.

  1. A mély kötődés szakasza

Ide sorolhatjuk a több mint 7 éves kapcsolatokat, azokat a párokat, akik túlélték az előző kapcsolati stádiumban lévő kisebb-nagyobb válságokat. A mély kötődés szakasza igazából a vihar utáni nyugalom, a cseresznye a jól megérdemelt hab tetején.

Ezen a ponton a pár már jól ismeri egymást, átmentek az elkerülhetetlen hullámvölgyeken, tudják, hogy képesek megbirkózni a válságokkal és valószínűleg tervet készítettek a jövőbeli kihívások kezelésére is. A mély kötődési szakasz hosszú ideig tarthat. Ha szerencséd van, akár egy életen át.

Hogyan tarthatjuk fenn a szerelmet?

A kutatók szerint a szikra életben tartásának egyik leghatékonyabb módja az újdonság. A párokat évek óta kísérő tanulmányok azt találták, hogy az új, izgalmas és kihívást jelentő tevékenységek közös végzése óriási előnyökkel jár a kapcsolatokban.

Szóval jöhetnek az új közös hobbik, több kirándulás, utazás és egymásra figyelés. Ami pedig a szenvedélyt illeti, az újra randizás, a szexting, az új pozíciók, esetleg egy kis BDSM, a női vibrátorok és erotikus játékszerek, valamint a férfiakra szabott eszközök is jó szolgálatot tehetnek.

 

A kérdés már csak az, hogy te és a párod éltek-e velük?

 

Harvard; Katherine Wu: Love, Actually: The science behind lust, attraction, and companionship - https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/

verywellmind.com; Allison Abrams: Navigating the 4 Stages of a Relationship - https://www.verywellmind.com/the-four-stages-of-relationships-4163472

Véleményed