Mit használjak: fogamzásgátló vagy óvszer?

Írta Szexvital.hu 2019-01-08 0 Hozzászólás

Már felajzva tépitek egymásról a ruhát, hogy mielőbb a lényegre térhessetek, mikor is bevillan egy kép a védekezésről. Fontos, hogy mindig legyetek felkészülve az ilyen lehetőségekre, mivel a védekezés hiánya a legnagyobb felelőtlenség, mindenki szemszögéből. Igen ám, de mivel érdemes védekezni, fogamzásgátló vagy óvszer? Ezt boncolgatjuk ma.

Minden fogamzásgátlónak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Nincs olyan, ami mindenki számára optimális lenne, de még csak olyan sincs, amit mindenki szeretne. Mivel mind különbözünk, ezért más a kényelmi faktor és mások az elvárások. Lássuk, hogy melyek az előnyei, illetve a hátrányai a fogamzásgátlónak és ugyanezeket a paramétereket az óvszer esetében.

Fogamzásgátló pro és kontra

A fogamzásgátló tabletta kiválasztásánál vannak szempontok, amiket alaposan mérlegelni kell, mielőtt amellett tesszük le a voksunkat. Fontos, hogy tisztában legyünk az illető hölgy korával, hormonális állapotával - inzulinrezisztencia, cukorbetegség és egyéb hormonális betegségek esetén tilos a fogamzásgátló szedése - az együttlétek sűrűségével, a kapcsolat milyenségével, sőt még az aktuális élethelyzettel is. Ez azt jelenti, hogy mennyire borítaná fel az életét egy nem tervezett kis jövevény érkezése. Például a kamasz- és a változókor esetében is máshogy kell eljárni, mint ahogy egy még nem szült és egy olyan nő esetében, aki már túl van egy vagy több terhességen. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor az már egy jó pont a fogamzásgátló mellett. 

A kapcsolat milyensége alatt azt értjük, hogy a jellegét tekintve monogám-e vagy sem, mert, ha fennáll a lehetősége, hogy nem, akkor inkább az óvszer választása a biztonságosabb. 
Mint már említettük, bizonyos betegségek esetében a fogamzásgátló szedése nem javallott, valamint ugyanez igaz néhány gyógyszer rendszeres szedésére is, mivel gyengíthetik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Fontos tudni, hogy az antibiotikum szedése nagyban befolyásolja a hatásfokot, ilyenkor kiegészítő védekezési mód ajánlott. 

mit-hasznaljak-fogamzasgatlo-vagy-ovszer

 

Óvszer: igen vagy nem?

Az óvszer az egyik legalapvetőbb védekezési forma, amikor az ember elkezd szexuális életet élni. Ez véd a betegségektől és a nem kívánt terhességtől egyaránt. Éppen ezért mindkét fél számára maximális védettséget nyújt. Gondot az okozhat, hogy vannak olyanok, akik allergiásak az óvszer alapanyagára, a latexre.  Természetesen a gyártók erre az esetre is találtak megoldást, mivel kaphatók már olyan darabok, amik kifejezetten az arra érzékenyek számára lettek kifejlesztve. 

Ide tartozik még az is, hogy a pasik egy része nem kedveli az óvszer használatát, mivel „olyan, mint zokniban lábat mosni”.  Többektől hallani, hogy veszít az aktus az intenzitásából, hiszen nem ugyanolyan az érzés, mint gumi nélkül. Ez természetesen így van, de már számtalan kondomot kitaláltak, ami majdnem 100 százalékosan olyan, mintha ott sem lenne, annyira vékony. Ilyen például a Durex élethű érzés óvszer.

Hogy kinek mi a kényelmes és praktikus, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, de ha bármi kérdésed van, keress minket nyugodtan az elérhetőségeinken!

Véleményed