Minden, amit a fétisekről tudni akartál – de idáig nem mertél megkérdezni!

Írta Szexvital.hu 2021-05-28 0 Hozzászólás

Ha a fétisek szóba kerülnek, némi piruló reakció mellett a legtöbben sajnos valamilyen beteges perverzióra gondolnak. Pedig itt az ideje a fétiseket is kihozni a tabuk közül, hogy a szexuális fantáziák megélése ne vágyálom legyen többé, hanem egészséges valóság. Ássunk a fétisek mélyére és nézzük meg a leggyakoribb és a legszokatlanabb kinkeket is!

Mielőtt belemennénk a fétisek kétségkívül izgató világába, érdemes egy kicsit a pikáns valóság mélyére ásnunk. Annak ellenére ugyanis, hogy maga a kifejezés és a hozzá társított feltételezett tartalom többé-kevésbé bekerült a köztudatba, még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi igazából a fétis és mikor jön el az a pillanat, amikor a fétisvágyak megélése esetleg tényleg problémává válhat. De ne szaladjunk annyira előre, kezdjük az alapoknál.

 

 

A fétisek lenyűgözően változatos világa

A szexuális, illetve erotikus fétis úgy határozható meg a legegyszerűbben, mint egy tárgy vagy testrész, esetleg bizonyos viselkedéstípus iránti szélsőséges szexuális fixáció. Ilyen esetekben nem vagy nem kizárólag egy erotikus mozdulat – mint amilyen a száj érzéki beharapása lehet – vagy nemi szerv indítja be a fantáziát, hanem egy attól eltérő, szokatlanabb dolog.

Az teljesen megszokott, ha egy feszes, kerek popsi, egy ágaskodó mellbimbó, vagy a boxer mögött diszkréten körvonalazódó pénisz indítja be a fantáziát. De akkor máris felhúzódik a szemöldök és megemelkedik a vérnyomás, ha például egy lábujj, vagy a bepelenkázott férfiak vagy nők azok, akikre beindulunk.

Mindenesetre a fixáció tárgyát nevezzük fétisnek, míg a művelőjét fetisisztának. Magát a fogalmat Sigmund Freud szexuális fetisizmusról szóló tanulmánya vezette be a köztudatba, még 1927-ben, de a szexuális fetisizmus jelenségéről már az 1880-as évek végén is értekezett a szakirodalom.

Fétisszex során már maga a tárgy, a testrész vagy a jelenség is elegendő lehet ahhoz, hogy kiváltsa a nemi izgalmat és az orgazmust. Ha jobban belegondolsz, neked is biztos vannak olyan fantáziáid vagy tárgyaid, amik erőteljes szexuális izgalommal töltenek el. Fétisek közé sorolhatjuk például a szerepjátékot, domináns-szubmisszív viselkedést, a szadista-mazochista játékokat, de ide tartozik például a latex, a cipők, illetve a láb iránti mérhetetlen vonzalom is.

Elmondhatjuk tehát, hogy rendkívül széles a skála, amin a fétisek mozognak és a legtöbbel nincs is semmi probléma. Egészen addig, amíg a partnered is beleegyezik az aktusba és kölcsönösen élvezetesnek találjátok a finoman erotikus történéseket. Persze nem eltagadhatatlan tény, hogy a fétisek között akad olyan is, ami se erkölcsi, se a törvényi szabályozás által nem megengedett, egyenesen a tiltott kategóriába sorolandó. De ezekről majd később.

Amikor a fétis esetleg problémát okozhat

Még a szexuális forradalom előtt úgy vélték, hogy a szexuális fetisizmus egyfajta parafília, vagyis rendellenes szexuális viselkedés és gyógyítandó betegség. Sokat javított a jelenség megítélésén az 1960-1970-es évek szexuális forradalma és 2018-ra még odáig sikerült eljutni, hogy az Egészségügyi Világszervezet – azaz a WHO – törölte a betegségek nemzetközi osztályozásának listájáról.

A fétis ugyanis kizárólag akkor okoz problémát, ha az adott fixáció valamilyen módon káros hatással van az életedre – például a munka vagy a családi kapcsolatok rovására megy –, illetve indokolatlan szenvedést okoz neked, esetleg a körülötted élőknek. Ilyen például az, ha annyira ráfixálódtál a latex fétisre, hogy arra költöd a családi nyaralásra félretett pénzt, vagy a lábfétis miatt nem tudsz a munkádra koncentrálni, mert a kolléganőid lábát nézed. És ez egy idő után másnak is feltűnik, vagy a fétiseid megélésére kezdesz koncentrálni a kötelességeid helyett.

Ennek az alábbi kritériumai vannak:

 • 6 hónapos időszak alatt olyan szexuális késztetéseket kell tapasztalnod, amelyek valamilyen élettelen tárgyra, nem nemi szervre, vagy egy adott jelenségre irányulnak.
 • Azok a fantáziák, magatartásmódok, késztetések, amiken keresztül mentél szorongást okoztak, vagy rontották a mindennapi életben való részvétel képességet. Fontos, hogy ez a fajta szorongás nem a társadalom esetleges elítélése miatti szorongás, hanem belső, személyes.
 • A fétised egy másik személy pszichés szorongását, sérülését vagy halálát vonja maga után, esetleg olyan személyekkel létesítenél fétis kapcsolatot, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak ehhez törvényes hozzájárulást adni.
 • A fixáció tárgya nem valamely stimulációs eszköz – például vibrátor – vagy olyan ruha, amit szerepjátékhoz használsz.

Ilyen esetekben sincs egyébként minden veszve, hiszen a kognitív viselkedésterápia, súlyosabb esetben pedig esetleg gyógyszeres kezelés is segíthet a helyzet javításán. De tartsuk szem előtt, hogy az esetek nagy többségében és ha a párod is nyitott egy kis változatosságra, akkor a fétisek a szexuális életetekbe is beépíthetők.

 

 

Gyakori fétistípusok – csak nem a lábra izgulsz?

A leggyakoribb fétistípusok közül néhánnyal már biztos te is találkoztál, vagy legalábbis hallottál róluk. Nézzünk meg néhányat közülük:

 1. Lábfétis

Ilyen esetekben a boka, a talp vagy a lábszár, esetleg a comb bizonyos része iránt érez a fetisiszta különleges vonzalmat. Egy kellemes talpmasszázzsal akár a párkapcsolatba is könnyedén beilleszthető.

 1. Cipőfétis

Nem teljesen független az elsőtől, hiszen a láb is kulcsszerepet játszik benne. Férfiaknál fordul elő nagyobb számban, főként magassarkú cipők kerülnek bele ebbe a kategóriába. Ha kereteket szabnál neki, tegyétek a szerepjáték részévé a cipőt.

 1. Kukkolás

A kukkolás talán egyidős az emberiséggel, hiszen szinte nincs olyan ember a földön, akit ne izgatna fel, amikor más párokat vagy más személyt lát meztelenül, szex, esetleg önkielégítés közben. Esetleg már voyerizmusként is hallhattál róla.

 1. Edging

Ez az orgazmus-kontroll egyik fajtája. Amikor arra izgulsz fel, hogy a párodat egészen a csúcsig hajszolod, majd a döntő pillanatban megvonod tőle az orgazmust. Egyre kitolod a határait és csak később lököd át azon a ponton, hogy elérje a gyönyört.

 1. Domináns és szubmisszív fétis

A BDSM egyik válfaja, amikor a domináns és szubmisszív fél konszenzus alapján létesítenek szexuális kapcsolatot. A domináns fél uralja a szubmisszív fél gyönyörét különböző módokon. Például lekötözéssel, paskolással, érzékmegvonással.

 1. Csoportszex

Viszonylag széles spektrumon mozog, hiszen a párcsere, a swingerkedés, a gangbang is a skálán mozog, de akár a cuckoldingot is említhetjük, amikor a pár egyik tagja arra izgul fel, hogy a párját másvalakivel látja szexelni.

 1. Orvosi szex fétis

Ennél a fétisnél egyrészt az orvosi – vagy arra hajazó – eszközökkel elvégzett vizsgálat és az orvos-páciens közötti kiszolgáltatott viszony az, ami az egyenruha mellett felteszi a gyönyörre a kéjes sikolyt. Ennek során az orvosi köpenytől és nővérke ruhától kezdve, az érzéki fémkerék, a dilator, a péniszketrec és a hüvelykacsa is intenzív, érzéki élményeket ígér.

Amire már garantáltan felhúzod a szemöldököd

 1. Aranyzuhatag

Ez az, aminek első olvasatra is tűnik: a jó öreg pisiszex. A szexuális – konszenzusos – megalázás egyik formája. Előtte-utána ajánlott odafigyelni az intimhigiéniára.

 1. Agorafilia

Ez a nyílt téren, közterületen való szexhez kapcsolódó fétis.

 1. Anális játékok a ruha alatt

Tévedés ne essék: az anális szex adása és befogadása, valamint az idegen testekkel való – nem anális behatolásra tervezett játékszerek – behatolás is minősülhet fétisnek. Azonban az anális játékok a ruha alatt azt jelenti, hogy a szexuális aktuson túlmenően, például a munkában vagy egy kirándulás alkalmával is viselünk vagy a partnerünkkel viseltetünk például análdugót, esetleg anális gyöngysort.

 1. Az arcok: arcbaszás és arcra ülés

Előbbi a szopás egy extrém formája, amikor a férfi gyakorlatilag a nő száját használja és keményen dugja. Az arcra ülés pedig az, amikor a nő a partnere arcára ül, miközben kinyalja.

 1.  DVP

Ez a vaginába való kettős behatolás, amikor a hüvelybe vagy két pénisz vagy egy pénisz és egy dildó hatol be a vaginába. A síkosítóról ebben az esetben sem szabad elfeledkezni.

 1. Formikofília

Ebben az esetben a rovarok jelenléte, a testeden való mászkálása, esetleg a csípésük váltja ki a szexuális izgalmat.

 1. Légzéskontroll

Ez egy igencsak veszélyes fétis, mivel tartalmazhat némi fojtogatást és korlátozza a légzést. Nem ajánlott kipróbálni.

 1. Morfofília

Ez olyan fétis, amikor az átlagostól, megszokottól, normálistól eltérő alkatú testek, esetleg testrészek iránt érzünk vonzalmat. Ilyenek lehetnek például a törpe növésű emberek vagy egy amputált láb.

 1. Mumifikálás

Ebben a fétisben a fetisisztát teljesen vagy majdnem teljesen bekötözik, hogy megakadályozzák a mozgását. Menet közben ügyelni kell azért arra, hogy levegőhöz jusson és megfelelően hidratálva legyen.

Tiltott és tilos fétisek, amikhez már segítségre van szükség

 1. Nekrofília

A holttestek iránt érzett nemi vágy. Ilyenkor a vonzalom a holttestre irányul, enyhébb formájában a fetisiszta önkielégítést végez, de könnyedén aktus lehet belőle. Törvény tiltja, hiszen holttestgyalázás.

 1. Nekrozoofilia

Halott állatok iránt érzett szexuális vágy, a velük való közösülés.

 1. Bestialitás

Élő állatok iránt érzett szexuális vágy, a velük való közösülés.

 1. Vorarefília

Ez az úgynevezett bekebelezés, amikor aziránt érez valaki szexuális vágyat, hogy vagy megegyen élve valakit, vagy őt fogyasszák el élve.

Ahogy látod, a fétisek rendkívül széles skálán mozognak, de többségük a szexuális életed felpezsdítésére tökéletesen alkalmas. Persze kizárólag abban az esetben, ha minden a partnereddel konszenzusos, vagyis beleegyezéses formában történik.

Fedezd fel – bizonyos határokon belül persze – hogy mi az, amit te és a párod is szívesen kipróbálnátok.

De egy valamiről ne feledkezz el: az esetek többségében síkosítóra és talán egy biztonsági szóra is szükségetek lesz.

Véleményed