Mikor kellene szexelnünk? A tudomány erre is megadja a választ!

Írta Szexvital.hu 2020-09-17 0 Hozzászólás

Gondoltad volna? Már annak is szakirodalma van, hogy mikor kellene összebújnunk a párunkkal a paplan alatt! Nem csalás, nem ámítás, ez itt a valóság: a tudomány arra is keresi-kutatja a választ, hogy mikor a legideálisabb beiktatni a szoros napirendbe néhány kéjjel töltött percet. És persze igyekszik feloldani az örök dilemmát is, miszerint reggel vagy este jobb-e a szex?

Első látásra talán neked is furcsának tűnhet, hogy mégis miért kellene bármelyik napszakhoz kötni egy-egy izzasztó menetet. Végül is, helyzete válogatja, hogy mikor kívánjátok meg egymást a partneretekkel: ébredés után az ágyban, esetleg a reggeli frissítő zuhany alatt?

Vagy az erotikától fülledt este szexi, lágy fényeiben, amikor már magatok mögött tudjátok a napi teendőket és végre zavartalanul átadhatjátok magatokat az élvezetnek? Örök, feloldhatatlan dilemmának tűnik tehát, hogy mi a legjobb nekünk: ha reggel vagy este gerjedünk inkább a párunkra. Ahogy a címben is említettük: szerencsére a tudomány erre is megadja a választ.

 

 

A válasz az eltérő hormonszintekben – is – keresendő

Ha a reggeli szex vs. esti szex végeérhetetlen konfliktusát boncolgatjuk, nem mehetünk el szó nélkül a férfiak és nők eltérő hormonszintje mellett sem. A reggeli szex hívei között főként férfiak találhatók, nem véletlenül.

Végül is, szeretné veszni hagyni a reggeli, spontán merevedés áldását? Ez már szinte szándékos pazarlásnak tűnne. De a viccet félretéve, a kora reggeli erekció egy teljesen természetes állapot, nem valamilyen túlfűtött álom mementója. Végeredményben ez egy olyan testi funkció, ami akár szexuális izgatás nélkül, spontán módon is létrejöhet, így se a fiatalabb, se az idősebb férfiaknak nincsen szégyenkeznivalója miatta.

Nem véletlenül áll reggel a zászló

Egyébként a reggeli merevedés egyik oka az, hogy az ezt megtapasztaló férfiak többsége ébredés előtt a REM alvási szakaszban jártak. Ekkor a mélyalvásnak köszönhetően elveszítik azt a kontrollt, amivel nap közben többé-kevésbé uralni tudják az izgalmi állapotot, így a szervezetükben lejátszódik az a fiziológiás folyamat, melynek során a merevedés kialakul.

Emellett ez az az alvási szakasz, amikor a szervezetük tesztoszteronszintje emelkedni kezd, gyakorlatilag az ébredést követően, reggel 6-9 óra között érik el a napi csúcspontot – már ami a hormontermelést illeti. Ilyenkor teljesen természetes módon, bennük is megnő a szexuális éhség.

A nőknél ez a megállapítás már nem teljesen igaz, hiszen az ő szervezetükben is megtalálható tesztoszteron esetükben reggel áll a legalacsonyabb szinten, a férfiakhoz képest akár 25-50%-kal is alacsonyabb. Plusz tegyük még hozzá azt is, hogy a női nemi vágy kialakulásáért felelős endorfin és kortizol hormonok sem érték még el a maximális szintjüket reggel.

Ezen kívül a szexuális értelemben vett tettre készséget pszichológiai szempontból nézve még az előttük álló napi teendők is hátráltatják, a tisztaság kérdéséről nem is beszélve. A reggeli lehelet, az éjszakai izzadtság, a nemi szerv illata egyaránt olyan dolog lehet, ami elveszi a nők kedvét a reggeli együttlétektől. Ezzel ellentétben a férfiak fejében ezek az utolsó kérdések, amik megfordulnak, ha lőtávolságba kerül a reggeli szex.

 

 

Viszlát kávészünet, helló délutáni szex!

Kutatása[1] alapján Alisa Vitti hormonszakértő arra a megállapításra jutott, hogy a nap legideálisabb időpontja délután 15 óra környékén érkezik el, hogy a szextettek síkos mezejére lépjünk. Az eredmények szerint ez az időpont lehet az a nap folyamán, amikor a két nem hormontermelésében viszonylag kiegyenlítettek az erőviszonyok.

Bár fentebb azt írtuk, hogy a férfiak teljesítőképességük maximumát a tesztoszteron kora reggeli csúcsra járatásának köszönhetően reggel 6-9 között érik el, azért délután 15 óra környékén is megmásznak egy csúcspontot. A szervezetük ugyanis ekkor termeli a legtöbb ösztrogént, ami érzelmileg nagyobb bevonódást eredményez a szex terén és jobban rá tudnak hangolódni a partnerükre.

A nők testében ezzel szemben ezekben az órákban található a legnagyobb mennyiségben a kortizol, ami jelentős mértékben hozzájárul az energiájuk és éberségük, a kezdeményezőkészségük fokozásához. Vagyis, ha délután iktatunk be egy kis szexet, akkor a férfiak jobban oda tudnak figyelni a partnerük igényeire, míg a nők energetikusabban vetik bele magukat az élvezetekbe.

Azzal természetesen a kutatás készítője is tisztában van, hogy a kora délutáni órák a lehető legalkalmatlanabb időpontot jelentik az együttlétekre. Végül is, elég nehéz összehozni egy-egy menetet, ha a páros mindkét tagja dolgozik és így fizikai értelemben is távol vannak egymástól. De hát mire való akkor a szexting, azaz a pajkos üzenetek és vágykeltő fényképek, amikkel megalapozzuk a hangulatot estére?

Ezt tedd, ha inkább az esti szexet ösztönöznéd

Hormonok ide, hormonok oda, a mai felgyorsult életmódunknak köszönhetően a legtöbbünknek késő délután és este van ideje arra, hogy lezavarjunk egy-egy gyors vagy lassabb menetet.

Persze vannak olyan időszakok, amikor ezt is nehéz megoldani, de van néhány olyan tipp a tarsolyunkban, amiknek köszönhetően az esti együttlétek száma is gyarapodhat:

  • építsük fel a vágyakozást: nap közben éljünk a már említett szextinggel, küldjünk egy-egy pikáns fotót a párunknak és adjuk tudtára, ha beszereztünk az estére néhány szexi kelléket, például párvibrátort, vibrotojást vagy épp vibrogyűrűt,
  • a vacsora menüjébe iktassunk be afrodiziákumokat, amik tovább fokozzák a vágyunkat, de a stimuláló krémek és erekciónövelő krémek is jó szolgálatot tehetnek,
  • tornázzunk a nap végén: már 30-40 percnyi intenzív mozgás, illetve állóképességi gyakorlat megnövelheti a hormonszinteket ahhoz, hogy felkeltse a vágyunkat, hiszen ilyenkor a vérkeringés is fokozódik és az adrenalin is beszáll a buliba.

Akkor sem hagyunk cserben, ha a reggeli szex híveként a korai összebújásokat részesíted előnyben. Tippjeink a következők:

  • mindenekelőtt, feküdjetek le időben, hogy könnyebben fel tudjatok kelni kicsit korábban, ha a napi teendők előtt még az erotika oltárán is áldoznátok,
  • mivel a nők ilyenkor kevésbé kívánják a szexet, ne feledkezzünk meg a bókokról és a hosszas előjátékról sem, hiszen mesteri nyelvcsapásokkal, érzéki simogatásokkal és finom csókokkal a hangulat garantált lesz,
  • ne feledkezzetek meg a masszázsról sem, hiszen ennek köszönhetően felszabadultan, nyugodtan kezdhetitek a napot, főleg akkor, ha ehhez a vérpezsdítő művelethez még érzéki masszázsolajat is használtok,
  • utána pedig jöhet a közös fürdő, ahol lemostok magatokról minden csatakot és talán még 1-2 huncut pillanatot is beiktattok.

Végeredményben, bár a tudomány a délutáni szexet javasolja, nem kell ehhez az időponthoz foggal-körömmel ragaszkodni: szexelj akkor, amikor jólesik és amikor megkívánjátok egymást a pároddal. Ne nézzétek görcsösen az órát! Csak élvezzétek ki egymás minden porcikáját.

 

[1] Men’s Health; Lucy Bode: This Is The Best Time Of Day To Have Sex, According To Science - https://www.menshealth.com.au/three-pm-is-best-time-of-day-to-have-sex

Véleményed