Így hat a szex a testünkre – íme 9 ok, amiért különösen jó, ha rendszeresen összebújsz a pároddal

Írta Szexvital.hu 2018-05-31 0 Hozzászólás

A szexet sokan egyszerűen egyfajta örömforrásnak, biológiai szükségletnek, vagy a párjuk iránt érzett szerelem kifejező eszközének tartják. A felsoroltak mindegyike igaz, ennél azonban jóval több pozitív hatása van a szervezetünkre.

A következő 9 pontban ezeket szedtük össze.

1. Átmozgat és segít elkerülni a szívinfarktust

A szex megmozgat, vagyis emeli a pulzust, dolgoztatja az izmokat, ezáltal égeti a kalóriákat – természetesen ennek mértékét nagyban meghatározza, milyen pózt választunk, illetve mennyire vagyunk aktívak az előjáték során.

A szívünkre nemcsak ez gyakorol pozitív hatást, hanem a termelődő ösztögén-, illetve tesztoszteron mennyisége is. Ezek egyensúlya elengedhetetlen, ugyanis ha valamelyik értéke alacsony, az megnövelheti a szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának valószínűségét.

2. Igazi fiatalító kúra

Talán már te is hallottad, hogy a rendszeres mozgással éveket tagadhatsz le a korodból. Ugyanez érvényes az orgazmusra a DHA hormon termelődésének hála – ez gondoskodik a bőröd szépségéről. Az ösztrogénnek szintén komoly szerep jut, mert kisimítja a ráncokat, ezen kívül fényesebbé teszi a hajat.

3. Csillapítja a fájdalmat

Bár vannak nők, akik előszeretettel használják a fejfájást kibúvóként a szex alól, jobb ha tudjuk, hogy az orgazmus tulajdonképpen felér egy aszpirinnel. Ez a folyamat ugyanis endorfint szabadít fel, ami kintebb tolja a fájdalomküszöböt. A kutatók szerint ennek pozitív hatásait a testünk más pontjain is érezhetjük: egy kielégítő aktus segíthet felvenni a harcot a hátunkban, a lábunkban vagy az ízületekben jelentkező kellemetlenségekkel szemben.

4. Felszabadít

Ha úgy érzed, nagy rajtad a nyomás, akkor a szex sokat segíthet ellazulni. Az érintések és a testi közelség ugyanis oly hormonokat szabadít fel, amelyek összefüggésben vannak az agy öröm-, és jutalomközpontjával. Az alvás szempontjából is jobb, ha időt szakítasz egy kis hancúrozásra, mert az orgazmust követően nagyobb mennyiségben jelennek meg az álmosságérzetért felelős hormonok.

 

Így hat a szex a testünkre, 9 ok a szexre 1

5. Segít kiküszöbölni a csontritkulást

A korábban említett ösztrogénre különösen nagy szükségük van a nőknek a változókorba lépve, mert a hormon megfelelő mennyiségű jelenléte képes lassítani – sőt, akár elejét is veheti – a csontok gyengülésének. Mindez azt jelenti, hogy segíthet megelőzni a gyengébbik nemnél előbb-utóbb jelentkező csontritkulás kialakulását.

6. Megdobja a vonzerőt

Minél gyakrabban bújsz ágyba a pároddal, annál több feromon szabadul fel a szervezetedben, ami azért felelős, hogy az ellenkező nem képviselőinek szemében vonzónak tűnj. Ezt nemcsak a számodra idegenek esetén figyelheted meg, a párodra is lehengerlő hatással lehetsz – ezzel részben támogatva a tűz folyamatos fenntartását.

7. Ellenállóbbá teszi a szervezetet

Egy vizsgálat szerint az aktív szexuális életet élők ritkábban keresik fel az orvosukat különböző panaszokkal, vagyis az immunrendszerük jobban ellenáll a fertőzéseknek. A rendszeres jelző ebben az esetben heti minimum egy alkalmat jelenti, ennek köszönhetően a szervezetükben magasabb számban lesznek jelen az antitestek. (Természetesen e mellett jobb, ha kellő figyelmet fordítunk az egészséges életmódra, vagyis a minőségi étkezésre és alvásra, illetve a megfelelő mennyiségű mozgásra).

8. Helyre teszi az idegrendszert

Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy jól sikerült, élvezetekkel teli este után teljesen kisimultnak érezzük magunkat. Azt viszont kevesen sejtik, hogy ennek hiánya állhat a levertség vagy a pszichés eredetű feszültség hátterében. Pedig sok nő keresi fel ezekkel a panaszokkal az orvosát, a vizsgálat végén pedig kiderül, a kiváltó ok egyszerűen a szexhiány.

 

Így hat a szex a testünkre, 9 ok a szexre 2

9. Gondoskodik a fogak egészségéről

Persze ez alatt nem arra gondolunk, hogy kiváltja a fogmosást és a szájápolást. Arról van szó, hogy a szeretkezés közbeni csókolózás fokozza a nyáltermelést, amely tisztítja a szánkat – vagyis részben hozzájárul a fogaink egészségéhez.

Van, akinél a kevesebb okosabb?

A bizonyított testi-lelki pozitív hatásai ellenére vannak olyan esetek, amikor a szakemberek azt javasolják, inkább tegyük takarékra a szexuális életünket. Az tény, hogy nem jó, ha valamit túlzásba viszünk – bármennyire jó is. A szex esetén ez az elv hatványozottan érvényes egyes krónikus betegségekre, amelyeknél a páciens állapotát akár ronthatja ez a tevékenység.

Véleményed