Mindent a hüvelygyulladásról - A férfiakra is veszéllyel van? Mi a teendő?

Írta Szexvital.hu 2019-04-02 0 Hozzászólás

A hüvelygyulladás egy rendkívül gyakori, könnyen kialakuló és ami a legfontosabb: gyógyítható betegség. Élete során a legtöbb nő találkozott már ehhez hasonló panaszokkal, sőt, vannak akiknek rendszeresen kiújuló probléma. Honnan lehet felismerni? Mi a teendő, ha a betegség felütötte a fejét? A férfiakra is veszélyes? 

Mi az a hüvelyfertőzés? 

Az első és a legfontosabb tudnivaló, hogy a hüvelyfertőzéseknek két fajtája létezik: a bakteriális és a gombás. Ezeknek az elkülönítése igen lényeges, hiszen már a tünetek azonosításánál is fontos, hogy tudjuk mi a különbség és természetesen más kezelést is igényelnek. 

huvelygyulladas-tunetei-es-kezelese-1

Az alapvető tudáshoz azt is meg kell említenünk, hogy a hüvelyben normális esetben is jelen vannak baktériumok és gombák egyaránt. Ezeknek a kis komponenseknek a jelenlétét szinte észre sem lehet venni, olykor átlátszó vagy fehér, szagtalan folyás képében megmutatkoznak, de ismétlem: ez teljesen egészséges. 

Mikor van probléma? 

Van néhány pont, amin ha az ember végigszalad egyértelművé válik számára, hogy valami nem stimmel. Vegyük sorra ezeket: 

  • A folyás színe, szaga és állaga látványosan megváltozik
  • Irritáció lép fel a hüvelynyílás környékén, kipirul a bőr és érzékeny lesz
  • Vizelési panaszok jelentkeznek égő és viszkető érzéssel 
  • A szex fájdalmassá válhat 

A hüvelyfertőzés típusai és azok jellemzői

Gombás: Ennek okozója a Candida albicans gombafaj túlzott elszaporodása a hüvelyben. Tünetei égő, viszkető érzés, fájdalmas vizelés és szex, továbbá sűrű, bő folyás, ami sokszor morzsalékos, túrószerű. A nők ¾-e találkozott már élete során ilyen betegséggel, ebből is látszik, hogy nagyon gyakori. A férfiakra nézve nem fertőző, nagyon minimális esély van rá, viszont ha elkapják akkor is a legtöbbször tünetmentesen jelentkezik náluk a betegség. Azért kell ezzel vigyázni, mert a férfiak visszafertőzhetik a párjukat, így érdemes a kezelés során mindkét felet kikúrálni. 

Szélsőséges esetben a férfiak makkján található gombatörzsek is megfertőzhetik a hüvelyt, de ez tényleg nagyon ritka. 

Létezik egy gyors és megbízható módszer, ami kimutatja, hogy gombafertőzéssel van-e dolgunk: Az Intim Candida Gyorsteszt gombás fertőzés kimutatására használható, hüvelyből vett mintából. A teszt poliklonális antitesteket használ a gomba-antigén jelenlétének kimutatására, szóval az eszköz egyből felméri, hogy található-e a hüvelyben a gombás fertőzést okozó Candida albicans gombafaj. Gyors, pontos és megbízható diagnózist ad. Használata rendkívül egyszerű: bárki által otthon elvégezhető, percek alatt kimutatja az eredményt.

huvelygyulladas-tunetei-es-kezelese-2

Bakteriális: Akkor alakul ki, ha a lactobacillusok száma drasztikusan csökken, ugyanis ők felelősek a baktériumok távoltartásáért. Ennek következtében felborul a hüvely összértéke és megváltozik a hüvelyi pH érték. Legjellemzőbb tünete az erős halszagú folyás, ami szürkés árnyalatú. 

Férfiakra nem veszélyes. 

Trichomonas parazita: Ez ritka esete a hüvelygyulladásnak, ami szexuális úton terjedhet, tehát az erősebb nemet is érinti. A tünete hasonló a többihez, hiszen kellemetlen szagú bő, esetleg zöldes hüvelyfolyással jár, viszont a férfiaknál is okozhat húgycső gyulladást, bár a legtöbbször ez az alfaj is tünetmentes. Eldurvult esetben prosztata gyulladással járhat, ami az ágyék táján és a hímvessző mélyén érzett fájdalom, ami leginkább vizeléskor jelentkezik. Megtelepedési helye a nőknél a hüvelyben, a férfiaknál a prosztatában található. 

Külső fertőzés: A hüvelyi fertőzések utolsó tábora, amit okozhatnak kemikáliák, a spermium, a nem megfelelő tusfürdő vagy intim mosakodók. Ilyenkor a hüvelyfal vékonyodik és égő viszkető érzést okoz. 

Nemi úton terjednek? 

Ahogy láthattátok, a hüvelyfertőzés a legtöbb esetben nem nemi úton terjed. A bakteriális problémáknál a baktériumok elszaporodása okoz gondot, míg a gombás fertőzéseknél a gombák túlszaporodása. Mégis fontos, hogy ha azonosítottuk a betegséget, akkor a gyógyulás ideje alatt lehetőleg ne történjen szexuális aktus. Ha mégsem megoldható egy pár nap szünet, akkor az óvszer használata mindenképpen javasolt, bár a kondom bizonyos mértékben árt a hüvelyflórának. 

huvelygyulladas-tunetei-es-kezelese-3

A fent nem említett Chlamydia okozhat altáji problémákat, ez viszont egy tipikus szexuális úton terjedő betegség. A nőknél húgycső gyulladást produkálhat, míg a férfiak többsége itt is megúszta a tüneteket, de olykor előidézhet prosztatagyulladást, magas lázat vagy hereduzzanatot. Ha a betegség nincs időben kezelve, akár meddőséget is okozhat mindkét félnél, így időről-időre érdemes a férfiaknak is elvégezni egy vizsgálatot, ami ugyan nem túl kellemes, hiszen a húgycsőből vesznek kenetet és ezt vizsgálják meg, de egy antibiotikum kúra megoldást jelent a Chlamydiára. 

Kezelés és megelőzés

Nagyon fontos, hogy bárminemű nemi szervi rendellenesség során mindkét fél kezeltesse magát! A megfelelő orvos által meghatározott gyógyszeres kezelés mellett a sok folyadék javasolt, illetve a nehéz fűszeres ételek fogyasztása. 

A bakteriális bajokra általában az antibiotikum nyújt megoldást, míg a gomba ellen a megfelelő gyógyszerterápia, kúpok és kenőcsök szoktak vigaszt jelenteni. Mindkét esetben elengedhetetlen a hüvelyflóra regenerálása, ami a megfelelő savas pH érték visszabillenését jelenti, amivel újra védekezőképessé válik a hüvely. 

huvelygyulladas-tunetei-es-kezelese-4

Rengeteg készítményt be lehet szerezni a zavartalan hüvely működéshez, például teafaolajos mosakodó gélt, intim zuhanyt és pezsgőtablettát a külső és belső biztonság érdekében de már probiotikus tampont is használhatsz akár. Ha gyakran vagy úton, akkor mindenképpen szerezz be egy tőzegáfonyás törlőkendőt, ami segít az azonnali higiéniás intézkedésben. 

A hüvelyi fertőzéseket rendkívül sok dolog befolyásolhatja, például a hormonok változása, a stressz, a higiéniai szokások vagy a káros szenvedélyek. Nem kell aggódni, ha találkozol ilyen gondokkal, hiszen könnyen kezelhető és kevésbé veszélyes betegség. Megelőzésképpen használd a fent említett termékeket, ha pedig érzékeled a leírt tüneteket mindenképpen fordulj orvoshoz, akitől ne felejtsd el megkérdezni, mivel kezeld a párodat is! 

Hasznos volt ez a cikk? Add meg az email címed az oldal alján, ha szeretnél olyan tudásanyagokat kapni tőlünk, amelyeket csak feliratkozóknak küldünk.

Véleményed