Az önkielégítés titkos öröme: jó hatással van az egészségedre!

Írta Szexvital.hu 2022-02-02 0 Hozzászólás

Eddig is szerettél a magányos estéken vagy esős délutánokon magadhoz nyúlni? Akkor mondunk pár okot, amiért kicsit többször is a kezedbe veheted az irányítást. Mert nemcsak a kirobbanó gyönyör vár a menet végén… Hanem olyan egészségügyi előnyök, amelyeket kár lenne veszni hagyni. Ints búcsút könnyedén az álmatlanságnak és gondoskodj a jó közérzetedről amikor csak szeretnél. Máris mutatjuk, hogy miért éri meg rendszeresen magunkhoz nyúlni.

Sajnos korábban – 50-100 éve – az volt a társadalmilag elfogadott álláspont, hogy a szex célja nem az örömszerzés, hanem a szaporodás. Mindennek tetejében az önkielégítésre is valamilyen bűnös dologként tekintettek és talán még ma is nehéz szóba hozni.

Nemcsak felnőttként, hanem akkor is, ha a környezetünkben élő kis- és nagykamaszok elkezdenek ismerkedni a testükkel. Annak ellenére, hogy az önkielégítés során mindannyian rengeteget tanulhatunk a saját testünkről és az igényeinkről. Pedig – magunk között szólva – ez lenne a felnőttkori egészséges szexuális élet kialakításának alapja.

 

 

De is mi pontosan a maszturbálás?

A maszturbálás, avagy önkielégítés – férfiak esetében még az onanizálás elnevezés is szóba jöhet – olyan szexuális tevékenység, melynek során a saját kezünkkel vagy valamilyen szexuális segédeszközzel izgatjuk a nemi szervünket, illetve a másodlagos erogén zónákat, például simogatással. Gyakorlatilag egy olyan folyamat, melynek során partner közreműködése nélkül jutunk el az orgazmusig.

Az önkielégítés nem életkor vagy nemfüggő: férfiak és nők egyaránt örömöt szerezhetnek maguknak. Ráadásul bármilyen életszakaszban előfordulhat, nemcsak a felnőttek kiváltsága. Teljesen természetes, hogy a gyermeki kíváncsiság akár már a 3-4 éves korban is arra sarkalhatja a kicsiket, hogy felfedezzék a saját testüket.

Nem meglepő módon, hamar rájönnek arra, hogy bizonyos testrészek simogatása mennyire jó érzést vált ki belőlük. Ezért szokott előfordulni, hogy a kislányok például a takarót szorítják a két lábuk közé, míg a kisfiúk a kukijukkal játszanak. Persze, ahogy telik az idő és több lesz a tapasztalat, úgy lesznek egyre kifinomultabbak az önkielégítés során alkalmazott technikák is.

Egyébként maszturbálás nemcsak egyedülállók esetében fordulhat elő, hanem alkalmi és tartós, hosszú távú kapcsolatban élő pároknál is. Ilyen esetekben arra azért oda kell figyelni, hogy az alkalmankénti önkielégítés ne vigye el a fókuszt a közös szeretkezések át- és megéléséről.

 

 

Ezért nem kell félni az önkielégítéstől: a maszturbálás 8 előnye

Az önkielégítés – és alapvetően a szex – számos pozitív hatással van az életünkre, mind fizikailag, mind mentálisan, pszichológiailag és az érzelmeket illetően is[1]. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a maszturbálás az egészséges élet egyik alapvető kelléke, mutatjuk miért.

  1. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Ez nem is csoda, hiszen az orgazmus során boldogsárhormonok – például endorfin – szabadul fel a szervezetben. Ezek a hormonok remek hatással vannak a közérzetre és a lelkiállapotra, így az önkielégítés nemcsak pillanatnyi örömöt okoz.

  1. Segít az álmatlanságon

Te is gyakran szembesülsz azzal, hogy éjszaka csak forgolódsz egyik oldaladról a másikra, ahelyett, hogy békésen szenderegnél? Akkor van egy remek hírünk: az önkielégítést követő kellemes fáradtság az álmatlanságon is segít. A maszturbálást követően a tested és a benne zajló folyamatok is lecsendesednek, így az álom sem fog kerülgetni többé.

  1. Fokozza az orgazmusképességet – főleg nőknél

Érdekes adat, hogy egy korábbi kutatás alapján a nők 66%-a és a férfiak 95%-a él át orgazmust szex közben. Azonban a kutatás szerint azoknak a nőknek van nagyobb esélyük az élvezetre, akik rendszeresen önkielégítenek.

  1. Enyhíti a menstruációs görcsöket és fájdalmat

Szintén a nőkre célzott jótékony hatás, legalábbis abban az esetben, ha a piros betűs napokon sem riadnak vissza a maszturbálástól. Az orgazmus során a méh összehúzódik és ellazul, miközben endorfint és oxitocint szabadít fel. Mindkét hormon ellazítja a szervezetet, boldogabbá és kevésbé stresszessé tesz, ami különösen a menstruáció idején lehet pozitív hatással. Az oxitocin emellett természetes fájdalomcsillapítóként működhet, amely segít a menstruációs görcsök csökkentésében.

  1. Felgyorsítja a szülést

A tanulmány szerint akadnak olyan szakemberek, akik a szülés közbeni önkielégítést javasolják, bár kétségtelen tény, hogy ez lehet az utolsó dolog, amire akkor épp kedve támad a szülő nőknek. Mindazonáltal az oxitocin felszabadulása felgyorsíthatja az összehúzódásokat a szülés során, miközben elősegíti az újszülötthez való kötődést.

  1. Jót tesz a szívnek

Az edzéshez hasonlóan, a maszturbáció is fokozza a véráramlást[2], ez pedig hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, valamint mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség és a súlygyarapodás kialakulásának kockázatát. Természetesen az önkielégítés nem pótolja a sportot, de élvezetes kiegészítő lehet a mozgás mellett.

  1. Fokozza az immunrendszer működését

A maszturbáció segíthet elkerülni az időnkénti megfázást vagy lázat. Mivel az orgazmus – akár az aktus, akár az önkielégítés végén - a kortizol kismértékű növekedését eredményezi, ez pedig serkenti az immunrendszer működését.

  1. Csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát

A Harvard Medical School egyik tanulmánya szerint[3][4] a maszturbálással a férfiak csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát, feltehetően az ejakuláció által kiürülő méreganyagok miatt. A kutatók úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik egy hónapon belül 21-szer vagy többször ejakuláltak, 33%-kal alacsonyabb volt a prosztatarák kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik mindössze havonta 4-7 alkalommal ejakuláltak.

Szexi kiegészítők önkielégítéshez

Amennyiben nemcsak a kezedre támaszkodnál a továbbiakban eme nemes egészségmegőrző küldetésben, mindenképpen ajánljuk az alábbi gyönyörszerzők egyikét-másikát. Nőknek például kifejezetten jó szolgálatot tehetnek a csiklóizgatók, a gésagolyók, a vibrotojások és persze a klitoriszkaros vibrátorok is.

Férfiak számára pedig a péniszgyűrű, a péniszvibrátor, a prosztataizgató és a széles maszturbátor választék kínál segítő jobbot. Emellett van még egy sokoldalú eszköz, amit nők és férfiak egyaránt bevethetnek az önkielégítés során.

Ez nem más, mint a masszírozó vibrátor, vagyis a wand. Hogy mi a szexi játékszer különlegessége? Az, hogy akár fix, akár fleixibilis fejű változatra szavazol, egyaránt izgathatod a neked megfelelő vibrációs üzemmóddal a vagina bejáratát, a csiklót, a mellet és a mellbimbókat, de még a heréket, a makkor, a péniszt és a gátat, vagy bármely más erogén zónádat is.

Próbáld ki te is!


[1] Queensland Government: Give yourself a hand: the health benefits of masturbation - https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/give-yourself-a-hand-the-health-benefits-of-masturbation

[2] Business Insider; Sara Hendricks: 9 unexpected health benefits of masturbation - https://www.businessinsider.com/masturbation-health-benefits-2018-9

[3] Harvard Medical School; Ejaculation frequency and prostate cancer - https://www.health.harvard.edu/mens-health/ejaculation_frequency_and_prostate_cancer

[4] PubMed.gov; Ejaculation frequency and subsequent risk of prostate cancer - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15069045/

Véleményed