Az év első csókja

Írta Szexvital.hu 2018-12-21 0 Hozzászólás

Az újév első pillanatában elcsattant csók babonáját mindenki ismeri, és számos filmben is megjelenik az újévi csók. De mi rejtőzik a szokás mögött? Mit jelent ez az első csók azok számára, akik ajkaiknál összeforrva köszöntik az újévet? Ha pedig szingli vagy, akkor hogyan teheted igazán sikeressé az elkövetkező évet?

Egy csók a boldog jövőjért

A szilveszteri csók eredete nem tisztázott teljesen, van, aki szerint már az ókori rómaiak is komolyan vették az ünneplést. December 17-én tartották a Saturnaliát, a Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepséget, ami az őszi vetés befejezését is jelképezte. Az ókori rómaiak, csakúgy, ahogy más alkalmakkor is, itallal, ráadásul a hagyomány szerint óriási orgiákkal ünnepelték a tél megérkeztét. Néhány történész szerint ide vezethető vissza a szilveszteri csók hagyománya is: orgiát ugyan nem tartunk, de a csók rajtunk maradt.

Más szakértők szerint inkább ahhoz a babonához lehet köze, ami a germán és angol népi hiedelemben él: eszerint ugyanis az, amit szilveszter éjszakáján és az újév első óráiban teszünk, nagyban befolyásolja, milyen lesz az új évünk. Éppen ezért ha megcsókoljuk azt, akit szeretünk, a következő évben is szerelemben és boldogságban lesz részünk.

Európában egészen másképp gondolták: Szilveszter éjszakáján az ünneplők maszkot viseltek, amelyek a gonosz szellemeket képviselték. Éjfélkor a bálozók levették a maszkjaikat, és megcsókolták a hozzájuk legközelebb álló embert, ezzel elűzve a gonoszt és megtisztítva a lelküket az újévre.

A hiedelem szerint, ha éjfélkor megcsókoljátok egymást a pároddal, nagyon sikeresek lesztek az újévben és további egy évig még biztosan kitart szerelmetek. Magyar szokás szerint pedig, ha a szerelmesek mézzel kenik be ajkukat és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük.

az-ev-elso-csokja

Nincs kit csókolnod?

Ha szingli vagy, akkor sem kell a szilveszter estére valamiféle mumusként gondolnod, hiszen számtalan más módon is bebiztosíthatod szerencsédet a következő évre. Ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötsz egy madzagra, kilógatod az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzod a házba, az újév gazdagságot hoz majd neked! 

A disznóról úgy tartja a babona, hogy mivel befelé túr, behozza a szerencsét a házba. Ha tehát sikerekre vágysz, ne hagyd ki a disznóhúst szilveszterkor! 

Trombitálj! Nem véletlenül olyan zajosak az utcák szilveszter éjszaka. A hiedelem szerint a hangos mulatozással elűzheted a rossz szellemeket, és így vidámságot és szerencsét lophatsz az újévedbe.

Biztos te is ismered azt a babonát, miszerint ha újév napján lencsét, babot vagy bármilyen apró szemű növényből készült ételt fogyasztassz, gazdagságot hoz majd neked az újesztendőben. Töltsd meg január elsején a konyhai cukortartót, sótartót, kávés dobozt is. Ha ezek tele vannak, a babona szerint nem lesznek anyagi problémáid.

Mit ne tegyél?

Semmiképpen se veszekedj szerelmeddel január elsején, hiszen, amit az újév első napján teszel, az ismétlődik egész évben - legalábbis így tartja a babona. Ha hisztek a hagyományban, akkor ezen a napon csak szeretgessétek egymást! 

Ne keseredj hát el, ha idén nincs kit megcsókolnod szilveszterkor. Fókuszálj arra, hogy lehet sikeres az újéved másképp is! Ha pedig kapcsolatban élsz, az óév utolsó pillanatait és az újév első napját igazán romantikussá varázsolhatjátok pároddal. Ilyenkor úgyis tilos a takarítás és a házimunka, mert véletlenül kisöpörhetitek a szerencsét az ajtón. Pihenjetek, és élvezzétek egymás társaságát! 

Véleményed