Zavar az erőtérben: mi a különbség a parafília, a kink és a fétis között?

Írta Szexvital.hu 2022-10-05 0 Hozzászólás

A kötetlen beszélgetések során a fétis és a kink szavak gyakran egymás szinonimájaként szerepelnek, amivel minden olyan szexuális vágyat vagy hajlamot fednek a beszélgetésben résztvevők le, amely kívül esik a „normál” vagy a BDSM meghatározás szerinti vanília szexen. Ezek közé sorolják például a rabságot, a paskolást, de a szóbeli megalázást is. Azonban annak ellenére, hogy a fétis és a kink között tagadhatatlan a – szexuális ???? – kapcsolat, mégiscsak van némi, nem elhanyagolható különbség közöttük. És akkor a parafíliáról még nem is beszéltünk.

Te is szeretnéd kicsit feldobni a hangulatot a hálószobában, de túlságosan aggódsz amiatt, hogy a párod esetleg perverznek fog tartani miatta? Pedig a perverzió nem a hajhúzásnál, paskolásnál, korbácsolásnál vagy a kikötözésnél kezdődik! A minőségi szex alapja mindig a kommunikáció – és a konszenzus –, bármilyen féle vagy fajta lepedőakrobatikáról legyen szó.

Akkor azonban, ha te szorongsz azért, mert nem mered megosztani a partnereddel a vágyaidat, vagy úgy érzed, hogy valami nincs rendben veled, vegyük át közösen a fogalmakat. Tudd meg, hogy mi a különbség a kink, a fétis és a parafília között. Könnyen lehet, hogy ez lesz a cikk, amiből kiderül, hogy nincs miért aggódnod!

 

 

Bár hasonlóak, mégis különböznek: a kink, a fétis és a parafília

A kink igazából egy ernyő- vagy gyűjtőfogalom, amit olyan nem hagyományos szexuális viselkedésként lehetne definiálni, amelyekkel az emberek néha feldobják az aktust a saját maguk és a párjuk élvezetére, de amit akár a partnerüktől vagy hangulatuktól függően ki is hagyhatnak a repertoárból.

Vagyis a kink egy olyan fűszer, ami nem feltétlenül szükséges az egyén számára ahhoz, hogy elérje a szexuális kielégülést. Ez lehet a már említett hajhúzás, de az is, hogy a megalázás részeként azt élvezi az egyén, hogy a partnere szájába köp. Vagy fordítva: ha a szájába köpnek.

A fétisek ezzel szemben olyan kinkek, amelyek az egyén számára a szexuális izgalom és aktivitás mély és tartós, azt kiváltó elemei, amelyre egyszerűen szüksége van az orgazmus eléréséhez. Erről az egyén már nem tud lemondani, mert vagy nem kerül izgalmi állapotba vagy, ha menet közben veszik el a fétis varázsa, egyszerűen nem fog tudni elmenni.

A fétis egyébként kétirányú lehet: egyfelől kötődhet egy adott tárgyhoz, például egy lakk maszkhoz, egy latex rugdalóhoz, egy bilincshez, vagy sokak kedvencéhez, a tűsarkú cipőhöz. Másfelől a fétis, vagyis a szexuális izgalmat kiváltó extrém kötődés irányulhat az emberi test egyik testrészére is, a lábfejre, a bokára, a mellre, a combra, az ágyékra, de akár a szemgolyóra is. (A szemgolyó nyalogatása például létező fétis!)

Alapvetően a fétisekkel sincsen semmi probléma, egészen addig, amíg az nem lesz valamilyen negatív hatással az élet egyéb területeire. Ebben az esetben, amikor egy-egy fétis már érezhetően / láthatóan ront az életminőségen vagy az élethelyzeten, már parafíliáról beszélünk.

Mikor lesz parafília a kinkből vagy fétisből?

Ami tovább bonyolítja a helyzetet és a keretrendszert, hogy egy kink, egy fétis és egy parafília akár ugyanazt a viselkedési formát/kötődést is magában foglalhatja, de a viselkedés szerepe és hatásai személyenként nagyon eltérőek lehetnek.

Az egyik legjobb analógia erre a szituációra az alkalmi ivó, a nagyivó és az alkoholista közötti különbségtétel. Az alapvető magatartás, vagyis az alkoholfogyasztás ugyanaz, de az alapok, illetve a rövid távú hatások és a hosszú távú hatások személyenként egészen eltérőek lehetnek.

A fétist illetően elmondható, hogy csak akkor tekintik zavarnak, amikor a viselkedést olyan szélsőségesen befolyásolja, amely negatív életkövetkezményekkel jár. Például ahhoz, hogy egy kink vagy fétis parafil rendellenességnek minősüljön, az izgalmi mintának/viselkedésnek jelentős szorongást vagy károsodást kell okoznia az egyén szociális, munkahelyi vagy más fontos működési területén.

 

 

Dr. Robert Weiss PhD. amerikai pszichológus egyik ügyfele példáján keresztül magyarázta el a kink, a fétis és a parafília közötti különbséget:

„Egy 29 éves ügyvéd ügyfelem súlyos szorongás miatt kezdte el a terápiát velem. Amikor néhány alapvető kérdést tettem fel neki a szexuális életével kapcsolatban, azt mondta, hogy az elmúlt néhány évben havonta néhány alkalommal megkeresett egy dominát és fizetett neki azért, hogy fizikailag és verbálisan megalázza őt.

Azt mondta, hogy fizikailag nem izgatta fel, amikor ez megtörtént, de minden alkalommal, miután a domina távozott, dühösen maszturbált. Azt is elmondta, hogy nemrég kezdett randevúzni egy nővel, akivel egy kollégáján keresztül találkozott és attól tart, hogyha szexelnek, a nő észreveszi azt a sok nyomot és zúzódást, amelyek szinte mindig vannak a teste különböző részein.

Azt mondta, továbbra is szeretne randevúzni ezzel a nővel, de folytatni akarja a dominancia-alávetett szerepet is. Nem hajlandó elmondani új barátnőjének, hogy szexuálisan mi izgatja fel, azonban emiatt sokat stresszel és szorong.

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt évben kétszer kezdett randevúzni olyan nőkkel, akik tetszettek neki, de szakított velük, mert a széttagolt szexuális élete miatti stresszt nyomasztónak találta, ráadásul úgy érezte, hogy a munkahelyi teljesítménye is romlott az erős szorongása miatt. Úgy érzi, hogy kettészakad: a nő, akit szerelemmel szeretne és esetleg feleségül venne, valamint a BDSM-en keresztüli szexuális kiteljesedés iránti igénye/vágya között.”

A fenti példából jól látható, hogy addig, amíg a BDSM a páciens számára olyasvalami, amivel időnként a partnerével (partnereivel) foglalkozna egy kis extra szórakozás céljából szex közben, akkor azt mondhatnánk, hogy a BDSM egyfajta kink a páciens számára. Azonban a példából jól látható, hogy itt nem áll meg a történet, mivel a BDSM a páciens szexuális életének elsődleges eleme, ami így a BDSM-et a fétis szintjére emeli.

Ráadásul, mivel jelentős és folyamatos stresszt, valamint szorongást okoz a páciensnek, ami kihat a társadalmi és a munkahelyi életére is, a BDSM ebben az esetben már határozottan parafília. Summa summarum: ameddig a BDSM aktusok nem keltenek benned depressziós, szorongásos tüneteket, nem okoznak stresszt az életedben, mert egyszerűen csak élvezed, hogy felpörgetik a szexuális életed…

Nincsen vele semmi probléma. Nem kell aggódnod miatta.

Véleményed