Túlzásba lehet vinni a női intimhigiéniát?

Írta Szexvital.hu 2020-12-15 0 Hozzászólás

Sok vita megy arról főleg a nők körében, hogy kell-e külön figyelmet fordítani a nemi szervek tisztán tartására. Nagy kérdés, hogy a különféle intim mosakodókkal többet ártunk vagy használunk például a hüvelyflórának, mert vannak olyan tanulmányok, amik például ezt támasztják alá. Szóval mosni vagy nem mosni? Ez itt a nagy kérdés és a tudomány jelenlegi állása szerinti válasz.

A hüvely és a vulva karbantartása nem csak egészségügyi szempontból fontos, mert abban is élénk szerepet játszik, hogy a nők mennyire érzik komfortosan, illetve kellően felszabadultnak magukat az ágyban az aktus során. Abban az esetben ugyanis, ha amiatt aggódnak, hogy a partnerük mondjuk büdösnek érzi a puncit, görcsössé válhatnak és egyszerűen nem fogják tudni átadni magukat az élvezetnek.

Ennek elkerülése érdekében gyakran élnek olyan intim mosakodó szerekkel, amelyeknek kifejezetten a hüvely és a vulva tisztán tartása a célja. Sok esetben egyébként még csak nem is kozmetikumokra voksolnak, hanem inkább a házilag összedobott víz és ecet keverékének segítségével kívánják elűzni a szagokat és fertőtleníteni az adott területet.

 

 

De valóban szükség van ilyen mértékű intimhigiéniára?

A kérdés jogos, hiszen egy roppant érzékeny, kényes területről beszélünk. Ahhoz, hogy megértsük a probléma mibenlétét, kicsit jobban bele kell ásnunk magunkat a punciba. Alapvetően – legalábbis orvosi szempontból nézve – két részre oszthatjuk a kérdést és a puncit is.

Egyfelől ott a hüvely, ami a méhnyaktól a hüvelynyílásig terjedő belső izomrendszer, másfelől ott a vulva, ami a szeméremtestet, azaz a kis- és nagy szeméremajkakat, a klitoriszt és az azt védő bőrredőt, a hüvelynyílást körülvevő előcsarnokot, valamint a húgycső nyílását takarja.

Abban az esetben tekinthetjük egészségnek mind a hüvelyt, mind a vulvát, ha megvalósul a pH-érték és a hüvelyben jelenlévő – hasznos – baktériumok egyensúlya. A Medical News Today[1]hasábjain megjelent cikk alapján elmondhatjuk, hogy a szeméremtest ideális pH-értéke valahol 3,5-4,7 között mozog, a hüvelyé pedig a korral együtt változik.

A reproduktív kort – vagyis ez első menzeszt – megelőzően a semleges 7 pH érték tekinthető normálisnak, a termékenység hosszú évtizedei alatt a 3,8-4,4 pH értékkel, míg a menopauza idején 4,5-5, illetve 6,5-7 pH értékkel kalkulálhatunk. Attól függően, hogy valamilyen hormonpótló kezelésre sor kerül-e vagy sem.

Egy dolog biztosnak tűnik: a túlzásba vitt intimhigiénia felborítja a hüvelyflórát

Vegyük példának okáért a gélalapú fertőtlenítők és intim mosakodók rendszeres – hetente több alkalommal való – használatát. A kanadai Guelph Egyetem kutatói ugyanis arra a következtetésre jutottak[2], hogy ezen termékek rendszeres használata 8-szorosára emeli az élesztőfertőzés kialakulásának kockázatát.

Emellett egy másik tanulmány[3] arra is rávilágított, hogy a túlzásba vitt intimhigiénia 3,5-szeresére növeli a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, de még a bakteriális vaginózisét is.

De ennél talán súlyosabb állításokat is megfogalmazhatunk, legalábbis a WebMD-en publikált cikk[4] alapján. Ebben ugyanis nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy a rendszeres hüvelytisztálkodás kismedencei gyulladásos betegségek – vagyis a méh, a petevezeték és/vagy petefészek fertőzése – és a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszhat.

Pontosan azért, mert a túl gyakran használt intim mosakodó szerek azokat a hasznos baktériumokat is elpusztítják, mint amilyen például a Lactobacillus. Felborul a hüvely egyensúlya, így ezek az igencsak érzékeny területek sokkal kiszolgáltatottabbá válnak a kórokozók és betegségek előtt.

Ezen kívül egyébként azt sem lehet kizárni, hogy komoly terhességi szövődményeket okozzanak. Azok a nők ugyanis, akik hetente több alkalommal is tisztítják a hüvelyüket, nehezebben esnek teherbe, de a rendszeresnek mondható intim mosakodás a méhen kívüli terhesség kockázatát is 76%-kal növeli a cikk szerint.

 

 

Így gondoskodj a hüvelyről, hogy jó legyen neki

Bár megoszlanak a vélemények a témában és még sok kutatásra lenne hozzá szükség, sok szakember jelenlegi álláspontja az, hogy a hüvely gondoskodik saját magáról. Méghozzá egy speciális váladék termelésével és a hüvelyben lévő hasznos baktériumok segítségével. Gyakorlatilag öntisztítónak nevezték ezt a szervet.

Emellett azt ajánlják, hogy a szeméremtestet, azaz a vulvát is maximum meleg vízzel és szappannal tisztítsd, és óvatosan, puha törülközővel itasd fel róla a vizet. Bármilyen parfüm, krém vagy gél rendszeres használata több kárt okoz, mint hasznot.

Persze jogos lehet a kérdésed, hogy mi a helyzet akkor, ha esetleg kívülről érkezne valamilyen „szennyeződés”, mondjuk síkosító képében. Ilyen esetben talán téged is megnyugtat, ha mondjuk egy fertőtlenítő hatású teafaolajos mosakodóhabot használsz.

Ez talán még egyszer-egyszer belefér, de a fentiek fényében a rendszeres, túlzásba vitt használattól inkább óvva intenénk téged. Amennyiben már csírájában szeretnéd elfojtani az esélyét annak, hogy valamilyen szennyeződés vagy fertőzésveszélyes dolog jusson be a hüvelyedbe, érdemes tisztán tartanod a különböző szexjátékszereidet, például a vibrátort, a gésagolyót vagy a vibrotojást.

Korábban írtunk már arról, hogy vannak olyan nemi betegségek, amiket akár egy elhanyagolt, tisztítás nélkül használt vibrátortól is elkaphatsz. Hogy még véletlenül se járj így, különböző antibakteriális tisztítószerekkel érdemes tisztán tartanod a szexjátékszereidet. Neked és a párodnak is, ha használ ilyeneket.

 

[1] Medicalnewstoday.com; Maria Cohut Ph.D: Are feminine hygiene products really necessary? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/325360

[2] BMCWomenshealth.com; Sara E. Crann – Shannon Cunningham – Arianne Albert – Deborah M. Money – Kieran C. O’Doherty: Vaginal health and hygiene practices and product use in Canada: a national cross-sectional survey - https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-018-0543-y

[3] Ovid.com; Sasikala Rajamanoharan – Nicola Low – Simon Jones – Anton Pozniak: Bacterial Vaginosis, Ethnicity, and the Use of Genital Cleaning Agents: A Case Control Study - https://insights.ovid.com/pubmed?pmid=10458635

[4] WebMD; Vaginal Douching: Helpful or Harmful? - https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-douching-helpful-or-harmful

Véleményed