Szexvitál leckék: Szakszerűen a maszturbációról – Feltettük a pikáns kérdéseinket egy pszichológusnak

Írta Szexvital.hu 2019-12-07 0 Hozzászólás

Mikor volt a legutóbbi alkalom, hogy maszturbáltál? Esetleg csak megkívántad? Éppen nem volt rá időd, de gondoltál rá, hogy magadhoz nyúlj? Ugye nem is volt olyan régen! Vajon mennyi önkielégítés a normális? Az gond, ha napi többször is megtörténik? Származhat ebből bármilyen testi vagy lelki probléma? A párkapcsolatomra ez hogyan hat?

Biztosan már benned is felmerültek ehhez hasonló kérdések, hiszen ez az a tevékenység, amit mindenki a négy fal között csendben végez és nem igen beszél róla. Úgy gondoljuk, hogy a szexuális edukáció kulcsfontosságú lehet az életmódunkban, ezért a legújabb cikksorozatunkban szakember véleményét is megosztjuk olyan kérdésekben, amik mindenkit érintenek.

A maszturbáció életünk és hálószobánk szerves része, ami kielégít, feltölt, lelazít és izgalomba hoz. Első kérdésünk Iványuk Áron pszichológushoz az volt, hogy szerinte miért jó az, ha magunkhoz nyúlunk?

„A maszturbáció, azon túl, hogy az orgazmus elérésének egyik legegyszerűbb módja, ami természetes hangulatjavítóként szolgáló hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, még az egészségre is pozitív hatással van: javíthatja a szexuális életünket, segíthet álmatlanság ellen és stresszoldó hatása is van. Emellett pedig segít megismerni azt a testet, amivel egész életünkben együtt élünk: a saját testünket.”

Most, hogy meggyőződtünk a maszturbálás jótékony hatásairól derítsük ki, hogy érdemes kipróbálni valamilyen szexjátékszert az élvezetek fokozása érdekében, vagy inkább maradjuk a jól bevált kézi megoldásnál:

„Ez egyénfüggő, kinek mi a kényelmesebb, de attól, hogy valaki megszokta már a puszta kézzel való maszturbációt, nem érdemes elzárkózni egy-két segédeszköz kipróbálásától, hiszen ezek által új élményeket és pozitív tapasztalatokat élhetünk át.”

Nem véletlenül épült ekkora iparág a szexre, hiszen a modern eszközök már pillanatok alatt a mennybe repítik a használójukat. Kezdőként érdemes kipróbálni egy kis síkosítót rásegítés képpen vagy esetleg egy stimuláló krémet, de lehetőségek millió tárháza áll rendelkezésre a bevállalósabbak számára is. Egy vibrátor, egy maszturbátor vagy egy csiklóizgató olyan örömöt biztosít, amit a kezeddel sosem tudnál elérni.

 

Gyakori téma, ha az ember párkapcsolatban él, akkor az miként befolyásolja az önkielégítési szokásait. Vajon javítja vagy gátolja a kapcsolatot a maszturbálás?

„Attól függ, hogy milyen erről a két fél között a kommunikáció, illetve, hogy a maszturbáció hatására hogyan változik a szexuális együttlétek száma. Mindenképp lényeges, hogy a pár tudjon a maszturbációról beszélgetni, hiszen ez párkapcsolatban is egy természetes dolog, de fontos, hogy ne titokban, a lelepleződéstől félve kelljen végezni. Akár még izgató is lehet, ha a másik fél nézi a partnerét maszturbáció közben. A gyakorisággal kapcsolatban, a férfiaknál a túl gyakori maszturbáció csökkentheti a szexuális együttlétek számát, de ha sikerül ezt egy optimális szinten tartani, nagy segítséget nyújthat pl a korai magömlés ellen. Nőknél ritkább, hogy a gyakori maszturbáció hatására csökken a szexuális étvágy, sőt, náluk inkább előtérben vannak a pozitív hatások.”

Végül, hogy hódoljunk a hedonizmusunknak és a maximalizmusunknak megkérdeztük Áront, hogy mivel tehetnénk még nagyobb örömszerzéssé a maszturbációt?

„Azzal, ha minél több mindent kipróbálsz, persze az észszerűség határain belül. A házi készítésű "segédeszközök" veszélyesek is lehetnek, komoly sérüléseket okozhatnak, de a profi kellékek épp ezért jók, mert biztonságosak, kényelmes a használatuk és ezáltal segítenek még jobbá tenni a maszturbáció élményét.”

Ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen a szexuális kapcsolatod saját magaddal, nézz körül a vibrátorok, maszturbátorok, csiklóizgatók, síkosítók és stimuláló krémek között! Nem fogod megbánni!

 


A cikk szakértője Iványuk Áron pszichológus, aki Budapesten fogadja a klienseit. Ha úgy érzed, hogy szakemberhez fordulnál bármilyen kapcsolati nehzézség, önértékelési probléma, szorongás vagy szexuális probléma miatt, akkor keresd fel bizalommal a honlapján. 

Véleményed