Szexundor: hogyan alakul ki és milyen típusai vannak?

Írta Szexvital.hu 2019-06-05 0 Hozzászólás

Biztosan veled is előfordult már, hogy egyszerűen nem kívántad a szexet, sőt, nem csak egyszerűen nem kívántad, egyenesen rosszul voltál a gondolattól is. Van, akiknek ez az állapot csak pár napig tart, vannak, akiket hetekig gyötör és vannak olyanok is, akik sosem szerették és nem is fogják a szexet.

Eddig bizonyára te, az ismerőseid és a partnereid is azon az állásponton voltak, hogy a szexuális együttlét az egészséges kapcsolat egyik alapköve. Tény, hogy mind mentálisan mind pedig fizikailag elképesztően jó hatása van az emberi szervezetre, de nem mindenki engedheti meg magának a testi örömökkel járó felemelő érzést.

Vajon a libidó elvesztése csak időszakos probléma? Egyáltalán szexelnek azok, akik undorodnak az együttléttől? Miről fantáziálnak a szexualitásban nem érdekelt emberek? És mi a helyzet a maszturbációval? Mindenki asszexuális, aki ódzkodik a szextől? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a cikkünkben:

A szexundor két nagy csoportja

Nem könnyű ezt a témát boncolgatnia az embernek még saját magában sem! Ahhoz viszont, hogy tudjuk diagnosztizálni magunkat vagy szeretteinket, muszáj mélyen magunkba néznünk és reálisan látni a dolgokat. A nőkre sokkal inkább jellemző, hogy szexundor kísértse őket a hálószobában. Az esetek nagy részében minden nő átél ilyen időszakot, a kérdés már csak az, hogy mennyi ideig tart és mi okozta a szexuális zavart!

1. Hyposzexualitás

A legtöbb esetben erről a rendellenességről beszélhetünk. A szakértők szerint ez a libidó nagy mértékű csökkenése, általában hosszútávon, aminek eredményeképpen ritkulnak a szexuális aktusok is. A szex hiánya mellett az érintettek gyakran panaszkodnak szorongásra, idegességre, türelmetlenségre vagy indokolatlan szomorúságra.

mindent-a-szexundorrol-1

Érdekes, hogy ha valaki hyposzexuális, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy soha nem vesz részt nemi kapcsolatban. Többnyire alkalmazkodnak az “egészséges” beállítottságú partnerhez, majd azért, hogy ő ne szenvedjen hiányt semmiben, kötelességszerűen alárendelik magukat a közös szexuális élmánynek. Ez azért nem jó, mert ha nincs átbeszélve a probléma, ami idáig juttatta a hyposzexuális felet, tovább tetéződhet benne a nehézség. Gyakori tünet például a fájdalmas együttlét - a nemi szervek nem megfelelő felizgultsága miatt, amire például jó megoldás lehet a síkosító - vagy az orgazmus rendszeres elmaradása is. Ez utóbbira rengeteg megoldást lehet találni, az egyik legjobban bevált segédeszköz például a nőknél a csiklóvibrátor.

Hogy mi okozhat hyposzexualitást?

Nagyjából bármi. A legfőbb oka a párkapcsolaton belüli súrlódás, kölcsönös elhidegülés, a nem megfelelő idő fordítása a szexre és a sajnos már jól ismert egyéb gátló tényezők. Okozhatja még gyógyszer mellékhatása, - különösen, ami szabályozza a hormonok termelődését - mentális és érzelmi problémák, komplexusok, korábbi negatív emlékek, depresszió, de még az alkoholizmus későbbi mellékhatása is ide vezethet. Érdekes, hogy a nemi életüket nemrég megkezdő, többnyire fiatal nők körében is gyakran kialakul egy néhány hetes vagy hónapos szünet, ugyanis a sok impulzust és a fizikai sokkot nem bírja másképp feldolgozni a szervezet. Normális esetben ez magától elmúlik viszonylag rövid időn belül.

Mit tehetünk ellene?

Az első lépés a partnerrel való kommunikáció lenne, hiszen a hálószobában történő események mindkettőtökre vonatkoznak. Elfajult helyzetben mindenképpen javasolt a külső segítség bevonása, de megpróbálhatjátok színesíteni a szexuális palettát, különböző szexuális játékszerekkel. Sokszor óriási segítség tud lenni néhány nap távollét, ami során sikerül visszacsempészni a szenvedélyt a kapcsolatba. Ha egyénileg szeretnél nekifutni a rendellenességnek, akkor egy drasztikus életmódváltás, egy diéta, egy új sport, akár a jóga elkezdése eredményesnek szokott bizonyulni, de néha csak elég egy kiadós pihenés is!

2. Asszexualitás

Az asszexualitás sok mindenben eltér fent említett “kistestvérétől”. Az asszexuális emberek egyáltalán nem éreznek szexuális szenvedélyt vagy vonzalmat. Itt fontos megjegyezni, hogy a romantikus érzelem eltér a szexuális értelemben vett vonzódástól. Ez azért fontos, mert ahogy fent már említettük, úgy az asszexuálisok is élhetnek párkapcsolatban annak ellenére, hogy egyáltalán nem kívánják a szexet.

mindent-a-szexundorrol-2

Jellemző ismérv, hogy ez a taszító érzés mindig is így volt! A legtöbb asszexuális arról számol be, hogy sosem volt oda az intim tevékenységekért. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon ők maszturbálnak-e egyáltalán? A válasz igen, bár sokkal kevesebbet és másképpen, mint a többiek, például a fantáziáik 11%-a nem tartalmaz embert, gyakran pedig romantikus regény főhőséről vagy romantikus jelenetekről álmodoznak.

Honnan lehet felismerni, ha valaki asszexuális?

Annyira szélsőséges, hogy nehéz összetéveszteni, de természetesen van néhány tipikus ismérve. A legjellemzőbb, amit az imént említettünk, hogy ez az állapot állandó. Ha korábban volt is szexuális inger, akkor is korán kialakul az asszexualitás - akár már a gimnáziumban.

Ha sor is kerül szexre az életük során, nagyon alacsony számban és teljesen más hangulatban, mint egy hétköznapi hálószobában. Gyakran diagnosztizálnak az asszexualitás mellett szorongást és depressziót is, ám ezek inkább csak a társadalmi megítélés miatt kialakult komplexusoknak a következménye nem azért van, mert az asszexualitás egy pszichológiai zavar lenne.

Ezt a hozzáállást azért sem lehet nem felismerni, ugyanis az illető sok esetben irtózik a szex gondolatától. Egyes páciensek úgy számoltak be az érzéseikről, hogy már a férjük egy kezdeményező csókjától görcsbe rándult a gyomruk és egyetlen dologra vágynak: befordulni a fal felé és aludni.

Az állapot javulásának érdekében mindenképpen szakemberhez kell fordulni!

A szexuális undor típusai

Szerteágazó műfaj ez, hiszen millió ok okozhat millió tünetet. A szakszó szerint a szexuális averzió, vagyis az undor, irtózás azt jelenti, hogy az érintett folyamatos vagy ismétlődő taszítást érez a szexuális aktussal kapcsolatban.

Ha nagyon igyekeznénk kategorizálni a szexuális undorokat, akkor valahogy így lehetne szeparálni őket:

1. Életre szóló undor: Ezt a legnehezebb leküzdeni, hiszen olyan mértékű sérelemről van szó, ami már életformává vált. Kialakíthatja gyerekkorban elszenvedett szexuális erőszak, borzalmas szex élménye, akár első alkalommal, vagy a túlságosan konzervatív nevelés is.

2. Szerzett undor: A gyakoribb viszolygási típus, a normális nemi életbe beköszöntő szünetről beszélünk. Okozhatja ezt valamilyen párkapcsolati trauma, csalódás vagy komolyabb nézeteltérés is.

3. Időszakos undor: Ez az előzőtől annyiban tér el, hogy egy bizonyos partnerre koncentrálódik, tehát kizárólag egy ember iránt érez undort az értintett.

4. Állandósult szexuális averzió: Amikor a szextől való viszolygás már életforma lett, állandó problémának tekinthető.

ISD-szindróma

Más irányból közelítve a szexuális undort meg kell említenünk az Inhibited Sexual Desire nevű hálószobai defektet. Helen Singer Kaplan amerikai szexterapeuta és pszichológus kezdte el anno kutatni a témát. Ahogy a fenti elméletnek, úgy ennek a megközelítésnek is két fajtája van. Az első a globális ISD, amikor az illető már hosszú ideje semmiféle erotikus izgalmat nem érez, és teljesen hiányzik nála a szexuális fantázia. Ezzel szemben a szituatív ISD sokkal gyakoribb. Ebben az esetben a vágycsökkenés csak bizonyos helyzetekben következik be. Míg az előző betudható az asszexualitásnak, úgy az enyhébb változata a hyposzexualitásnak felel meg.

Fontos, hogy ha magadon érzékelsz bármiféle elfojtást, akkor azt minél előbb próbáld meg kiadni magadból. A problémák őrizgetésétől még soha nem oldódott meg semmi, sőt, általában egy testi tünetként jelentkeznek a felszín alá söpört negatívumok.

Mi öli meg a szexet?

Az a legjobb, ha nem hordozunk magunkkal korábbi traumát, és semmi komoly okunk nincs szexuális averzióra. A modern korban mégis számtalan tényező hátráltatja az párok közti egészséges szexuális harmóniát.

Vegyük csak alapul a pornó, az internet és a tv által közölt végtelen sok tudnivalót a szexről. Kutatások kimutatták, hogy a túl sok információ van a birtokunkban, ezért a szex elvesztette az intimitását. Többé már nem nagy kunszt. Nem lopott perceket jelent, nem szenvedélyes légyottot, hanem ugyanúgy a fogyasztói lettünk, mint bármi másnak. Tekintve, hogy a csapból is ez folyik, számtalan adat és infó nehezedik a vállunkra, amik komplexust szülhetnek. Hányszor nyomasztottad már magad amiatt, hogy olvastad, hogy mennyiszer „kell” szexelni a héten, hogy az rendben legyen a kapcsolatod? Mekkora a legnagyobb péniszméret? Hány nő képes egymás után az orgazmusra?

mindent-a-szexundorrol-3

Ez ördögi körként szüli a testképzavart és az önbizalomhiányt. Sokan már neki sem mernek állni az ismerkedésnek, annyira el vannak bizonytalanodva. A kezdeményezés is problémás párkapcsolaton belül, már a huszonévesek is panaszkodnak a nemi együttléteik milyenjére és rendszerességére.

A fogamzásgátlók fejlődése is negatív irányba ferdítik a kérdéskört, hiszen az utóbbi pár évtizedben vált szét a szex öröme és a gyermeknemzés. Ez egyfelől fantasztikus, ugyanakkor megfosztott minket a szexuális izgalomtól, hiszen bárhol, bármikor, akárhányszor egymásnak eshetünk. Olyan ez, mint az együttélés: azok a párok, akik nem tehetik meg minden nap, hogy ágyba bújjanak sokkal rendszeresebben és színesebben szeretkeznek, mint azok, akik együtt élnek.

Ott van a teljesítménykényszer, amit a korábban tárgyalt információk és az egymásra licitáló társadalmunk generál, valamint a szex elkorcsosulása is. Divatba jött a megalázó szex, ami sokakat megrémít és inkább behúzzák a kéziféket, mint hogy kilépjenek a komfortzónájukból.

Ezek természetesen mind csak a háttérben dolgozó tényezők, hiszen éppen elég nehéz megküzdeni a munka és az anyagi körülmények okozta stresszel és depresszióval, nem beszélve a párkapcsolaton belüli konfrontációkról.

mindent-a-szexundorrol-4

Tény, hogy nem könnyű ennyi mindent kivédeni és egyben tartani az egész életünket, viszont mindenképpen megéri a szexuális rendszerünket megfelelően gondozni! A romantikára minden körülmények között kell időt szánni, ahogy a kapcsolat megújító praktikákat is időről időre be kell vetni. A média által okozott károkat egyszerűen ki kell zárni, nincs értelme máshoz hasonlítgatni magadat vagy magatokat, hiszen mindenki saját magának állítja fel a szabályait és a normákat.

Egy kutatásban megkérdezett 70 év feletti férfiak 79%-a, valamint az ugyanilyen korú nők 65%-a vallotta azt, hogy még aktív szexuális életet élnek, ezért mindenképpen érdemes hosszú távra tervezni és a lehető legtöbbet kihozni a nemi életből! Ma már számtalan ingyenesen elérhető szakrendelés, párkapcsolati coach áll rendelkezésre, akik egyengetik ezt a néha kicsit göröngyös utat. Ma már a szex is egy olyan komponense lett az életünknek, ami folyamatos odafigyelést, foltozgatást, kommunikációt és megújítást kíván.

A szexuális vágy élénkítésére létezik megoldás: a női vágyfokozók és a férfiaknak való potencianövelők természetes összetevők segítségével fokozzák a libidó szintet.

Véleményed