Szexvitál leckék: Szexuális energia és vágytól izzó csakrák? Minden, amit a tantrikus szexről tudni akartál

Írta Szexvital.hu 2020-02-17 0 Hozzászólás

Biztosan te is hallottad már a tantrikus szex kifejezést, ami elsőre megfoghatatlan lehet, hiszen a szex „úgy jó, ahogy van”. Megkértük a szakértőnket, Iványuk Áron pszichológust, hogy zárkóztasson fel minket a témában: Mi a tantra eredete? Mi történik, ha ezt az egészet becsempésszük az ágyunkba? Miért lehet jó ez a szexuális műfaj? Utazz velünk keletre, a tantrikus szex Mekkájába!

 

-Mi pontosan a tantra?

A tantra egy az időszámítás szerinti első évezredben, Indiában kialakult vallásfilozófiai irányzat, mely a hinduizmusból vált ki. A tantrikus szövegek és gyakorlatok nagyon sok témával foglalkoznak, melyeknek igazából csak kis részét teszi ki a szexualitás. Ez a jórészt az erotikus tartalmakra fókuszáló értelmezés jóval később, a nyugati kultúrában alakult ki, így a mai köztudatban is ez honosodott meg (hasonlóan például a Káma Szútra köztudatban betöltött szerepéhez, mely eredetileg szintén sokkal többről szólt, mint csak a szexualitásról).

 

-Honnan ered a tantrikus szex, hogyan művelték anno?

A tantrikus szex kifejezés maga is csak később, a tantra nyugati értelmezésében (neotantra) jelent meg. Azt viszont tudjuk, hogy a tantrikus gyakorlatoknak részei voltak már régen is bizonyos szexuális cselekvések, melyek fő célja a kapcsolódás elérését szolgálta, valamint a szexuális energiák felszabadítását. Tehát ebben kell keresnünk a tantrikus szex lényegét is: a magunkkal, valamint a másikkal való kapcsolatteremtésben.

-Miben tér el egy átlagos együttléttől?

Sokan a tantrikus szex kifejezés hallatán bonyolult, extra hajlékonyságot és erőt igénylő gyakorlatokat képzelnek el, pedig a tantrikus szex nem erről szól. Először is fontos egy olyan, nyugodt környezet, ahol zavartalanul tudtok magatokra és a másikra figyelni. Ehhez elengedhetetlen a valódi intimitás, ezzel együtt az, ha magadat és a partneredet is minél jobban ismered, nagyon fontos a tantrikus szex megélésében. Ami még kifejezetten fontos, az a lelassulás és a jelenben maradás, ezek erősítik egymást és a tantrikus szex élményének fontos részei. Mivel ezek sokszor sajnos nincsenek meg egy hétköznapi együttlétben, ezért ezekben eltér a tanrikus szex az átlagos szextől.

 

-Milyen fő elemei vannak?

A tantrikus szex fő elemei a test hét csakrájának felébresztése, ezt különféle gyakorlatok és pozíciók szolgálják. Ennek gyakorlati haszna, hogy változatossá és sokszínűvé teszik az együttléteket.

 

-Mi az, amire nem tanít a tantra?

A tantra egyik nagy előnye, hogy nem tiltásokat fogalmaz meg az amúgy is erősen tabusított szexualitással kapcsolatban, hanem inkább motivál, mégpedig a kapcsolódásra, saját magaddal, a másikkal, végső soron a világgal és ennek eléréséhez segít hozzá.

-Kinek ajánlott a szex ezen műfaja?

Mindenkinek, aki nyitott valami újra a szexuális élete terén és akinek fontos, hogy magát és a párját jobban megismerje és hogy kapcsolódjon.

 

-Hogy érdemes egy kezdőnek elindulni a tantra útján?

Mindenképp fontos a helyes források kiválasztása, ugyanis a tantra, tantrikus szex sajnos erősen túlmisztifikált, sokszor félreértett, félremagyarázott témák, ahol könnyen az áltudományosság és az önjelölt tanítók bűvkörébe kerülhetünk. Ezt segíthet elkerülni, ha szakemberek írásait olvassuk erről a témáról, valamint ha kritikusan szemléljük azokat az információkat, amiket erről olvasunk.

 

 
A cikk szakértője Iványuk Áron pszichológus, aki Budapesten fogadja a klienseit. Ha úgy érzed, hogy szakemberhez fordulnál bármilyen kapcsolati nehzézség, önértékelési probléma, szorongás vagy szexuális probléma miatt, akkor keresd fel bizalommal a honlapján. 

 

Véleményed