Szex orgazmus nélkül – avagy miért nem jutsz el a csúcsra?

Írta Szexvital.hu 2020-10-07 0 Hozzászólás

Ismerős a helyzet, amikor bár mindent megteszel te is és a partnered is az orgazmus érdekében, mégsem jön össze a csoda? Ebben sajnos semmi meglepő nincsen, mivel a női és persze a férfi orgazmus elérését számos fizikai tényező, gátlás vagy sztereotípia hátráltathatja. Ezek közül hoztunk most néhányat és persze pár tippet is kapsz annak érdekében, hogy neked se kelljen lemondanod a falrengető gyönyörről.

Abban az esetben, ha sorozatosan azt tapasztalod, hogy nem jön össze a vágyva vágyott extázis, érdemes egy kicsit a dolgok mélyére ásni, hiszen ez nem a legkellemesebb állapot. Főként azért, mert ha kezeletlenül hagyod a problémát, idővel komoly mentális gátlások is kialakulhatnak benned, amik tovább mélyítik a szakadékot közted és az orgazmusod között.

 

 

Gátlásokról röviden

Annyit már elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a nőket és a férfiakat más-más módon környékezi meg a szexuális gátlásosság. A nőknél a testképzavar, önértékelési problémák, illetve családi és vallási meggyőződések, valamint az eltérő szocializáció és társadalmi elvárások is szerepet játszhatnak az orgazmus elmaradásában.

Azonban a családi és vallási meggyőződések alól a férfinem sem húzhatja ki magát, de esetükben már inkább az erekciós szorongás játssza a hangsúlyosabb szerepet. Szorongás az erekció létrejötte és elég ideig való fenntartása miatt: ha egyszer-kétszer már kudarcot tapasztalt ezen a téren, tudat alatt mindig benne lesz a félelem, hogy nem fog tudni teljesíteni.

A szexuális gátlások problémája egyébként már kamaszkorban elkezdődik, amikor a fiú és a lány is csak azt hallja, hogy „a maszturbálás rossz dolog”, „a szex a házasság előtt szégyenteljes cselekedet”, vagy amikor azt sulykolják úton-útfélen, hogy az orális szexet úrinő/úriember nem csinálja, vagy a menstruáció alatt ne szexelj, mert az piszkos. És persze ott vannak azok az egészen vadító esetek is, amelyek vallási indíttatásból megkérdőjelezik a női orgazmus létjogosultságát is, mert passzivitást várnak el a nőktől.

Ezek a kamaszkorban hallott nevelő célzatú mondatok többet ártanak mindkét nemnek, mint használnak: csak annyit érnek el vele, hogy nem ismerjük meg a saját testünket, nem fedezzük fel, hogy mi esik jól nekünk az ágyban és a kísérletező-felfedezőkedvünk is alább fog hagyni. Ráadásul a párkapcsolatra is negatív hatása lehet, hiszen, ha már önmagunkhoz nem vagyunk elég őszinték és mi sem tudjuk, hogy mi a jó nekünk, hogyan várhatnánk el a partnerünktől, hogy az igényeinknek megfelelően kényeztessen minket?

Ezek miatt nem érheted el az orgazmus

A probléma súlyosabb, mint gondolnád. Például egy amerikai tanulmány szerint[1] a megkérdezett nők 10%-a számolt be arról, hogy képtelenek az orgazmusra, további 40%-uk pedig rendszeresen nehézségekbe ütközik ezen a téren.

A tanulmány egyébként arra is rávilágított, hogy számtalan tényező befolyásolja az orgazmusképességet. Ez lehet:

 • az életkor,
 • a hormonális állapot,
 • túl kevés vagy traumatikus szexuális tapasztalat,
 • nem megfelelő fizikai stimuláció,
 • a szexuális tevékenység fajtája (maszturbálás vs. aktus),
 • a kapcsolat komolysága (egyéjszakás, rövid- vagy hosszú távú).

Az említett tanulmányban 938 nőt kérdeztek meg, köztük 452 olyan hölgyet, aki az előzetes szűrések alapján komolyabb problémákat jeleztek orgazmusfronton. A válaszaik alapján az alábbi okok befolyásolják közvetlenül őket az orgazmus elérésében:

 • 58% panaszkodott a depresszióra, stresszre és szorongásra,
 • 48% az izgalom és ingerlés hiányára,
 • 40% a túl kevés időre,
 • 28% a negatív testképre,
 • 25% a szex alatt/után érzett irritációra, fájdalomra,
 • 24% a nem megfelelő síkosodásra,
 • 17% pedig a gyógyszerekre.

A férfinemet véve nagyító alá elmondhatjuk, hogy a merevedési zavar és a késleltetett magömlés is állhat annak hátterében, hogy nem érik el a csúcspontot. Egyébként a felsoroltakon kívül egyébként még más fizikai és egészségügyi tényezők is gátolhatják az együttlét sikerét. Ilyen például, ha túl szűk vagy szülés miatt túl tág a punci, férfiak esetében pedig se a túl nagy, se a túl kisméretű pénisszel nem egyszerű a helyzet.

Az aktus dinamikáját és a csúcspont elérését a felsoroltak mellett még a magas vérnyomás, krónikus betegségek, a menopauza, mozgásszervi betegségek és olyan függőségek is befolyásolják, mint az alkoholizmus, illetve a kábítószerhasználat.

 

 

A kapcsolat minősége sem elhanyagolható, ha orgazmusról van szó

Bizonyos szempontból talán a nők lelkisebbek, de ettől függetlenül mindkét nem esetében rossz hatással lehet a gyönyör elérésére:

 • a mérgező kommunikáció,
 • bizalmi válság (például hűtlenség esetén),
 • a konfliktus,
 • az egyoldalú érzelmek,
 • a megvetés, kritika,
 • vágyak elfojtása.

Így érd el újra a csúcsot

5 tipp, hogy végre neked is jó legyen.

 1. Őszinteség

Az első és legfontosabb dolog, amit tanácsolhatunk, az az, hogy fő az őszinteség: elsősorban önmagadhoz. Gondold végig, hogy milyen típusú érintések esnek jól, milyen pózokat szeretnél kipróbálni vagy épp hanyagolni, milyen típusú ingerek indítanak be igazán? Például a mocskos beszéd, vagy a romantikus zene a háttérben? Esetleg egy kis paskolás vagy kikötözés?

 1. Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció

Ha tisztába jöttél a vágyaiddal, ne hagyd magára a párodat: mondd el neki őszintén, hogy szerinted mi az, ami jelenleg az orgazmusod útjában áll. Ne játszd meg magad és ne kendőzd el az igazságot: próbáljatok együtt megoldást keresni rá. Fontos, hogy a hangnemed ne legyen támadó vagy őt hibáztató, mert ha eddig nem szóltál neki arról, hogy baj van, honnan kellett volna tudnia? A partnered nem gondolatolvasó, így neked kell felé kommunikálnod, ha valami nem jó. És persze a dicsérettel sem szabad fukarkodnod.

 1. Ismerd meg önmagad – maszturbálj kedvedre

Tapasztald ki, hogy milyen érintéseket kedvelsz és miket nem, hol vannak az erogén zónáid, amik egy pöccre beizzítják a rakétákat. Sőt, emeld a tétet és végezz önkielégítést a partnered előtt, hiszen nemcsak sokat tanulhat arról, hogyan kell bánni veled, de a látvány őt is fel fogja izgatni.

Használjatok mindketten olyan szexjátékokat a másik szeme láttára, amitől biztosan eldobjátok az agyatok: vibrátort, wandot, péniszvibrátort vagy akár prosztataizgatót. Kipróbálhatjátok az irányított maszturbációt is, amikor a partnered mondja meg, hogyan izgasd magad. Ez megint csak egy kis fűszert ad a közös együttléteknek.

 1. Ha túl nagy vagy túl kicsi, esetleg túl szűk vagy túl tág…

Méretkérdéseket tekintve is javíthatunk a helyzeten. Ha esetleg túl szűk a hüvely vagy túl nagy a pénisz, akkor több előjáték, orális izgatás és persze egy kis extra síkosítás sem fog ártani. Ha esetleg kicsi a szerszám vagy tág a punci péniszköpennyel és párvibrátorral is lehet javítani a helyzeten.

 1. Teremtsetek időt, alkalmat és hangulatot az intimitáshoz

Addig, amíg helyre nem döccen az orgazmusképesség, ne a rutinos, rövid aktusokra gyúrjatok, inkább vegyétek elő mindketten az érzelmesebb, figyelmes éneteket. Szánjatok egymás hangulatba hozására és az együttlétre is elég időt, figyelmet. Ne spóroljatok az érzéki érintésekkel és az erotikus masszázzsal, ne rohanjatok sehova.

Gondod van az orgazmussal? Akkor próbáld ki a fenti praktikákat és nyerd vissza velük az együttlét örömét. Persze, ha neked esetleg lapul más tipp is a tarsolyodban, a kommentek között nyugodtan közkinccsé teheted.

 

[1] Psychologytoday.com; Grant Hilary Brenner MD, FAPA: 11 Reasons Why Many Women Might Not Have Orgasms - https://www.psychologytoday.com/us/blog/experimentations/201802/11-reasons-why-many-women-might-not-have-orgasms

Véleményed