Mindent a hüvelyszárazságról

Írta Szexvital.hu 2019-08-24 0 Hozzászólás

A hüvelyszárazság több nő életét megkeseríti, mint azt elsőre gondolnád. Mi lehet az oka ennek a kellemetlen problémának? Honnan lehet felismerni? Mivel tudod kivédeni? Akárcsak egy jó szexuális detektív, mindennek utánajártunk: 
 
Teljesen természetes, hogy a nők teste az idő múlásával változik, aminek vannak kellemetlen mellékhatásai. Bizonyos szempontból a hüvelyszárazság is egy ilyen elkerülhetetlen folyamat, aminek a legfőbb oka az ösztrogén hiánya a szervezetben, ami a klimax egyik velejárója. Vannak azonban esetek, amikor a hüvelyszárazság ideje korán érkezik, és természetesen mindkét esetben szeretnénk megszabadulni tőle, de legalábbis kezelni a kellemetlen tüneteit. 
 
Az ösztrogén leginkább a petefészekben termelődik, ezért a menopauza bekövetkeztével, vagyis a női szervek nyugdíjba vonulásával leáll ennek a termelődése. Ugyan ösztrogén termelődik a mellékvesékben, a zsírszövetekben és az izmokban is, de a legnagyobb részét a petefészeknek köszönhetjük. 
 
A hüvelyszárazság a termékeny korú nők csupán 3%-át érintik, a korai menopauzásoknak is csak a 4%-át. A klimax sem egyik pillanatról a másikra történik, ahogyan a hatásai sem: a három éve tartó menopauza során az érintettek 21%-át sújtja a hüvelyszárazság, aminek az esélye később egyre csak nő. A nők körében ez a téma valamiért totálisan tabunak számít, pedig a legtöbb esetben kezelhető lenne a probléma. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a nők 70%-a nem beszél erről az orvosának annak ellenére, hogy diagnosztizálták nála a hüvelyszárazságot. 

Tartalomjegyzék:
A hüvelyszárazság okai
Mik a hüvelyszárazság tünetei?
Lehetséges szövődmények
A hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság okai

Ahhoz, hogy tisztán lássunk a problémával kapcsolatban, előbb meg kell értenünk mi miért történik. A hüvelyszárazságot kiváltó okokat két nagy csoportba lehet szedni: az egyik a már fent említett természetes folyamat, illetve okozhatja valamilyen rendellenesség is. Az ösztrogénszint folyamatosan változik egy nő testében, például a menstruációs ciklus során is mindig ingadozik. 

 • A legtöbb esetben a petefészek leállása és a menopauza okozza a hüvelyszárazságot, ami ellen nem tudjuk felvenni a harcot, hiszen természetes folyamat. 
 • Kiváltó ok lehet például a szülés utáni állapot, amikor a tejtermelés beindul, a prolaktinszint megemelkedik, aminek szintén ösztorgéncsökkentő hatása van. Ez a folyamat a szoptatás során méginkább kiéleződik. 
 • Okozhatnak fennakadást bizonyos autoimmun betegségek is, mint például a reumatoid arthritis vagy a lupus eritamatozus (SLE). Ide tartozik még a Sjörgen szindróma is, ami egy olyan autoimmun rendelenesség, ami a váladéktermelődést támadja meg. 
 • Ritkán előfordulhat a hipotalamusz működési zavara miatti menstruációs mulasztás, kritikus esetben pedig a ciklus kihagyása, amit szintén az ösztrogénszint fog bánni. 
 • Vannak olyan bőrbetegségek is, amik ide vezetnek de okozhat problémát némely fertőzés is.
 • A sebészeti eljárásokkal is vigyázni kell, illetve a műtétes beavatkozásokkal. Viszonylag gyakoribb kiváltó ok az emlőrák utáni hormonkezelés, de a bizonyos kemoterápiás sugárkezelések miatt is kialakulhat a szárazság. 
 • Végezetül az egyik leghétköznapibb probléma a dohányzás, ami rombolja a vérellátását a petefészeknek, így emiatt is kialakulhat az emelgetett betegség. 

Egyéb kiváltó okok

A listának sajnos még nincs vége! Az intimzuhany túlzott használata is ide vezethet és bizonyos allergia és megfázás elleni gyógyszerek sincsenek a legjobb hatással a szervezetre. Némely antidepresszáns mellékhatása is lehet a hüvelyszárazság, de ami talán mégtöbb embert érint az eddigi példáknál, az nem más, mint az előjáték hiánya. Íme az újabb bizonyíték, hogy milyen fontos a behatolás előtt izgatni a másikat!

Mik a hüvelyszárazság tünetei?

Amikor nincs elég váladék a hüvelyben, azt nagyon hamar észre lehet venni. Ilyenkor a felszíne érzékeny, irritált. Gyakran jár együtt égő, viszkető érzéssel, megnövekedett vizelési ingerrel sőt, fájdalmas üritéssel is. Amikor ezek a tünetek állandósultnak mondhatóak, akkor érdemes mielőbb felkeresni egy nőgyógyászt, aki először egy általános kismedence vizsgálatot fog végezni, illetve kizárja a gyulladás lehetőségét. A hüvelyszárazságot továbbá könnyű felismerni onnan, hogy fájdalmas a szex, hiszen a női testnedvek szinte teljesen elmaradnak. Bizonyos esetekben apró vérzések is jelentkezhetnek a súrlódásnak köszönhetően. Amennyiben a problémát fertőzés okozza, akkor bűzös sárgás folyadék az előfutára a hüvelyi szárazságnak. 
Mindenképp érdemes ellátogatni az orvoshoz, aki megvizsgálja a továbbiakban a hüvelyi pH értékét. Ha ez 5 felett van és nem diagnosztizálható fertőzés, akkor szinte egyértelmű mi állhat a háttérben. Egy másik mikroszkópos vizsgálat során az orvos felállítja az úgynevezett  maturációs indexet, ami a hüvely falának a sejtarányaiból von le következtetéseket. Elsősorban ilyenkor azt vizsgálják, hogy a hüvelyfal mennyire vékonyodott el. 

Lehetséges szövődmények

Érdemes komolyan venni a hüvelyszárazságot, hiszen ennek is lehetnek komolyabb következményei, ha huzamosabb ideig nem történik semmi a tünetek fellépése után. Ilyen lehet például a hüvely sav-bázis egyensúlyának a felborulása. A kevesebb sav egyik következménye, hogy több kórokozó jelenhet meg a hüvelyben, ami több fertőzésre adhat lehetőséget. Ha nem vigyázunk, akkor húgyuti fertőzések is kialakulhatnak, a hugyútrendszer szárazsága miatt könnyebben alakulnak ki gyulladások, aminek egyik jele a már fent említett gyakori vizelési inger és a szúró vizelet. Eldurvult esetben akár inkontinenciát is okozhat, vagyis vizelettartási gondokat, mivel a folyamatosan gyulladt állapotnak köszönhetően a záróizmok állapota rongálódik. A leghétköznapibb negatív mellékhatás a hanyatló szexuális élet, ami nem csak ránk, de a párkapcsolatunkra is súlyos hatással lehet előbb vagy utóbb. 

A hüvelyszárazság kezelése

A sok aggasztó információ után végre fellélegezhetünk és koncentrálhatunk a megoldásokra! Mit tehetünk a probléma ellen? 

 • Ha nincsen komolyabb probléma a háttérben, akkor a legegyszerűbb kezelési mód a síkosító használata. Ezt egyébként is érdemes kipróbálni, illetve minden más terápia mellett használható. A szexuális aktus előtt lokálisan ható gélt a hüvely környékére kell juttatni, esetleg egy kicsit bele masszírozni. A hímvessző végére is lehet egy borsónyi gélt helyezni, hogy garantáltan fájdalommentes legyen az együttlét. Ma már millió féle síkosítót lehet kapni, van köztük vizesbázisú, ízesített, melegítő hatású, orgazmus segítő és külön anális együttlétekre készített verzió is. 
 • Komolyabb esetekben érdemes az orvossal való konzultálás után ösztrogénterápiát alkalmazni. Ez történhet szájon át bevehető gyógyszerekkel, illetve lokálisan alkalmazható termékekkel, mint például a felhelyezhető ösztrogéngyűrű, ami közvetlenül a hüvelyben fejti ki a hatását. 
 • Létezik lézeres kezelés is, ami során a hüvelycsatorna belső szöveteit lézersugárral melegítik. Ennek több pozitív hatása is van, például beindul a kollagénképződés, javul a sejtösszetétel, új erek képződnek, a hüvelyfal felszíne regenerálódik, megvastagszik, szép lassan visszaáll a szövetek normális vérellátása, ezzel megszüntetve a hüvelyszárazságot
 • A dehidroepiandroszteron, más néven DEHA egy éjszakai hüvelykúp, ami hivatalosan elfogadott készítmény a menopauzában lévő nők fájdalmas közösülésének kezelésére.

 


A hüvelyszárazság ellen tehát bőven fel lehet venni a harcot még akkor is, ha meg nem szüntethető a klimax miatt. Érdemes az orvos segítségét kérni, hogy melyik típusú megoldás lehet a legjobb, hiszen ez teljes mértékben egyénfüggő. 
 
A hüvelyszárazság megelőzése érdekében is lehet tenni néhány lépést, például a dohányzás elhagyásást, vagy ami sokkal kellemesebb házi feladat: a szexuális élet rendszeresítését és színesítését. Ez utóbbihoz itt vagyunk mi, számtalan Szexvitál termékkel, ami bearanyozza majd a hálószobátokat. 


 
Ha tetszett a cikk, akkor nézz körül a kapcsolódó termékeink között és próbálj ki valami újat! 

 

Véleményed