Miben különbözik a férfi és a női orgazmus?

Írta Szexvital.hu 2023-06-22 0 Hozzászólás

Az orgazmust a legtöbben a szexuális együttlét csúcsának tekintik, de kevesen értik teljesen, mi is ez a lenyűgöző állapot, hogy mit tesz a testtel vagy milyen különbségek vannak a férfi és női orgazmus elérése és átélése között. Úgyhogy itt az ideje az orgazmus mélyére ásnunk és megtanulnunk, hogyan élveznek a nők és hogyan a férfiak. Velünk tartasz?

Egy különösen észbontó lepedőakrobatika óra után, két pihegés között valószínűleg tőled is megkérdezték már: „Neked is jó volt?” Nos, mint kiderült, ez nem is olyan elcsépelt kérdés, mint amilyennek első hallásra vagy olvasatra tűnik. A tudományos kutatások ugyanis azt mutatják, hogy van néhány jelentős különbség a férfi és a női orgazmus között.

Kezdjük az alapoknál: mi az orgazmus?

Az orgazmus a fizikai élvezet és érzés erőteljes megnyilvánulása. Az orgazmus általában szexuális stimuláció eredménye, melynek elérésében a nemi szerveken kívül a test más alkatrészei is fontos szerepet játszanak.

A szex és az orgazmus oldja a feszültséget, amikor pedig elérjük a csúcspontot, a perineális izmok, az anális záróizom és a nemi szervek ritmikusan összehúzódnak. A férfiak általában ejakulálnak amikor elérik az orgazmust, a nőknél pedig hüvelyfal összehúzódások tapasztalhatók.

Persze az se lepjen meg, ha a nők is ejakulálnak szex vagy orgazmus közben. Ez is teljesen természetes dolog. A folyamat alatt és végén az endorfin, dopamin és oxitocin hormonok szabadulnak fel, amelyek jó közérzetet és elégedettség-érzetet biztosító vegyi anyagok, más néven boldogsághormonok.

Mi történik az orgazmus során?

Az orgazmus során az emberek intenzív örömérzetet tapasztalhatnak a nemi szervekben és az egész testben. Az orgazmus hossza és fajtája egyénenként eltérő lehet. Ami közös pont a férfiak és nők esetében is, hogy az orgazmus előtt és után tipikus fizikai jelek figyelhetők meg: az arc, a nyak vagy a mellkas kipirulhat. Az emberek álmosnak, ellazultnak és boldognak érezhetik magukat a hormonok felszabadulásának köszönhetően.

Nőknél a hüvely és a végbélnyílás izmai nagyjából másodpercenként egyszer, körülbelül 5-8 alkalommal összehúzódhatnak. Megnövekedhet a pulzusszám és gyorsabban kapkodják a levegőt. Az orgazmus előtt és alatt a hüvely nedvessé válhat és a megfelelő stimuláció hatására a squirtinget is megtapasztalhatják, ezt nevezzük a pornóból már jól ismert női spriccelős orgazmusnak.

Egyébként az érzéki stimuláció és ingerlés hatására a csikló megduzzad és közvetlenül az orgazmust követően jóval érzékenyebbé is válik, ez a 8000-12 000 idegvégződést tartalmazó terület. Előfordulhat, hogy ennek hatására közvetlenül a csúcspont után kényelmetlenebb lehet, ha megérintik.

Férfiak esetében az orgazmus során a pénisz és a végbélnyílás izmai körülbelül másodpercenként egyszer, 5-8 alkalommal összehúzódhatnak, illetve a megnövekedett pulzusszám és szapora levegővétel esetükben is fennáll.

Az ejakuláció során a pénisz körülbelül 1-2 kanálnyi spermát bocsát ki, de az is előfordulhat, hogy az orgazmusuk nem jár ejakulációval. Ez a ritkább eset, de nem természetellenes. Közvetlenül az orgazmus után a pénisz feje érzékenyebbnek vagy kényelmetlenebbnek tűnhet az érintésre.

Hogy meddig tart az orgazmus az férfiak és nők esetén is változó. Egy 2016-os kutatás szerint a női orgazmus körülbelül 13-51 másodpercig tarthat, a férfiak esetében ez az arány 5-22 másodperc.

 

 

De nézzük meg kicsit bővebben

A következő leírások az orgazmus fiziológiai folyamatáról Masters és Johnson négyfázisú modellje alapján épül fel.

A női orgazmus

 1. Az izgalom

A női stimuláció során - akár fizikai, akár pszichológiai ingerlés történt - a nemi szerveken belüli erek kitágulnak. A megnövekedett vérellátás következtében a folyadék áthalad a hüvely falán, amitől a szeméremtest megduzzad és nedves lesz, valamint a hüvely felső része kitágul. Ebben a fázisban a pulzusszám és a légzés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik. A vérerek kitágulása a személy kipirosodásához vezethet, különösen a nyakán és a mellkasán.

 1. A plató-állapot

Amint a véráramlás a hüvelynyílásban eléri a határát, a mellek megnövekedhetnek, és a bimbóudvarba irányuló fokozott véráramlás miatt a mellbimbók is megmerevednek. A csikló visszahúzódik a szeméremcsonthoz, látszólag eltűnik.

 1. Orgazmus

A nemi szervek izmai, beleértve a méhet és a hüvelynyílást, körülbelül 0,8 másodperces időközönként ritmikus összehúzódásokat produkálnak. A női orgazmus általában tovább tart, mint a férfiaké, átlagosan 20-35 másodpercig. A férfiakkal ellentétben a legtöbb nőnek nincs felépülési időszaka, így ismételt stimulációval további orgazmusra tehet szert.

 1. Elernyedés

A test fokozatosan visszatér korábbi állapotába. A duzzanat csökken, miközben a pulzus és a légzés lelassul.

A férfi orgazmus

 1. Izgalom

A férfiak esetében is fizikai vagy pszichológiai stimuláció hatására jön létre a szexuális izgalom, illetve alakul ki annak leglátványosabb jele, az erekció. A merevedés során a vér végigfut a pénisz hosszában meghúzódó szivacsos szöveten, melynek következtében a pénisz megnövekszik és merevvé válik. A herék a test felé húzódnak, ahogy a herezacskó megfeszül.

 1. A plató-állapot

Ahogy a péniszben és a körülötte lévő erek megtelnek vérrel, a makk és a herék mérete megnő. Emellett a comb- és fenékizmok megfeszülnek, a vérnyomás megemelkedik, a pulzus felgyorsul, a légzés üteme fokozódik.

 1. Orgazmus

A sperma a medencefenék izomzatában, a prosztata mirigyében, az ondóhólyagokban alakul ki és összehúzódások sorozatával jut be a húgycsőbe. A medencefenék izmainak és a prosztata mirigy összehúzódásának eredménye, hogy a sperma kikényszerül a péniszből az ejakulációnak nevezett folyamat során.

 1. Elernyedés

A nőkkel ellentétben a férfiaknak szükségük van az úgynevezett felépülési – refrakter – szakaszra a következő menet előtt. Ez egy úgynevezett átmeneti gyógyulási szakasz, hossza egyénenként változó. Néhány perctől néhány napig tarthat, az évek során pedig számítani lehet arra, hogy egyre hosszabbá válik ez az időszak.

Ebben a fázisban egyébként megszűnik a merevedés, a pénisz és a herék visszaállnak eredeti méretükre. A légzés kezdetben nehéz és gyors lehet, és a pulzus is viszonylag magas, de fokozatosan ez is visszaáll a normál üzemmódra.

Az orgazmus lehetséges egészségügyi előnyei

Az orgazmus egyik kétségtelen előnye, hogy javítja az alvás minőségét és hosszát. Ez egyébként a maszturbációval elért orgazmusra is vonatkozik, ráadásul az élvezetnek köszönhetően az elalváshoz szükséges idő is csökken.

Ahogy fentebb is írtuk, orgazmus során a szervezet többféle hormont szabadít fel, ami számos egészségügyi előnnyel járhat. Például:

 • oldódik a feszültség és a stressz,
 • csökken a depresszió és a szorongás,
 • csökken a szívbetegség kockázata,
 • javul az alvás minősége és mennyisége,
 • csökken a fájdalom,
 • erősödik az immunrendszer,
 • csökkenhet a rák kockázata.

 

 

Orgazmus típusok férfiaknak és nőknek

Nem meglepő módon az orgazmusnak számos fajtája létezik, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy amíg a férfiak pusztán az elsődleges nemi szervük -azaz a péniszük- ingerlésétől is képesek elérni a csúcspontot, a nők esetében ez nincs így.

Tanulmányok sora bizonyítja ugyanis azt, hogy a nők 60-75%-a nem tud csak a behatolástól elélvezni. Ennek oka az anatómia: a hüvelyfalban ugyanis jóval kevesebb idegvégződés található, mint a csiklóban, ráadásul általában azok is szétszórva helyezkednek el, nem annyira egy területre koncentráltan, mint a klitorisz esetében.

Így a nőknek az esetek túlnyomó többségében a behatolás mellett -vagy helyett, ha úgy adódik- a csikló és/vagy a G-pont, valamint a többi erogénzóna stimulálására is szükségük van az orgazmus eléréséhez. De a férfiaknál sem csak a péniszre irányulhat az érzéki figyelem…

A leggyakoribb orgazmusfajták

 1. Csiklóorgazmus

Nők esetében mindenképpen ez viszi a pálmát, ugyanis ez az egyetlen pont a női testen, ami kifejezetten az orgazmusra, az élvezetre jött létre. Semmilyen más funkciója nincs. Kézzel és szájjal, csiklóvibrátorral vagy léghullámos csiklóizgatóval egyaránt ingerelhető, a bátrabbak akár csipeszekkel is próbálkozhatnak. Egy 2019-es cikk megjegyzi, hogy a női orgazmusok 60%-a a csiklóstimuláció miatt következik be.

 1. Ejakuláció

Az ejakuláció a legjellemzőbb férfi orgazmus típus, a pénisz közvetlen ingerlésének köszönhetően. Elérhető kézzel, szájjal, de akár péniszvibrátor vagy egy huncut vibrációs péniszgyűrű segítségével is.

 1. Hüvelyi orgazmus

Ez az a szerencsés és ritka eset, amikor az orgazmust a behatolás, a hüvelyi stimulációja okozza. Igaz, az Amerikai Pszichológiai Társaság azért hozzáteszi, hogy a hüvelyi orgazmus elérésében a csikló ingerlésének is nem elhanyagolható szerepe van.

 1. Vegyes orgazmus

Ez akkor fordul elő, ha az elsődleges nemi szerv mellett egy másik erogénzóna is bevonódik a játékba. Nőknél általában a csikló és a hüvely egyidejű ingerlése váltja ki az orgazmust, férfiaknál pedig a pénisz és a prosztata együttes kényeztetése. Igen, heteroszexuális férfiak esetén is igaz az állítás.

 1. Anális orgazmus / prosztataorgazmus

Férfiaknál a prosztata -a végbélnyílástól némileg beljebb elhelyezkedő, kb. dió nagyságú mirigy- ingerlése rendkívül intenzív orgazmust válthat ki önmagában is. Ez a szenvedélyes mirigy egyébként nemcsak a végbélen keresztül stimulálható, hanem akár kívülről is, a gát és a herezacskó környékén kalandozva. Ujjak, egy másik pénisz vagy prosztataizgató is igénybe vehető hozzá.

Nem mellesleg, vannak olyan nők, akik szintén képesek arra, hogy anális szex közben orgazmust éljenek át, bár ehhez szintén szükséges a csikló ingerlése.

 1. Többszörös orgazmus

Ez az az áldott helyzet, amikor egy személy több orgazmust él át egymás után, viszonylag rövid idő alatt. Ebben az esetben egyébként a nőknél van az előny, hiszen esetükben rövidebb a refrakter (gyógyulási/felépülési) időszak, ami lehetővé teszi, hogy akár egymás után, pihenés nélkül élvezzenek el.

A fenti orgazmuslista persze nem teljes, de talán ez is elég ízelítőt ad abból, mit nyújthatunk egymásnak az ágyban, párnák és lepedők között. Vagy a zuhany alatt, a konyhapulton, az autó hátsó ülésén, esetleg a mozi mosdójában. A határ a csillagos ég.

Véleményed