Mi a biszexualitás? Beszéljünk róla úgy, ahogy eddig még nem!

Írta Szexvital.hu 2021-04-15 0 Hozzászólás

Bár rendkívül sokszínű világban élünk, a témában kevéssé jártas érdeklődők gyakran összezavarodnak azt illetően, hogy mi is az a biszexualitás. Rengeteg tévhit és mítosz övezi ezt a korántsem homogén csoportot, így itt az ideje a tabuk és sztereotípiák ledöntésének, valamint a korábban fel nem mert tenni kérdések megválaszolásának.

Amikor a társadalmilag elfogadott heteroszexuálistól különböző szexuális orientációk szóba kerülnek, a biszexualitás még mindig nagy vihart kavar. Addig, amíg lassan-lassan a homoszexualitás legalább már a közbeszéd részét képezi, addig a biszexualitásra sokan egyfajta dekadens hóbortként, a nemi betegségek melegágyaként hajlamosak tekinteni.

Ehhez természetesen hozzájön még az LMBTQ+ közösséget alapjáraton érintő sztereotípiák, éppen ezért, egy több nemhez vonzódó és a vonzódását meg is élő ember ma még nagyobb megütközést kelt, mint a saját neméhez vonzódó ismeretlen.

 

 

A biszexualitás fogalma

Biszexnek, biszexuális embereknek azokat a férfiakat és nőket tekintjük, akik egynél több nem iránt képesek szexuális és / vagy romantikus vonzalmat, vágyat érezni. Számukat tekintve megoszlanak a kutatási eredmények, hiszen míg a WHO szerint definíciótól függően 3-16% közötti az arányuk, Alfred Kinsey amerikai szexológus 30%-ra tippel – az alkalmi kíváncsiakat is beleszámítva.

Egy 2015-ös német kutatás szerint a népesség 10%-a biszexuális és 11%-a felixibilis. (Utóbbi azokat a személyeket tömöríti, akik alapvetően heteroszexuálisként, melegként vagy leszbikusként határozzák meg magukat, de időnként ettől eltérő kapcsolatokat is létesítenek.)[1]

Természetesen ahogy a szexualitás több formájának – például heteroszexualitás, homoszexualitás, pánszexualitás stb. – úgy a biszexualitásnak is 3 alkotóeleme van:

  • az identitás: vagyis önmagunk meghatározása biszexuálisként,
  • az orientáció: azaz az egynél több nemhez vonzódás és hajlam,
  • és a viselkedés: azaz a gyakorlat, a vonzódás fizikai megélése.

E három alkotóelem közül egyedül az identitás és a viselkedés az, ami tudatosan változtatható, de a vonzalom iránya, illetve a biszexualitás esetében irányai nem. Ennek következménye, hogy bár sokan gondolnak magukra biszexuálisként, különböző okokból kifolyólag – például tartva a negatív családi-baráti, esetleg társadalmi elítéléstől – megélni már nem fogják a vágyaikat. Egyébként ezt a jelenséget bifóbiának, vagyis a biszexuálisokkal szembeni előítéletnek nevezzük.

Nem, a biszexuálisok nem melegek

Bár gyakori tévhit, de a biszexuálisok nem a coming outot felvállalni nem merő melegek. A biszexuálisok ténylegesen olyan személyek, akik akár az ellenkező nemmel, de a saját nemükkel is képesek boldog párkapcsolatot és szexuális kapcsolatot létesíteni, megélni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy életük minden szakaszában ugyanúgy vonzódnak a különböző nemekhez. Többségük ugyanis nem vonzódik egyformán mindkét nemhez és emiatt az is elképzelhető, hogy éveken, évtizedeken át csak az egyikkel létesítenek hosszú távú kapcsolatot.

Ezért fordulhat elő például az, hogy a környezete heteroszexuálisnak tart valakit, mert évek óta stabil párkapcsolatban él az ellenkező nem egy tagjával. Ugyanakkor ő saját magát biszexuálisként definiálja, hiszen, ha az élet úgy hozná, akkor a saját neme egy tagjával is megtalálná a közös hangot a hálószobában és azon kívül is.

Ugyanez igaz fordított szereposztásban is, amikor a környezete által melegnek tartott személynél következik be egy számukra váratlan pálfordulás. És akkor az alkalomszerű, illetve egyéjszakás heteroszexuális / homoszexuális viszonyokról még nem is beszéltünk.

Summa summarum: a biszexualitás szexuális nyitottságot jelent, hiszen az illető férfiakhoz és nőkhöz is képes vonzódni. Más kérdés, hogy megéli-e a vágyait. Ráadásul Sigmund Freud szerint életünk egy bizonyos szakaszában mindannyian biszexuálisak vagyunk.

 

 

Sztereotípiák és biszexualitás

  1. A biszexualitás nem egyenlő a többpartnerűséggel vagy az erre vágyakozással.

Az, hogy a biszexuális személy férfiakhoz és nőkhöz is képes vonzódni, nem jelenti automatikusan azt, hogy több partnert szeretne az ágyba. A biszexuális emberek is ugyanakkora eséllyel élhetnek monogám kapcsolatban, mint például heteroszexuális társaik.

  1. A biszexualitás nem egyenlő a pánszexualitással.

A biszexualitás és a pánszexualitás közötti különbség az, hogy a biszex személy egynél több nemhez vonzódik, míg a pánszexuális az összeshez. (Például ciszgender, transzneműek stb.)

  1. A biszexuális emberek tagadják vagy nem biztosak a szexuális orientációjukban.

A biszexualitás nem átmeneti vagy kísérleti jellegű, hanem állandó, meghatározó szexuális orientáció.

  1. A biszexuális emberek nagyobb eséllyel csalják meg a partnereiket.

A szexuális preferencia nincs összekapcsolva a gátlástalansággal. Ráadásul bizonyíték sincs arra vonatkozóan, hogy a biszexuálisok nagyobb eséllyel csalják meg a párjukat, mint a heteroszexuálisok.

  1. Csak nők lehetnek biszexuálisok.

Ez is tévedés, hiszen férfiak éppúgy lehetnek biszexuálisok, mint a nők, csak kevésbé merik felvállalni az identitásukat. Ennek pedig megvan az oka, hiszen egy korábbi tanulmány[2] szerint csupán a biszexuális férfiak 8%-a érezte úgy, hogy – szemben a biszexuális nőkkel – őket is elfogadná a társadalom.

Híres biszexuálisok, akiket te is ismerhetsz

Nem felelőtlenség azt állítanunk, hogy a biszexualitás a többi szexuális orientációhoz hasonlóan, egyidős az emberiséggel. Például az i.e. 630-570 között élt Szapphó is a hiedelemmel ellentétben nem leszbikus, hanem biszexuális volt. Családja – férje és kislánya – is volt, de emellett női alkotó szalont vezetett, plusz férfiakhoz és nőkhöz egyaránt írt szerelmes verseket.

De ott van még példának okáért Leonardo da Vinci, Michelangelo, Cellini, Moliere vagy akár Janus Pannonius, illetve Karádi Katalin is. Ha pedig Hollywood felé vetjük kíváncsi tekintetünket, a legendák szerint James Dean, Marlon Brando, Paul Newman, Cary Grant vagy épp David Bowie.

Így annak ellenére, hogy a biszexualitás, mint fogalom csupán a XIX. században jelent meg, ez a szexuális orientáció – is – mindig is a nagy egész része volt. Ugyanúgy szeretnek, mint te vagy én és ugyanolyan kísérletező kedvűek az ágyban is. Ami viszont a szexuális egészségünk megőrzése szempontjából heteróként, melegként vagy biszexként is igazán fontos, hogy mindig kerüljük el a védekezés nélküli szexet.

Használjunk óvszert, ha szükséges akkor síkosítót és bátran feszegessük a határainkat az orgazmus érdekében párvibrátort, csiklóizgatót vagy akár péniszgyűrűt is bevetve. A célunk így is – úgy is a felszabadult, de biztonságos szex, legyen bármilyen is a szexuális orientációnk.


[1] szabadnem.blog.hu: „GYERTYÁM KÉT VÉGÉN ÉGETEM” – BISZEXUALITÁS A TÖRTÉNELEMBEN 1. - https://szabadnem.blog.hu/2020/05/29/_gyertam_ket_vegen_egetem_biszexualitas_a_tortenelemben

[2] webmd.com: What Is Bisexual? - https://www.webmd.com/sex/what-is-bisexual

Véleményed