Melltartóval vagy nélküle? Tények és tévhitek a melltartóviselésről

Írta Szexvital.hu 2023-02-06 0 Hozzászólás

A melltartó az egyik legszexibb erotikus fehérnemű, amit a nők viselhetnek. Vannak nők, akik imádják, mások pedig inkább a kényelmetlenségükre és a gúzsba kötöttség érzésére panaszkodnak. A férfiak számára a nagy melltartó kérdés terén némileg egyszerűbb a téma, hiszen ez a praktikus, ugyanakkor csábító darab csak a legszexibb helyzetek között kerül a kezük közé. És ha minden jól megy, akkor sem kell sokáig ott tartaniuk.

De mit mondanak a tanulmányok és az orvosok? Mennyire ajánlják a szexi fehérnemű, azaz a melltartó viselését? És milyen tévhitek terjedtek el a melltartó használatával kapcsolatban? Ebben a cikkben pontosan ennek a pár fontos kérdésnek jártunk utána.

Mindennek alapja: mi a melltartó és az ő funkciója?

A melltartó egy testhezálló erotikus fehérnemű, amelyet alapvetően arra terveztek, hogy finoman befedje, alátámassza és megemelje a női melleket. A melltartó lehet szexi csipkés, masnikkal és szalagokkal díszített, pompázhat a szivárvány minden árnyalatában. Készülhet pamutból, selyemből, de akár komplett csipkéből is, de persze a sportmelltartóknak is megvan a maguk anyagválasztéka, amely nem gátol a mozgásban.

Egy dolog számít igazán: a mellek általános egészségének védelme érdekében fontos, hogy mindenki a számára megfelelő típusú és méretű melltartót hordja. A nem jól illeszkedő és csekély támasztékot nyújtó melltartó ugyanis megnyújthatja és elmozdíthatja a mellszövetet, melynek következében idővel a mellek megereszkedhetnek és elveszíthetik a tartásukat.

Ajánlott-e a melltartó vagy sem?

Magunk között szólva, a téma elég erősen megosztja a szakértőket. Például Jean-Denis Rouillon professzor, a Besanconi Egyetemi Kórház sportorvosi szakértője által közzétett tanulmány egyenesen a melltartó elhagyását javasolta. A francia orvos szerint a melltartó viselése a mellizmokat lustaságra ösztönzi, egész pontosan gyengíti az izmokat, ezzel pedig megágyaz a mellek megereszkedésének, lógásának. Tanulmánya szerint a melltartó elhagyása ennek éppen ellenkezőjét okozza: stimulálja a mellizmokat és munkára kényszeríti őket.

Marco Klinger, a Humanitas Kutatókórház Plasztikai Sebészeti Osztályának vezetője a következőképpen válaszolt a fenti tanulmányra: „A lányoknak, különösen a bizonyos korú hölgyeknek viselniük kell melltartót.” A francia tanulmány szerint – amelyben 330, 15-35 éves önkéntes vett részt 15 éven keresztül – az eredmények jobbak voltak azoknál a nőknél, akik valamikor melltartót viseltek, szemben azokkal, akik soha nem vettek fel ilyen ruhadarabot.

Persze azt a tanulmány készítője is hozzáteszi, hogy „egy ilyen kis minta semmiképpen sem lehet reprezentatív. 15 évvel vagyunk lemaradva a különbségek bizonyításával. A melltartó viselése vagy nem viselése, csak az egyik tényező. Figyelembe kell vennünk az öregedést, a genetikát, a súlyváltozásokat, a terhességet és a nők tipikus hormonális fázisait is.”

A melltartó kontra a gravitációs erő

A női mell anatómiája viszonylag egyszerű: leginkább zsírszövetekből és mirigyállományból áll, saját izomzata nincsen. Súlya – darabonként – általában 150-300 gramm, de egyéni eltérések mindkét irányban adódhatnak. Tartásáról a bőr gondoskodik, ráadásul a mell összetétele – vagyis a zsírszövetek és a mirigyállomány aránya – nem állandó, az évek során akár többször is megváltozhat.

A valóságban a melltartó megőrzi azokat a finom kapcsolatokat, amelyek az emlőmirigy és a Cooper-szalagokként ismert mellizmok között vannak. Éppen ezeknek a finom összefüggéseknek köszönhetően fontos, hogy ne legyenek állandóan kitéve például az állapotában változást előidéző stresszhatásnak.

Ugyanakkor a melltartó viselése magában foglalja a mellek felemelését, míg a gravitáció mindenki testét a Föld közepe felé vonzza, így lefelé húzza azokat. Mondanunk sem kell, hogy a mellek súlya és a gravitációs erő hatása együttesen a mellek megereszkedéséhez és kényelmetlenséghez vezethet, bár a lógó mell az öregedés természetes következménye.

Persze az, hogy egy nő melle milyen ütemben ereszkedik meg, számos tényezőtől függ. Emellett arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a melltartó viselése javíthatja a testtartást, ezen felül számos gerincproblémát és a hátfájást is megelőzheti.

+ 3 érv a melltartó mellett

Tudtad? Az első melltartót még 1914-ben mutatták be. Vitathatatlan, hogy hosszú utat járt be azóta és a lenyűgöző anyag-, szín-, dizájnválasztéknak köszönhetően óriási népszerűségre tett szert. Fokozatosan a melltartók minden nő ruhatárának elengedhetetlen részévé váltak, leginkább a szexi fehérneműk közé sorolhatjuk őket – kivéve persze a némileg más funkciót betöltő sportmelltartókat.

Azonban egy dolog nem változott: a nők többsége még ma is nagyon élvezetesnek tartja levenni melltartójukat egy hosszú, fárasztó és mozgalmas munkanap után. Hát nem csodálatos érzés kikapcsolni és áthajítani a szobán?

Az ambivalens viszony ellenére a melltartó viselése számos előnnyel jár. És bár csodát nem kell várni tőlük – például a viselése nem előzi meg a mellrákot, az még mindig a szűrővizsgálatok dolga – azért a megereszkedés megelőzése mellett van még néhány előnye. Íme:

  1. Jobb formát biztosít a mellnek

Sok nő bizonytalan a melleit illetően, legyen szó annak alakjáról, színéről, méretről, a mellbimbóról vagy a két mell közötti résről. Többek között ez az oka annak, hogy az olyan alternatív kezelések, mint például a mellnagyobbítás és -kisebbítés egyre népszerűbbek.

Tudtad azonban, hogy egy jó minőségű, szexi melltartó viselésével is trükközhetsz? Gyorsabb, költséghatékonyabb és kétségkívül erotikus megoldás, ami a fentieknél sokkal-sokkal kevesebb fájdalommal jár. Persze lehet, hogy nem orvosolja ezeket a problémákat, de segíthet megbékélni a hibákkal és elfogadni önmagadat.

  1. Növelik az önbizalmat

Ehhez talán nincs is mit hozzátenni. A funkcionalitás mellett az erotikus fehérnemű stílusa még a ruharétegek alatt is kihozzák belőled a femme fatale-t. Nem csoda, hogy a női ruhadarabok között az egyik legnépszerűbb.

  1. Természetes kényelem és egészségvédelem

Szokták mondani, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni, igaz ez a melltartó viselésére. Például alvás közben egyáltalán nem ajánlott magunkon hagyni ezt a pikáns ruhadarabot, de nap közben nemcsak a kényelemről, hanem a mellek egészségéről is hatékonyan gondoskodik. Egyéni adottságoktól függően például a mellek extra súlya akár sok kellemetlenséget is okozhat.

Sport közben a nyújtó vagy ugrálással járó gyakorlatok akár fájdalomhoz is vezethetnek, ezért is fontos a melltartó viselése. Együtt, a helyén tartja a melleket, így határok nélkül mozoghatsz gond, kényelmetlenség és fájdalom nélkül. Végeredményben a melltartó támaszt nyújt edzés és a többi fizikai aktivitás közben, emellett megakadályozza, hogy a mellszövet túl erősen dörzsölje a ruházatot, tovább csökkentve a kellemetlen súrlódást.

A súrlódás csökkentése egyébként akkor is hasznossá válik, amikor az izzadékony területeken – például a hónalj és a mellbimbók környékén – előzik meg a ruhák és a bőr súrlódása miatt kialakuló izzadást. Így védelmet nyújtanak például a nedvesség miatt kialakuló gombás fertőzések ellen, amelyek különösen kockázatosak akkor, ha a terület szellőzése meglehetősen korlátozott.

Mire van szükséged ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes, hozzád illő szexi és kényelmes, egyszersmind funkcionális melltartót? A helyes méretre. Ha ez a kincset érő adat már a birtokodban van, nézz szét az erotikus fehérneműk között, érezd annyira jól és magabiztosan magad a bőrödben, amennyire csak tudod. A melltartódon nem fog múlni!

Véleményed