Lábfétis okai: A legfontosabb tudnivalók a lábimádatról

Írta Szexvital.hu 2017-03-07 0 Hozzászólás

Az egyik legcsodálatosabb és egyben legfrusztrálóbb csodája az emberi testnek, hogy nincs két teljesen egyforma a világon. Akármennyire is hasonlóak az egypetéjű ikrek, egyénként vizsgálva őket biztosan találunk néhány sajátosságot, amely csak az egyik félre érvényes. 

Ezek a sajátosságok, amelyek minden embernél különbözőek, felelnek a szexuális fétisek kialakulásáért is: míg egyesek imádják a lábakat, addig mások számára ez a fétis kissé szokatlannak is tűnhet, ennek ellenére saját fétiseink kiélése elengedhetetlen az egészséges nemi élethez. A fétisek kialakulásának okáról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Az egyik leggyakoribb és legtöbbet félreértett fétis a lábfétis, már puszta megemlítésénél is sokan forgatják a szemeiket, pedig ez a vonzalom sem furcsább annál, minthogy néhányunk a feneket, míg mások a melleket preferálják jobban. 

Mi is az a lábfétis?

Mai témánk a lábfétis megértéséről és megéléséről szól.

Lábfétis okai: A legfontosabb tudnivalók a lábimádatról 1

Annak ellenére hogy sok gyenge minőségű pornóban és tévés műsorokban a lábfétist undorítónak és nevetségesnek titulálják, a lábfétis az egyik leggyakoribb fétis a világon. 

Coleen Singer szexológus a lábfétist a következőképpen definiálja: „A lábfétis, tudományos nevén podophilia, egy megnövekedett és specifikus szexuális érdeklődés amely tárgya a láb és/vagy lábbelik. A lábfétis a nem-szexuális testrészekre irányuló fétisek leggyakoribbja amely főként a férfiak köreiben fordul elő.” 

Nemcsak hogy elterjedt, de a lábfétis az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebben kiélhető fétis amely könnyedén integrálható a mindennapi nemi életbe.

Hogyan néz ki egy lábfetisiszta nemi élete?

Azok számára akik többként tekintenek a lábra, mint egy testrészre, a meztelen lábak látványa sokszor nagyobb vonzalommal jár mint a meztelen női test. 

Ha egy olyan párkapcsolatban élsz, amelyben párod elfogadja a lábfétisedet, mindketten törekednetek kell arra, hogy a nemi életetek minél több lábjátékot tartalmazzon. 

„A lábfétissel rendelkező emberek kéjt érezhetnek a következő cselekvésekkor: láb nyalogatása, szaglászása, a pénisz lábbal való stimulálása, lábujjak nyalogatása stb.” - magyarázza Coleen. „A lábfétis tárgya továbbá lehet bármilyen más olyan tárgy is, mely kapcsolatban áll a lábakkal pl: zokni, cipő, lábak összekötözése stb.”

Lábfétis okai: A legfontosabb tudnivalók a lábimádatról 2

Mitől lesz valaki lábfetisiszta?

Mint ahogy bármilyen más fétisnél, a lábfétis kialakulásánál is kulcsszerepet játszhatnak múltbéli pozitív emlékek, vágyak de még akár negatív emlékek is a fétis kialakulásakor. 

A lábfétis kialakulásának 4 leggyakoribb oka:

1. Korai tapasztalatok a lábbal kapcsolatban: „Az egyik teória azt állítja, hogy a fétisek kialakulásánál kulcsszerepet játszanak a fiatalkori erotikus asszociációk, ezt tekinthetjük akár egyfajta Pavlovi reflexként is” – magyarázza Coleen

2. Az alázatosság vágya: „Sok lábfetisiszta férfi vágya az alázatosság a lábakkal szemben, azok imádása, nyalogatása, szaglászása stb.” – állítja Dr. Dawn Michael, klinikai szexológus

3. Lábundor: „Egy másik népszerű teória, hogy a lábak iránt érzett fétisnek több köze van az undor reflexiójához mint magához a szexualitáshoz. A szexuális vágy érzékelése során a vonzalom tárgyával kapcsolatos undorösztönünk kikapcsol, ezért is lehetséges vonzalmat érezni pl. a büdös lábak iránt amelyeket a mindennapi életben visszataszítónak találnánk.A lábfétist továbbá még vonzóbbá teszi tabu státusza, amely kiélése segít levezetni a társadalom frigidségéből fakadó stresszt.”

4. Nincs különösebb ok: Az előbb említett okok mellett a legtöbb szexológus egyetért abban, hogy a lábfétis a személyiség csupán egy része, ami azzá tesz aki vagy. „A lábak több ezer éves erotikus történelemmel rendelkeznek, elég csak belegondolni például a világhíres mesébe, a Hamupipőkébe, amelyben a cipellők a cselekmény fontos részei” – magyarázza Dr. Dawn Michael

Gyakori tévhitek a lábfétisről

Annak ellenére hogy a leggyakoribb fétis, a lábfétisről rengeteg tévhit kering még a mai napig is, pedig fontos hogy ezeket a téves prekoncepciókat eloszlassuk, hisz ez fontos lépés saját magunk elfogadásához is. 

Ahogy Singer említette, a lábfétis nem tesz valakit perverzzé ahogy azt sokan gondolják, a lábak iránti vonzalom csupán egy ritkábban előforduló imádat a mellekhez vagy a fenékhez képest. 

Egy másik gyakori tévhit, hogy a lábfétis csupán egy stádium amelyet alanya idővel kinő és elfelejt. „Mint ahogy a legtöbb fétis, a lábfétis is rögzül agyunkban, a lábak iránt érzett vonzalom majd ezek kiélése pedig aktiválja szervezetünk jutalmazó mechanizmusát amely miatt fétisünk nagy valószívűséggel egész életünket végigkíséri majd.” 

Ezért is fontos minél előbb megbékülnünk magunkkal és elfogadnunk fétiseinket, legyenek azok viszonylag gyakran előfordulóak mint pl. a lábfétis vagy ennél akár jóval egzotikusabbak. 

Ameddig nem sért törvényt és nem árt senkinek, élvezzük ki fétiseinket annyira amennyire csak jól esik.

Lábfétis okai: A legfontosabb tudnivalók a lábimádatról 3

Hogyan beszéljek partneremmel a lábfétisemről?

Ha olyan társat találtál magadnak, akivel hosszútávra tervezel, létfontosságú hogy őszintén beszélj vele vágyaidról és fétiseidről. Ha ezt nem teszed meg, az hosszútávon a nemi élet megromlását fogja eredményezni ami egyenes út a párkapcsolat tönkremeneteléhez. 

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy olyan téma amely felhozatala eléggé nehéznek tud bizonyulni, ezért is fontos hogy a témáról őszintén, részletesen és bizonyos részletekbe specifikusan belemerengve beszéljünk partnerünkkel elég időt hagyva számára a mondottak feldolgozására. 

„Fontos hogy a témát óvatosan közelítsük meg, a legtöbb nő eleinte undorodik a gondolattól hogy valaki a lábát nyalogatja és a lábujjait szopkodja, egy jó módszer partnerünk meggyőzésre amit minden páciensemnek ajánlani szoktam, a 2005-ben megjelent „Kinky Boots - Mr. Tűsarok” nevű zseniális vígjáték együtt való megnézése, amelyben a lábak és lábbelik iránti vonzalmat figurázzák ki, a vidám-vicces atmoszféra segíthet a beszélgetés elindításában.” –javasolja Singer. 

„Egy másik jó módszer a téma felhozatalára a bókok használata: dicsérjük meg partnerünk lábait, ajánljunk fel egy lábmasszást és mikor a légkört megfelelőnek érezzük, valljuk be partnerünknek érzelmeinket a lábakról. 

Akármilyen módszert is választunk, ügyeljünk arra hogy ne halogassuk a témát túl sokáig, minél többet várunk vele, annál kínosabb és nehezebb lesz a beszélgetés.

Hogyan élvezzük ki lábfétisünket?

Az első, legfontosabb lépés fétisünk elfogadása, erre jó módszer lehet egy pszichológus felkeresése vagy más lábfetisisztákkal való beszélgetés, a lényeg az, hogy elfogadtassuk magunkkal fétisünket és ezzel megszüntethető esetleges szégyenérzet is, amely sokaknál negatívan társul.

Amint ez sikerül, készen állunk nemi életünk megfűszerezésére. Ha szerencsések vagyunk és partnerünk is élvezi a lábjátékokat, nincs is több problémánk, de előfordulhat hogy partnerünk eleinte nem vevő az ötletre, ilyenkor hosszútávú megoldásban kell gondolkodunk lassan rávezetve partnerünket fétisünk elfogadására. 

Ha lábfétisünk pedig különösen erős, akkor legyünk készen a kompromisszumokra. Egy másik jó, és számodra is élvezetes módszer, partnered ajándékokkal való elhalmozása. 

Vegyél kiválasztottadnak cipőt, térdzoknit stb. tanulj meg pedikűrözni, nézz utána a jó lábmasszázs titkának. Akármilyen módszert is válasszunk, célunk a lábfétis feltűnés nélküli integrálása legyen a nemi életünkbe.

Szeretnél hasznos tanácsokat és érdekességeket olvasni a szexualitás témakörében? Iratkozz fel az oldal alján a hírlevelünkre!