Kérdések és megoldások, nem csak nőknek: miért elégül ki nehezen egy nő és mikor nem szereti a szexet?

Írta Szexvital.hu 2022-06-14 0 Hozzászólás

Nincs mit szépíteni rajta: sok nő küszködik azzal, hogy feljusson a csúcsra és átélje az orgazmus velőtrázó csodáját. Viszont bennük és partnereikben is gyakran felmerül a kérdés: miért elégülnek ki ennyire nehezen? És mit lehet tenni azért, hogy változzon a helyzet? Vaaagy…. Előfordulhat az is, hogy csak nem szeretik a szexet? Nos, szerencsére utóbbi sokkal ritkább, mint gondolnánk. Ráadásul némi kalandvággyal, gyakorlással és kellő nyitottsággal az orgazmuskészség is fokozható. A cikk végén mutatunk is hozzá néhány tippet.

Vannak nők, akiknek nincs szüksége orgazmusra ahhoz, hogy élvezzék a szexet. Más nők és partnereik számára azonban problémát jelenthet, ha a csúcstámadás valamiért elmarad. A női szexuális problémák gyakoriak, különösen az idősebb nők esetében, akik például már a változókor során jelentkező hüvelyszárazsággal, alacsonyabb libidóval, illetve hormonális változásokkal néznek szembe.

Azonban az orgazmus hiánya nem csupán a változókorba lépett nők kiváltsága, hiszen a fiatal és középkorú nők körülbelül egyharmada szintén szembe találhatja magát vele. Jöjjön tehát néhány fontos információ arról, hogy mi állhat a női orgazmusképtelenség hátterében és hogyan lehet javítani.

 

 

Kis fogalommagyarázat: aszexualitás, frigiditás vagy anorgazmia?

Mielőtt falra festenénk az ördögöt, érdemes rendet tenni a fogalmak között. Szinte elkerülhetetlen, hogy egy-egy életszakaszban vagy élethelyzetben mindannyian szembesülünk valamilyen szinten a szexuális élet kisebb-nagyobb zavaraival.

Nők esetében ennek különösen nagy a kockázata, már csak a testi adottságokat illetően is. Alapvetően a nőknek több stimulációra van szükségük ahhoz, hogy felizguljanak és eljussanak a csúcsra. Ennek oka részben anatómiai: köztudott, hogy pusztán hüvelyi behatolás során a nőknek csupán 21-26%-a képes elélvezni, a többieknek pedig szükségük van a csikló ingerlésérére is.

Sőt: nem ritka az sem, ha egy nő nem él át hüvelyi orgazmust és kizárólag a csiklóorgazmust ismeri. Szerencsére az eseteket kisebb részében – kb. 8-9%-ában – fordul elő az, hogy egy nő élete során egyszer sem él át orgazmust. Hogy milyen megoldást kell keresni a problémára, az függ attól is, hogy aszexualitás, frigiditás vagy anorgazmia áll a háttérben.

Aszexualitás esetében nincsen semmi teendő, hiszen ez a szexuális irányultság egyik formája, amikor az egyén egyszerűen nem érez semmilyen szexuális vonzódást mások iránt, ettől függetlenül plátói, romantikus, esztétikai vonzódás még szerepelhet a menün. Gyakorlatilag a szexuális impulzusok és a kéj, a kielégülés és az orgazmus teljes hiánya. Nők esetében ezt az állapotot gyakran nevezik frigiditásnak.

Az anorgazmia ezzel szemben kicsit más: ez az orgazmusképtelenség hivatalos neve és nők körében gyakrabban tapasztalható, mint a férfiakéban. Ebben az esetben a szexuális vágy és izgalom, a kéjérzet ellenére nem érkezik a gyönyör. Általában valamilyen pszichés zavar állhat a hátterében.

Mi állhat a női ki nem elégülés hátterében?

A kielégüléssel kapcsolatos kihívások lehetnek testi és lelki eredetűek. A nők orgazmuszavarának gyakori okai általában a következők:

 • nem stimulálják kellőképpen és az igényeinek megfelelően,
 • aggodalom az elvárt szexuális teljesítmény miatt,
 • magas stresszszint,
 • szorongás és depresszió,
 • korábbi traumás szexuális élmény
 • párkapcsolati problémák,
 • gyógyszer mellékhatás, például bizonyos típusú antidepresszánsok esetén,
 • korábbi nőgyógyászati ​​műtéten, például méheltávolításon esett át,
 • komoly egészségügyi problémák, mint amilyen például a szívbetegség vagy szklerózis multiplex.

Különösen fontos figyelmeztető jel a szex közben érzett fájdalom, ami egyértelműen azt jelzi, hogy porszem vagy akár homokvihar került a gépezetbe. Nem érdemes legyinteni a problémára, mert olyan okok állhatnak a hátterében, mint:

 • Kismedencei diszfunkció: ez akkor fordul elő, ha a medence alsó felében lévő izmok nem lazulnak el rendesen. A kismedencei diszfunkcióban szenvedő nők gyakran tapasztalnak komoly fájdalmat a közösülés során. A fizikoterápia, a gésagolyóval végzett Kegel-gyakorlatok és néhány más módszer is segíthet a probléma megoldásában.
 • Hormonális változások: az ösztrogén és a tesztoszteron szintjének változása, illetve ingadozása is fájdalmas szexhez vezethet. Azoknál a nőknél, akik szoptatnak vagy menopauza előtt állnak, olyan hormonális változások léphetnek fel, amelyek hüvelyszárazságot és égő érzést okozhatnak a közösülés során. Egyes esetekben a hormonális kezelés javíthatja a problémát és persze egy síkosító is jól jöhet.
 • Egyéb orvosi okok: a hüvelyi fájdalomnak más lehetséges okai is lehetnek, beleértve a fertőzéseket és az endometriózist.

Az adott problémától függően érdemes felkeresni szakembert, hogy kideríthesd, mi áll az orgazmusképtelenség vagy a nehezen elért orgazmus hátterében. Ha még nem jutottál el arra a pontra, hogy orvost vagy szexológust, szexterapeutát vagy szexuálpszichológust vonj be a probléma megoldásába, az alábbiakkal is megpróbálkozhatsz. Akkor azonban, ha ez sem hoz eredményt, mindenképpen fordulj szakemberhez!

 

 

5 tipp, amivel javítható a női orgazmuskészség

 1. Hosszabb előjáték és ráhangolódás

Nem kell sehova sem rohanni: jöhet a hosszabb és alaposabb ráhangolódás. Vessetek be mindent a szent cél érdekében. Masszázsolaj, szemkötő, vibrotojás egyaránt a rendelkezésetekre áll az intim hangulat megteremtéséhez és a vágy fokozásához.

 1. A Kegel-gyakorlatok

A Kegel-gyakorlatok a kismedencei terület, a hüvelyi mélyizmokat edzik. A rendszeres edzés egyik kívánatos mellékhatása az érzéki ingerek és így az orgazmuskészség fokozása. De az inkontinencia kezelése és például szülés után ajánlott hüvelytorna is lehetséges vele. Ráadásul nem kell más hozzá, csak néhány gésagolyó.

 1. Több csiklóstimuláció

Tudtad, hogy a csikló az egyetlen olyan szerv a női testben, aminek kizárólag az orgazmus biztosítása a dolga? Ennek oka többek között az, hogy ezen az apró területen 8 000 – 10 000 idegvégződés koncentrálódik, amelyeket ingerelve az orgazmus is magabiztosabban érkezhet meg. Hogy az ujjakon és a nyelveken kívül mivel ingerelhető a csikló? A legjobb eszközök között megtalálod a léghullámos csiklóizgatót, a klitoriszkaros vibrátort vagy épp a párvibrátort.

 1. Ne feledkezzetek meg a többi erogén zónáról sem

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy az előjáték és az aktus során csak a legnyilvánvalóbb – a csikló és a mell – erogén zónák stimulálásra koncentrálunk. Ugyanakkor egyetlen női testen sem csak ez a két ingerlésre termett terület található, úgyhogy itt az idő kitapasztalni a többit. Még többet dobhat az élményen az, ha nemcsak a manuális vagy orális módon stimuláljátok az erogén zónákat, hanem például egy masszírozó vibrátor, vagyis wand segítségével.

 1. Új pózok

Főleg a hosszú távú kapcsolatokban fordul elő, hogy egy idő után alacsonyabb lesz a libidó és túlságosan unalmassá, rutinossá változnak a korábban még vérpezsdítő mozdulatok, illetve szexpózok. Éppen ezért érdemes tudatosan új színt vinni a szexuális élet palettájára és olyan pózokat is kipróbálni, amik korábban talán eszetekbe sem jutottak volna.

Ehhez egyébként minden támogatást megad például egy szexhinta, ami rendkívül változatos együttléteket eredményezhet.

Véleményed