Hogyan kerüld el a nemi betegségeket?

Írta Szexvital.hu 2018-12-20 0 Hozzászólás

A legtöbben bezárkóznak, ha a nemi betegségekről van szó, hiszen tévesen azt hiszik, ez a probléma csak a higiéniájukat elhanyagoló több partnerrel szexuális kapcsolatban lévő nőket érinti. De sajnos a monogám kapcsolatban élőknél is megjelenhetnek a vírusok és baktériumok. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbb fertőzés tünetei nem jelentkeznek azonnal, viszont a lappangási idő alatt is átadható a fertőzés. Most megmutatjuk, miről ismerheted fel őket és miképp védekezhetsz ellenük.

Egy csók és más semmi

Sokan nem is tudják, hogy nem csak közvetlen szex útján terjednek a szexuális fertőzésekért felelős kórokozók. Egyes betegségeket csókolózás vagy akár petting közben is elkaphatunk, vagy továbbadhatunk. Ráadásul a legtöbb fertőzés tünetei nem jelentkeznek azonnal az aktus után, így aki elkapta a fertőzést, tudtán kívül hordozója is lehet a betegségnek, és észrevétlenül adhatja tovább azt. Ezért fontos, hogy ha égő érzést vagy viszketést, vagy bármi kellemetlen és szokatlan tünetet veszel észre a szeméremtájakon, mielőbb fordulj orvoshoz, és a diagnózis után értesítsd partneredet vagy partnereidet, hiszen előfordulhat, hogy ők is kezelésre szorulnak!

Hívatlan vendégek

A nemi úton terjedő betegségek leggyakoribb tünete a szeméremtájéki égő viszkető érzés, mely chlamydia baktérium általi fertőzésre, trichomonas parazita jelenlétére, vagy gombás fertőzésre is utalhat. Ezek időben felismerve, antibiotikumokkal könnyen gyógyítható betegségek.

Szintén baktérium okozza a Gonorrhoeát, mely mindkét nemnél gennyes váladékozással és fájdalmas vizeléssel jár. Kezelése antibiotikumokkal megoldható, de ha kezeletlen marad, terméketlenséghez vezethet és megtámadhatja az ízületeket és a májat.

A különböző hepatitis vírusok közül a B és kis mértékben a C terjed szexuális úton is, melynek legnagyobb veszélye, hogy egyesek egész életükben tünetmentes hordozói lehetnek a vírusnak, mely súlyos májgyulladáshoz vezethet, sőt akár halálos kimenetelű is lehet. Azonban a hepatitis B az egyetlen olyan nemi úton is terjedő betegség, mely ellen már rendelkezésre áll biztonságos védőoltás, melynek két komponensű vakcinája védelmet nyújt a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák ellen is. Négykomponensű vakcinája pedig, mely férfiak számára is beadható az előzőeken kívül a végbélnyílás körüli rák, valamint a nemi szervi szemölcs ellen is védelmet nyújt.

A herpesz vírus jellemző tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró viszkető hólyagocskák, melyek fertőző váladékot tartalmaznak. A HPV nem csak szexuális úton terjed, azonban legjellemzőbb tünete, hogy a nemiszerveken karfiol formájú szemölcsök alakulnak ki. Egyértelműen kimutatták, hogy a partnerek számának emelkedésével előfordulása is megnő. 

hogyan-keruld-el-a-nemibetegseget

Mit tehetünk ellenük?

A megfelelő higiénia nagyban lecsökkenti a fertőzések esélyét. Lehetőleg kerüljük el az olyan helyzeteket, amikor drog vagy alkohol befolyása alatt kerül sor a szexre. Ha több partnerrel is ágyba bújásra kerül a sor, használjatok óvszert a védekezéshez, mely még mindig nem nyújt 100%-os védelmet, de nagyban lecsökkentheti a kockázatot, a hepatitis B elleni védőoltással pedig megelőzhetjük a súlyos májgyulladást.

Azonban a túlzott sterilitással, az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebben átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni.

Ha pedig szexuális fertőzésre gyanakszunk, mielőbb forduljunk orvoshoz, hiszen a legtöbb esetben az idejében felismert betegség antibiotikumokkal könnyen kezelhető, viszont ha magunk próbálunk megoldást találni a problémára, súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Illetve a gyógyulásig ne szeretkezzetek, vagy mindenképp használjatok óvszert!

Nevezzük nevén a problémát

Ne féljünk beszélni a nemi betegségekről, hiszen bárkit érinthet attól függetlenül, hogy monogám kapcsolatban él, vagy több partnerrel folytat szexuális kapcsolatot. Ha azonban sűrűn váltunk partnert, érdemes a nőgyógyászunkhoz is gyakrabban ellátogatni, valamint mindenképp értesítsük partnereinket, hiszen feltehetőleg ők is kezelésre szorulnak majd!

 

 

Véleményed