Heti 1,5-2,5 az átlagos mennyiségű szex - ez az egészséges is?

Írta Petra - Szexvitál 2019-03-18 2 Hozzászólás

Az örök kérdőjel, ami a párok feje fölött lebeg: vajon mennyi az annyi? 

A szexuális számmisztika folyamatosan jelen van az életünkben. Hány partnerrel volt együtt a választottad? Hányszor maszturbált mielőtt összeköltöztetek? Hányszor szeretkeztek a héten? Hányszor szeretne szexelni a héten…? A lecsupaszított számok és adatok bizony ezen az intim területen sem hagynak minket nyugodni, ezért végeztünk egy kis kutatást, hogy vajon mennyi az egészséges szexuális együttlét? 

Változó igények 

Nem tudunk, és nem is szabad elmenni a legalapvetőbb tény mellett, miszerint a férfiak és a nők étvágya teljes mértékben különbözik egymástól. A mindenki számára evidens sztereotípia szerint a pasiknak olyan szinten lételemük a szex, hogy napi több alkalomban találják meg magukat, míg a nők jóval visszafogottabb hőmérsékleten lángolnak. 

heti-szex-egeszseges-mennyiseg-1

Azért mindenek előtt ki kell jelenteni, hogy ne általánosítsunk! A szex mennyisége elképesztően sok komponenstől függ! Tény, hogy a nemek jócskán számítanak, de nem hasonlíthatjuk össze a tinédzserek szárnybontogatását a középkorú házasok szexuális szokásaival. A életszakasz mellett a korral is változik az intimitás, de a párkapcsolati szerepek is bőven befolyásolják a szex mennyiségét: egy harmonikus párnál lehet, hogy sokkal többet jelent egy átbeszélgetett borozós este, míg egy szeretői kapcsolatban a legfőbb szeretetnyelv a szexben merül ki.

Na meg persze ott van a kapcsolat hosszúsága is, ami a leginkább problémás szokott lenni. Minden bimbózó románcnál szétszedik a felek az ágyat, hiszen még minden olyan új és izgalmas. Ki tudja mikor találkoztok legközelebb, minél többet akarsz bekebelezni a másikból és elképesztően motivált vagy, hogy esetleg levedd a lábáról, ha még nem tetted volna meg. Ezzel szemben egy élettársi kapcsolatba csúnyán bekavarhat a “na majd holnap, most már túl késő van” tipikus mérgező gondolata, ami ellustítja a párokat. Sajnos a munka és a stressz a legtöbb felnőtt kapcsolatban nagyobb befolyást élvez mint a vágy, vagy az intimitás. Pedig a szex kiváló feszültséglevezető, de a fáradtságot már nehezebb kiküszöbölni… és akkor még nem beszéltünk a gyerekekről!

A házasságok 20%-a végzi úgy, hogy évente kevesebb, mint 10 alkalommal kötnek ki a hálószobában párok. Ebben az esetben nehéz örök hűséget fogadni, ugyanis a férfiaknak többnyire még mindig több kapacitásuk lenne egy kis entyempentyemhez, de a fent említett negatív hatások szoktak győzedelmeskedni. 

Mennyit szexelünk világszerte? 

Mielőtt folytatnánk a kutatást az egészséges szexuális mennyiségek között, nézzük meg, hogyan viszonyulnak ehhez a világ különböző pontjain. A Men’s Health felmérése szerint igen csak meglepő módon a dél-koreai férfiak szexelnek a legtöbbet, heti 4,5-es átlaggal. Mielőtt teljesen elszégyelnéd magad eláruljuk a lelombozó tényt, hogy nagyrészük -42%- fizetni szokott a szexért, amitől már nem tűnik túl élhető adatnak. 

Ezzel szemben érdekes megjegyzés, hogy a házasságban élő dél-koreai nők a legkevésbé elégedettek a szexuális életükkel… Na most akkor hogy is van ez? 

heti-szex-egeszseges-mennyiseg-2

A kujonok listája a görögökkel folytatódik heti 4,2-es átlaggal, őket követik a Román don juanok 4,08 hanyattvágódással hetente, majd érkeznek a Fülöp-szigeteki urak 3,95-el. 

Ebből már egyértelműen kiderült, hogy mi magyarok csúnyán lekéstük a dobogót és heti 2,79-es átlagos szexuális alkalommal a 11. helyezettet foglaljuk el. Az is kiderült, hogy a világátlag alatt helyezkedünk el, ami 2,8 ágyba bújás hetente, szóval semmi esetre sem mondhatjuk magunkat szexcentrikus országnak még akkor sem, ha csak kicsit vagyunk lemaradva az átlagtól. 

Vajon közrejátszik ebben az általános elégedetlenség és depresszió? Minden bizonnyal…

A világ hímjeinek 16%-a néz minden nap pornót, az önkielégítési átlag pedig 4,13-ra jött ki hetente. A magyarok itt sem szereztek érmet, viszont mi vittük az aranyat technika szempontjából, ugyanis 8,27 féle szexpózt alkalmazuk, ami világcsúcsnak számít. A második helyen landolt Argentinok is csak 5,76 pózt darálnak le egy-egy menet alkalmával. 

Kívánt mennyiség vs. valós mennyiség

Egy másik felmérés szerint a férfiak szívük szerint heti ötször, a nők pedig a nyomukban, heti négyszer szeretnének szexuális élményben részesülni. Persze az is benne van a pakliban, hogy egy ilyen kérdésre az ember kicsit légbőlkapott választ ad, hiszen ki ne szeretne minél többet szeretkezni? Az sem teljesen világos, hogy ez a szexuális alkalmat jelentni vagy a maszturbációt, és ne menjünk el szó nélkül a sokak által preferált arany középútról sem, ami orális szex formájában jelenik meg. 

Az már kiderült, hogy az átlagos valós mennyiség a heti kettő vagy három alkalom körül mozog, de ebbe is bele kell számolni azokat, akik három havonta egyszer kerülnek intim helyzetbe és még mindig vannak aktív párosok, akik akár napi többször is döngetik egymást. 

A szex maga olyan tág fogalom, hogy lehetetlen feketén-fehéren számolni vele. Például kiderült, hogy amíg a pasik lehetőségük szerint izgalmasabb és változatosabb szexuális pózokra vágynak, addig a nők keveslik az alapos előjátékot. Itt már felfedezhetünk egy minimálisan szembetűnő ellentétet, mert amíg a férfiak kiélnék az ösztöneiket amennyire csak lehet, a nők egy kis gyengédségre és hangolódásra vágynak, ami megint csak visszautal a sztereotípiákhoz. 

A házaspárok 45%-a havi néhány alkalommal bújik össze, 34%-a heti 2-3 alkalommal szeretkeznek és csupán, 7% az, aki heti négyszer vagy akár többször esnek egymásnak. 

Mennyi az ideális mennyiség életkortól függően?

Ahogy már fent is említettük, a szex mennyiségét nagyban befolyásolja az életkor. Egy kutatás alapján kiderült, hogy melyik életszakaszban hányszor esnek egymásnak a párok, ami rámutatott, hogy a 18-29 évesek körülbelül évente 112 alkalommal, a harmincasok már csak 86-szor, a negyvenes korosztály pedig közel 69 alkalommal hancúrozik éves szinten.

Ebből is látszik, hogy a kapcsolat előrehaladtával és a felnőttkorral együttjáró külsö negatív impulzusoknak köszönhetően egyre kevésbé van fókuszban a nemi élet. 

A szex elmaradásának a hatásai 

Sari Cooper amerikai szexológus szerint egy darabig a szex kimaradása növeli a libidót, viszont ha ez átesik egy bizonyos határon, akkor a ritkás alkalmak bizony a hangulatot is magukkal viszik a süllyesztőbe. Nem csak fizikálisan hat a szervezetre, ha nem történik kellő mennyiségű szexuális aktus, hanem mentálisan is komoly problémákat okozhat. 

Az általános libidó mértékének a felborulása depresszióhoz, frusztráltsághoz, elidegenedéshez és súlyos önbizalomvesztéshez vezethet. A nőknél szervileg is meglátszik a hiány, ugyanis egy nagyobb kihagyás után gyengül a hüvelyfal és nő a hüvelyszárazság. A klimax beköszöntét ugyan nem sürgeti meg, viszont hasonló tüneteket okozhat. 

heti-szex-egeszseges-mennyiseg-3

Hosszútávon befolyással lehet az idegrendszerre és az érrendszerre, viszont a mindennapos hálószobai tevékenységekre is negatív hatással van. Férfiaknál súlyosan romlik az állóképesség, akik heti egynél is kevesebb alkalommal szeretkeznek egy idő után rendszerint küzdenek merevedési zavarokkal. A nőknél sokkal tovább tart egy-egy alkalom során izgalomba jönni és a beszűkülés érzése megkeserítheti a behatolást. 

Egy szóval nem érdemes elhanyagolni a nemi életet, hiszen jól látható károkat okoz mind testileg, mind pedig mentálisan. Már pedig minek fosztanánk meg magunkat ettől az eufórikus érzéstől, arról nem is beszélve, hogy a kapcsolatunkat tesszük kockára!

A szex pozitív hatásai 

Mitől is egészséges a rendszeres szexuális élet? Mire a lista aljára fogsz érni megbizonyosodsz róla, hogy a szex valódi csodaszer! Rengeteg pozitív ráhatása mellett még nagyon élvezetes is, úgyhogy az emberi test orvoslását innentől kezdve egészen másképp fogod felfogni:

Hétköznapi tekintetben elősegíti a jobb minőségű alvást, az erősebb immunrendszert és javítja az általános fizikai állapotot. Esetenként enyhíti a krónikus fájdalmat - például orgazmus közben az embernek egyáltalán nincs fájdalomérzete - a nőknél szabályozza a menstruációt és kordában tartja a görcsöket. 

Rendszeressége hozzásegít a hosszabb élethez, a jobb életminőséghez és mindemellett fiatalosabb külsőt ajándékoz az embernek. A partnerek között tovább mélyíti az intimitást, az egyénfejlődésben pedig hozzásegít a saját spiritualitásod rálelésére. 

A komolyabb betegségeket nézve az érrendszer masszív használatával csökkenti a szívbetegség és a stroke esélyét, valamint a nőknél az emlőrák, férfiaknál pedig a hererák kockázatát. 

Mentális értelemben csökkenti a depressziót és javítja az önbecsülést. Mindkét nemnél fokozza a termékenységet és a terhes nők a rendszeres szex mellett nagyobb eséllyel hordják végig a gyermeküket. Most már kijelenthetjük, hogy a szex igazi jackpot az emberiségnek, nem igaz? 

heti-szex-egeszseges-mennyiseg-4

Most akkor mégis mennyi az egészséges? 

Most, hogy alaposan végigjártuk a statszitikákat, a párok szokásait és az élettani hatásokat, mégis mennyit kell szexelnünk, ha egészségesek szeretnénk maradni? Nagyon fontos, hogy ezt a számot a pároddal közösen határozzátok meg! Mi nem mondhatjuk meg, hogy a nagykönyvben a heti X alkalom van megírva, ha ti sokkal magasabb lángon lobogtok vagy számotokra sokkal többet jelent a romantika. 

Egy kis útravalóként ezt a három kérdést tisztázzátok egymás között, ha eddig esetleg nem alakult volna ki közöttetek a mindenki számára elegendő alkalom: 

1. Mennyi szex tenne boldoggá?

2. Hány alkalomtól lennél elégedett? 

3. Milyen hosszú időt bírnál ki szex nélkül?

A párkapcsolat alapköveihez tartozik a kommunikáció, az őszinteség és a szex is, úgyhogy ezt a szentháromságot mindenképpen tartsátok be az eredményes együttlétek érdekében. 

Szerinted heti hány hancúrozás az egészséges? Írd meg a véleményed hozzászólásban!

2 Hozzászólás

Thuránszky péter:
2019-03-24, 12:30:33, Facebook
Válasz

Heti 2 alkalom de az jó legyen mind a két félnek

Nagy Edina Gigike:
2019-04-11, 06:01:00
Válasz

Heti legalább 3-4 alkalom szüli..... De mindenképp 3 . :))

Véleményed