Ha edzés után nem csak a palackot döntenéd meg…

Írta Szexvital.hu 2020-03-16 0 Hozzászólás

az egyáltalán nem véletlen. Még akkor sem, ha te is hallottad már azokat a közkeletű sztereotípiákat, miszerint azért nem érdemes túlzásba vinni az edzést, mert utána nem marad erőd szexelni. Nos, örömmel jelentjük: ebben a cikkben minden ilyen közhellyel leszámolunk. Méghozzá kéjes örömmel.

Talán neked sem kell bemutatni azt az érzést, amikor a közösségi oldalak vagy a túlságosan kotnyeles szomszédok, kollégák, barátok rögtönítélő bírósága előtt állsz fegyvertelenül, méghozzá egy izzasztó edzés után.

És szépen zúdul rád az össztűz, hogy oké, most már nagyon jól néz ki a kockás hasfalad, a formásra dolgozott vádlid vagy a szálkás felsőtested, de mégis… Magunk között vagyunk… Azért ennek nincs rossz hatása a szexuális teljesítőképességedre?

 

Ilyen helyzetben a legjobb az, ha nem vered ki… a balhét

Hanem veszel egy nagy levegőt és türelmesen elmagyarázod a károgóknak, hogy miért is nincs igazuk. Készülj fel, mert elég régóta tartja magát ez a vélekedés ahhoz, hogy nehéz legyen megváltoztatni a gondolkodásmódot, de van 5 tuti érvünk, amit te is nyugodt szívvel bevethetsz és amikkel segíthetünk neked ebben a kellemetlen szituációban.

 

 

Íme a muníció:

  1. Az edzés javítja a vérkeringést

Talán nem kell mondanunk, hogy ennek az el nem hanyagolható ténynek miben rejlik a jelentősége. Mivel a szexben az egész testünk részt vesz, így elengedhetetlen, hogy karban tartsuk az izmokat, az ereket és persze az idegrendszert is (Mert végeredményben minden agyban dől el ugyebár.) Férfiak esetében pedig a megfelelő vérkeringés a merevedési zavart is segíthet leküzdeni és megelőzni.

  1. Az edzés a hormonháztartásunkra is hatással van

A testmozgásnak köszönhetően a káros hormonok szintje csökkenni fog, míg a boldogsághormonoké növekedésnek indul. Hogy mire gondolunk pontosan? Azt biztosan megfigyelted már, hogy amikor stresszesebb vagy, esetleg depressziós, netán szorongsz valamiért, akkor a szexet sem kívánod annyira.

Ez – többek között – azért van így, mert a libidó csökkenése is egy stresszválasz a szervezeted részéről, másrészt pedig amikor ennyire rossz passzban vagy, akkor a kortizol szinted magasabb a kelleténél.

Ez a hormon felelős az előbb említett mentális problémákért, viszont a jó hír az, hogy a mozgással, az edzéssel csökkentheted a kortizolszintedet, míg például a boldogságért felelős endorfinszintet – és ami a szexuális vágyra is pozitív hatással van – növelheted.

  1. Az erő, a rugalmasság és a kitartó állóképesség változatos pózokat eredményez

Talán ez a legkézenfekvőbb magyarázat, amit adhatunk arra, hogy miért is nincs káros hatással az edzés a szexuális életünkre. Mivel a sportnak köszönhetően jobb lesz az erőnlétünk, rugalmasabbak és edzettebbek lesznek az izmaink, emellett pedig az állóképességünk is fejlődik, az ágyban is tovább bírjuk majd. Vagyis a hosszabb, izzasztóbb meneteket is jobban fogjuk bírni.

Arról nem is beszélve, hogy azért a Káma Szutrában és a BDSM kötelékében is vannak olyan pózok, amikhez az intenzív orgazmus érdekében nem árt kellően rugalmasnak lenni. Például amikor állva veszed az öledbe a barátnődet, ahhoz azért kell némi kitartás, de azért a méltán népszerű hős pozitúra is kíván némi rugalmasságot mindkettőtök részéről.

Ilyenkor a barátnőd a hátára ereszkedik és a lábait kezdetben felemeli, hogy minél közelebb legyenek a mellkasához. Amikor már kellően közel vannak a lábak, egyenesen kinyújtja őket úgy, hogy a plafon felé nézzenek. Eközben te térdre ereszkedsz mögötte, de úgy, hogy a lábaiddal megemeld egy kicsit és megtartod a fenekét, majd így hatolsz be. Ha kellően segítőkész vagy, akkor a kezeiddel segíts megtartani a kedvesed lábait. Ha ehhez nem szükséges némi erőnlét, akkor mihez?

  1. Az edzés után szexinek érzed magad

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a sporttal nemcsak egészségesen tarthatod a testedet, de a mozgás a vonalaidra, a testsúlyodra és más külsőségekre is hatással van. Természetesen a belső értékek is fontosak, de első ránézésre általában a test az, amit megkívánunk.

A sporttal pedig pont ezen a téren tehetünk magunkért, hiszen az edzés során nemcsak az izmainkra gyúrunk, hanem arra a magabiztos, önbizalommal eltöltő érzésre is, amit a tükörből visszaköszönő énünk láttán érzünk.

Ez a magabiztosság pedig a hálószobában is tetten érhető, ahol nem szégyelljük többet a testünket és bátrabban levetkőzünk a partnerünk előtt. Talán még a villanyt is felkapcsolva hagyjuk az aktus alatt!

  1. Edzés hatására gyakrabban kívánjuk a szexet

Nem csalás, nem ámítás a fenti kijelentés, hanem a Texasi Egyetem kutatásain1 alapuló megállapítás. A hölgyek esetében legalábbis arra a következtetésre jutottak, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a nők szexuális étvágyát, így egy kis edzőtermi kilengés után nemcsak az endorfinszintük, de a libidójuk is csúcsra lesz járatva.

Férfiak esetében viszont a Kaliforniai Egyetem folytatott érdekes kutatásokat.2 Ebben megállapították, hogy az urak nemcsak, hogy jobban kívánják a szexet sportolás után, de még jobban is teljesítenek az ágyban. Úgyhogy nem biztos, hogy le kellene mondani egy ilyen lehetőségről.

 

Libidónövelő sportokból pedig nincs hiány

Mit mondanak a szakemberek, mivel érdemes kicsit ösztökélni a libidót? Szerencsénkre igazán változatos a paletta, így mindannyian megtalálhatjuk a hozzánk leginkább illő mozgásformát. Mondjuk kalóriaégetés szempontjából azért a szex sem rossz mulatság, sőt!

De lássuk azt a bizonyost. Az állóképességnek például kifejezetten jót tesz a futás és bármilyen kardioedzés, míg az aerob mozgásformák – mint a gyorsgyaloglás, az erőteljesebb, tempósabb séta, a kerékpározás vagy az úszás – javítják és gyorsítják a vérkeringést.

Emellett ajánlják még a jógát is, hiszen azzal nyújtjuk az izmainkat és rugalmasabbá varázsolhatjuk a testünket, hogy a lepedőgyűrést is jobban bírja. És, hogy a férfias játékokról is ejtsünk néhány szót, a súlyzós edzés például kifejezetten segít a tesztoszterontermelésben is.

 

Persze azért semmit sem kell túlzásba vinni

Arra mindenképpen figyelj oda, hogy ne ess át a ló túloldalára. Ha ugyanis túlhajtod magad az edzőteremben, az valóban kivehet belőled annyit fizikailag, hogy a szexre már nem marad elég energiád.

Ugyanakkor az alacsony libidó oka a túl kevés vagy épp túl sok edzésen kívül lehet még valamilyen gyógyszer mellékhatása, a felborult hormonháztartás, de az alkohol vagy drogfogyasztás mellékhatása is.

Ezen kívül lelki okok is állhatnak a háttérben, a fentebb már említett szorongás, depresszió, esetleg a párkapcsolatodat érintő, ki nem beszélt, meg nem oldott problémák. Ha úgy gondolod, hogy eleget sportolsz, de se a gyógyszerek, se más dolgok számlájára nem írható az alacsony libidó, akkor próbálkozz meg valamelyik potencianövelőnkkel, amik átmeneti segítséget nyújtanak neked.

Mindazonáltal, hosszabb távon mindenképpen érdemes a dolog mélyére ásni és kideríteni, hogy miért nem kívánod mostanság a szexet. Egy dolog azonban biztos: ha edzel, a vágynak azzal nem ártasz, éppen ellenkezőleg. Ne tartsanak vissza a tévhitek!

 

1 US National Library of Medicine National Institutes of Health; The Roles of Testosterone and Alpha-Amylase in Exercise-Induced Sexual Arousal in Women: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978974/

2 Springer.com; Enhanced sexual behavior in exercising men: https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01541546?LI=true

 

 

Véleményed