Barátságzóna: 6 jel, hogy belekerültél és 9 tipp ahhoz, hogy kimássz belőle

Írta Szexvital.hu 2022-06-08 0 Hozzászólás

A barátságzóna vagy angolszász verziója szerint a friendzone egy nem túl kellemes és kevéssé kellemetlen szürke zóna. A nemeket tekintve nem igazán van különbség közte, hiszen férfiak és nők egyaránt be szokták skatulyázni egymást és őszintén szólva a címkéktől sem riadunk vissza. De mi is az a barátságzóna? Honnan tudhatod, hogy belekerültél? És a legfontosabb: hogyan tudsz kimászni belőle?

Már maga az elnevezés, a „barátzóna” is elég kifejező: gyakorlatilag tökéletesen lefedi azt az állapotot, amikor a kiválasztottad egyértelműen a barátjának tart, pedig te inkább romantikus és/vagy szexuális kapcsolatot szeretnél vele. Elég kellemetlen, nem igaz?

Mindenesetre a jelek időnként elég kétértelműek tudnak lenni, mintha egy finom „húzd meg, ereszd meg” játékról lenne szó: mivel mindketten fontosak vagytok egymásnak, könnyű félreértelmezni és többet belelátni egy-egy gesztusba, mint aminek azt valójában szánták.

 

Miért árthat neked a friendzone?

Sajnos néha olyan emberekbe esünk bele, akik nem feltétlenül éreznek irántunk ugyanúgy, mint ahogyan mi irántuk. Ez gyakran bonyolult érzésekhez, érzelmekhez és persze szituációkhoz vezethet. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy beleszeretünk valakibe, aki csak barátként tekint ránk és semmi többre, akkor mi tagadás, az elég fájdalmas helyzet tud lenni.

Ráadásul az esetek többségében, ha egyszer már ránk sütöttek a „csak egy barát” bélyeget, onnantól már nincs továbblépés, legalábbis nagyon nehéz, bár nem is lehetetlen kitörni belőle – igaz, ez csak nagyon keveseknek sikerül. Rendkívüli kihívás ugyanis megváltoztatni a kiszemelted perspektíváját, aki egyszer már tudatosan vagy önkéntelenül eldöntötte magában, hogy nem szeretne másként látni, „csak”, mint egy barátot.

Ez persze elég frusztráló dolog, folyamatosan a határon egyensúlyozni és nem átlépni a demarkációs vonalakat. Szerencsére azonban a kétértelműnek tűnő gesztusok ellenére vannak olyan jelek, amelyeket látva még időben el tudod dönteni, hogy valóban folytatni akarod-e így ezt a barátzónás kapcsolatot. Azaz belépsz-e egy későbbi perspektíva-váltás reményében a barátzónába vagy inkább új lehetőségeket keresel.

Természetesen az őszinte baráti kapcsolatok értékesek, viszont a barátzónás felállással ellentétben, azokban a kapcsolatokban viszonylag kiegyensúlyozott a dinamika. Ennek oka, hogy egyik fél sem vár romantikus kötődést a barátja részéről és nem is érez a másik iránt szexuális vágyat vagy szerelmet.

Emiatt mindkét félnek megvan a lehetősége a személyes fejlődésre, a tapasztalatgyűjtésre, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott szerelmi kapcsolatok kialakítására. A barátzóna ezzel ellentétben komoly visszatartó erő lehet. De most mutatunk pár jelet, amiből egyértelműen kiderül, hogy a reményeid ellenére, mégis a barátzónában kötöttél ki.

 

 

6 jel, hogy a barátzóna lett a kapcsolatotok címkéje

 1. Minden további nélkül elmeséli neked a legkínosabb pillanatait

Általában, amikor az emberek megpróbálnak lenyűgözni valakit, hogy romantikus érdeklődést mutassanak, egy ideig kihagynak minden számukra kínosnak tűnő információt a beszélgetésből.

Azok a pillanatok, amelyektől a legjobban elpirulunk, általában csak később jönnek az út során. Ha úgy tűnik, hogy a kiszemeltednek nem okoz gondot, hogy minden kínos részletet elmeséljen neked, akkor jó eséllyel beléptél a barátzónába. Vagy legalábbis arrafelé tartasz.

 1. Amikor megosztja veled, hogy ki tetszik neki

Ha már arról megy a beszélgetés, hogy ki után érdeklődik, akkor biztosra veheted, hogy rád nem tekint lehetséges szerelmi partnerként, csak barátként. Ez az egyik legjobb és legegyértelműbb jel arra vonatkozóan, hogy barátzónás lettél.

 1. Amikor megpróbál összehozni valakivel vagy tanácsokat ad a párkereséshez

Ebből a metódusból teljesen egyértelművé válhat, hogy az imádottadnak meg sem fordult a fejében az, hogy esetleg ő lehetne a párod. Ráadásul, ez a szituáció elég kínossá válhat számodra, ha nem sikerül idejében leállítanod. Végül is, ki szeretne a szerelmétől párkeresési tanácsokat kapni?

 1. Mindig megemlíti, hogy jól néznél ki valaki mással

Tehát beleszerettél valakibe, de úgy tűnik, mindig össze akar hozni valakivel. Vagy mindig azt mondja, hogy „Tudod, kivel passzolnátok egymáshoz?” Nos, ebben az esetben elég nagy az esély arra, hogy nem ugyanazt érzi irántad, mint te.

Ez azt is jelezheti, hogy beléptél a barátzónába és előfordulhat, hogy onnan már nem lehet visszatérni. Olyan ez, mint egy finom módja annak, hogy megpróbálják elmondani neked, hogy remekül kijönnél valakivel, bárkivel, csak nem vele.

 1. Mindig azt mondja, hogy „aranyos” vagy, de semmi több

Nem számít, hányszor próbáltad felhívni magadra a figyelmét – például az öltözködéseddel –, úgy tűnik, ez soha nem számít, mert az aranyosnál jobb bókot nem fogsz érte kapni.  Ellentétben azokkal, akiket például az „olyan dögös” jelzővel illetett, amikor olyasvalakire utalt, akit vonzónak talált. Rád viszont soha nem hivatkozott úgy, hogy „dögös” vagy „gyönyörű”.

 1. Rengeteget lógtok együtt, de soha nem tűnik igazi randevúnak

Ha rendszeresen együtt lógsz a szerelmeddel, de bármennyire is próbálkozol, még soha nem voltatok igazi randevún, nagy eséllyel a barátzónába léptetett. Olyan valakivé váltál a szemében, akivel szeret együtt lenni, de valószínűleg nem érez irántad többet, romantikusabbat. Talán jobb nem erőltetni egy olyan kapcsolatot, amely eleve soha nem volt ott.

 

 

Hogyan próbálhatsz meg kitörni a barátzónából?

 1. Tedd magad kívánatossá

Mielőtt bármi mást tennél, győződj meg arról, hogy kívánatosnak tűnsz, nemcsak annak, akit meg akarsz nyerni, hanem mások számára is. Figyelj a megjelenésedre és ügyelj a modorodra. Ha a szerelmed azt látja, hogy mások vágynak rád, ő is más megvilágításban néz majd rád.

 1. Dolgozz az önbizalmadon

Amikor azon gondolkozol, hogyan kerülhetsz ki a barátzónából, ne feledd, hogy az egyik legfontosabb segítőtársad az önbecsülésed és az önbizalmad lehet. Figyelem – ez nem egyenlő az önhittséggel és a beképzeltséggel, lekezelő stílussal. Sokkal inkább azt jelenti, hogy azt az emberek is észreveszik, ha tiszteled és értékeled magadat. Ez a külvilág szemében is vonzóvá fog tenni.

 1. Emeld meg a dopaminszintet

A dopamin azon boldogsághormonok egyike, amely örömet okoz az embereknek. Szerencsére több dolgot is megtehetsz, hogy megemeld a kiválasztottad dopaminszintjét, ami azért hasznos dolog, mert ezzel az öröm, a szórakozás és a boldogság érzését társítják majd veled és örömmel fognak emlékezni a veled töltött időszakra.

A dopaminszint emelése érdekében számtalan dolgot megtehetsz: néhány személyre szabott bók, pár kalandos és élvezetes program is ott lapulhat a tarsolyodban. Hívd meg túrázni, színházba, gasztrofesztiválra, könyvfesztiválra, bungee jumpingra, vagy bármilyen programra, amiről tudod, hogy élvezni fogja.

 1. Keress vele fizikai és szemkontaktust

A fizikai érintés elengedhetetlen a két ember közötti kötelék kialakításához. Egy barátságos vállveregetés vagy egy laza kézsimítás jó kiindulópont. A szemkontaktus is remek módja a közelség és az intimitás megteremtésének. Ha el akarod kerülni a barátzónát, a barátság legelejétől kezdve ne zárkózz el a fizikai érintéstől és szemkontaktustól.

 1. Legyél kevésbé elérhető

Az egyik legjobb trükk annak elkerülésére, hogy örökre a barátzónába kerülj, ha kevésbé leszel elérhető a számára. Amikor azt látja, hogy nem válaszolsz állandóan a hívására, elkezd azon töprengeni, hogy mi történt és valószínűleg hiányozni is fogsz neki. Itt azt kell elérned, hogy ne vegye természetesnek a jelenléted, segítséged, támogatásod.

 1. Mutass kevesebb érdeklődést

Ha túl nagy érdeklődést mutatsz, kétségbeesettnek, illetve túlságosan ragaszkodónak tűnhetsz, ami egyáltalán nem kellemes vagy kedvelhető tulajdonság. Biztosítsd a szerelmedet arról, hogy bízhat benned és bármilyen hírt, kérdést, véleményt megoszthatnak veled, de ne erőltesd rá magad és ne bombázd folyamatos kommunikációval.

 1. Kacsintgass másfelé

Ne ülj tétlenül: menj el és ismerkedj meg új emberekkel, esetleg olyan valakivel is, aki érdekelne. Amint a kiszemelted azt látja, hogy versengenie kell valakivel a figyelmedért, féltékeny lehet és a romantikus érdeklődés jeleit is mutathatja.

 1. Flörtölj vele

Amikor stratégiát próbálsz kialakítani arra vonatkozóan, hogyan lépj ki a baráti zónából, a flörtölés mindig jó ötlet. Kezdheted bókokkal vagy játékos ugratással. Ezután hagyd, hogy az érintés a szokásosnál tovább tartson és nézd meg, hogyan reagál!

 1. Mondd el neki, hogyan érzel

Az utolsó és legegyszerűbb stratégia az, hogy elmondd a szerelmednek, mit érzel iránta. Néha nem is vesszük észre, ami az orrunk előtt van, ezért add a tudtára és reméld a legjobbakat. Ha túlságosan félsz attól, hogy személyesen mondd el az érzéseidet, akár telefonon vagy videóhíváson keresztül is megteheted.

Addig is azonban, amíg nem jutsz dűlőre önmagaddal, az egyelőre csak plátói szerelmeddel, ne feledkezz el gondoskodni a saját szükségleteidről. Az önkielégítés igen fontos lépés az önszeretet irányába, ráadásul nők és férfiak is számtalan kiegészítőt igénybe vehetnek a szent cél érdekében.

 

Vibrátorok, maszturbátorok, gésagolyók és műpuncik széles választéka gondoskodik arról, hogy te is gondoskodhass magadról.

Véleményed