Amit az orgazmusról mindenképpen tudnod kell – meddig élveznek a nők és a férfiak?

Írta Szexvital.hu 2020-06-26 1 Hozzászólás

Nem is olyan régen, még az 1970-es években is tartotta magát az a nézet – az orvosok körében is –, hogy teljesen normális dolog, ha egy nő hosszú élete folyamán sosem éli át az orgazmus eget- és hüvelyfalakat rengető csodáját. Ma már tudjuk jól, hogy ez bizony nincs így, hiszen gyönyört nemcsak kapni, de adni is jó. Éppen ezért jártunk egy kicsit utána az orgazmusnak: mi ez a csoda, meddig tart és mi megy végbe ilyenkor a testünkben? Hogyan nyújtható el az élvezet? Ebből a cikkből többek között ezekre a kérdésekre kapsz minden szempontból kielégítő választ.

Amennyiben az orgazmus minden területet átfogó fogalmára lennénk kíváncsiak, sajnos az a nagy helyzet, nem létezik ilyen magyarázat. Mást tekintenek ugyanis orgazmusnak az egészségügyi szakemberek, akik a szervezetre gyakorolt élettani változások mentén határozzák meg az orgazmust, ugyanakkor mást jelent a pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek számára is

 

 

Ez azonban ne lombozzon le téged

Vizsgálódásunk és mélyreható érzékelésünk alapján ugyanis elmondhatjuk, hogy az orgazmust igazából a nemi aktus tetőpontjaként határozhatjuk meg. Ez azon gyönyörteli pillanatok fedőneve, amikor is – többségében – a nemi szervek szexuális célzatú ingerlése által kiváltott intenzív, már-már eufórikus kéj.

Olyan kéjérzet, ami egyébként a hormontermelést is csúcsra járatja, hiszen a tetőpontot követően a szervezetünkben hormonok szabadulnak fel tömkelegével, mint például az endorfin és oxitocin, amik aztán az együttlétet követő órákban is gondoskodnak a több mint jó közérzetről.

A jól megérdemelt orgazmust egyébként nemcsak a behatolással együtt járó nemi aktus válthatja ki, hanem akár már a petting, a lucskos előjáték és persze a maszturbáció is. Illetve vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint még csak fizikai kontaktusra sincs szükség hozzá, elég egy erőteljes erotikus töltetű fantázia is a gyors élvezethez.

Azt azonban mindenféleképpen hozzá kell még tennünk, hogy a nemek között talán nem meglepő módon, de más-más folyamatok zajlanak le a gyönyörszerzés útjára lépve. Máshogy működnek a férfiak és máshogy a nők, ráadásul az orgazmus tényleges hosszában, majd az azt követő szükséges pihenőidőben is tapasztalható némi eltérés.

Mi történik a női és férfi orgazmus során?

A női orgazmus kapcsán elmondhatjuk, hogy a szexuális stimuláció hatására a női nemi szervekben lévő erek kitágulnak és ezeken a területeken fokozódik a véráramlás. Emiatt a vulva megduzzad, esetleg a színe is sötétebb lesz, majd ahogy a folyadék átjut a hüvelyfalon a punci duzzadt és nedves lesz, miközben a hüvely felső részre befogadásra kész állapotba kerül, vagyis kitágul.

Eközben a pulzusszám, a vérnyomás emelkedik és a légzés is szaporább lesz. A mellek akár 25%-kal is megnagyobbodhatnak, a mellbimbó körülötti terület különösen érzékennyé válik, ráadásul itt is fokozódik a vérkeringés, így a bimbók is merevvé válhatnak.

Az orgazmushoz közeledve a csikló szinte eltűnik, inkább a szeméremcsonthoz húzódik. A nemi izmok, főként, ami a méhnél és a hüvelybejáratnál lévőket illeti, ritmikus összehúzódásba kezdenek, kb. 0,8 másodpercenként, majd bekövetkezik a robbanás, az orgazmus, ami átlagosan 13-51 másodpercig tart, és akár 20 másodperccel is hosszabb lehet a férfiak gyönyörénél. Ráadásul a nőknek nincs szükségük pihenésre, egyből készen állnak a második – vagy sokadik – orgazmusra.

Ezzel szemben a férfiaknál szexuális stimuláció hatására a pénisztestbe áramlik a vér, majd az itt lévő szivacsos szövetet telítve az éltető nedvvel, meghosszabbítja-vastagítja azt. Vagyis erekció lép fel, hiszen a szerszám a fokozott vérellátásnak köszönhetően merev marad. Ezalatt a herék a test felé húzódnak és megnagyobbodnak, míg a herezacskó egyre szűkösebbé nem válik.

A nőkhöz hasonlóan, a férfiaknál is megfigyelhető a pulzusszám, a vérnyomás fokozódása, valamint a légzés egyre gyorsabbá válása. A csúcspont felé közeledve a comb és a fenék izmai egyre feszesebbé válnak, majd a medencefenék izmainak, a prosztatának és az erek összehúzódásainak köszönhetően az ondó a húgycsőbe kerül, végül az ejakuláció során kilövell, az orgazmus pedig 10-30 másodpercig tart.

Rossz hír, de sajnos igaz: megfelelő gyakorlatok elvégzése nélkül a férfiaknak pár perctől pár órán, esetleg napon át szükségük van a pihenésre. Egyénenként változó, hogy ez az időszak meddig tart, de az életkor előrehaladtával egyre hosszabb lesz.

 

 

Orgazmusfajták a nagyvilágban - ha teheted, vadászd le mindet

Bár könnyű lenne abba a csapdába esni, hogy csak egyféle orgazmus létezik, ennél azért kicsit összetettebb a helyzet. Mondhatnánk úgy is, hogy ahány ágy, annyi szokás, ugyanis főként a nők esetében, a gyönyör számtalan módját megkülönböztethetjük egymástól. És nemcsak a behatolás helye szerint.

Orgazmusfajták – a teljesség páratlan igénye nélkül:

  1. Csiklóorgazmus

A csikló területén mintegy 8000 idegvégződés található, így nem csoda, hogy a klitoriszt finoman vagy épp durvábban kényeztetve, megannyi nőnek száll el teljesen az agya. Igen intenzív élmény, viszonylag rövid, de játékos kézi vagy nyelves stimulációt követően. Vagy esetleg pár csiklóizgató játékszernek köszönhetően.

  1. Vaginális orgazmus

Talán ez a verzió nevezhető a leghagyományosabbnak, ugyanakkor csupán a nők elenyésző része képes pusztán a hüvelybe hatolás útján elérni az orgazmust. Ennek oka az, hogy a hüvelyfalban lényegesen kevesebb érzéki idegvégződés található, mint a csiklóban, így igencsak nehezített a pálya, ha itt akarjuk elérni az ősrobbanást. Persze azért nincs minden veszve, mert hallottunk már a mélyhüvelyi orgazmusról is.

  1. Mélyhüvelyi orgazmus

Ehhez elképzelhető, hogy szükség lesz néhány szexuális segédeszközre, például párvibrátorra, hiszen ebben az esetben a hüvely mélyebb részén elhelyezkedő érzékeny területek stimulálása a cél. Az egyik ilyen a hüvelycsatorna végén lévő úgynevezett A-pont, míg a másik a vagina hátsó oldalán, a méhnyak mögött elhelyezkedő O-pont.

  1. Relaxációs, fantázia, illetve alvás közbeni orgazmus

Erotikus álmai és fantáziái mindenkinek vannak, amikbe időnként annyira beleéljük magunkat, hogy orgazmus lehet a vége. Ahogy például egy-egy jobban sikerült relaxációs technikának, például jóga pozíciónak is.

  1. Spriccelős – ejakulációval együtt járó orgazmus

A tévhitekkel ellentétben erre nemcsak a férfiak, de a nők is képesek. A különbség csupán annyi, hogy a nők esetében ez elég ritkán fordul elő, nem történik meg minden alkalommal. (Ahogy egyébként férfiként sem.)

  1. Ejakuláció nélküli orgazmus

A sperma kilövellése nem mindig jár együtt a férfiorgazmussal, de ettől nem kell megijedni, ez teljesen normális dolog. Más néven száraz orgazmusnak nevezik, és ha már a jól ismert száraz kúrást is mellé passzintjuk, máris nem tűnik olyan vészesnek, nem igaz?

  1. Többszörös orgazmus

Ez is egy olyan orgazmusfajta, amire mindkét nem képes, bár talán a gyorsabb „regenerálódási” idő miatt a nők hajlamosabbak lehetnek rá. Annyi a teendőnk, hogy az első élvezetet követően folytassuk az erogénzónák stimulálását és lehetőleg a kismedencei izmokkal is játsszunk egy kicsit.

  1. Kombinált vagy kevert orgazmus

Ez igazság szerint a különböző orgazmustípusok keverését takarja, hiszen aktuson belül is változhat, hogy hogyan érünk fel a csúcsra.

  1. Stimulációs és erogén zónáknak köszönhető orgazmus

Férfiak és nők testén is vannak olyan területek, amiket ingerelve igen intenzív kéjérzet csaphat le ránk. Nőknél a fentieken kívül meg kell említeni még a G-pontot és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a megfelelő mozdulatokkal az anális szex alatt is el tudnak menni. Ugyanígy, a férfiaknak is ott van a túlságosan tabusított prosztata, ami gyakorlatilag férfi G-pontként funkcionálhat, rendkívüli orgazmusokat lehet nyerni általa.

Emellett mindkét nem esetében ott vannak még a mellbimbók, telis-tele idegvégződésekkel. Ezeket nyalni, falni, simogatni, szopogatni szinte kötelező, mert kellő intenzitással végezve a dolgot, ettől is el lehet menni.

+ 1 tipp: Ezekhez a kéjjel teli pillanatokhoz egyébként akár a bimbócsipesz, a prosztataizgató, a vibrációs gyűrű és a vibrotojás érzéki segítségével is hozzá tudtok járulni, hogy tovább fokozzátok magatokon az egész testet betöltő nyomást.

Elnyújtanád az orgazmust? Ennek is megvan a módja!

Ehhez nem kell mást tenned, mint elsajátítanod az Edging technikát, vagyis: orgazmusközeli állapotba izgatod magad, majd lassítasz a tempón, esetleg stimulációs módot változtatsz és újra és újra és újra elölről kezded az egész folyamatot.

Emellett persze a Kegel-gyakorlatok sem ártanak meg, hiszen a medencefenék izmainak edzésével nemcsak intenzívebbé válik az orgazmus, de még a kontrollálásában is sikeresebb leszel.

Majd meséld el milyen volt!

1 Hozzászólás

Nagygyörgy Zoltan:
2020-07-10, 14:05:29, -
Válasz

Én kapok-e választ a múltkori levelemre??? Tisztelettel, Nagygyörgy Zotán - Horosról :(

Véleményed