A terhesség alatti szex szabályai - Mit szabad és mit nem?

Írta Szexvital.hu 2019-05-15 0 Hozzászólás

A szülők már a gyermek megfoganása után azonnal kezdik az aggódást: Szabad egyáltalán szexelni a terhesség alatt? Nem kap agyrázkódást a bébi? Az orális szex megengedett? Ha neked is hasonló kérdések kavarognak a fejedben, esetleg a küszöbén állsz a gyerekvállalásnak vagy netán már bele is vágtál, itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

Magyarországon egyre több a meddő pár ezért érthető, hogy a leendő szülők minden lehetséges óvintézkedést megtesznek a baba egészségének érdekében. De ez muszáj, hogy szexmegvonást is jelentsen? A kételyek azért vannak, hogy eloszlassuk őket és így is nagyobb felfordulást okoz egy újszülött, mint azt elsőre gondolnád ezért ne hagyd, hogy bármi rányomja a bélyegét a kapcsolatodra.

A szex egy természetes folyamat a terhességgel együtt, sőt ne felejtsük el, hogy igen komoly összeköttetésben vannak egymással. Az emberi test éppen ezért nyilvánvalónak tartja, hogy az áldott kilenc hónap alatt is önfeledten él nemi életet, hiszen a gyermeket többlépcsős rendszer védi, ezért aggodalomra semmi ok. Az aktusból semmilyen inger nem jut el hozzá, hiszen a méhfal és a magzatvíz olyan biztonságot nyújt számára, hogy maximum egy kis rázkódást érzékel. 

Lássuk, hogyan alakul a szexuális élet a terhesség különböző fázisaiban:

Tartalomjegyzék:

Első trimeszter

Az első három hónap nem éppen kedvező általában a hálószobai kalandoknak. Ugyan ilyenkor még nem ütköznek a nők fizikális nehézségekbe, a háttérben mégis óriási változások történnek. A megváltozott hormonszint kiszámíthatatlan, hullámzó hangulattal jár, ami gyakran libidócsökkenéssel társul. A kezdeti rosszullétek, úgymint a hányinger, a hányás, a reggeli rosszullét mind-mind elfeledtetik a kismamával a szex fogalmát. Nehezíti a dolgot a megnövekedett alvásigény és a folyamatos fáradtság. 

A férfiak ilyenkor úgy tudnak a legjobb partnerek lenni, ha türelmesen várják az időszak végét. Természetesen kezdeményezni lehet, és ha biztosra akarsz menni, akkor próbáld ki a párodon a vágykeltő cseppeket  vagy gélt, aztán már búcsút is inthetsz a terhesség első időszakos hiánynak!

terhesseg-alatti-szex-szabalyai-1

Póz tippek: 

Ilyenkor még szinte bármi belefér, hiszen nem kell egy nagy pocakot kerülgetni szex közben. Próbáljátok ki az olló pózt, ahol egymással szemben, aszimmetrikusan összefont lábakkal történik a behatolás. Ha már egy picit gömbölyödik a pocak, akkor vessétek be a jól ismert misszionáriust egy kis csavarral: a szexi kismama háttal feküdjön fel a kanapéra, így térdelő pózban könnyedén lehetőség adódik a behatolásra. Mindkettőtöknek kéjes élményeket biztosít és a pocak sem lesz útban. 

(Ezen a képen az olló és a misszionárius pózt láthatjátok)

terhesseg-alatti-szex-szabalyai-2

Második trimeszter

Jó hír a szerelmeseknek, ugyanis ez a várandósság kánaánja! A 14. héttől kivirulnak a nők és szexuális aktivitásuk a tetőfokára hág. A kívánósság nem csak az ételekre vonatkozik, hanem a nemi életre is. Érdemes kipróbálni az utolsó kettesben töltött estékre egy-egy finomabb kiegészítőt vagy akár ehető finomságot. 

Vigyázni kell azonban fizikai változásokra: a bőr ilyenkor sokkal érzékenyebb, a mellek megnőnek és feszülnek, könnyű fájdalmat okozni. A növekvő hassal sem egyszerű bánni, ezért sok türelem és új játékszabályok kellenek a jövőben. Hozzatok létre közös új szokásokat! 

Póz tippek: 

A kutyapóz sok mindent kiküszöböl, hiszen hátulról történik a behatolás és ilyenkor a pocak is már pont akkora, hogy egyszerűbb nem rajta keresztül megejteni az aktust, de még nem zavaró, ha rázkódik. Ha a kismamának fáj a dereka, akkor nyugodtan könyököljön le maga elé, így mégnagyobb mozgásteret hagyva a férfinak és közben a gerincoszlop is egyenesen, kinyújtott állapotban van. Kipróbálhatjátok a cowgirl-t is, hiszen a következő három hónapban már komoly kihívás lesz felül lenni, ilyenkor pedig a mellek is szabaddá válnak, amik nagy élményt nyújtanak a pasiknak általában tekintve, hogy kétszeresére nőnek a terhesség alatt.

(Ezen a képen a kutya és a cowgirl pózt láthatjátok)

terhesseg-alatti-szex-szabalyai-4terhesseg-alatti-szex-szabalyai-5 

Harmadik trimeszter 

A 30. hét körül újra drasztikus hormonváltozás következik be, ami miatt a libidó megint csak visszacsökken. A fő visszatartó erő ilyenkor már leginkább a fizikális korlátok, illetve a testképzavar. A nők sokszor nem tudnak mit kezdeni megváltozott testükkel, ezért önbizalomhiánnyal és szégyenkezve rejtegetik pucér énjüket. Ezt a leendő kispapának nem szabad hagynia! 

A szexuális együttlétek során ilyenkor már mellőzni kell a durvább elemeket, a koraszülés lehetőségét minden téren ki kell zárni. Elenyésző esetben az orgazmus során és a spermák általi összehúzódások előidézhetnek koraszülést, de ez nagyon kevés esetben történik így.  

Póz tippek:

A kis és nagykifli pozitúra minden szempontból tökéletes, hiszen a felek eleve oldalt fekszenek. Ilyenkor a méretes pocak oldalra kerül, ezzel megkönnyítve a gyengéd behatolást. A fordított cowgirl-t is érdemes lehet kipróbálni, eközben a kismama tudja szabályozni mekkora súly nehezedik a klitoriszra, emellett nagyon kellemes élmény. Könnyen előfordulhat, hogy hüvelyszárazság tapasztalható az együttlétek során, ilyenkor ajánlott a síkosító használata. Ez semmilyen káros hatással nincs az anyukára és a babára, nyugodtan nedvesítsétek be az éjszakát! 

(Ezen a képen a kifli és a fordított cowgirl pózókat láthatjátok)

Gyakori kérdések, amik felmerülnek a terhesség alatti szex során

"A terhesség során a szex és az orgazmus okozhat vetélést?"

- A válasz egyértelműen nem! Ilyen méretű problémát kizárólag fejlődési rendellenesség vagy kromoszóma zavar okozhat, ami ellen sajnos nem tudunk védekezni. Amennyiben normális lefolyású a terhesség, komplikációmentes, nem kell aggódni! 

"Megsérülhet-e a baba?"

- A másik leggyakoribb téveszme, hogy az aktus során a heves mozgástól a baba agyrázkódást kaphat. Kedves a gondolat, miszerint egy pénisz ekkora felfordulást tud okozni, de ahogy már fent is említettük, a gyermeket a magzatvíz, a nyákdugó és a méhfal izomzata együttesen védi a kinti hatásoktól. Ne fogjátok vissza magatokat!

"Mi lehet a legjobb szexpóz?"

- Nagyon egyszerű: minden, ami még kényelmes. A második harmad vége felé és a harmadik harmadban már lekorlátozódnak a lehetőségek, ezért majd szükség lesz a kreativitásra. Ebben a kritikus időszakban nem a legjobb, ha a kismama nem a hátán fekszik, sokkal inkább az oldalán, vagy a partnere előtt, esetleg felett helyezkedik el szex közben.

"Megengedett-e az orális és az anális szex?"

- Az orális élvezeteknek semmilyen hátránya nincs, csupán egy dologra kell figyelni: ne kerüljön levegő (akár fújás által) a vaginába, mert ettől elzáródhat egy véredény, ami a kismama és a baba életére is veszélyes lehet. Az anális szex nem javasolt a végbélnyílásból származó baktériumok miatt, amit nem szerencsés utána a hüvelybe, a baba közelébe eljuttatni. 

"Minden esetben szükséges az óvszer?"

- Amennyiben a kismama stabil párkapcsolatban él és egyik félnek sincs nemi panasza - akár csak egy fertőzés - akkor nem szükséges. Ha viszont nem él monogám kapcsolatban vagy új partnerrel van dolga, akkor szükséges a kondom, hogy védjen a lehetséges STDk, vagyis nemi betegségek ellen. 

"Normális, hogy hol kívánom a párom, hol pedig egyáltalán nem érdekel a szex?"

- Természetesen, hiszen a test ilyenkor teljes átalakuláson megy keresztül, aminek vannak árnyoldalai is. Nem kell aggódni, ha van egy kis szünet, de mindenképpen találjátok meg az intimitás más formáját! Akár egy közös vacsora, egy film összebújva a kanapén, egy közös mini-kirándulás a hétvégén… Ne hagyjátok, hogy eltávolodjatok egymástól!

"Szülés után mikor szabad újra szexelni?"

- Tekintve, hogy a szülés rettentően megterhelő a nők számára szüksége van a testnek a regenerálódásra. Nagyjából hat hét alatt gyógyul meg a méhszájseb és az egyéb kisebb sérülések. Az “első alkalom” során nagy türelemre és finomkodásra lesz szükség. A síkosító használata javasolt!

"Változhat a terhesség során a hüvelyváladék?"

- Igen. A sárgatest hormon megszaporodása és a sejtek gyorsabb megújulása miatt a bő hüvelyváladék természetes. Amennyiben valami rendellenességet tapasztal a kismama, akkor mielőbb forduljon orvoshoz. 

"A gyermek megoldás a párkapcsolati problémákra?"

- Nem sőt, általában a konfliktusban élő párok életét még nehezebbé teszi, hiszen egy kisgyerek felnevelése rengeteg figyelmet és felelősséget igényel, viszont a harmóniában élő párokat csak közelebb hozza egymáshoz!

Mikor tilos szexelni a terhesség során?

Ugyan eddig végig arról volt szó, hogy a szeretkezés teljesen természetes és megengedett a gyermekáldás alatt, azért vannak fontos kivételek, amiket érdemes odafigyelni és azonnal orvoshoz fordulni a lehetséges kockázati tényezők miatt: 

Akkor, ha az előző terhesség egy korai vetéléssel végződött. Ilyenkor jobb óvatosnak lenni, hiszen laikusként nem látunk a dolgok ok-okozati szintjére, mindenképpen ki kell kérni az orvos véleményét. 

Korábban átélt koraszülés során. Az előzőhöz hasonló ürügy miatt feltétlenül egyeztetni kell a nőgyógyásszal a rizikók kizárása érdekében.

Hüvelyi fertőzés esetén. Bármilyen szokatlan tünet esetén nem szabad szexuális aktust kezdeményezni az orvosi ellátás előtt, és ez mindkét félre vonatkozik. 

Szintén tilos a szex, ha a kismama hüvelyi vérzést vagy medence tájéki, hasi fájdalmat tapasztal. Ilyenkor a panaszok mértékében azonnali orvosi kontrollra van szükség.

Ha a méhszáj nyitott egyértelműen nem szabad ágyba bújni, hiszen a gyermekhez könnyebben eljuthatnak a baktériumok.

Amennyiben megrepedt a magzatburok szintén tilos nemi együttlétet kezdeményezni, hiszen ilyenkor már a magzatvíz csöpögni kezd, ami a szülés közeledtét jelzi. 

A terhesség pozitív hatásai a szexre

Nem szabad ezt a kilenc hónapot félelemmel tölteni és nyűgként felfogni! A várandós kismamák többsége nagyon pozitív irányban változik a terhessége során, sokan másra sem tudnak gondolni, csak a szexre. A nőiesség beteljesüléseként élik meg a terhességet, ezért tele vannak önbizalommal és elképesztően vonzóak. 

Számos nő képes ilyenkor a többszörös orgazmus élményére, amire korábban sosem volt példa. Ezt elősegítik a nemi szervek vérbősége, amik más kellemes hatásokkal is járnak. A 4. hónap körül már duzzadtak a szeméremajkak, ezzel fokozva az érzékenységet. Gyakran tapasztalható nagy mértékű nedvesedés, bár az ellenkezője is előfordulhat. 

A szexuális élet színesebb, változatosabb lesz, a reggeli szexet pedig elősegítik a gyakran átélt erotikus álmok. 

…Szóval ne hagyjátok magatokat alárendelni a babátoknak, hiszen még csak a pocakban van! Alakítsatok ki együtt egy új szexuális rutint, miközben folyamatosan kommunikáltok mindenről. Ez lesz életetek legizgalmasabb kilenc hónapja, amit megélhettek soha meg nem tapasztalt kalandokkal, az intimitás új szintjét felfedezve egy kialakuló újfajta szövetségben. A szex a párkapcsolatok egyik alappillére, ezért ne hagyjátok elveszni terhesség ide, vagy oda!

Véleményed