Szex túl az 50-en – a kor nem kizáró ok!

Írta Szexvital.hu 2018-10-04 0 Hozzászólás

Fiatalon szeretjük azt gondolni, hogy a szex egy bizonyos kor után tabuvá válik, és a szüleinket, nagyszüleinket már nem érinti. De ha jobban belegondolunk – miért is válna tabuvá? Egyáltalán nem muszáj, hogy a korral elfelejtsük a szexet, sőt! Ahogy telnek az évek, egyre inkább megismerjük saját vágyainkat, igényeinket, amelyekkel felszerelkezve a szexuális életünk egészen új szinteket is elérhet! Éppen a legjobb részt kellene tehát kihagynunk?

Az évek során ráadásul nem csak önnön testünket ismerhetjük meg jobban, hanem partnerünket is. Egymás kedvére tenni pedig akkor lehet igazán, ha már jól ismerjük a másikat. Mindezek olyan tényezők, amelyek kialakulásához idő kell, éppen ezért kifejezetten előnyös lehet megélni őket.

Vannak mítoszok, melyek szerint a hormonális változásokkal megszűnik a vágy, vagy hogy a korral nehézkessé válik a nemi élet. Kétségtelen, hogy az idősödő test másfajta bánásmódot igényel, de ezek nem lehetnek gátló tényezői a hancúrozásnak. Sokkal inkább képez blokkot bennünk az a felfogás, hogy ilyen korban már nem illik hódolni a testi örömöknek. De ezekre ne hallgassunk, nyugodtan élvezzük a nemi életet!

Túl lehet lendülni az ellentétes folyamatokon

Az időskori szexualitás megélését nehezítheti, hogy a nőkben és a férfiakban ilyenkor éppen ellentétes folyamatok zajlanak le. A menopauza és az andropauza idején egyaránt komoly átalakulásokon megyünk keresztül. Előbbi az ösztrogénszint csökkenését okozza a nőknél – ezzel egy időben azonban a petefészek tesztoszteront kezd termelni, ami növeli a libidót. A férfiakat érintő andropauza ezzel szemben a tesztoszterontermelődés csökkenését okozza, amelyet nem pótol más hormon, ez pedig meglátszódhat a nemi vágy csökkenésén.

A szexuális étvágy csökkenésének mítosza azonban egészen más gyökerekből ered. Az időskori változások ugyanis nem csak a testet, de az elmét is érintik. Sokaknál okoz depressziót, szorongást, de a koncentrációs képesség romlását is. Mindezek következtében gyakran alábbhagy a szenvedély, ám türelemmel és odafigyeléssel át lehet lendülni ezen a nehéz időszakon.

szex-50-felett

Nem igaz, hogy az idősebbeket már nem érdekli a szex!

Egy texasi pszichológus, David Buss felmérést is végzett a szexuális aktivitás terén a nők körében. A kutatás során egyértelműen kiderült, hogy a 45 év körüli nők esetében sokkal magasabb a szexuális étvágy és a szeretkezések is gyakoribbak, mint a fiatalabb generációk esetében. A tévhitekkel ellentétben sokan számolnak be arról, hogy 50 felett a szexuális életük jobb, mint valaha. 

Ennek oka lehet az is, hogy az évek múlásával megszűnik a teljesítménykényszer okozta nyomás is – a hangsúly áttevődik a kölcsönös örömszerzésre és a kötelékek megerősítésére.

Akár párkapcsolatban él az ember, akár egyedülálló, az élettapasztalat hatalmas előnyhöz juttatja az ágyban. Ez már nem a kísérletezés időszaka, sokkal inkább a beteljesülésé.

Amitől még jobb is a szex 50 felett…

Ebben az időszakban a spontaneitás is végre beköszönthet az életünkbe. A szülői fészek már rég a múlté, a gyerekek pedig ekkorra már általában kirepülnek, így nincs senki, aki megzavarhatná az önfeledt szeretkezést. Nem csoda, hogy sok pár tényleg ilyenkor kezdi újra felfedezni egymást, bár ehhez szükség lehet némi időre. Az elmúlt években, évtizedekben a mindennapi gondok talán kissé felőrölték a párkapcsolatot, de vissza lehet találni egymáshoz, ha mindkét fél dolgozik rajta – és ilyenkor már idő is van rá! 

A menopauza beállta után egy másik jelentős teher alól is felszabadulnak a párok, hiszen többé nem kell a teherbeesés kockázatától sem tartaniuk, nem kell gondolkodni a védekezésen. Igaz, a biztonságos szex ebben a korban is nagyon fontos, de monogám kapcsolat esetén a fertőzésektől nem kell tartani, így pedig jóval kötetlenebb lehet a szexuális élet. 

Az időskori szexualitás megélése tehát abszolút lehetséges, és érdemes is vele foglalkozni, de adott esetben szükség lehet türelemre ahhoz, hogy sikerüljön levetkőzni az ezzel kapcsolatos gátlásokat, és élvezni a szeretkezést. Ne féljünk attól, hogy elrepül felettünk az idő, hiszen az új időszak korábban sosem tapasztalt élményeket tartogathat!

Véleményed