Szexvitál leckék: Rántsuk le a leplet a péniszméretről - Pszichológus válaszol

Írta Szexvital.hu 2020-01-31 0 Hozzászólás

Nincs olyan férfi, akiben nem merültek volna fel kétségek élete során a péniszével kapcsolatban. Vajon elég nagy, esetleg túl kicsi? A nőknek az egyenes tetszik vagy rendben van, ha van benne egy kis kanyar? A férfi mosdóban ugyan mindenki leszegett fejjel végzi a dolgát, de vajon hogy lehetett akkora a szomszédé ernyedt állapotban?

 

Sok csendben dédelgetett kérdőjel kering a mai napig a férfiak agyában saját méreteikkel kapcsolatban, ezért úgy döntöttünk, hogy tiszta vizet öntünk a pohárba és kifaggatunk egy szakembert a témában. Iványuk Áronhoz, a Szexvitál pszichológusához ti is bármikor fordulhattok bizalommal:

 

- Honnan ered ez az örök rivalizálás a férfiak között, ha a méretekről van szó?

Ha rólunk, férfiakról van szó, mi nem csak a méretek tekintetében rivalizálunk, hanem sokszor mindenben, amiben lehet, ez pedig azért van, mert a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje összefügg többek között a versenyszellemmel: minél magasabb valakinek a tesztoszteronszintje, annál hajlamosabb mindenben a versenyhelyzetet látni. Emellett a pornófilmek, de gyakran a "sima" filmek is erősítik ezt a rivalizálást azzal, hogy sokszor túlságosan is előtérbe helyezik a péniszméret kérdését.

- Hogyan kéne ehhez racionálisan hozzáállni?

Leginkább úgy, ha olyan dolgokkal foglalkoznánk inkább, ami nem velünk született adottság, illetve amire nagyobb ráhatásunk van. Sokszor nem az a kérdés, hogy hogyan lehet megnövelni egy túl kicsinek tartott péniszt, hanem inkább az, hogy miért kéne egyáltalán változtatni rajta? Ha a partner élvezetét tartjuk szem előtt, a kisebb pénisz ugyan olyan élvezetet tud nyújtani, mint a nagyobb, hiszen a legtöbb idegvégződés a hüvelybemenetnél található, beljebb már kevesebb van belőlük. Ha az alacsony önbizalmat kötjük a "nem megfelelő" péniszmérethez, akkor érdemes megnézni azokat az embereket, akik nem a legelőnyösebb külsővel is igazán magabiztosak tudnak lenni: ebből is látszik, hogy az önbizalom végső soron nem a testi adottságoktól, vagy mások erre adott reakcióitól függ, hanem egy sokszor kemény és nehéz belső munkától, amelynek során megtanuljuk szeretni és elfogadni magunkat, a testünket, úgy, ahogy van.

 

- Ha már itt tartunk, valójában mekkora az átlagos pénisz?

Egy 2015-ös kutatás szerint az átlagos péniszhossz 13,12 cm (szórás: 1,66 cm), erektált állapotban.

 

- Köztudott, hogy a nőket nem érdekli a méret. Mi a fontos szerinted a szebbik nem számára?

Az érzelmi biztonság sokkal fontosabb, mint a méret, ha például az orgazmus eléréséről van szó. Ezen kívül a szex vagy szeretkezés során az odafigyelés, a nyitottság, sokszínűség fontos tényezők még, ezek pozitív irányba lendíthetik a szexuális életet. Az előjáték is sokat segíthet, ehhez pedig sokszor egyáltalán nem is kell a pénisz.

- Milyen nehézségek merülhetnek fel a szélsőséges méretekkel?

A "túl kicsi" pénisz sokszor okoz szégyenérzetet és szorongást, míg a "túl nagy" pénisz odafigyelés nélkül néha fájdalmat okozhat aktus közben. Az előbbi például pszichológusi segítséggel oldható, az utóbbi pedig olyan pózok kiválasztásával, ahol a behatolás mélységét inkább a nő szabályozza, így elkerülhető a fájdalom.

 

- Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A péniszmérettel kapcsolatban szerintem nem érdemes. Egyébként pedig akkor, ha a pénisz működésében zavarok lépnek fel: akár merevedési zavarok, akár túl korai, túl késői, vagy elmaradó ejakuláció esetén. Emellett persze akkor, ha szexuális úton terjedő betegséget észlelünk.

 

- Ha három tippet kéne adnod egy komplexusos férfinak, mik lennének azok?

Az első tipp az, hogy ne a pornószínészekhez viszonyíts a méret terén, hiszen őket sokszor az alapján választják ki, hogy az átlagnál jóval nagyobb a péniszük, esetleg egyéb sebészeti, gyógyszeres beavatkozások segítségével növelik meg. A második tipp, hogy igyekezz olyan emberekkel körülvenni magad, akik motiválnak, támogatnak, elfogadnak, ne olyanokkal, akik a szorongásaidat erősítik. A harmadik tipp pedig egy mottó, ami az individuálpszichológia atyja, Alfred Adler nevéhez köthető: Merj tökéletlennek lenni! Bár sablonosnak tűnhet, valójában nagyon mély (és inspiráló) gondolat, amin érdemes minél többet elmélkedni és megpróbálni valóban eszerint élni.

Érdekel több hasonló táma? Forró cikkekkel várunk a blogunkon!

 
A cikk szakértője Iványuk Áron pszichológus, aki Budapesten fogadja a klienseit. Ha úgy érzed, hogy szakemberhez fordulnál bármilyen kapcsolati nehzézség, önértékelési probléma, szorongás vagy szexuális probléma miatt, akkor keresd fel bizalommal a honlapján. 

Véleményed