Orgazmus: fitymával vagy nélküle az igazi?

Írta Szexvital.hu 2021-02-23 0 Hozzászólás

Fitymahegyeken innen és túl: időnként talán benned is felmerül a kérdés, hogy milyen lenne egy körülmetélt pénisszel játszadozni. Nos, mielőtt szikét kapnánk kézbe, inkább ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a kissé talán elhanyagolt testrésszel: azaz a fitymával. Mi az előbőr szerepe? Tényleg szükség van rá vagy nyugodtan meg lehet tőle szabadulni? Egyáltalán: hogyan befolyásolja a fityma az orgazmust? Ebben a cikkben többek között ezekre a péniszről pattant kérdésekre keressük a választ.

Bár sokan szükséges rosszként tekintenek rá, az előbőr ugyanúgy a pénisz része, mint a makk vagy a herezacskó. Igaz műtéti úton megoldható az eltávolítása – akár egészségügyi, akár vallási vagy más okokból, ez a körülmetélés – azért a fitymának is megvan a maga szerepe a férfitest, jobban mondva a pénisz működésében és a szexuális életben is. Úgyhogy itt az ideje annak, hogy a fitymát tegyük erotikus vizsgálatunk tárgyává.

 

 

Kezdjük az elején: mi a fityma?

Az előbőr a férfi nemiszerv része: olyan rugalmas, kettős bőrredő, ami a pénisz nyugalmi állapotában – felnőtt férfiak esetében – szorosan simul a makkra, részben vagy teljesen elfedve azt. Emellett a pénisz alsó részéhez a fitymafék segítségével kapcsolódik.

A fityma mérete teljes mértékben a személyes adottságoktól függ, egyénenként eltérő. Addig, amíg a serdülőkort megelőzően teljesen beborítja a makkot, a nemi érés után elképzelhető, hogy csak részlegesen fogja fedni azt. Mondhatjuk, hogy az előbőr két részből áll, de talán nem ez a legpontosabb megfogalmazás, máris elmondjuk miért.

A fityma „külső” rétege a felépítését tekintve megegyezik a péniszt borító bőrréteggel. Azonban a hímvessző nyugalmi állapotában a belső réteg leginkább azokra a hajszálerekkel és idegvégződésekkel gazdagon ellátott területekre hasonlít, mint ami például a szájüregben vagy a szemhéjnál található. Ezek az idegvégződések játszanak szerepet a szexualitásban is, többek között ettől lesz érzékeny az érzéki érintésre a fityma.

De ne szaladjunk ennyire előre. A fityma szerepe ugyanis nem elhanyagolható a makk és így a pénisz védelme szempontjából sem. Ugyanúgy, ahogy a fityma belső rétege, a makk is igen gazdag idegvégződésekben, sőt, talán a pénisz egyik legingerlékenyebb része. Ezért szereted te is, ha például a barátnőd orális szex során a makkodat kényezteti a nyelvével és finomabban vagy erősebben szívja.

Az előbőr egyik legfontosabb feladata tehát a makk védelme, de ahogy fentebb is írtuk, a szexuális ingerek kiváltásában is van némi szerepe. Vannak ugyanis olyan elméletek, amelyek szerint az aktus során a hüvelyben mozgó péniszen fel-le húzódó fityma az orgazmust segíti elő.

Térjünk rá a gyönyörre: a fityma és az orgazmus bűnökre csábító kapcsolata

Érdekes kérdés, hogy a fityma és az orgazmus között van-e tényleges kapcsolat, hiszen ez leginkább szubjektív tényezőkön múlik. Ugyanúgy, ahogy például a nőknél is számít a hüvely mérete, vagy a csikló és a hüvelybejárat távolsága az orgazmus szempontjából – más paraméterekről, például az eltérő erogén zónákról és szexuális ingerekről nem is szólva – a férfiak esetében is az egyéni adottságokon múlik, hogy kap-e gyönyört a fitymától vagy sem.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy ahány fityma, annyi szokás. Van, aki szereti, ha szájjal vagy kézzel kényeztetik az előbőrt, más ki nem állhatja. Van, aki már csak kényelmi funkciók miatt is megszabadulna tőle, míg mások ragaszkodnak hozzá, hiszen intenzíven használják a szexuális aktus során. Adottságok, igények és preferenciák – tőled és a tapasztalaidtól függ, hogy neked közrejátszik-e az orgazmusban a fityma.

Mivel ez egy olyan kérdés, amit nehéz pontosan megválaszolni, érdemesebb inkább azokra a tanulmányokra és esetleírásokra koncentrálni, ami a fitymával rendelkező és a körülmetélt férfiak tapasztalatait írja le. Ennek alapján már előfordulhatnak tévhitek és különbségek is. Vegyük sorba a leggyakrabban felmerülő kérdéseket!

 

 

Kis fitymalógia: kérdések és tévhitek a fitymáról

Befolyásolja-e a fityma a szexuális érzékenységet?

A körül nem metélt férfiak egy 2016-os tanulmányban[1] arról számoltak be, hogy kézzel történő stimuláció során a fityma volt a péniszük legérzékenyebb része. Ugyanakkor egy azóta már kétségbe vont 2011-es dán tanulmány[2] szerint a körülmetélt férfiak közül többen számoltak be orgazmussal kapcsolatos nehézségekről, mint körülmetéletlen társaik. (De ahogy írtuk, ezt egy 2012-es választanulmány megkérdőjelezte, módszertani hiányosságra hivatkozva.)

Emellett vannak olyan tanulmányok[3] amelyek úgy találták, hogy a fityma nemcsak a makk védelme, hanem a hüvelybe való behatolás és az ottani természetes síkosítás elősegítését is megkönnyíti. Mindenesetre a számok elég meggyőzőnek tűnnek, hiszen a körülmetélt férfiak 43,1%-a tapasztalta úgy, hogy az előbőr nélkül nehezebben ment a behatolás.

Befolyásolja a fityma a pénisz méretét?

Sokan mondják, hogy nem a méret a lényeg, de azért a férfi öntudat egyik fokmérője továbbra is a szerszám punciba vágó paraméterei. Azonban megnyugtatunk, hogy az erektált pénisz mérete és keménysége főként a péniszszövetekben végbemenő véráramlástól függ, a fitymától nem. Az előbőr mindössze nyugalmi állapotban tünteti fel egy kicsit nagyobbnak, vastagabbnak a péniszt, de az aktus során akár egy péniszköpennyel is fokozhatod a méretet. A hosszt és a vastagságot is.

Hogyan hat a higiéniára az előbőr?

A férfi intimhigiéniát tekintve már valóban jelenthet hátrányt a fityma – mármint akkor, ha nem a kellő alapossággal gondoskodsz róla. Amennyiben a fürdés során nem húzod hátra az előbőrt, hogy megmosd a makkot akkor több problémával is szembenézhetsz.

Egyrészt tisztálkodás nélkül felgyűlik a fityma alatt a makk körbevevő mirigyek által termelt váladék, valamint a vizelet és ondócseppek. Ezt összefoglaló nevükön szmegmának nevezzük, színe általában fehér és túrós állagú, jellemzője a büdös, kellemetlen szag. 

Nagy mértékű felgyülemlése esetén a makk, illetve a fityma gyulladásához, azaz balanitishez és posthitishez vezethet. Idővel odáig fajulhat a helyzet, hogy a fityma visszahúzása is lehetetlenné válik, ami kellemetlen, esetenként fájdalmas együttlétekhez vezethet.

Ezen felül a koszos és büdös pénisz a partner számára sem lesz túlságosan vonzó. Gondolj csak bele, hogy neked mennyire lenne kedved például az orális szexhez, ha a barátnőd vaginája túlságosan kellemetlen szagot árasztana, vagy épp elhanyagolná a tisztálkodás során a területet.

Mi a helyzet a természetes síkosítással?

Lubrikációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor szexuális izgalom hatására péniszváladék – úgynevezett kéjcsepp – termelődik benned, a hölgyeknél pedig hüvelyváladék. Ezeknek a kéjnedveknek az a szerepe, hogy az aktus során biztosítsa a fájdalommentes behatolást és súrlódást.

A lubrikációt tekintve fitymával könnyebbnek tűnik az élet, mivel természetes kenőanyagot biztosít a péniszed számára. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a fityma megléte ellenére ne lenne szükséged síkosítóra.

Ahogy látod, pro és kontra érvek is vannak a fityma mellett és ellen is. Ami a tévhiteket illeti, nagy tévedés, hogy a fityma megléte vagy nemléte bármilyen hatással lenne a spermiumtermelésre, illetve a termékenységre, hiszen a spermiumok termelése a herékben és a péniszben történik.

Abban viszont van némi igazság, hogy a fertőzések kockázatát a körülmetélés csökkenti, hiszen az előbőr alatt nem bújhatnak meg a kórokozók. Nemcsak a már említett balantis és posthitis előzhető meg fityma nélkül, de akár a húgyúti fertőzés is. Ugyanakkor a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben nem véd se a fityma, se annak hiánya. Ahhoz még mindig óvszert kell használnod.

Neked mi a véleményed: fitymával vagy anélkül szebb az élet?


[1] American Urological Association; Jennifer A. Bossio, Caroline F. Pukall, Stephen S. Steele: Examining Penile Sensitivity in Neonatally Circumcised and Intact Men Using Quantitative Sensory Testing - https://www.auajournals.org/article/S0022-5347(15)05535-4/abstract

[2] National Library of Medicine; Morten Frisch, Morten Lindholm, Morten Grønbæk: Male circumcision and sexual function in men and women: a survey-based, cross-sectional study in Denmark - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21672947/

[3] Donald R. Traves; MEDICAL HYPOTHESES, Volume 59, Number 2: Page 180-182, August 2002.: The intromission function of the foreskin. - http://www.cirp.org/library/anatomy/taves1/

Véleményed