Nyitott házasság pro és kontra – avagy mindenki maga hozza a saját szabályait

Írta Szexvital.hu 2020-02-07 0 Hozzászólás

Mi történik akkor, ha elérhetővé válik az addig tiltott gyümölcs és másokat is beengedtek az ágyatokba? A nyitott házasság a kapcsolat végét jelenti, vagy inkább azt, hogy újra lángra lobban a tűz? És mi lesz az érzelmekkel, ha a partnered esetleg szerelmes lesz valaki másba? Létezik jó nyitott kapcsolat? Megannyi kínzó kérdés, amikre csak saját magunk adhatjuk meg a választ.

Ahogy nincs két egyforma házasság, úgy nincs két egyforma nyitott kapcsolat sem. Ami mindkét párkapcsolati modellben közös, hogy ti hozzátok meg a saját szabályaitokat és ti fektetitek le a kapcsolatotok kereteit.

A nagy kérdés már csak az, hogy egy – jó esetben – élethosszig tartó monogám románcra építenétek fel az életeteket, vagy azért nem zárnátok le ennyire sarkosan a határaitokat. Egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy felmerüljön bennetek a nyitott kapcsolat ötlete?

Az a fránya rutin

Azért egy 10-15 éves kapcsolatot magunk mögött tudva el kell ismernünk, hogy vannak szépen kialakult szokások: jó eséllyel meg van beszélve, hogy ki viszi le a szemetet, ki-mikor hozza el a gyereket a suliból, és hogy ki főzi meg aznap este a vacsorát. Ezzel természetesen nincs is semmi probléma, hiszen a hétköznapi mókuskerékben nem árt, ha jól sáfárkodunk az idővel.

A gond akkor kezdődik, amikor ez a fajta megszokás, az unalom a hálószobába – vagy ahol épp egymásnak esnétek – is beköltözik. Hosszú évek tapasztalatai után már bizonyára te is ismered a párod illatát, az ízét, az érintését és jól tudod, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy neki is nagyon jó legyen.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha elkezdenek rutinszerűvé és szenvedélymentessé válni az együttlétek, és már nem az érzelmeitek kifejezését látjátok benne, pusztán egy kötelezően letudandó feladatot. Hiszen a társadalmilag elfogadott norma szerint a párok szexelnek. Csak persze nem mindegy, hogyan.

Ha egy pár nyitott kapcsolatra adja a fejét, akkor a legtöbb esetben ez az alap kiinduló helyzet, de természetesen előfordulnak még más szituációk is. Például az, amikor a párkapcsolat egyik tagja nagyobb fokú szabadságra vágyik, mint amit egy monogám viszony „engedélyezne”. És az sincs kizárva, hogy az egyik fél részéről ez a fajta érdeklődés inkább már az érzelmi elszakadás jele. De végül is, mi a nyitott kapcsolat és miért kedvelik ennyien?

 

 

Amit a nyitott kapcsolatokról tudni kell

Definíció szerint a nyitott kapcsolat olyan párkapcsolati viszony, amikor a felek elköteleződtek egymás mellett, ugyanakkor nem kizárólagos (szexuális) partnerei egymásnak. Az effajta kapcsolat megélése számos további értelmezési lehetőséget biztosít.

Ahogy fentebb is említettük, nincs két egyforma nyitott kapcsolat. Mert előfordulhat, hogy csak a páros egyik tagja keres magának egy vagy több új, hosszabb vagy rövidebb időre szexpartnert, esetleg egyéjszakás kalandot. De az sincs kizárva, hogy szexuális viszonylatban mindketten új vizekre eveznek.

Emellett az is teljesen normálisnak számít, ha keresnek egy másik nyitott kapcsolatban élő párt, akikkel megvan a szikra és velük együtt szexelve, vagy esetleg párcserével élik meg az eddig elfojtott vagy háttérbe szorított, unalomba fulladt vágyakat.

Amire egy jól működő nyitott kapcsolathoz szükség van

Elsősorban azzal kell tisztában lennetek, hogyha valamilyen problémátok van a párkapcsolatotokkal, akkor azt a nyitott kapcsolat nem fogja megoldani. Jó eséllyel csak tovább mélyíti a problémát, ezért erre a felállásra semmiképpen se a kapcsolatotok megmentőjeként tekintsetek.

Ezen kívül rendkívül őszintének kell lennetek elsősorban önmagatokhoz, ugyanakkor egymáshoz is. Komoly kérdésekre kell válaszokat adnotok, mielőtt belevágtok a nyitott kapcsolatba. Például:

 • Biztos neked / nektek való ez a felállás?
 • Ez nemcsak menekülés a kapcsolati problémáitok elől?
 • Mennyire tudod rugalmasan kezelni a párod viszonyait?
 • Te készen állsz az ismerkedésre?
 • El tudod fogadni, hogy a párod valami olyasmire vágyik, amit te esetleg nem tudsz vagy nem akarsz megadni neki?
 • A lefektetett szabályokat be fogjátok tartani?
 • Lesz elég időtök-energiátok egymásra és a kapcsolatotok fenntartására is?
 • Felkészültél rá, hogy esetleg új szerelem is lehet a dolog vége?
 • Nem csak azért mész bele a nyitott kapcsolatba, mert attól félsz, hogy különben szakítás lesz a kapcsolatotok vége?

Ha ránk hallgattok, először ezeket a kérdéseket rágjátok át töviről-hegyig, mielőtt belevágtok a nyitott házasságba. Utána viszont, fektessétek le a mindkettőtökre kötelező érvényű szabályokat, mert azért ennek a fajta szabadságnak is határokat kell szabni. Ezeket a kapcsolatotok dinamikájától és a saját igényeiktől függően alakítsátok ki.

Például gondoskodjatok róla, hogy mindig jusson elegendő időtök egymásra és beszéljétek meg a lehető legalaposabban, hogy mit osztotok vagy nem osztotok meg a másikkal az új partnerekről, az új élményekről. És persze az olyan praktikus dolgokról se feledkezzetek el, mint a hol és hol ne, a mikor és a kivel kérdésköre.

 

 

Nyitott házasság: pro és kontra

Még 2017-ben készült egy tanulmány[1], ami többek között a nyitott kapcsolatban élők tapasztalatait vizsgálta meg tudományos szemmel. Ebben egészen meglepő előnyöket találtak, amik jobban működtek a nyitott kapcsolatban élő pároknál, mint a monogámoknál.

Egyébként ezt értsd jól: azoknál a nyitott kapcsolatban élő pároknál, akik nem valamilyen probléma elől menekültek nyitott kapcsolatba, hanem a szabadságuk megélése miatt választották ezt az életformát. Mindenesetre a tanulmány megállapításai közül 4-et fejtünk ki részletesebben.

 1. Az említett előnyök egyike volt például a féltékenység eltűnése, mivel a monogám kapcsolatokkal ellentétben itt nincsen tiltott gyümölcs: engedélyezett a szex más partnerrel, így nincs a másik telefonjában, e-mailjében vagy közösségi oldalaiban való kutakodás. Ráadásul a számonkérő, hol vagy – merre jársz – kivel vagy kérdések is elmaradtak, hiszen a másik fél tudtával létesül a viszony.

 

 1. A másik megállapítás szorosan kapcsolódik az előbbihez, ez pedig a sokkalta magasabb fokú bizalom érzése, hiszen a bizalom ezekben a kapcsolatokban nem a szexuális hűséghez kötődik, hanem az erős érzelmekhez.

 

 1. A harmadik előny is igen figyelemre méltó volt, ez a párkapcsolati erőszakhoz kapcsolódik: a tanulmány készítői a résztvevők válaszai alapján azt figyelték meg, hogy a nyitott házasságban élők semmilyen formában sem tolerálják a szexuális erőszakot, visszaéléseket. Ennek pszichológiai oka abban keresendő, hogy míg egy monogám kapcsolatban a felek hajlamosak függő helyzetbe kerülni egymástól és elszigetelődni a társadalomtól, a családtól, a barátoktól, addig a nyitott kapcsolatban pont, hogy bátorítják egymást az ismerkedésre. Így bizonyos szempontból a nyitott házasságban élők nagyobb fokú szabadságot élnek meg, mint a monogám párok.

 

 1. A társas és támogató kapcsolatok felélénkülése: ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Itt arra utalnak a szerzők, hogy a nyitott kapcsolattal gyakorlatilag levesszük a terhet és annak a felelősségét a párunkról, hogy ő legyen számunkra a MINDEN. Szerető, legjobb barát, férj/feleség, figyelmes, szenvedélyes, kényelmes, háztartási gondnok. 

Milyen előnyei vannak még a nyitott kapcsolatoknak?

 • visszakapod az újdonság érzetét és a készülődés izgalmát,
 • új határokat fedezhetsz fel és kipróbálhatod az eddig jól titkolt vagy meg nem élt szexuális fantáziákat: például a kikötözést, a BDSM-et, a szub/dom felállást, szexuális segédeszközöket, és ha mindig is izgatta a fantáziádat, akkor most a saját nemedből is választhatsz partnert,
 • javul a közöttetek a kommunikáció, hiszen ahhoz, hogy egy ilyen kapcsolat működni tudjon, rengeteget kell egymással őszintén beszélnetek,
 • sokkal magabiztosabb leszel, hiszen beigazolódik, hogy a párodon kívül más is kíván téged,
 • új emberekkel ismerkedhetsz meg (nem feltétlen szex céljára), új barátokra tehetsz szert.

Ugyanakkor, ha reálisak akarunk lenni, akkor mint mindennek, a nyitott kapcsolatnak is megvan a maga hátránya. Sosem veheted ugyanis biztosra, hogy egy idő után nem fog nálad vagy a párod esetében érzelmi síkra terelődni a dolog: egy új szerelem és így a szakítás esélye mindig benne lóg a levegőben.

Ahogy az is, hogy kezdetben mindketten lelkesen lubickoltok a nyitott kapcsolatban, de aztán valamelyikőtök rájön, hogy számára mégsem pálya ez a felállás. Mert a lelke mélyén mégis a monogám kapcsolatban hisz és nem tudja elfogadni, hogy mással szexelsz.

Ilyenkor valóban erőt vehet rajta a féltékenység, ráadásul még az önbecsülését és az önbizalmát is aláássa a helyzet. Csak arra tud majd gondolni, hogy van olyan dolog, amit ő nem tud megadni neked. Hogy nem elég hozzád. Ezért kell már a legelején alaposan minden kis részletet átgondolni és őszintén beszélni az érzéseitekről, valamint arról, hogy mit vártok a nyitott kapcsolattól.

Emellett a biztonságotok érdekében mindig figyeljetek arra, hogy legyen kéznél elég óvszer és síkosító, de arra is, hogy a szexuális segédeszközöket csak egy valakivel használjátok. Legyen szó akár egy vibrátorról, anális kényeztetőről, bimbócsipeszről, péniszgyűrűről vagy épp paskolóról. Ja igen, az intimhigiéniáról és a játékszerek fertőtlenítéséről se feledkezzetek meg.

 

[1] Sage Journals; Terri D. Conley, Jes L. Matsick, Ami C. Moors: Investigation of Consensually Nonmonogamous Relationships: Theories, Methods, and New Directions - https://journals.sagepub.com/eprint/zAZKfVDZpIytdhZzXJyX/full

Véleményed