Nem szakítunk, szünetet tartunk: mikor jó ötlet és mikor nem?

Írta Szexvital.hu 2022-06-14 0 Hozzászólás

Biztos tanúja voltál már annak, hogy amikor egy pár nehéz időszakon ment keresztül és még nem akarják elengedni egymást, mindketten úgy döntenek, hogy szünetet tartanak a kapcsolatban. Szünetet a párkapcsolattal együtt járó felelősségétől, szünetet a veszekedésektől és az elkötelezettségtől, valamint attól, hogy kötelességednek érzed gondoskodni a másikról.

Akkor azonban, amikor egy kapcsolatban szünetet tartunk, az még nem feltétlenül jelent szakítást. Igaz sok esetben végződik a pár különválásával, mert a szünet során az egyik partner rájön arra, hogy a kapcsolatot nem érdemes megmenteni. De milyen esetekben érdemes egyáltalán a szünettel próbálkozni és mikor nem?

Mi vezetheti el a párokat a szünetig?

Amikor szünetet tartotok, gyakorlatilag egy végső próbának teszitek ki a kapcsolatotokat, hiszen régóta érzitek, hogy egy ideje már megoldatlan problémák terhelik a kapcsolatot. Például amikor a túl sok munkahelyi stressz otthon is érezteti a hatását, a túlórák miatt kevesebbet tudtok igazán együtt lenni és amikor tehetnétek sem szerveztek kettesben közös programokat.

Az érzelmi eltávolodás, esetleg a gyerekek körüli teendők sokasodása, a folyamatos túlhajszoltság is állhat a háttérben. Ugyanúgy, ahogy a kielégítetlen, esetleg unalmas szexuális élet is beverheti a koporsóba az utolsó szöget. Bármennyire próbáljuk is időnként tagadni, a testiség és az egészséges szexuális élet fontos dolog.

A szex és az intimitás ugyanis az egyik legjobb módja annak, hogy mindketten feltöltődjetek, hiszen az aktus során boldogsághormonok garmadája szabadul fel a szervezetben. Csökkenti a stresszt, gondoskodik a jó közérzetről és még számtalan más pozitív egészségügyi hatása is van. Éppen ezért, amikor már mindketten csak a jól megszokott rutinnal várjátok az estét, nem kísérleteztek új pózokkal, szerepjátékokkal, esetleg szexjátékokkal, például párvibrátorral vagy vibrációs gyűrűvel, árulkodó jel lehet.

Egy szó, mint száz, van, amikor a szünet a legjobb döntés azt illetően, hogy érdemes-e még folytatni a kapcsolatot és megpróbálkoztok-e a megmentésével. A szünet során megtapasztalhatod, hogy milyen lenne az élet a párod és a kapcsolat nélkül. De természetesen minden párkapcsolat egyedi: van, amikor kifejezetten ajánlott a szünet, azonban olyan szituációk is akadnak, amikor érdemes elkerülni.

 

 

Mikor jó ötlet a szünet a párkapcsolatban?

 1. Amikor túl sokat veszekedtek és nem tudjátok abbahagyni

Véget nem érő vita esetén az időbeli és helyben mérhető távolság segíthet megérteni az eltérő nézőpontokat és rájönni arra, hogy létezik-e mindkettőtök számára ideális, kompromisszumos megoldás. Mindazonáltal nem szabad összekeverni ezt a szituációt azzal, amikor tettlegességig fajult a helyzet.

 1. Ha megkérdőjeleződött az elkötelezettség

Sok kapcsolatban az olyan fontos kötelezettségvállalások, mint az összeköltözés vagy a házasság ijesztőek lehetnek egyik vagy akár mindkét partner számára. Amennyiben neked vagy a párodnak kétségei vannak, jó ötlet lehet pár hetes szünetet tartani és átgondolni, hogy valóban vágysz-e erre a kapcsolatra.

Ha távol maradtok egymástól, talán rájöttök arra, mennyire vagytok fontosak egymásnak és érdemes-e elköteleződnötök egymás mellett. A serpenyő másik felében ott van az a lehetőség, hogyha nem igazán álltok készen az ilyen típusú elköteleződésre, akkor a szünet alatt tiszta fejjel át tudjátok gondolni a helyzetet és erőt gyűjthettek a szakításhoz. Persze csak akkor, ha biztosak vagytok abban, hogy nem a megfelelő személlyel vagytok együtt.

 1. Megcsalás után

Az emberek kétféleképpen reagálnak, ha fény derül a párjuk hűtlenségére: vagy azonnal szakítanak, vagy megpróbálnak lehiggadni és átgondolni a helyzetet, hogy képesek-e megbocsátani, érdemes-e egyáltalán megbocsátani vagy a bizalom örökre odaveszett.

Mivel távol vagytok egymástól, megpróbálhatod semleges szemszögből nézni a dolgot. Íme néhány dolog, amin érdemes gondolkodni:

 • Mi a helyzet a bűnbánattal: a párod őszinte megbánást mutat a tette miatt? Megérti, hogy mennyire megbántott?
 • Őszinteség: teljesen őszinte volt a csalás mértékét illetően? Vagy csak itt-ott csepegtetett egy kevés igazságmorzsát?
 • A bizalom: érti és értitek-e, hogy mi kell a bizalom újjáépítéséhez? Nagyon nehéz lesz újjáépíteni, hacsak nem vagytok hajlandók mindketten keményen dolgozni a kapcsolat megmentésén.
 • Megéri: valóban megéri megmenteni a kapcsolatotokat? Tényleg olyan jó volt az elején? Vagy talán ideje elengedni egymást és a továbblépésre összpontosítani?

Eltarthat egy ideig, amíg rendet tesztek a gondolataitokban. Fontos, hogy ne siessétek el a döntést.

 1. Ha elégedetlennek érzed magad

A szünet segíthet rájönni, hogy pontosan mi az oka annak, hogy elégedetlennek érzed magad a kapcsolatotokban és lehet-e valamit tenni a változás érdekében. Amennyiben emiatt szünetet tartok fontos, hogy őszinte legyél a pároddal. Amennyiben már hosszú ideje vagy elégedetlen, előfordulhat, hogy ez a szünet szakításhoz vezet és ezt a párodnak is tudnia kell.

 

 

Mikor nem ajánlott a szünet?

 1. Ha csak meg akarsz nyerni egy vitát vagy előnyt akarsz szerezni

Soha nem jó ötlet szünetre kérni a párodat azért, mert így akarsz túlesni egy vitán vagy a szakítás lehetőségével akarod sakkban tartani a párodat. Ha megpróbálod a szünetet manipulációs taktikaként használni, hogy hatalmat szerezz a párod felett, akkor olyan helyzetbe kerülhetsz, amibe talán sosem akartál volna.

 1. Ha csak arra kell, hogy valaki mással feküdj le

Sokan úgy gondolnak lehetőségként a szünetre, amikor valaki mással is ágyba bújhatnak. Pedig, ha bármelyik fél valaki mással fekszik le a szünet során, a páros másik fele jó eséllyel neheztelni fog miatta – teljesen jogosan. Ez újabb adag muníciót biztosít a következő időszakban – akár években – a veszekedéshez, ráadásul az is előfordulhat, hogy sosem tudtok túllépni a dolgon.

Ehelyett érdemes inkább új színt vinni a szexuális életetekbe. Ki tudja? Már egy meglepő ajándékcsomag és néhány új póz is csodát tehet. Előbb inkább ezzel kísérletezzetek és játsszatok egymással tisztességesen.

 1. Ha a probléma őszinte kommunikációval is megoldható

A párkapcsolati problémák többsége megfelelő kommunikációval, esetleg párterápiával megoldható. Egy szünet nem minden esetben jelent megoldást a párkapcsolati problémákra. Kérdezd meg magadtól, hogy próbáltál-e higgadt módon és őszintén kommunikálni partnereddel, megpróbáltad-e valóban megérteni a véleményét és az álláspontját.

Ahogy látod, pro és kontra érvek-indokok egyaránt vannak a szünet mellett és ellen. Tény, hogy az esetek többségében egy szünet a párkapcsolat felbomlásához vezet. De, ha nem húzzátok túl sokáig – 4-6 hétnél tovább –, lefektetitek a szünet alatti szabályokat és valóban arra a problémára koncentráltok, ami miatt szünetre mentetek, még be is válhat.

 

Játékok, amikkel szórakozhatsz amíg szüneteltek a pároddal

Véleményed